Octy
Ocet - rodzaje
Ocet to niezastąpiony składnik wielu potraw, znany i produkowany na całym świecie. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą sprzed 10 tysięcy lat. Wykorzystuje się w kuchni nie tylko jego walory smakowe, ale również właściwości konserwujące. Dawniej stosowany był również jako panaceum na wiele dolegliwości zdrowotnych. Ocet produkowany jest z różnych surowców. Ten, który znajdziemy niemal w każdej polskiej kuchni to ocet spirytusowy. Nie zawiera on jednak żadnych wartościowych składników odżywczych, a spożyty w nadmiarze może być szkodliwy. W przeciwieństwie do octów roślinnych (np. ryżowy, pomidorowy), owocowych (jabłkowy, malinowy, winny) oraz zwierzęcych (np. miodowy), które są źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Z ich dodatkiem każda potrawa zyska charakteru i bogatego aromatu. Natomiast ocet balsamiczny o kremowej konsystencji sprawdzi się idealnie jako dressing do sałatek owocowych i warzywnych
Ocet balsamiczny
Jest to produkt wytwarzany z moszczu białych winogron. Powstaje w procesie długotrwałej fermentacji. Ocet balsamiczny dojrzewa w drewnianych beczkach nawet przez okres 12,25 lat, a najdroższe do 100 lat! Ocet balsamiczny wytwarzany według tradycyjnej, włoskiej receptury z ekologicznych upraw winogron pochodzi z prowincji Modena. To właśnie klimat panujący w tych rejonach sprawia, że produkt tam wytwarzany ma najwyższą jakość i zachowuje pełnię aromatu. Ocet balsamiczny z Modeny znajdziesz w naszej ofercie. Jest to doskonałym dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Nadaje się do przygotowywania marynat i sosów do mięs oraz dressingów. Nie może go zabraknąć w Twojej kuchni!
Ocet winny
Wytwarzany jest z czerwonego lub białego wina. Jest to najpopularniejszy rodzaj octu wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej. Octy winne dojrzewają w drewnianych beczkach nawet do 2 lat. Charakteryzują się łagodnym, lecz złożonym smakiem. Jest zdecydowanie mniej ostry niż ocet spirytusowy. Najczęściej wykorzystywany jest do sałatek i surówek, celem ich zakwaszenia. Ocet winny znajdzie zastosowanie także do przygotowania marynaty do mięs, zwłaszcza do wołowiny, cielęciny lub jagnięciny. Sprawdzi się również do deserów na bazie galaretki z owoców (np. porzeczek lub agrestu). Ocet winny wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy, usprawnia pracę żołądka i wątroby, dba o prawidłowe trawienie. Zawartość potasu w occie winnym sprawia, że jego dodatek będzie również cennym wsparciem dla naszego serca.
Ocet owocowy
To produkt wytwarzany z win owocowych. Najbardziej popularnym octem owocowym jest ocet jabłkowy. Ma delikatny, kwaśny smak i jabłkowy aromat. To sprawia, że nadaje się idealnie do przygotowania dressingów sałatkowych, zalew do marynowania warzyw i owoców oraz jako składnik mięsnych marynat. Ocet jabłkowy to skarbnica cennych dla zdrowia składników mineralnych (tj. potas, wapń, żelazo), witamin (A, C, E i B) oraz flawonoidów, które zwiększają wchłanialność witaminy C dostarczanej z pożywieniem. Mniej popularne rodzaje octów owocowych wytwarzane są z malin, wiśni, truskawek, jeżyn, a nawet gruszek. Octy owocowe mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy – regulują trawienie i usprawniają nasz metabolizm. Przekonaj się sam o ich dobroczynnych właściwościach.
Ocet ryżowy
Jest najbardziej popularnym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Powstaje w procesie fermentacji ryżu lub wina ryżowego. Występuje w kilku odmianach: białej, czerwonej i czarnej. Ten pierwszy wykorzystywany jest m.in. do przygotowywania sosów ryżowych do sushi. Ocet czerwony barwiony jest specjalnym gatunkiem drożdży, natomiast ten czarny uzyskuje się z czarnego, kleistego ryżu. Jednak to właśnie biała odmiana octu ryżowego jest najbardziej uniwersalna. Smakiem przypomina ocet spirytusowy, lecz jest nieco łagodniejszy. Ocet ryżowy z powodzeniem może być wykorzystany do przygotowywania marynat mięsnych, słodko-kwaśnych dań oraz dressingów do sałatek. Co więcej, wykazuje szereg dobroczynnych właściwości na nasz organizm. Jego spożycie może przyczynić się do zwiększenia wchłaniania witamin i minerałów dostarczanych z pożywieniem. Ocet ryżowy posiada również właściwości przeciwutleniające oraz wzmacniające organizm w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Ocet spirytusowy
Ocet spirytusowy jest wodny roztworem kwasy octowego. Jego ostry zapach i kwaśny smak sprawia, że nie sposób pomylić go z żadną inną substancją. Występuje w stężeniu sześcioprocentowym lub dziesięcioprocentowym. Stosowany jest powszechnie w przemyśle spożywczym jako przyprawa o właściwościach zakwaszających potrawy. Spożywany w niewielkich ilościach pobudza apetyt i wykazuje korzystne działanie na nasz układ trawienny. Jego nadmiar może jednak wywołać problemy zdrowotne. Ocet spirytusowy znajdzie zastosowanie także jako środek czyszczący praz naturalny odkamieniacz. Osoby z problemami żołądkowymi powinny jednak sięgać po łagodniejsze rodzaje octu np. octy owocowe.