DARMOWA DOSTAWA
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena

Pestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
LINK DO PRZEPISUKLIKNIJ
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,89 zł

RABAT - 7%

8,49 zł

-7

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety

Opis

Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni i jej pestkach
Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje ok. 760 jej gatunków. W Polsce najczęściej występuje odmiana o żółto - pomarańczowym miąższu, zawierające duże ilości pestek. Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.

 

Dlaczego witaminy są tak ważne w diecie?
Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. Pestki dynią są nie tylko sposobem na pyszną przekąskę, ale nadają się też do potraw i wypieków.

 

7 powodów, dla których warto jeść pestki dyni:

  1. Zawierają duże ilości magnezu, fosforu, manganu, miedzi, potasu, żelaza i cynku. Są to minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmu i warto "suplementować" je w naturalny sposób poprzez jedzenie pestek dyni;
  2. W pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia);
  3. Zawierają roślinne sterole i stanole (Takie jak: beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol). Mają one pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
  4. Pestki dyni są podawane diabetykom. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że obniżają poziom cukru.
  5. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego. Często jego naturalny niedobór w organizmie wynika z jedzenia produktów wysoko przetworzonych i niskiej jakości.
  6. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów, z uwagi na jeden składnik - kurkubitacynę, oddziałującą na układ nerwowy pasożytów.
  7. Pestki dyni zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C, K i E oraz luteinę.

 

Jak jeść pestki dyni?
Pestki dyni najlepiej jeść na surowo. Można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości, zawartych w nich. Przepis na prażone pestki dyni i ich przechowywanie poniżej.

 

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. Nadają się jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań.

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: Pestki dyni

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Stosowanie

Pestki dyni mogą być stosowane, jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do różnego rodzaju wypieków – ciast, pieczywa, a także do sałatek, zup i past kanapkowych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film



Opinie o produkcie: Pestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE

M
Martyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
18/10/19
Pestki dyni
Review by Martyna on 18 Oct 2019
Uwielbiam te pestki są super smaczne
F
Felicja
5 star rating
18/10/19
Pestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE - VIVIO
Review by Felicja on 18 Oct 2019
Uwielbiam pestki dyni a najbardzie te świerze prosto z dyni, niestety te strasznie źle się obiera, naszczęście jest dla mnie ratunek bo te w smaku są naprawde niewiele gorsze. Polecam , super produkt. Cała rodzina się nimi zajada.
E
Elwira
5 star rating
18/10/19
PESTKI DYNI ŁUSKANE
Review by Elwira on 18 Oct 2019
Polecam nie tylko ze wzgledu na walory smakowe ale też na zdrowotne w dodatku świetna cena i ekologiczne opakowanie.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również