DZISIAJ DZIEŃ DARMOWEJ DOSTAWY!!!
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.  Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Orzechy

Migdały całe 1 kg - fivio

30,99 zł32,99 zł(167)

NOWOŚĆMEGA OKAZJA

Orzechy laskowe łuskane 1 kg - fivio

52,90 zł

Orzechy i rodzaje orzechów

Orzechy to wyjątkowe produkty spożywcze - mogą dostarczyć do diety w skondensowanej formie wiele cennych składników odżywczych. Rodzaje orzechów wartych uwagi są dość zróżnicowane - znajdziesz wśród nich zarówno dobrze znane z polskich ogrodów i lasów orzechy włoskie czy laskowe, jak i bardziej egzotyczne propozycje takie jak migdały, pistacje, orzechy brazylijskie, macadamia, pecan, pinii czy nerkowca. Wybierając orzechy, rodzaje popularne jak i te mniej znane powinno mieć się świadomość ich właściwości. Poza bogactwem zdrowych tłuszczy, witamin, minerałów czy antyoksydantów dostarczają także do diety błonnika i białka. Każdy z rodzajów orzechów jest dość kalorycznym produtem, może być również silnie alergizujący, dlatego ich spożycie powinno być umiarkowane. Smaczne i popularne orzechy, rodzaje takie jak orzeszki ziemne, laskowe oraz migdały są często składnikiem mieszanek bakaliowych. To na przykład odżywcza mieszanka studencka z ananasem, wbrew nazwie z chęcią jedzona przez wszystkich. Różnorodne rodzaje orzechów to także często główny składnik słodkich lub słonych przekąsek sprzedawanych w opakowaniach, lub też dodatek do deserów czy dań głównych.

BIO Orzechy, Orzechy organiczne

Osoby świadome roli, jaką odgrywa zdrowa dieta w codziennym życiu chętnie sięgają po BIO orzechy, czyli orzechy organiczne, ekologiczne. To produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł, ekologicznych upraw spełniających wysokie normy jakościowe potwierdzone odpowiednimi certyfikatami. Takie informacje znajdziesz na opakowaniu. Wybierając orzechy organiczne, możesz mieć pewność, że jest to produkt naturalny, bez sztucznych dodatków. Co więcej, BIO orzechy wolne są od GMO i wielu zanieczyszczeń, a w ich uprawie nie są stosowane chemiczne środki ochrony roślin czy nawozy mogące mieć negatywny wpływ na organizm ludzki. Jakie ekologiczne orzechy znajdziesz w naszej ofercie? To na przykład doskonałe BIO Orzechy nerkowca marki Vivio, dzięki którym w Twojej diecie może pojawić się naturalne źródło białka roślinnego, witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu czy żelaza, błonnika oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT. Wśród produktów w naszym asortymencie są również BIO kasztany jadalne, zdrowy dodatek do różnych wykwintnych dań. Organiczne orzechy świetnie nadają się do samodzielnego chrupania, ale będą również dobrym dodatkiem do wielu dań i deserów.

Orzechy w czekoladzie

Decydując się na włączenie orzechów do jadłospisu stawiasz najczęściej na ich przyjemny, charakterystyczny smak. Warto rozważyć również orzechy w czekoladzie, które mogą być całkiem zdrową przekąską, mimo iż dość zasobną w kalorie. Zdrowa czekolada o dużej zawartości masy kakaowej świetnie komponuje się ze smakiem orzechów, co zresztą wie niemal każdy wielbiciel brązowych tabliczek. Jednak orzechy w czekoladzie mogą mieć jeszcze bogatszy smak dzięki oryginalnym połączeniom takich jak w linii produktów Vivio Anka Dziedzic. To na przykład orzechy laskowe w belgijskiej czekoladzie, która znana jest z wysokiej jakości i doskonałego smaku. Orzechy delikatnie chrupią, a czekolada świetnie rozpływa się w ustach. Przekąska w wygodnym opakowaniu dostarcza szeregu witamin, składników mineralnych, naturalnych antyoksydantów i wielu innych cenionych w zdrowej diecie składników. Możesz również spróbować chrupiących migdałów w mlecznej czekoladzie z cynamonem, które z pewnością oczarują Cię subtelną cynamonową nutą w czekoladowomlecznej otoczce. Warto pamiętać, by włączając do diety orzechy w czekoladzie każdego rodzaju uważnie obserwować reakcje organizmu, gdyż zarówno czekolada, jak i orzechy należą do grupy produktów silnie alergizujących.

Orzechy prażone

Wiele osób myśląc o orzechach, ma na myśli lekko słone orzechy prażone. To najczęściej popularne i stosukowo tanie prażone orzechy ziemne. Choć są one również bogate w składniki pozytywnie wpływajace na organizm, na przykład mogące zmniejszać ryzyko chorób układu krwionośnego, warto otworzyć się na nowe smaki. Orzechy ziemne bez soli również smakują doskonale, a ich możliwe zastosowanie staje się jeszcze szersze. To nadal orzechy arachidowe prażone, jednak w smaku naturalnie wyraziste, lekko słodkawe. Proces prażenia orzechów różnego rodzaju sprawia, że ich smak ulega naturalnemu wzmocnieniu, podobnie jak kolor. Również naturalna chrupkość orzechów prażonych jest wyraźniejsza. Trwałość produktu poddanego takiej obróbce cieplnej w odpowiednich warunkach zwiększa się, przy jednoczesnym praktycznym braku wpływu na wartości odżywcze. Wśród naszych propozcji orzechów znajdziesz nie tylko prażone orzeszki arachidowe. Spróbuj na przykład prażonych migdałów - na słodko z dodatkiem cynamonu, słodzonych ksylitolem albo w wersji pikantnej - solonych z nutką chili. To propozycje idealne do chrupania przy wielu okazjach. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z ich spożyciem.