DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Nasiona

HIT SPRZEDAŻYWiórki kokosowe cena, zastosowanie, właściwościSprawdź

Siemię lniane 1 kg - fivio

6,34 zł6,89 zł(27)

Nasiona Chia 1 kg - fivio

18,31 zł19,90 zł(300)

MEGA OKAZJA

Siemię lniane złote 1 kg - DeliFOOD

8,27 zł8,99 zł(3)

Nasiona chia 500g - fivio

10,11 zł10,99 zł

Czarnuszka nasiona 500g - VIVIO

10,11 zł10,99 zł(29)

Siemię lniane 500g - fivio

3,59 zł3,90 zł(9)

Nasiona Vivio

Niepozorne nasiona mają bardzo dużo wartości odżywczych, które przydadzą się w zdrowej diecie. Nasiona Vivio to różnorodne dodatki do schrupania solo albo jako dodatek do przygotowanych potraw. W Polsce bardzo popularne są siemię lniane, Chia, czarnuszka czy słonecznik. Są one jednym z najzdrowszych pokarmów, choćby dlatego, że mają skoncentrowane składniki odżywcze, które wykorzystałyby rośliny do dalszego wzrostu. W nasionach znajdziemy białko, tłuszcz, minerały i witaminy. Między innymi są to witaminy A, B, D i E. A nawet cenne przeciwutleniacze, które zapobiegają zbyt szybkiemu starzeniu się komórek w organizmie. Często w nasionach można też znaleźć żelazo, magnez, fosfor, siarkę, wapń, cynk, miedź, mangan, potas i selen. Takie substancje odżywcze trzeba dostarczać regularnie organizmowi, aby mógł działać sprawnie. Wartości tych składników są w nasionach naprawdę wysokie, dlatego nie trzeba ich zjadać dużo. Już dwie łyżeczki nasion Chia mogą dostarczyć nam dużą ilość błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Nasiona właściwości

Nasiona i pestki mają wiele cennych właściwości dla zdrowia. Oczywiście z nasion można wyhodować rośliny, które będą dawały plon, ale wiele z nich można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatki, kanapek czy potraw gotowanych i smażonych. Te niepozorne składniki mają różne właściwości, które wspomagają działanie organizmu. Wiele nasion zawiera minerały i witaminy, a niektóre mogą mieć również zdrowe kwasy tłuszczowe. Są one też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, których zadaniem jest spowolnienie procesu starzenia komórek. Nasionka są też doskonałym źródłem błonnika. Choćby nasiona siemienia lnianego znane są jako korzystne dla układu pokarmowego. Śluz, który wytwarzają, osłania żołądek i jelita. A co ciekawe same nasiona mogą też regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Inne popularne nasiona, na które często można znaleźć różne przepisy to Chia. I one wspomagają trawienie, ale też wzmacniają pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Nasiona Chia czy siemię lniane?

Nasiona Chia i siemię lniane są często ze sobą zestawiane pod kątem porównania ich właściwości. Warto wiedzieć, że oba rodzaje nasion mają bardzo zbliżone wartości odżywcze. Eksperci wykazali, że kwasy omega-3, zawartości białka czy kaloryczność są na tyle zbliżone, że nie stanowią podstawy do uznania, że któreś nasiona są lepsze. Jednak nasiona Chia mają więcej wapnia i niacyny, a siemię lniane zawiera większą dawkę potasu i tiaminy. Oba rodzaje nasion są istotnym elementem zdrowej diety, ponieważ posiadają korzystną dla zdrowia przewagę kwasów omega-3 nad omega-6. Także nie ma wielkich różnic, jeśli chodzi o ilość błonnika w obu nasionach. W zalecanej porcji do spożycia Chia ma 6,8 g błonnika, a siemię lniane 5,4 g. Niewielka różnica pokazuje się też w kaloryczności nasionek. Chia ma 486 kcal a siemię 534 kcal na 100 g, przy czym dziennie zjadać powinniśmy 2 łyżki jednych lub drugich nasion. Wybierając między jednym a drugim składnikiem, warto postawić na preferencje smakowe lub możliwość wykorzystania go w różnych przepisach. Pod kątem wartości odżywczych oba nasiona są tak samo dobre.

Błonnik oczyszczający

Błonnik jest bardzo potrzebnym składnikiem naszej diety. Nie tylko wspomaga trawienie i ułatwia schudnięcie, ale i może działać profilaktycznie, zapobiegając różnym chorobom dietozależnym. Sam błonnik to włókna roślinne, które w określonej ilości można spożywać codziennie. Eksperci wskazują, że bezpieczna dzienna dawka to 12 g dla osoby dorosłej. Błonnik oczyszczający najczęściej jest stosowany w formie zawiesiny. Można go dodać do zwykłej wody, ale też doprawić nim przygotowany koktajl owocowo-warzywny, świeżo wyciśnięty sok czy owsiankę. Aby przygotować taką zawiesinę, wystarczy odmierzyć porcję błonnika, rozpuścić go w szklance płynu i odczekać ok. 3 minuty, a następnie wymieszać i wypić. Używając go do owsianek i innych potraw, dobrze jest sugerować się konkretnym przepisem przy równoczesnym pamiętaniu, aby nie przekroczyć dziennej dawki. Warto pamiętać, że w czasie, gdy stosujemy błonnik oczyszczający, należy pić dużo płynów. Zalecane jest spożywanie co najmniej 1,5 l wody, a jeśli jest gorąco, intensywnie się pocimy lub czujemy, że to za mało, możemy wypijać nawet więcej napojów.

Nasiona warzyw ogrodowych

Nasiona to powszechna nazwa zarówno dla nasion roślin siewnych, jak i nasion jadalnych, które dodajemy jak przyprawy. Nasiona różnych gatunków roślin nadają się do uprawy w domu, w ogrodzie lub w szklarni. Nasionko to organ rośliny nasiennej, dzięki której można wyhodować nowy organizm roślinny. Sianie nasion jest bardzo proste. Wystarczy trzymać się instrukcji, która podana jest indywidualnie dla każdej rośliny, aby uzyskać plon. W Polsce bardzo łatwo uprawia się ogórki, marchewkę, buraki czy sałatę. Takie nasiona można wysiewać na gruncie lub pod szklarnią już późną wiosną, a pierwsze plony zobaczyć na początku lata. Sporo osób uprawia ogródek warzywny, bo lubi mieć pod ręką świeże zioła, sałatę czy pomidory i ogórki. W Polsce można uprawiać z powodzeniem wiele różnych warzyw i owoców. Nie tylko w ogrodzie, ale i na balkonie w doniczkach. Popularne nasiona warzyw ogrodowych to między innymi marchew, ogórek gruntowy, różne odmiany pomidorów, pietruszka, rukola. Można też kupić nasiona rzeżuchy na kiełki, która jest bardzo łatwa w uprawie nawet na kuchennym parapecie. Nasiona należy posiać w porze siewu podanej na opakowaniu. Ważna jest również odległość siewu, ponieważ gdy rośliny zaczną kiełkować i wzrastać muszą mieć odpowiednią ilość miejsca, aby się rozrastać i dać owoc.