cyber monday

Oregano mielone - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATurcja / Polska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,62 zł

RABAT - 15%

3,07 zł

-15

30 dni na zwrot

Oregano Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych liści oregano

Oregano to dobrze nam znana przyprawa kuchni włoskiej. Często mamy szansę spróbować jej w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym lub pełną warzyw pizzą. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż jest ona nie tylko smaczna, ale również pełna cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, okazuje się, iż jej właściwe stosowanie może przyczyniać się zarówno do poprawy procesów trawiennych, jak i łagodzenia szkodliwych skutków stresu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych liści oregano. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić oregano w liściach?

Jak przechowywać oregano?

Czym jest olejek z oregano i jakie właściwości zdrowotne wykazuje?

Dlaczego warto dodawać oregano do pizzy?

Czy oregano może gościć w menu najmłodszych dzieci?

  • Oregano – zastosowanie w kuchni i nie tylko.

Czym są i skąd pochodzą liście oregano oraz jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?

Nazwa oregano od wielu pokoleń nieodzownie kojarzy nam się z kuchnią włoską. Nic w tym dziwnego, albowiem przyprawa ta często stosowana jest podczas przyrządzania pizzy oraz aromatycznych makaronów. Co ciekawe, roślina ta słynie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale również z licznych właściwości zdrowotnych. Na całym świecie możemy rozróżnić aż 44 różne gatunki oregano. Niniejsza roślina z łatwością może uprawiana być w ogrodach, a nawet w doniczkach. Niemniej jednak, w naturalnych warunkach rośnie ona na nasłonecznionych wzgórzach Grecji oraz innych krajów Basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Wschodniej. Warto wiedzieć, iż w Polsce oregano szeroko znane jest pod nazwą lebiodka lub duszka. W okolicach Krakowa, przyprawa ta często nazywana jest dzikim majerankiem.

Oregano zaliczane jest do rodziny jasnotowatych. Jest ono rośliną trwałą o intensywnym zapachu. Co ciekawe, oregano jest również rośliną miododajną. Na terenie Polski rozpoznać możemy jej gatunek pod nazwą lebiodka pospolita. Najczęściej rośnie na wzniesieniach, które charakteryzują się mocnym nasłonecznieniem. Jej łodyga osiąga wysokość od 20 do nawet 80 centymetrów, natomiast liście są ogonkowe, u dołu tępe, a na górze ostre. Kwiaty lebiodki odznaczają się delikatnym różowym kolorem. Okres kwitnienia niniejszej rośliny przypada od czerwca, aż do końca ciepłych dni września.

Warto wiedzieć, iż oprócz niezwykłych właściwości smakowych, oregano zawiera w swoim składzie również szereg cennych dla zdrowia składników. W tym miejscu na szczególną uwagą zasługują kwasy fenolowe (np. kwas wanilinowy i rozmarynowy) oraz flawonoidy (takie jak: luteolina, apigenina oraz kwercetyna). Ponadto, w suszonych liściach oregano znajdziemy cenne witaminy (takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E oraz witamina K), jak również niezbędne minerały (w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas oraz cynk).

Suszone liście oregano charakteryzują się zielonym kolorem i intensywnym aromatem. Często stanowią one składnik mieszanki ziół śródziemnomorskich lub prowansalskich. Niepowtarzalny smak niniejszej przyprawy doskonale komponuje się z licznymi warzywami, mięsem oraz serami.

Liść oregano – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Wprowadzenie liści oregano do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż stosowanie niniejszej przyprawy może zapobiegać występowaniu licznych chorób cywilizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem chorób serca oraz cukrzycy typu II. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości związków fenolowych. Naukowcy zwracają również uwagę na to, iż liczne przeciwutleniacze obecne w liściach oregano mogą chronić nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Co ciekawe, olejki eteryczne zawarte w oregano wykazują silne właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Stwierdzenie to znalazło odzwierciedlenie w licznych badaniach naukowych. Dlatego też, zarówno liście oregano, jak i olejek z nich sporządzany, od tysięcy lat zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej.

Doniesienia z dziedziny fitoterapii podkreślają, iż oregano wywiera pozytywny wpływ na układ trawienny człowieka. Roślina ta przyczynia się do zwiększenia wydzielania śliny oraz soków żołądkowych, co bezpośrednio przyczynia się do poprawy procesów trawiennych. Dodatkowo, oregano uznawane jest za skuteczny środek przeciwbiegunkowy. Eksperci z zakresu ziołolecznictwa zalecają jego stosowanie w przebiegu zapalenia żołądka, niestrawności oraz uporczywych wzdęć.

Co ciekawe, roślina ta pozytywnie wpływa również na wydzielanie śluzu przez błony śluzowe. Dlatego też, jej spożywanie może okazać się cennym wsparciem w przebiegu infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych. Okazuje się, iż oregano jest w stanie łagodzić kaszel i wspomagać odksztuszanie zalegającej wydzieliny. W medycynie wschodnio-europejskiej (szczególnie na terenie Ukrainy), olejek sporządzany z liści niniejszej przyprawy stosowany jest w celu łagodzenia bólów zęba oraz stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Warto wiedzieć, że oregano pozytywnie może wpływać nie tylko na nasze ciało, ale również umysł. Okazuje się, iż wykazuje ono właściwości uspokajające.

Chociaż liście oregano bez wątpienia wykazują szereg cennych dla zdrowia właściwości, należy pamiętać, że są one jedynie cennym elementem diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować ich zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie oregano w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z doświadczonym lekarzem lub farmaceutą.

Właściwości kosmetyczne liści oregano

Bogata zawartości witaminy E, cynku oraz przeciwutleniaczy sprawia, iż oregano skutecznie przyczynia się do zwalczania szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, jak również opóźniania procesów starzenia się skóry. Ponadto, olejek sporządzany z liści niniejszej przyprawy wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne ora przeciwgrzybicze, dzięki czemu znajduje zastosowanie w terapii zaburzeń trądzikowych oraz zabiegów oczyszczania skóry. Co ciekawe, niezwykły aromat tego zioła wpływa kojąco na nasze zmysły. Zastosowanie olejku z oregano podczas kąpieli lub masażu jest w stanie wprowadzić nasz organizm w stan odprężenia i jednocześnie doprowadzić do zniesienia napięcia mięśniowego, do którego dochodzi najczęściej w przypadku narażenia na stres.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania liści oregano

Chociaż w większości przypadków spożywanie liści oregano nie wywiera szkodliwego wpływu na organizm człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Po pierwsze, spożywanie świeżych liści niniejszej rośliny może działać drażniąco na układ pokarmowy. Po drugie, przyjmowanie nadmiernych ilości oregano może doprowadzić do zaburzeń przyswajania żelaza. Dlatego też, ograniczyć je powinny wszystkie osoby zmagające się z problemem niedokrwistości. Ponadto, szczególną ostrożnością w stosowaniu tej aromatycznej przyprawy powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Natomiast bezwzględny zakaz spożywania oregano dotyczy osób, które zmagają się z alergią na niniejsze zioło. Z uwagi na fakt, iż oregano może wywoływać reakcje alergiczne, należy wprowadzać je do swojej diety stopniowo. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów, należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego alergologa.

Oregano liść – cena

Oregano sprzedawane jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena suszonych liści oregano może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia niniejszej przyprawy.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące liści oregano?

Pytanie 1: Gdzie kupić oregano w liściach? Niniejszą przyprawę możemy kupić w niektórych sklepach spożywczych, jak również w salonach zielarskich. Niemniej jednak, suszonych liści oregano warto poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również gwarancję jego najwyższej jakości.

Pytanie 2: Jak przechowywać oregano? Tę aromatyczną przyprawę najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od działania promieni słonecznych. Oregano warto zamknąć w szczelnie zakręconym słoiku lub papierowej torebce. W ten sposób będziemy w stanie zatrzymać na dłużej zarówno smak, jak i właściwości zdrowotne niniejszej przyprawy.

Pytanie 3: Czym jest olejek z oregano i jakie właściwości zdrowotne wykazuje? Olejek z oregano uznawany jest za cenny olejek eteryczny. Uzyskiwany jest na drodze destylacji parą wodą. Nierozcieńczony może doprowadzić do mocnego podrażnienie błony śluzowej. Niemniej jednak, stosowany w odpowiedni sposób wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Odpowiada on między innymi za zwalczanie szkodliwych grzybów i bakterii, jak również posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Co ciekawe, olejek z oregano znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w przemyśle kosmetycznym. Za jego najcenniejsze substancje lecznicze uznaje się tymol i karwakrol.

Pytanie 4: Dlaczego warto dodawać oregano do pizzy? Oregano idealnie komponuje się ze smakiem większości dań kuchni włoskiej. Co ciekawe, jest ono uznawane za jeden z najważniejszych składników uwielbianej przez wielu pizzy. Niniejsza przyprawa doskonale podkreśla smak pełnego pomidorów sosu, jak również ciągnącego się sera. Ponadto, warto pamiętać, iż oregano wzbogaca nasze posiłki o zestaw pełnych zdrowia składników odżywczych.

Pytanie 5: Czy oregano może gościć w menu najmłodszych dzieci? Już od najmłodszych lat warto kształtować u naszych pociech zdrowe nawyki żywieniowe. Dlatego też, podczas przygotowywania posiłków warto stosować liczne zioła zamiast soli kuchennej. Oregano w niewielkich ilościach możemy dodawać do domowych zupek warzywnych oraz przecierów warzywno-owocowych.

 

oregano liść

 

Podsumowanie

Oregano to coś znacznie więcej niż aromatyczna przyprawa. To prawdziwa skarbnica wartościowych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Znajduje ona szerokie zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak i przemyśle kosmetycznym.

Bibliografia

  1. Akgul A, Kivanc M. Inhibitory effects of selected Turkish spices and oregano components on some foodborne fungi. Int J Food Microbiol 1988; 6:263-8;
  2. Bozin B, Mimica-Dukic N, Simin N et al. Characterization of the volatile composition of essential oils of some lamiaceae spices and the antimicrobial and antioxidant activities of the entire oils. J Agric Food Chem. 2006 Mar 8; 54(5):1822-8;
  3. Carmo ES, de Oliveira Lima E, de Souza EL. The potential of Origanum vulgare L. ( Lamiaceae) essential oil in inhibiting the growth of some food-related Aspergillus species. Braz. J. Microbiol. vol. 39 no. 2 Săo Paulo Apr./June 2008;
  4. Chorianopoulos N, Kalpoutzakis E, Aligiannis N et al. Essential oils of Satureja, Origanum, and Thymus species: chemical composition and antibacterial activities against foodborne pathogens. J Agric Food Chem 2004 Dec 29; 52(26):8261-7;
  5. Daferera DJ, Ziogas BN, Polissiou MG. GC-MS analysis of essential oils from some Greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum. J Agric Food Chem 2000; 48:2576-81;
  6. Exarchou V, Godejohann M, van Beek TA et al. LC-UV-solid-phase extraction-NMR-MS combined with a cryogenic flow probe and its application to the identification of compounds present in Greek oregano. Anal Chem 2003; 75:6288-94;
  7. Gerothanassis IP, Exarchou V, Lagouri V et al.. Methodology for identification of phenolic acids in complex phenolic mixtures by high-resolution two-dimensional nuclear magnetic resonance. Application to methanolic extracts of two oregano species. J Agric Food Chem 1998; 46:4185-92;
  8. Kivanc M, Akgul A, Dogan A. Inhibitory and stimulatory effects of cumin, oregano and their essential oils on growth and acid production of Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides. Int J Food Microbiol 1991; 13:81-5;
  9. Nurmi A, Mursu J, Nurmi T et al. Consumption of juice fortified with oregano extract markedly increases excretion of phenolic acids but lacks short and long term effects on lipid peroxidation in healthy nonsmoking men. J Agric Food Chem 2006 Aug 9; 54(16):5790-6;
  10. Santoro GF, das Graças Cardoso M, Guimarăes LG. Effect of oregano ( Origanum vulgare L.) and thyme ( Thymus vulgaris L.) essential oils on Trypanosoma cruzi (Protozoa: Kinetoplastida) growth and ultrastructure. Parasitol Res 2007 Mar; 100(4):783-90;
  11. Srihari T, Sengottuvelan M, Nalini N. Dose dependent effect of oregano ( Origanum vulgare L.) on lipid peroxidation and antioxidant status in 1,2dimethylhydrazine induced rat colon carcinogenesis. J Pharm Pharmacol 2008 Jun; 60(6):787-94.


Oregano przepisy / Oregano zastosowanie

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.


PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

Składniki:

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- trzy dojrzałe pomidory
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- przyprawa: pomidory z chilli i oregano
- 150 g startego sera mozarella
- 2 łyżeczki nasion chia
- kilka plastrów salami lub szynki

Wykonanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cayenne, oregano i bazylię i duś na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
(wersja błyskawiczna: wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną ketchupu)
Rozłóż ciasto francuskie, posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posyp mozarellą, nasionami chia i rozłóż salami lub szynkę, potrzeb ziołami i przyprawami.
Ciasto zwiń w gruby rulon i pokrój go na plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duży odstęp. Piecz w temp. 180°C aż przez 15-20 minut (do zrumienienia). Podawaj na ciepło lub zimno. Ciepłe - posyp świeżą pietruszką.


MAKARON Z SOCZEWICĄ

MAKARON Z SOCZEWICĄ

Składniki:

- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
- Szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół zakonnych

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;

Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;

Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


LECZO CUKINIOWE

LECZO CUKINIOWE

Składniki:

- 2 młode cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
- kilka pieczarek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka przyprawy typu ''jarzynka''
- łyżeczka bulion drobiowy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na łyżce oliwy podsmaż drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone w paski lub grubą kostkę cukinię, paprykę i pieczarki. Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do reszty warzyw i całość podduś przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem.


Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.


Sos do makaronu

Sos do makaronu

Składniki:

- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (pozbawione gniazd nasiennych oraz skórki);
- 1 bakłażan;
- szczypta soli kłodawskiej;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno;
Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią posiekaną cebulkę, czosnek oraz paprykę;
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do warzyw na patelni;
Przy pomocy blendera zmiksuj pomidory na gładką masę;
Zmiksowane pomidory dodaj do warzyw na patelni;
Przypraw sos przy pomocy: soli kłodawskiej, oregano, bazylii oraz miodu;
Delikatnie wymieszaj całość i dodaj 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego);
Pozostaw sos na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gotowy sos możesz podawać w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego lub możesz użyć go podczas przygotowywania domowej zapiekanki.


Oregano Zastosowanie

Oregano – zastosowanie w kuchni i nie tylko

Suszone oregano to nie tylko doskonały dodatek do dań kuchni włoskiej. Niniejsza przyprawa świetnie sprawdza się w połączeniu z ciastem drożdżowym, jak również licznymi warzywami.

  • Po pierwsze: warto dodawać je do domowych past kanapkowych sporządzonych na bazie roślin strączkowych, cukinii lub bakłażana;
  • Po drugie: oregano idealnie uzupełni smak domowego soku pomidorowego sporządzonego na bazie pomidorów;
  • Po trzecie: warto wykorzystać niniejszą przyprawę podczas przyrządzania pieczonych mięs oraz ryb lub sosów makaronowych;
  • Po czwarte: oregano świetnie podkreśli aromat domowych frytek warzywnych (na przykład przygotowanych z ziemniaka, marchewki i pietruszki);
  • Po piąte: przyprawa ta doskonale komponuje się ze smakiem mozzarelli oraz świeżych pomidorów. W związku z tym, warto dodawać ją do domowych sałatek.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Oregano Opinie o produkcie: Oregano mielone - 50g

Najchętniej czytane

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...