Oleje

Bez oleju trudno wyobrazić sobie kuchnię. A jak często zastanawiacie się, jaki olej jest najzdrowszy?

Okazuje się, że najzdrowszym olejem jest olej tłoczony na zimno, czyli otrzymywany w efekcie mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Przykładem jest olej kokosowy VIRGIN, lub szerzej znany olej z oliwek, a także olej z soi, oleje z orzechów, konopi i pestek. Takie oleje zawierają dużą wartość odżywczą, są jednak mało odporne na przechowywanie.

Zdrowe oleje zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 i witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach. Zawierają też przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom starzenia się.

Kuchnia nie może obejść się bez olejów. Nawet, jeśli na co dzień staramy się unikać potraw smażonych, które nie są uznawane za najzdrowsze, to i tak potrzebujemy olejów - do sałatek i dressingów. Takie produkty jak zdrowy olej kokosowy nierafinowany są cennym składnikiem diety, ponieważ dostarczają do organizmu witamin i minerałów potrzebnych do jego prawidłowej pracy. Posiadają składniki, które maja właściwości chroniące przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Dlatego nie warto bać się olejów tylko z tego powodu, że są tłuszczami. Dietetycy podkreślają, że tłuszcze są bogatym źródłem witaminy E, uznawanej za witaminę młodości i, że są nam potrzebne w diecie.

Wyniki od 1 do 12 z 12 (strona 1)