Miód lipowy 1kg - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY220g

33,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Miód lipowy Opis

Miód lipowy jest produkowany przez pszczoły i pozyskiwany z nektarujących kwiatów lipy, przeważnie drobnolistnej. Jest ceniony ze względu na swój smak i wysoką jakość. Pozostając w stanie płynnym cechuje się odcieniami od zielonkawo-żółtych po jasno-bursztynowe. Kiedy już się skrystalizuje zmienia barwę, która oscyluje wokół koloru biało-żółtego lub złocistego.

Smak miodu lipowego jest dość charakterystyczny – lekko gorzki, ostry, ale urzekający delikatnym zapachem kwiatów lipy.

Swoje cenne właściwości miód lipowy zawdzięcza związkom obecnym w kwiatach lipy – olejkom eterycznym, flawonoidom, garbnikom i enzymom. W medycynie naturalnej ten rodzaj miodu często polecany jest w przypadku przeziębienia.

Ze względu na różnorodność składników zawartych w miodzie lipowym, znajduje on szerokie zastosowanie zarówno na polu zdrowego odżywiania, jak i w lecznictwie. 

Miód ten można spożywać rozpuszczony w ciepłej herbacie albo mleku. Warto pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, gdyż wysoka temperatura może pozbawić miód cennych właściwości.

Dobre rezultaty niesie spożywanie miodu lipowego rozpuszczonego w lipowym naparze, malinowym syropie, albo sokiem z cytryny lub mlekiem.

 

miód lipowy


Miód lipowy Wartości odżywcze

Składniki: Miód lipowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Miód lipowy przepisy / Miód lipowy zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:

- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.

Wykonanie: 

Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;

Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;

Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.


SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM

SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM

Składniki:

- 1 pomarańcz
- 1 dojrzałe mango
- pół świeżego ananasa
- kiść ciemnego winogrona
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów pekan
- BIO kostki z aloesu
- wiórki kokosowe do posypania
- 2 łyżki miodu

Wykonanie:
Pomarańczę, ananasa i mango pokrój w grubszą kostkę i przełóż do pucharków. Dodaj winogrono, kostki aloesu i pokrojone w plasterki banany. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzechami pekan a następnie polej ulubionym miodem i gotowe


Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego;
  • 6-7 świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek lub jagód;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;

Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;

Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;

Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.


Sos ziołowo-pomidorowy

Sos ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 cebuli żółtej;
  • 1 łyżeczki rozmarynu;
  • 4-5 świeżych liści bazylii;
  • 1 łyżki miodu;
  • 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.


Czekoladowy wege mus

Czekoladowy wege mus

Składniki:

- Chocorella 1 słoik
- 100 ml mleko roślinne niesłodzone, np owsiane
- 3 łyżki miodu

Wykonanie:

Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zacznij od połowy mleka i stopniowo dolewaj, by uzyskać taką gęstośc jaka jest Ci potrzebna.
Mus możesz wykorzystać do polania deserów, lodów, a także jako słodką przekąskę dla dzieci. Wóczas podawaj w małych szklaneczkach z dodatkiem np owoców cytrusowych i bakalii. Wcześniej schłodź w lodówce.


Miód lipowy Zastosowanie

Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.



Miód lipowy Opinie o produkcie: Miód lipowy 1kg

N
Nina
4 star rating
23/11/16
Miód lipowy
Review by Nina on 23 Nov 2016 review stating Miód lipowy
Dobry w smaku.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również