info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Rodzaj produktu
Producent

Musli

Sortowanie:

Wyniki od 1 do 1 z 1 (strona 1)

Musli

Musli to popularne płatki śniadaniowe z dodatkami. Dużo osób zajada się musli na śniadanie lub kolację. Do mieszanki płatków zbożowych, bakalii, suszonych orzechów i bakalii dodawane jest ciepłe mleko lub jogurt naturalny. Taki posiłek zapewnia sporo energii, a przede wszystkim jest smaczny. Warto wiedzieć, że musli zostało wymyślone dopiero w XX wieku prawdopodobnie przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Bircher-Bennera. Chciał zadbać o pacjentów swojego szpitala i wprowadzić im do szpitalnej diety posiłek zdrowy, ale i smaczny. Dzięki niemu mamy dzisiaj różne warianty musli, które spodobają się każdemu. Nawet osobom na restrykcyjnych dietach.

Musli na śniadanie

Lekarze i dietetycy alarmują, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i nie można go pomijać. Jednak nie każda osoba ma czas, aby z rana zjeść posiłek składający się z kilku elementów. Najczęściej sięgamy po coś, co można zrobić szybko i zjeść, póki ciepłe. Ponadto śniadanie musi być też źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów, które nas nasycą na wiele godzin. Doskonałym pomysłem jest więc musli na śniadanie. Porcja musli zawiera dużo różnych składników odżywczych i mineralnych, dlatego zapewnia energię na cały poranek. Musli może być na bazie różnych płatków zbożowych lub ich mieszanki. Najbardziej popularne jest musli owsiane lub kukurydziane. W zależności od kupionej mieszanki można w nim znaleźć orzechy włoskie, nerkowce, migdały pestki dyni, słonecznik, czy suszone owoce jak: żurawina, banan, kokos, a nawet morele czy truskawki. Aby uzyskać pyszny posiłek na ciepło, trzeba dodać do mieszanki podgrzane mleko. Jednak musli świetnie smakuje też na zimno podane po prostu z jogurtem czy kefirem. Musli można też skomponować samodzielnie. Albo po prostu robiąc je z gotowej mieszanki dodać swoje ulubione owoce czy łyżkę miodu.

Musli dedykowane dla konkretnej grupy ludzi

Musli stworzono dla wszystkich, ale są też mieszanki musli dedykowane dla konkretnej grupy ludzi. Między innymi jest to Musli owsiane bezglutenowe. Mieszanka płatków owsianych bezglutenowych z suszonymi owocami i nasionami jest bezpieczna dla osób, które mają nietolerancję, alergię lub chorują na celiakię. Warto również wiedzieć, że w zależności od dodatków samo musli może być produktem o niskim indeksie glikemicznym, a więc będzie odpowiednim posiłkiem dla osób chorujących na insulinooporność czy cukrzycę. W zależności od wyboru bazowych płatków może mieć też inne właściwości. Przykładowo płatki kukurydziane bogate są w magnez, witaminę E i żelazo. Natomiast płatki jęczmienne są bogatym źródłem białka. Z kolei płatki żytnie regulują przemianę materii i są zalecane osobom, które są na diecie odchudzającej. Można więc znaleźć rodzaj musli, który najbardziej odpowiada nam pod względem smaku, ale i wartości odżywczych czy nawet jest zgodny z naszą dietą.

Baton musli bar

Jeśli nie mamy możliwości zrobienia sobie zdrowego musli z ciepłym mlekiem, możemy sięgnąć po baton musli bar. Takie batoniki są bardzo pożywne, ale i podręczne. Skład takich produktów jest też zdrowszy niż typowych słodyczy. Dlatego są polecane jako przekąska lub zastępstwo drugiego śniadania. W batonikach zbożowych podstawą są płatki zbożowe, mogą być mieszanką płatków lub bazować na jednym rodzaju np. płatkach owsianych. Do nich dodaje się orzechy, suszone owoce, pestki, a nawet czekoladę czy miód, aby dodać im słodkości i skleić składniki batonika razem. W gotowych batonikach można też znaleźć witaminy i minerały. Średnio musli bar dostarcza 400 kcal na 100 g produktu, z tym że batoniki najczęściej mają ok. 30 g. A więc w porcji będzie ok. 120 kcal. Dlatego są świetnym wyborem, gdy chcemy coś zjeść. Można z nimi z powodzeniem zastąpić bardziej słodkie batoniki czekoladowe. Musli bar jest zdrowszym zamiennikiem wielu niezdrowych przekąsek.