Mąki żytnie

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Mąki żytnie uzyskiwane są w procesie przemiału ziaren żyta, które jest rośliną zbożową uprawianą na całym świecie. Również w Polsce jej uprawy są szerokie, dlatego ten rodzaj mąki jest bardzo popularny. Produkt ten cechuje się wieloma ciekawymi właściwościami. Wśród innych mąk wyróżnia się barwą, która ma zielonkawy, szarawy, a nawet żółtawy odcień bieli. Barwa uzależniona jest od stopnia przemiału i zawartości otrębów. Żyto nadaje intensywny posmak i przyjemny zapach. Wśród tej mąki można rozróżnić typy, podzielone ze względu na popiołowość. Im większa zawartość np. typ 2000, tym więcej składników odżywczych, takich jak błonnik, będzie zawierać mąka. Mąki żytnie mają różnorodne zastosowania. Od wypieku chleba, po produkcję alkoholu.

Mąka żytnia razowa

Mąkę razową otrzymuje się z przemiału ziaren żyta, które mielone jest wraz z zewnętrzną częścią nasienia, czyli otrębami. Uznaje się ją za najmniej oczyszczoną mąkę i pochodzi ona z tzw. grubego przemiału. Dzięki temu charakteryzuje ją intensywny zapach. Przez taką metodę przemiały, mąka zawiera dużo błonnika, skrobię oraz witaminy z grupy B i minerały, jak mangan, potas i żelazo. Co ciekawe można w niej znaleźć także nienasycone tłuszcze kwasowe. Dlatego produkty wykonane z mąki żytniej razowej są uznawane za zdrową żywność. Mąka razowa najczęściej kojarzona jest z wypiekami chlebowymi, jednak można z niej zrobić także ciemny makaron, ciasto na pierogi, a nawet wykorzystać ją do zrobienia placka z dodatkami à la pizza. Z mąki razowej można również zrobić zakwas i gatunkowe wódki oraz spirytus.

Mąka żytnia typu 2000

Mąka żytnia typu 2000 charakteryzuje się ciemniejszym kolorem niż inne typy. Typ 2000 oznacza, że w tej mące jest wysoka zawartość popiołu, a to oznacza również wysoką zawartość otrębów w porównaniu do niższych typów mąki. Świetnie sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej, ponieważ ma więcej wartości odżywczych i dlatego według ekspertów jest zdrowsza. W mące razowej żytniej znajduje się sporo minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. Tak wysoki typ mąki nadaje się do wykorzystania chleba żytniego. Ciemny chleb razowy świetnie sprawdza się w każdej diecie. Można z niego zrobić również ciasto na makaron, na pierogi oraz inne potrawy, w których bazą jest ciasto. Nadaje się również do wyrobu kwasu chlebowego.

Mąka żytnia typu 720

Mąka żytnia typu 720 otrzymywana jest z przemiału całych ziaren żyta. Nadaje to jej specyficznego szaro-brązowego koloru, ale nie ma charakterystycznego zapachu pojawiającego się w innych typach mąk żytnich. Najbardziej polecana jest do wypieku chleba lub można ją znaleźć w gotowej mieszance do wypieku różnego rodzaju pieczywa. Oprócz tego można z niej zrobić zakwas na żur. Ten rodzaj mąki jest bogaty w skrobię, błonnik, witaminy z grupy B, oraz minerały. Zawiera również białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego polecana jest przez ekspertów jako zdrowszy zamiennik zwykłej mąki pszennej. Ta mąka ma niski indeks glikemicznym, dzięki czemu może być używana też w specjalistycznych dietach, np. dla diabetyków. Wypieki z tej mąki są nie tylko smaczne, ale też dostarczają węglowodanów złożonych, które powoli się rozkładają, a przez co po posiłku przez dłuższy czas jesteśmy syci.

Mąka żytnia pełnoziarnista

Mąka żytnia pełnoziarnista jest uważana za bardzo zdrową, ponieważ w procesie przemiału wykorzystuje się całe ziarna. Dzięki temu gotowy produkt nie traci wartości odżywczych zawartych również w otrębach. Mąki pełnoziarniste zawierają dużą ilość błonnika, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Eksperci zalecają częste spożywanie produktów pełnoziarnistych z racji ich wielu wartości. Ten typ mąki ma mniej glutenu i niższy indeks glikemicznym od innych rodzajów. Choćby zawarty w niej błonnik sprawia, że układ trawienny funkcjonuje lepiej, a minerały wspierają pracę innych układów i narządów. Pełne ziarno zmielone na mąkę jest też bardziej energetyczne, a więc wypieki będą bardziej treściwe i nasycą organizm na dłużej. Z mąki żytniej pełnoziarnistej można upiec pieczywo, w tym na staropolskich receptura. Można również zrobić zakwas żytni.

Mąka żytnia chlebowa

Mąka żytnia chlebowa, jak nazwa wskazuje, świetnie sprawdza się, do wypieku tradycyjnego chleba. Można upiec z niej również innego rodzaju pieczywo albo zrobić zakwas chlebowy. Wyróżnia ją szaro-brązowy kolor i tekstura, w której widać drobiny zmielonego zboża. Dzięki temu, że podczas przemiału mielone jest całe ziarno, w mące pozostaje wiele wartości odżywczych. Między innymi zawiera dużo błonnika, minerałów i witamin. Wysoka zawartość błonnika powoduje korzystny wpływ na działanie układu trawienia, ale też zapewnia uczucie sytości na dłużej. Wiele osób wybiera mąkę żytnią chlebową do domowych wypieków, ponieważ po upieczeniu mają one dłuższą świeżość.