info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951

Pieprz ziołowy Zastosowanie
Jest to bardzo uniwersalna przyprawa. Można stosować ją do dań mięsnych, sałatek, zup, owoców morza. Warto dodawać pieprz ziołowy zwłaszcza do dań tłustych i ciężkostrawnych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów mielonych i pieczeni. Wyśmienicie smakuje z kapuśniakiem i roślinami strączkowymi. To także świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują ostrego smaku pieprzu. Pieprz ziołowy zaleca się także osobom cierpiącym na problemy z żołądkiem. Warto pamiętać, aby do potraw mięsnych dodawać tą przyprawę na początku gotowania. Natomiast do pozostałych dań w trakcie lub na samym końcu. To pozwoli cieszyć się pełnym smakiem i aromatem tej mieszanki.
Zastosowanie w kuchni:
• Pieprz ziołowy jest dodawany do mięs, w celu podkreślenia ich smaku. Dodaje się go m.in. do kotletów mielonych i pieczeni wieprzowej.
• Pieprzem ziołowym doprawia się zupy, zwłaszcza grochówkę i kapuśniak.
• Pieprz dobrze podkreśla smak jajek, sałatek i grzybów.
• Dodaje się go do mięs, na początku przyrządzania potrawy, a do innych dań na końcu.
Pieprz ziołowy Opis
Pieprz ziołowy to bardzo delikatna i aromatyczna przyprawa, która jednak z pieprzem nie ma nic wspólnego. To mieszanka ziół o cennych prozdrowotnych właściwościach. Wspomaga trawienie i metabolizm. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb. Wzbogaca smak zup i sałatek. Polecany jako alternatywa pieprzu dla osób, które nie tolerują jego ostrego smaku. Sprawdź jak wykorzystać pieprz ziołowy w swojej kuchni i dowiedz się dlaczego warto go włączyć do swojej diety.
Co to jest pieprz ziołowy?
Czym zastąpić pieprz ziołowy i jak zrobić go samemu?
Gdzie kupić i jaka cena?
Co zawiera pieprz ziołowy?
Właściwości
Do czego stosować?
Co to jest pieprz ziołowy?
Pieprz ziołowy z prawdziwym pieprzem łączy tylko nazwa. Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzi kminek, gorczyca, kolendra i majeranek. Często można spotkać również dodatek chrzanu, papryki czerwonej i liścia laurowego. Przyprawa ta wzbogaca smak zarówno dań mięsnych jak i warzywnych. Co więcej, jest ceniona ze względu na właściwości spierające pracę układu pokarmowego. Warto dodawać go zwłaszcza do dań tłustych, ciężkostrawnych. Pieprz ziołowy powstał w czasach PRL-u, kiedy to brakowało podstawowych przypraw. Próbowano wówczas stworzyć mieszankę, która będzie jego alternatywą. W związku z tym stworzono kompozycję z łatwo dostępnych ziół. Obecnie pieprz ziołowy jest dostępny niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie.
Czym zastąpić pieprz ziołowy i jak zrobić go samemu?
Jeśli nie mamy pod ręką gotowej mieszanki, można ją stworzyć w zaciszu domowym. Konieczne jest jednak zastosowanie odpowiednich proporcji, co nie zawsze jest łatwe. Wystarczy zmieszać 3 łyżki kolendry i gorczycy, 2 łyżki kminku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, łyżkę majeranku i czosnku grandivowanego.
Gdzie kupić i jaka cena?
Pieprz ziołowy jest powszechnie dostępny. Bez problemu nabędziemy go w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Nie zawsze jednak cena idzie w parze z jakością. Dobrym pomysłem są zakupy w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. Skorzystaj z bezpiecznych i komfortowych zakupów przez internet. Dobrej jakości pieprz ziołowy to koszt koło 3 zł za opakowanie 40 g.
Co zawiera pieprz ziołowy?
Mieszanka ta swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza odpowiednio dobranej kompozycji ziół. Główną rolę odgrywa kminek, który znany jest z działania wspierającego pracę układu pokarmowego. Wzmacnia apetyt, usprawnia metabolizm, wykazuje działanie przeciwzapalne. Natomiast obecność kolendry wspiera pracę wątroby, a dodatek majeranku może przyczynić się do wzmocnienia naszej odporności. Pieprz ziołowy dostarcza naszemu organizmowi cennych soli mineralnych, garbników i flawonoidów. Jest źródłem błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza i magnezu.
Właściwości
Pieprz ziołowy ceniony jest zwłaszcza ze względu na swoje właściwości wspierające procesy trawienne. Wykazuje także działanie moczopędne oraz przeciwzapalne. Jest chętnie stosowany przez osoby na diecie i dbające o szczupłą sylwetkę, ponieważ wspiera prawidłowy metabolizm. Pieprz ziołowy może działać lekko przeczyszczająco. Obecność majeranku sprawia, że mieszanka ta wykazuje także działanie odkrztuśne i może przyczynić się do łagodzenia objawów przeziębienia.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 199zł |

Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
Składniki:
- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 200 g)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- Sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kaszę i pomidory zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki oleju, w którym były namoczone pomidory i przyprawy do smaku.

Quesadillas z kurczakiem i kurkami
Składniki:
- pierś z kurczaka 500 g
- kurki 200 g
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ½ średniej cebuli
- tortilla – 8 sztuk
- suszona kolendra – łyżeczka
- pieprz ziołowy do smaku
- przyprawa do drobiu
- ser żółty – 100 g
- jogurt naturalny – 200 ml
- majonez – 10 łyżek
- ketchup – 5 łyżek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka posypać przyprawą do drobiu i piec 20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kurki umyć, oczyścić i podsmażyć z cebulą na oliwie, doprawić solą, pieprzem ziołowym i kolendrą, ostudzić.
Na patelni skropionej oliwą podsmażyć tortille, na niej umieścić pokrojonego kurczaka, kurki, posypać startym żółtym serem, przykryć drugim plackiem tortilli smażyć przez około 5 min z każdej strony.
Z jogurtu, majonezu i ketchupu przygotować sos, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą.
Podawać na ciepło z dodatkiem sosu.
Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]
czytaj więcej...