Miody spadziowe

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Miód spadziowy właściwości zdrowotne

Naturalny miód spadziowy w odróżnieniu od innych miodów nie powstaje z nektaru, a ze spadzi - słodkiej, lepkiej wartościowej substancji pochodzącej z drzew, produkowanej przez mszyce i czerwce. Jeśli chodzi o miód spadziowy właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Okazuje się bowiem, że w zależności od typu drzew, z jakich pochodzi zbierana przez pszczoły i zamieniana w miód spadź, produkt końcowy cechuje odmienne oddziaływanie na organizm. Ten typ miodu, określany niekiedy jako miód królewski zawiera nawet dziewięć razy więcej biopierwiastków takich jak potas, magnez, wapń, sód, fosfor i mangan niż miody nektarowe. Spożywanie miodu spadziowego może dostarczyć do organizmu także flawonoidów, białek oraz enzymów. Jest źródłem witamin A, B2, B6, C, K i PP w niewielkich ilościach. Pochodzący z drzew iglastych miód spadziowy właściwości zdrowotne ma sprzyjające leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, serca oraz naczyń krwionośnych, układu pokarmowego czy też o podłożu nerwowym. Pozyskiwany przez pszczoły z iglastych drzew miód spadziowy właściwości zdrowotne może wykazywać w problemach z nerkami, układem moczowym, żółciowym, wątrobą czy stawami.

Miód spadziowy na co

Dobry miód spadziowy może stać się codziennym składnikiem diety. Dzięki swoim właściwościom wspiera organizm w prawidłowym funkcjonowaniu, a także w przypadkach wybranych schorzeń czy niedoborów. Zastanawiasz się kupując miód spadziowy na co może pomóc? Składniki zawarte w miodach spadziowych różnego typu mogą wspomagać leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych, a także wykazywać działanie profilaktyczne - przeciwzapalne i wykrztuśne. Miód spadziowy na co jeszcze wpływa? Dzięki obecności w nim roślinnych flawonoidów może mieć dobry wpływ na układ krążenia, redukcję ryzyka miażdżycy. Miody spadziowe z drzew liściastych uznawane są za korzystne w chorobach układu moczowego. Prowadzone są także badania nad działaniem przeciwnowotworowym czy regulującym przemianę materii. Stosowany jest również w naturalnych kosmetykach do ciała, choć przede wszystkim jest spożywany. Miód spadziowy - na co można go nakładać? Świetnie sprawdzi się jako słodki i wyrazisty dodatek do pieczywa, owoców, a także płatków zbożowych czy muesli. Rozpuszczony w wodzie czy ziołowym naparze nie tylko doda im słodkiego charakterystycznego smaku, ale także wzbogaci wartości odżywcze.

Miód ze spadzi iglastej

Wśród różnych rodzajów miodów spadziowych najbardziej wyróżnia się miód ze spadzi iglastej. To dzięki charakterystycznemu kolorowi, który przybiera odcienie od ciemnozielonego do ciemnoszarego, wysokiej lepkości oraz gęstości, ale przede wszystkim właściwościom spożywczym. Jest mniej słodki niż inne miody, zawiera olejki eteryczne charakterystyczne dla drzew iglastych. Najczęściej powstaje ze spadzi świerkowej, jodłowej, czy z modrzewia. Miód ze spadzi iglastej stosowany jest szeroko w naturalnych sposobach wspomagania leczenia wybranych chorób, a także jako uzupełnienie odżywiania w trakcie rekonwalescencji. Oprócz tego oczywiście z powodzeniem może stanowić jeden ze składników zdrowej i urozmaiconej diety. Warto jednak spożywać ten typ miodu w ograniczonych ilościach, gdyż zawiera on dużą dawkę węglowodanów, a przy okazji przy nadmiernym spożyciu może mieć działanie przeczyszczające. W związku z pochodzeniem produktu włączanie do diety miodu ze spadzi iglastej powinno być przeprowadzone stopniowo, aby w razie zauważenia niepokojących objawów alergicznych móc szybko reagować.

Jak stosować miody spadziowe

Po zakupie miodu ze spadzi może pojawić się pytanie jak stosować miody spadziowe. Wbrew pozorom, mimo iż konsystencja czy kolor miodów spadziowych są odmienne niż miodów nektarowych, można wykorzystywać je w podobny sposób. Jak stosować miody spadziowe, by uzupełnić dietę? Można dodawać je do napojów zamiast cukru, albo też stosować jako składnik zdrowych owocowych lub warzywnych koktajli. Świetnie sprawdzają się również rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z cytryny jako odżywczy napój. Może być dodatkiem do pieczywa czy innych produktów zbożowych, trzeba jednak pamiętać o jego charakterystycznym smaku. Miody spadziowe często stosowane są w lecznictwie naturalnym, tradycyjnym. Rozważając, jak stosować miody spadziowe, by wspomagały leczenie wybranych chorób, trzeba zwrócić uwagę na dawkowanie. Zwykle nie zaleca się spożycia więcej niż 50-100 gramów dziennie. Miodu nie powinny przyjmować osoby uczulone, chore na cukrzycę oraz mające problem z otyłością. Jak stosować miody spadziowe zewnętrznie? Miód spadziowy w kosmetyce może odgrywać znaczącą rolę, jest wykorzystywany jako składnik odżywczych kosmetyków albo produktów łagodzących problemy skórne.