info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Herbaty zielone, czerwone i białe

Herbata zielona i jej zdrowotne właściwości

Naturalna zielona herbata wbrew pozorom nie jest innym gatunkiem herbaty niż ta czarna. Różni się natomiast znacząco procesem przetwarzania, przez co jej właściwości są także odmienne. Zbierane są listki wysokiej jakości, niepogniecione, a następnie są suszone w wybrany sposób, by zachować swój zielony kolor i delikatny smak. Herbata zielona i jej zdrowotne właściwości znane są od wieków, już w medycynie chińskiej uznawana była za środek łagodzący ból, oczyszczający organizm czy poprawiający odporność. W istocie herbata zielone zdrowotne właściwości zawdzięcza wysoką zawartością polifenoli, witamin oraz niektórych minerałów. Może dostarczać do organizmu fluoru, potasu, wapnia, cynku czy witamin A, B, C, E. Szczegółowy skład zależy od gatunku herbaty oraz procesu jej produkcji, charakterystycznego dla danego rejonu. Popularne rodzaje herbat zielonych to Sencha, Bancha, Kukicha, Matcha, Gunpowder, Hojicha. W naszym sklepie odnajdziesz różnorodne herbaty zielone, a także mieszanki mające w składzie ten typ herbaty. W połączeniu z różnymi dodatkami zielona herbata i jej zdrowotne właściwości mogą być bowiem znacząco wzmocnione lub rozszerzone.

Herbata czerwona i biała - dla kogo?

Obok herbat zielonych znajdziesz w tej kategorii również herbaty czerwone i białe. Dla kogo są one najlepszym wyborem? To podobnie jak herbata zielona herbaty powstające z tego samego gatunku roślin, co herbata czarna, jednak mające inny, charakterystyczny sposób zbiorów i produkcji. Biała herbata jest wyjątkowo delikatna, powstaje najczęściej z pączków herbaty najwyższej jakości, jest także najmniej przetworzona i najbogatsza w cenne składniki odżywcze. Przykładem może być herbata Pai Mu Tan o delikatnym smaku, bogata w antyoksydanty. Sprawdzi się w diecie osób szukających delikatnego orzeźwienia i pobudzenia, a przy okazji właściwości mogących pozytywnie wpływać na organizm. Herbata czerwona i biała - dla kogo? Może być pomocna w profilaktyce miażdżycy, regulowaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi czy redukcji stresu. Natomiast sama czerwona herbata, zwana także herbatą puerh, Pu-Erh, jest cenionym napojem wśród osób na dietach redukujących masę ciała. To herbata półfermentowana, o charakterystycznym lekko ziemistym posmaku. Łączona z cytrusowymi lub kwiatowymi aromatami, na przykład Puerh Pomarańcza lub aromatyczna kompozycja Kwiatowa Fantazja potrafi smakować naprawdę wyjątkowo.

Bio Herbata Matcha

Warto przy okazji rozszerzania herbacianych horyzontów smakowych rozważyć spróbowanie BIO herbaty Matcha. To charakterystyczny zielony proszek, nie tylko produkowany w specjalny sposób, ale również wymagający odpowiedniego przygotowania i akcesoriów. Co więcej, całe zaparzanie produktu BIO Herbata Matcha może mieć charakter ceremonii, wpływający na uczucie dodatkowego odprężenia. Używa się do niej zgodnie z japońskim stylem czarki - chawan, bambusowej miotełki chasen oraz łyżeczki chasaku. Warto pamiętać, by proszku nie zalewać wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury około 70-90 stopni Celsjusza. Matcha dostępna w naszej ofercie to produkt BIO, pochodzący z ekologicznych upraw. Uzyskiwany jest z liści Tencha. Krzewy, z których pochodzą liście, przed zbiorami osłaniane są specjalnymi matami, dzięki którym nabierają szczególnych właściwości. Bio Herbata Matcha nazywana jest królową zielonych herbat, ma jednak słodszy smak i jaśniejszy kolor. Zawiera również szereg cennych związków takich jak antyoksydanty, galusan epigallokatechiny wpływający pozytywnie na metabolizm, L-teaniny mogące łagodzić objawy stresu czy niepokoju oraz chlorofil wspierający wewnętrzne oczyszczenie.