Kasze
Najzdrowsze kasze w codziennej diecie
Kasze to jeden z najzdrowszych elementów diety. Niegdyś powszechnie gościły na naszych stołach. Obecnie coraz rzadziej wykorzystuje się je w codziennym jadłospisie. To ogromny błąd, zważywszy na przeogromne bogactwo substancji odżywczych w nich zawartych. Najzdrowsze kasze to te pochodzące z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Powinny być one niełuskane i niepalone. Tylko w ten sposób mamy pewność, że gotowy produkt będzie zawierał maksymalną ilość cennych witamin i soli mineralnych. Do najchętniej wybieranych rodzajów kasz należy kasza jęczmienna i kasza gryczana. Pierwsza z nich cechuje się delikatnym i neutralnym smakiem. Dzięki temu sprawdza się jako dodatek do większości dań obiadowych. Kasza gryczana posiada nieco bardziej wyrazisty smak. Idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi oraz z warzywami. W naszej kuchni nie powinno zabraknąć również kaszy kuskus, która pozwala na przygotowanie pełnowartościowego posiłku w dosłownie kilka minut. Jeśli natomiast lubimy kaszę na słodko, koniecznie powinniśmy zainteresować się kaszą jaglaną.
Kasza na sypko, do zupy lub jaglanki
W zależności od tego, jakie danie planujemy przyrządzić, mamy możliwość wyboru najróżniejszych rodzajów kasz. Łączenie ich w diecie i eksperymentowanie w kuchni pozwoli wzbogacić nasz jadłospis w wiele cennych składników odżywczych i jednocześnie odkryć nowe ulubione smaki. Kasza na sypko doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Najłatwiej w ten sposób przygotować popularną kaszę gryczaną. Do zup i kleików warto wykorzystać kaszę jęczmienną. Słodkie śniadania można przygotować na bazie kaszy jaglanej ugotowanej na mleku. Przepyszne desery z kaszy manny z dodatkiem owoców podbiją serca nie tylko dzieci, ale również starszych smakoszów. Wszystkie dania przygotowane na bazie kasz cechować się będą wysoką wartością odżywczą. Mogą stanowić doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Wysokiej jakości niełuskane kasze zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Warto zwrócić uwagę także na bogactwo zawartych w nich witamin z grupy B oraz soli mineralnych, takich jak żelazo, mangan, potas, wapń czy cynk.
Kasza gryczana – królowa wśród kasz
Kasza gryczana jest jedną z najbardziej cenionych kasz. To nasz rodzimy produkt wytwarzany z nasion gryki. Wśród naturalnych produktów znaleźć można kaszę gryczaną paloną lub niepaloną. Ta pierwsza cechuje się delikatnym smakiem, ale zawiera nieco mniej wartościowych składników odżywczych. Druga natomiast charakteryzuje się wyrazistym smakiem i maksymalną zawartością cennych makro- i mikroelementów. Poza błonnikiem pokarmowym i witaminami z grupy B, kasza gryczana może stanowić również cenne źródło wysokiej jakości białka. Na fakt ten szczególną uwagę powinny zwrócić uwagę osoby wykluczające z diety mięso oraz nabiał. Warto również pamiętać, że gryka jest zbożem niezawierającym glutenu. Kaszę gryczaną mogą zatem spożywać osoby chorujące na celiakię.