DARMOWA DOSTAWA TYLKO DZISIAJ!
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.  Sprawdź szczegóły.
DLA ZAMÓWIEŃ OD 99ZŁ dodajemy PREZENT orzechy ziemne GRATIS!    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ryże

Ryż do sushi

Najpopularniejszym daniem kuchni japońskiej jest sushi. Znajduje ono coraz więcej zwolenników także w naszym kraju. Podstawowym i najważniejszym składnikiem tej potrawy jest ryż. Jednak nie każdy gatunek ryżu nadaje się do przyrządzenia sushi. Nie sprawdzą się do tego celu odmiany długoziarniste (basmati i ryż jaśminowy). To oznacza, że nie możemy wykorzystać do sushi zwykłego, białego ryży, ponieważ rolki będą się rozpadać. Ryż do sushi to odmiana krótkoziarnista, ziarna osiągają do 5 mm długości i mają owalny kształt. Charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, co sprawia, że po ugotowaniu przybiera kleistą konsystencję. Jeśli chcesz przygotować tradycyjne sushi w domowym zaciszu, wybierz odmianę dedykowaną tej potrawie. Ryż do sushi znajdziesz w naszym sklepie.

Ryż do risotto

Risotto to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, podawana z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców morza. Kluczem do udanego risotto jest użycie odpowiedniego gatunku ryżu i jego prawidłowe ugotowanie. Najlepiej sprawdzi się odmiana arborio lub carnaroli, którą znajdziesz w naszej ofercie. Można również wykorzystać ryż paraboiled. Te gatunki ryżu szybko pochłaniają wodę oraz aromat dodanych przypraw. Charakteryzują się kleistą konsystencją po ugotowaniu. Ziarna z zewnątrz są miękkie, natomiast w środku twarde. Do risotto nie nadają się odmiany długoziarniste. Pamiętajmy, że ryż do risotto gotujemy tylko i wyłącznie na bazie wina lub bulionu. Nie używamy do tego celu czystej wody.

Czarny ryż

To jedna z mniej popularnych odmian ryżu. Czarny ryż zawdzięcza swój intensywny kolor zawartości antocyjanów – związków z grupy flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciutleniające (eliminują wolne rodniki). Dlatego też jego regularne spożywanie może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia zmian miażdżycowych i cukrzycy. Czarny ryż to także źródło witaminy A, E oraz witamin z grupy B, które dbają o dobrą kondycję naszej skóry, włosów i paznokci oraz przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Czarny ryż ma delikatny orzechowy smak, a po ugotowaniu jest kleisty. Sprawdzi się jako zamiennik kasz i ziemniaków. Zalecany jest zwłaszcza dla osób odchudzających się oraz w rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych i długotrwałych chorobach. Zmielone ziarna czarnego ryżu można wykorzystać jako mąkę do przygotowania ciast i naleśników.

Ryż na sypko

Ugotowanie ryżu o odpowiedniej konsystencji stanowi niekiedy wielkie wyzwanie. Wszystko zależy od odmiany, jaką wybierzemy. Ważne jest także przestrzeganie kilku podstawowych zasad podczas gotowania. Jeśli nie chcemy, aby na naszym talerzu wylądowała rozgotowana papka, przestrzegajmy czasu gotowania, który został wskazany na opakowaniu przez producenta. Pamiętajmy, że ryż brązowy wymaga dłuższego gotowania, niż białe odmiany. Natomiast długoziarnisty gotuje się dłużej niż krótkoziarnisty. Ryż na sypko wymaga zastosowania odpowiedniej proporcji wody do gotowania. Na jedną szklankę ryżu powinno przypadać około 1,5 do 2 szklanek wody. W naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości ryż w wielu odmianach. Zapraszamy na zakupy.