DLA ZAMÓWIEŃ OD 129ZŁ dodajemy PREZENT Baton RAW FIT kokos, kakao GRATIS!    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Zupy

Zupy

Zupa to bardzo popularne danie obiadowe, choć czasem podawana jest też na śniadanie czy kolację. Polska tradycja mówi jednak, że jest to danie, które na stole ma pojawić się podczas obiadu jako pierwsze. Wiele osób jednak podaje zupę lub tak zwane danie główne. Nie zawsze podajemy dwa dania w ramach obiadu. Bazą zupy jest wywar sporządzony z warzyw i mięsa, albo tylko warzyw. Podczas gotowania razem tych składników, uwalniają się różne smaki, ale i dodatki odżywcze jak biało, węglowodany i tłuszcz. Zazwyczaj zupy są bardzo proste do ugotowania, ale można też wykorzystać gotowy koncentrat na zupę, dzięki któremu uzyskamy pyszny smak bez konieczności wielogodzinnego gotowania. Można też wykorzystać gotowe dania w słoiczkach. Taką zupę wystarczy podgrzać przed podaniem i będzie smacznym wyborem na obiad. Warto pamiętać, że zupa to pożywny posiłek, który można zjeść też rano lub wieczorem.

Koncentrat na zupę

Czy są zupy, które trudno się gotuje? Tak naprawdę każda osoba może ugotować wywar na zupę i cieszyć się smakiem rosołu, pomidorowej czy ogórkowej. Jednak w przypadku barszczu czerwonego czy żurku, może być przydatny koncentrat na zupę. Nie o każdej porze roku kupimy ładne buraki na barszcz, albo też nie chcemy ich przygotowywać do zupy, bo trwa to za długo. Wtedy można wykorzystać koncentrat barszczu. Wystarczy go wlać do wrzącej wody lub bulionu i zamieszać. W ten sposób barszcz czerwony będzie gotowy w zaledwie kilka minut. A jego smak będzie odpowiednio doprawiony. Także żurek można ugotować w ten szybki sposób. Prawdziwy żurek wymaga zrobienia wcześniej zakwasu, który jest bazą smakową całej zupy. Niestety taki zakwas wymaga posiadania kulinarnych umiejętności i czasu. Jeśli chcemy na szybko zrobić żurek, świetną alternatywą dla tradycyjnej metody przygotowania, będzie koncentrat na zupę. Koncentrat żurku również wystarczy wymieszać z wrzącą wodą czy bulionem i razem zagotować. Tak przygotowany żurek można podawać z ulubionymi dodatkami.