Miody

Miody nadają oryginalny smak potrawom, są smaczne i często goszczą na polskich stołach. Wskazuje się, że zwłaszcza alergicy powinni je do włączyć na stałe do swojej diety, ponieważ zawierają w swoim składzie zestaw pyłków, które posiadają właściwości uodparniające.

W składzie miodu znajdują się cukry proste - glukoza i fruktoza, które w układzie pokarmowym są wchłaniane bezpośrednio do krwi i przetwarzane na energię, lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste posiadają właściwości chroniące przed szkodliwym działaniem toksyn, obecnych w środowisku.

Składniki odżywcze miodu działają korzystnie na wzrok, zwalczając drobnoustroje, które są odpowiedzialne za rozwój zapalenia rogówki i spojówki. Wskazuje się, że miód posiada właściwości wzmacniające organizm i jest naturalnym antybiotykiem.

Masła klarowane posiadają właściwości, dzięki którym nie jełczeją i nie przypalają się nawet w wysokiej temperaturze. Można je przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Zawierają składniki odżywcze, dzięki którym ich jedzenie nie powoduje podnoszenie poziomu cholesterolu, a obecny w nich kwas masłowy posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Wyniki od 1 do 11 z 11 (strona 1)