cyber monday
Pieprz czarny mielony przepisy, zastosowanie, właściwości
Pieprz czarny mielony przepisy, zastosowanie, właściwości
Pieprz czarny mielony przepisy, zastosowanie, właściwości

Pieprz czarny mielony- 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIABrazylia / Wietnam / Indonezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,92 zł

RABAT - 17%

3,50 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pieprz czarny mielony Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pieprzu czarnego mielonego

Pieprz czarny mielony, obok soli, to jedna z najczęściej stosowanych przez nas przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem. Dodanie nawet jej niewielkich ilości do licznych potraw sprawia, iż nabierają one wyjątkowego charakteru. Niemniej jednak, pieprz czarny to coś znacznie więcej niż niezbędny dodatek domowej kuchni. Jest on bowiem skarbnicą cennych przeciwutleniaczy, które korzystnie mogą wpłynąć na nasz organizm. Okazuje się, iż wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja ochronie naszego zdrowia przed rozwojem chorób nowotworowych, jak również odpowiadać może za przyspieszenie procesów odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości czarnego pieprzu mielonego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić pieprz czarny mielony?

Jak przechowywać pieprz czarny mielony?

Czy pieprz czarny mielony jest bezglutenowy?

Czy pieprz czarny mielony jest zdrowy?

Czym jest olejek z czarnego pieprzu i jakie są jego właściwości?

  • Pieprz czarny mielony – kcal;

  • Zastosowanie czarnego pieprzu w codziennej kuchni i nie tylko.

Czym jest i skąd pochodzi pieprz czarny mielony oraz jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Pieprz czarny jest rośliną wieloletnią, która zaliczana jest do gatunku pieprzowatych. Chociaż od lat nierozerwalnie związana jest z polską kuchnią, przyprawa ta tak naprawdę wywodzi się z Południowo-Wschodnich Indii. Ze względu na ogromne zainteresowanie pieprzem, zaczęto go również uprawiać w innych krajach strefy tropikalnej. Roślina ta wzrasta w gorącym oraz wilgotnym klimacie. Co ciekawe, jej pnącze osiąga wysokość nawet 15 metrów. Zarówno pień, jak i jej rozgałęzienia są zgrubiałe w węzłach, a łodygi zdrewniałe u nasady. Liście pieprzu czarnego są intensywnie zielone, osiągające długość około 8 cm. Kwiaty niniejszej rośliny są kłosowate, drobne i przyjmują seledynowo białą barwę. Za najcenniejszą część uznaje się owoce pieprzu, czyli kuliste pestkowce o średnicy 0,5 centymetra. To właśnie z nich, za pośrednictwem długotrwałego procesu suszenia, pozyskiwany jest aromatyczny czarny pieprz, który najlepiej jest nam znany w postaci mielonej.

Warto wiedzieć, iż produkt ten wzbogaca naszą dietę nie tylko o charakterystyczny smak, ale przede wszystkim zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Pieprz czarny zawiera w swoim składzie zarówno białko, wartościowe tłuszcze, jak i olejki eteryczne. Ponadto, jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezastąpione substancje mineralne, wśród których możemy wyróżnić: magnez, wapń oraz żelazo. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują jednak alkaloidy, a zwłaszcza piperyna. To właśnie ten składnik, znajdujący się w zewnętrznej warstwie owoców pieprzu czarnego, odpowiedzialny jest za nadanie niniejszej przyprawie ostrego smaku oraz wyróżniającego się aromatu. Ponadto, wykazuje ona szereg pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości.

Co ciekawe, pieprz czarny znany i stosowany był na szeroką skalę już w czasach starożytności. Na tereny dzisiejszej Europy z dalekich Indii sprowadził go sam Aleksander Macedoński. Niemniej jednak, pierwsze zapiski na temat niniejszej przyprawy sporządził dopiero Marco Polo. Pieprz czarny mielony otrzymujemy na drodze suszenia, a następnie mielenia owoców niniejszej rośliny. Warto wiedzieć, iż na jej smak wpływa głównie stadium dojrzałości, w jakim owoce zostały zebrane.

Pieprz czarny mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Ze względu na zawartość cennych dla zdrowia składników, wprowadzenie mielonego pieprzu czarnego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż przyprawa ta może łagodzić przebieg grypy oraz przeziębienia. Aromat pieprzu czarnego skutecznie udrażnia drogi oddechowe, a zawarta w nim piperyna odpowiada za właściwości wykrztuśne. Ponadto, piperyna rozpuszcza zalegającą w drogach oddechowych flegmę, dzięki czemu możliwe staje się skrócenie czasu trwania infekcji oraz zniesienie jej objawów. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii dowodzą, iż stosowanie pieprzu czarnego mielonego w pozytywny sposób oddziałuje na procesy trawienne. Składniki w nim zawarte wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych (w tym kwasu chlorowodorowego), wpływając tym samym na przyspieszenie przemiany materii. Co ciekawe, pieprz czarny odpowiada za minimalizację występowania uporczywych zaparć, kolek, a nawet gazów jelitowych. Okazuje się, iż może przeciwdziałać również biegunce. Dodatkowo, przyprawa ta nasila procesy termogenezy, co przyczynia się między innymi do pozbywania się wraz z potem szkodliwych toksyn z naszego organizmu.

W ciągu ostatnich lat wiele uwagi poświęca się właściwościom przeciwnowotworowym pieprzu czarnego. Zawarte w nim antyoksydanty doskonale chronią nie tylko naszą wątrobę oraz układ krążenia, ale również zwalczają wolne rodniki (które wpływają na uszkadzanie struktur DNA, co bezpośrednio oddziałuje na powstawanie zmian nowotworowych). Warto również wiedzieć, iż za sprawą bogatej zawartości przeciwutleniaczy, pieprz czarny może odpowiadać za opóźnianie procesów starzenia się skóry i powstawania widocznych zmarszczek. Liczne badania naukowe dowodzą, iż przyprawa ta wspomaga przyswajalność niektórych witamin, w tym między innymi witaminy A oraz witaminy C. Jest to szczególnie ważne dla naszego układu odpornościowego, który w obecnych czasach istotnie narażony jest na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

Co ciekawe, piperyna zawarta w składzie czarnego pieprzu odpowiada za częściową poprawę neuroprzekaźnictwa. Dlatego też, może ona nie tylko podnosić nasz nastrój (poprzez stymulację wydzielania serotoniny), ale również zwiększać nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji.

Czarny pieprz a odchudzanie

Pieprz czarny mielony stanowi częsty element diet odchudzających. Nic w tym dziwnego, w końcu składniki w nim zawarte (ze szczególnym uwzględnieniem piperyny) odpowiadają za intensyfikację procesów trawiennych poprzez wzmaganie wydzielania soków trawiennych. Dodatkowo, piperyna przyspiesza podział komórek tłuszczu oraz powoduje wzrost temperatury ciała. Badania naukowe dowodzą również, iż składniki zawarte w czarnym pieprzu blokują tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i jednocześnie obniżają poziom tłuszczu w krwioobiegu. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie zamierzonych efektów odchudzania możliwe staje się tylko wtedy, gdy połączymy stosowanie czarnego pieprzu z przestrzeganiem zaleceń zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia. Co ciekawe, na rynku farmaceutycznym możemy znaleźć liczne suplementy diety zawierające w swoim składzie piperynę. W większości przypadków są one przeznaczone do zwiększania efektywności zastosowanych metod odchudzania. Warto jednak pamiętać, że zanim rozpoczniemy regularną suplementację wybranego preparatu, powinniśmy skorzystać z konsultacji doświadczonego dietetyka, lekarza pierwszego kontaktu oraz/lub zaufanego farmaceuty.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pieprzu czarnego mielonego

Chociaż w większości przypadków stosowanie mielonego pieprzu czarnego jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Po pierwsze, mielonego pieprzu czarnego powinny unikać osoby, które zmagają się z przewlekłymi zaburzeniami w obrębie układu trawienia (ze szczególnym uwzględnieniem podrażnienia żołądka oraz zapalenia błony śluzowej żołądka). Po drugie, nie zaleca się podawania niniejszej przyprawy w przypadku pacjentów, u których rozpoznano przewlekłe choroby nerek. Po trzecie, ograniczenie ilości spożywanego pieprzu zalecane jest w przypadku kobiet znajdujących się w trzecim trymestrze ciąży. Składniki zawarte w składzie niniejszej przyprawy odpowiedzialne mogą być za wywołanie uciążliwych wzdęć oraz uczucia dyskomfortu. Ponadto, warto pamiętać, że spożywanie pieprzu czarnego mielonego w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania objawów niepożądanych (w tym podrażnienia błony śluzowej żołądka).

Pieprz czarny mielony – cena

Pieprz czarny mielony sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50g. Za wspomniany produkt zapłacimy około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pieprzu czarnego mielonego może istotnie różnić się w zależności od wybranego dystrybutora oraz/lub producenta. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia wybranej przyprawy. W Polsce najczęściej spotykane są odmiany pieprzu czarnego pochodzące z Brazylii, Wietnamu lub Indonezji.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu czarnego mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić pieprz czarny mielony? Wspomniany produkt możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również w salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej oraz gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak przechowywać pieprz czarny mielony? Produkt ten należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jeśli zamkniemy go w szklanym słoiku lub szczelnej torebce papierowej, na dłużej będziemy w stanie zatrzymać nie tylko walory smakowe niniejszej przyprawy, ale przede wszystkim jej cenne właściwości zdrowotne.

Pytanie 3: Czy pieprz czarny mielony jest bezglutenowy? W większości przypadków czarny pieprz nie zawiera w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, może on być produkowany na terenie zakładu, w którym obecne są produkty zawierające niniejszy składnik. Dlatego też, w przypadku osób, które zmagają się z problemem celiakii lub alergii na gluten, konieczne jest upewnienie się, że wybrany przez nas pieprz czarny mielony jest całkowicie bezglutenowy.

Pytanie 4: Czy pieprz czarny mielony jest zdrowy? Dzięki zawartym w swoim składzie składnikom, pieprz czarny wykazuje korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również samopoczucie człowieka. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać go w nadmiernych dawkach. Przyjmuje się, iż osoba dorosła nie powinna wprowadzać do swojej codziennej diety więcej niż 5g czarnego pieprzu mielonego.

Pytanie 5: Czym jest olejek z czarnego pieprzu i jakie są jego właściwości? Za sprawą bogatej zawartości olejków eterycznych w swoim składzie, pieprz czarny znalazł zastosowanie podczas produkcji leczniczego olejku. Niniejszy produkt otrzymywany jest na drodze destylacji niedojrzałych owoców z parą wodną. Co ciekawe, olejek ten wykazuje działanie moczopędne i rozgrzewające. Niektórzy uważają go również za silny afrodyzjak, ponieważ posiada on właściwości pobudzające i podniecające. Warto również wiedzieć, że olejek z pieprzu czarnego wykorzystywany jest zarówno podczas zabiegów masażu, aromatyzacji pomieszczeń, jak i kąpieli relaksacyjnych.

 

pieprz czarny mielony

 

Podsumowanie

Chociaż pieprz czarny mielony jest dobrze nam znaną przyprawą, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości leczniczych. Czas to zmienić i przekonać się, że wprowadzenie pieprzu czarnego do zrównoważonej diety jest w stanie wpłynąć nie tylko na poprawę naszego zdrowia, ale również wyglądu i codziennego samopoczucia.

Bibliografia

  1. Atal CK, Dubey RK, Singh J.; Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine: evidence that piperine is a potentinhibitor of drug metabolism.; J Pharmacol Exp Ther. 1985 Jan;232(1):258-62;
  2. Badmaev V., Majeed M., Prakash L., Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation, “The Journal of Nutritional Biochemistry” 11 (2000), p. 109-113;
  3. Epstein W. W., Isolation of piperine from black pepper, “Journal of Chemical Education” 70 (1993), p. 598-599;
  4. Food end Chemical Toxicology, 2010, 48(3); pp. 798-802: "Piperine, the main alkaloid of Thai black pepper, protects against neurodegeneration and cognitive impairment in animal model of cognitive deficit like condition of Alzheimer's disease";
  5. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012, 60(15), pp 3853–3860: "Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells";
  6. Krzystanek A. i in., Piperyna – związek biologicznie czynny, Probl Hig Epidemiol, 2018, 99 (3), 225-237;
  7. K. VASAVIRAMA, MAHESH UPENDER; Piperine: a valuable alkaloid from piper species; International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Vol 6, Issue , 201;
  8. Miyazawa T. i in., Curcumin and piperine supplementation of obese mice under caloric restriction modulates body fat and interleukin-1β, Nutrition and Metabolism, 2018, 15 (12);
  9. Newerli – Guz J., Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku Trójmiasta, Bromatologia. Chemia. Toksykologia, 2011, 44, 890-89;
  10. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012;
  11. Singh V. K., Singh P., Mishra A., Patel A., Yadav K, Piperine: Delightful surprise to the biological world, made by plant “Pepper” and a great bioavailability enhancer for our drugs and supplements, “World Journal of Pharmaceutical Research” Volume 3, Issue 6 (2014), p. 2084-2098;
  12. Srinivasan, Varshini & Hamza, R & A Dinesh, V & , Parthasarathy & Srambikkal, Hamza & Dinesh, R & Va, Parthasarathy. (2007).; “ Nutrtion of Black pepper. ”;
  13. Srinivasan K., Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects, Crit Rev Food Sci Nutr., 2007; 47(8), 735-748;
  14. Unmasking black pepper's secrets as a fat fighter. W: ScienceDaily [on-line]. American Chemical Society, 2012-05-02.


Pieprz czarny mielony KCAL

Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż jedną łyżeczkę (około 5g) mielonego pieprzu czarnego. Dlatego też, nie jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu istotnej ilości energii. Niemniej jednak, w 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 311 kalorii, w tym: 3 gramy tłuszczu, 52 gramy węglowodanów i 10 gramów białka. Oznacza to, iż w jednej łyżeczce mielonego pieprzu czarnego znajdziemy 15 kalorii, 0,17 grama tłuszczu, 2,60 gramów węglowodanów oraz 0,55 grama białka. Mimo wszystko warto pamiętać, że to co najcenniejsze w pieprzu to przeciwutleniacze. To właśnie dzięki nim możliwe staje się zapobieganie rozwojowi licznych zaburzeń, jak również zwiększenie efektywności zastosowanych metod odchudzania.


Pieprz czarny mielony przepisy / Pieprz czarny mielony zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


ZUPA Z FASOLI MUNG

ZUPA Z FASOLI MUNG

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung (moczona w wodzie przez noc)
  • 4–5 szklanek wody
  • 1 duża marchewka, pokrojona
  • 1 duża cebula, posiekana
  • garść świeżej pietruszki posiekanej
  • 1 średni słodki ziemniak, pokrojony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki musztardy w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Sposób wykonania:

Dodaj wszystkie składniki do garnka, gotuj na średnim ogniu z wodą. nałóż pokrywkę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15–20 minut lub do momentu, gdy zupa będzie bogata w kolor, a słodki ziemniak będzie miękki.


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Leczo wegańskie

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.


Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 


Pieprz czarny mielony Zastosowanie

Zastosowanie czarnego pieprzu w codziennej kuchni i nie tylko

Pieprz czarny mielony znajduje szerokie zastosowanie w codziennej kuchni każdego z nas:

  • Po pierwsze: idealnie podkreśla on charakter pełnego warzyw omletu lub niedzielnej jajecznicy;
  • Po drugie: pieprz mielony warto dodawać do domowych soków warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem soku pomidorowego;
  • Po trzecie: ciężko wyobrazić sobie smak aromatycznego rosołu lub pieczeni bez dodatku niniejszej przyprawy;
  • Po czwarte: warto dodawać pieprz do licznych sałatek warzywnych oraz domowych past kanapkowych przygotowanych na bazie świeżych i pieczonych warzyw.

Co ciekawe, pieprz czarny znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle gastronomicznym. Często stosowany jest on również podczas produkcji perfum oraz odżywczych balsamów do ciała, które wspomagają walkę z problemem cellulitu. Ponadto, składnik ten wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się piperyna, stanowiąca niezbędny element suplementów diety, które mają na celu zwiększenie efektywności zastosowanych metod odchudzania.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Pieprz czarny mielony Opinie o produkcie: Pieprz czarny mielony- 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również