weekend taniej dostawy

Oleje spożywcze

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany – dodatek do zdrowych przekąsek i domowy kosmetyk

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany to bardzo popularne w ostatnim czasie produkty. Charakteryzują się one ciekawym składem, opierającym się na średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych. Wiele składników wyizolowanych z oleju kokosowego wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kuchni tłuszcze te doskonale nadają się do wielu wypieków. Posiadają pożądaną, miękką konsystencję oraz bardzo wysoki punkt dymienia. Olej kokosowy nierafinowany charakteryzuje się ponadto wspaniałym aromatem, który może urozmaicić smak słodkich wyrobów domowej roboty. Dodatkowo olej ten doskonale sprawdza się jako baza do domowych kosmetyków. Można z niego stworzyć nawilżającą maskę na włosy, odżywczy krem do twarzy czy też wzmacniającą odżywkę na paznokcie.

Olej kokosowy Extra Virgin

Najwyższej jakości olej kokosowy nierafinowany to właśnie olej kokosowy Extra Virgin. Sformułowanie extra virgin oznacza pierwszą klasę tłuszczów, które pozyskuje się jedynie z wykorzystaniem metod mechanicznych. W ten sposób olej zachowuje najwięcej cennych właściwości odżywczych. Olej kokosowy Extra Virgin charakteryzuje się delikatnym i mocno kokosowym smakiem. Posiada stałą konsystencję, ale łatwo topi się w podwyższonej temperaturze. Za jego wirusobójcze i grzybobójcze właściwości odpowiadają wyjątkowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas kaprylowy lub laurynowy.

Olej lniany – nasz rodzimy skarb

Do jednych z najzdrowszych tłuszczów roślinnych należy właśnie olej lniany. Charakteryzuje się on wyjątkowo korzystnym składem biochemicznym z przewagą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie tych niezwykle ważnych składników najczęściej brakuje w naszej diecie. Włączenie oleju lnianego do diety korzystnie wpłynie między innymi na profil lipidowy krwi i zmniejszenie ryzyka miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Olej ten sprawdzi się doskonale jako dodatek do sałatek oraz kanapek. Ważne jednak, aby pamiętać, że nie nadaje się on do smażenia.

Oleje roślinne – sposób na długowieczność

Zawarte w olejach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią bardzo pożądany składnik naszej diety. Spożywanie ich w dużej ilości z jednoczesnym ograniczeniem produktów bogatych w tłuszcze nasycone w znaczący sposób wpływa na poprawę profilu lipidowego krwi. Obniża „zły” cholesterol LDL i podwyższa „dobry” cholesterol HDL. W ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i jej następstw, czyli zawałów, tętniaków i udarów. Dodatkowo kwasy tłuszczowe nienasycone wykazują działanie przeciwzapalne. Przy stosowaniu zewnętrznym działają nawilżająco i odżywczo na skórę, włosy i paznokcie. Do olejów roślinnych o najlepszych składach lipidowych należą olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany oraz olej słonecznikowy.

Tłuszcze zwierzęce – smalec gęsi i masło klarowane

Nie tylko oleje roślinne mogą wykazywać pozytywny wpływ na nasz organizm. Do produktów pochodzenia roślinnego, na które warto zwrócić uwagę należą między innymi smalec gęsi oraz masło klarowane. Nadają się one do smażenia i pieczenia. Ponadto stanowią doskonałe źródło witamin A, D, E, K. Smalec gęsi zawiera ponadto bardzo dużo NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło klarowane wykazuje natomiast silne działanie przeciwzapalne. Tłuszcze zwierzęce również zasługują zatem na uwagę i mogą stanowić uzupełnienie naszej zrównoważonej, zdrowej diety.