mega rabaty
Mąka ryżowa cena, zastosowanie właściwości
Mąka ryżowa cena, zastosowanie właściwości
Mąka ryżowa cena, zastosowanie właściwości

Mąka ryżowa 1000G - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHolandia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY400g

8,72 zł

RABAT - 8%

9,45 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka ryżowa Wartości odżywcze

Składniki: mąka ryżowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka ryżowa Zastosowanie

Zastosowanie mąki ryżowej w codziennej kuchni i nie tylko

Mąka ryżowa zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni orientalnej. Okazuje się, że może ona znaleźć szerokie zastosowanie również podczas przyrządzania zdrowych dań kuchni europejskiej.

  • Po pierwsze: w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi świetnie sprawdza się ona podczas wypieku babeczek, ciast, a nawet chleba;
  • Po drugie: mąki ryżowej można używać do zagęszczania aromatycznych zup i sosów;
  • Po trzecie: warto przygotować z niej lekki makaron lub papier ryżowy, który posłuży nam do przyrządzenia pełnych warzyw sajgonek;
  • Po czwarte: bez przeszkód można jej użyć podczas przygotowywania naleśników lub bezglutenowych racuchów.

Co ciekawe, mąka ryżowa znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki cennym minerałom, w sposób korzystny wpływa ona na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto, stosowana w formie maseczki (w połączeniu z jogurtem naturalnym) może opóźniać procesy starzenia się skóry.

Mąka ryżowa z powodu braku glutenu nie klei się, a wyroby nie będą aż tak pulchne jak w przypadku mąki pszennej. Przygotowane z niej ciastka lub makaron będą zatem cechować się zbytnią kruchością i łamliwością. W przepisach poleca się zwiększyć ilość jajek od 1 do 2 dodatkowych. Do zwiększenia kleistości mąki ryżowej można też użyć roztartego banana bądź zmielonego siemienia lnianego namoczonego w niewielkiej ilości wody.


Mąka ryżowa Film

Mąka ryżowa KCAL

Mąka ryżowa jest doskonałym źródłem energii i węglowodanów. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 349 kalorii, więc porównywalnie do wszystkim znanej mąki pszennej. Jedna szklanka produktu, która waży około 150 gramów, zawiera odpowiednio niewiele ponad 520 kalorii, około 9 gramów białka, 120 gramów węglowodanów i niewielkie ilości tłuszczu. Warto przy tym pamiętać, że mąka ryżowa jest również bogata w błonnik, cenne witaminy i minerały. Ponadto, jest ona produktem bezglutenowym. W związku z tym, zajmuje istotne miejsce w codziennej diecie osób, które na co dzień zmagają się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

 


Mąka ryżowa Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mąki ryżowej

Mąka ryżowa stanowi nieodłączny element kuchni azjatyckiej. To właśnie z niej powstaje pyszny makaron, ciasteczka oraz papier, który stanowi podstawę uwielbianych przez wielu sajgonek. Niemniej jednak, produkt ten w ciągu ostatnich lat zyskał popularność nie tylko w gronie miłośników kuchni orientalnej, ale również dietetyków i znawców zdrowego żywienia. Okazuje się bowiem, iż zawiera on w sobie zestaw cennych składników, które przyczynić się mogą do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, mąka ryżowa może wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, jak również odpowiadać za łagodzenie dolegliwości bólowych w obrębie układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu?

Gdzie kupić mąkę ryżową?

Jak zrobić mąkę ryżową?

Mąka ryżowa czy kukurydziana, którą z nich warto wybrać w diecie bezglutenowej?

Jaki indeks glikemiczny ma mąka ryżowa?

Czy można podawać produkty z maki ryżowej dzieciom?

  • Mąka ryżowa – kcal;

  • Zastosowanie mąki ryżowej w codziennej kuchni i nie tylko.

Co to jest mąka ryżowa i jak powstaje?

Mąka ryżowa to naturalny produkt, który powstaje poprzez zmielenie surowego ryżu. Na rynku możemy rozróżnić kilka rodzajów niniejszego produktu. Wśród najpopularniejszych z nich wymieniamy mąkę ryżową białą (otrzymywaną z łuskanego, białego ryżu) oraz brązową (otrzymywaną z pełnych, brązowych ziaren ryżu). Chociaż produkt ten zyskał popularność w polskiej kuchni stosunkowo niedawno, jego historia sięga ponad 6000 lat wstecz. To właśnie wtedy, na terenie Chin powstawały pierwsze uprawy ryżu, który trafił na ziemie Europejskie dopiero z początkiem V wieku nowej ery. Co ciekawe, nie szybko zyskał on popularność. Niemniej jednak, znajdował szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, ze szczególnym uwzględnienie kuchni włoskiej oraz greckiej.

Mąka otrzymywana z ziaren ryżu stanowi prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych, a co najważniejsze nie zawiera w swoim składzie glutenu. Warto jednak wiedzieć, że jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu duże ilości witamin z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę i pirydoksynę). Ponadto, stanowi doskonałe źródło cynku i innych minerałów (w tym fosforu, magnezu oraz potasu), które w sposób pozytywny mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest również błonnik, występujący w składzie mąki ryżowej.

Niniejszy produkt charakteryzuje się białym kolorem i sypką strukturą. Posiada on neutralny smak oraz aromat. Dlatego też, bez przeszkód można dodawać go zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Warto jednak wiedzieć, iż powodu braku glutenu, mąka ryżowa nie jest produktem kleistym. Ponadto, nie odpowiada ona za nadanie charakterystycznej pulchności wypiekom, którą możemy uzyskać poprzez zastosowanie mąki pszennej. W związku z tym, powinniśmy pamiętać, że makarony, naleśniki lub ciasteczka wykonywane z mąki ryżowej będą charakteryzowały się znacznie większą kruchością i twardością. W celu osiągnięcia optymalnej konsystencji, warto mieszać mąkę ryżową z innymi mąkami bezglutenowymi (na przykład z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną). Co ciekawe, w celu zwiększenia właściwości klejących mąki ryżowej, warto dodać do niej namoczone siemię lniane, banany lub zwiększone ilości jajek.

Mąka ryżowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie mąki ryżowej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę funkcjonowania organizmu człowieka. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują witaminy z grupy B, które przyczyniają się nie tylko do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale również do wzmocnienia naszej odporności oraz zdolności metabolicznych. Co ciekawe, witaminy te odpowiadają za zwiększenie zdolności człowieka do zapamiętywania i koncentracji, a dodatkowo wpływają na zmniejszenie konsekwencji odczuwanego stresu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób, które na co dzień zmagają się z wysokimi wymaganiami zawodowymi.

Nie bez znaczenia są również duże ilości magnezu oraz potasu zawarte w składzie mąki ryżowej. To właśnie one wpływają na skuteczną ochronę układu krążenia. Badania naukowe dowodzą, iż wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety sprzyja obniżaniu cholesterolu oraz poprawie stężenia cukru we krwi. Ponadto, warto wiedzieć, że mąka ryżowa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Składnik ten odpowiada między innymi za zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i zawałów serca w przyszłości, jak również za zwiększenie regularności rytmu wypróżnień, co tym samym sprzyja podniesieniu efektywności procesu odchudzania. Wspomniany wyżej magnez oraz witaminy z grupy B, zawarte w składzie mąki ryżowej, wpływają również na ochronę naszego układu kostnego oraz na utrzymanie prawidłowego napięcia mięśniowego. Dlatego też, wprowadzenie ryżu (i produktów go zawierających) do zdrowej diety może sprzyjać zmniejszaniu ryzyka występowania osteoporozy oraz stanów zapalnych stawów w przyszłości.

Ważnym składnikiem mąki ryżowej jest również lektyna. Niniejszy związek chemiczny wykazuje bowiem silne właściwości antynowotworowe. Obserwacje naukowe potwierdzają, iż regularne spożywanie ryżu (dzięki lektynie oraz dużej zawartości błonnika pokarmowego) może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka występowania chorób nowotworowych w przyszłości. Co ciekawe, mąka ryżowa może pozytywnie wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości cynku w jej składzie. Niniejszy pierwiastek odpowiada bowiem za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. Ponadto, udowodniony został pozytywny wpływ mąki ryżowej na łagodzenie problemu zaparć oraz na stymulowanie rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej, co jest szczególnie ważne po przebyciu długotrwałej terapii antybiotykowej.

Dieta bezglutenowa a mąka ryżowa

W ciągu ostatnich kilku lat dieta bezglutenowa zyskała ogromną popularność. I chociaż wiele osób potwierdza jej korzystny wpływ na zwiększenie efektywności procesu odchudzania, jak również na poprawę samopoczucia, w istocie dieta ta powstała specjalnie dla osób, które zmagają się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Objawy niniejszych chorób wywoływane są bowiem bezpośrednio poprzez spożycie niniejszej substancji. Jeszcze przed kilkoma laty stosowanie się do zaleceń diety bezglutenowej było w Polsce niezwykle trudne. Na szczęście, wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej zasad zdrowego żywienia, w sklepach możemy znaleźć coraz większą ilość produktów bezglutenowych. Jednym z nich jest mąka ryżowa, stanowiąca doskonały składnik diety wszystkich osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Mąka ryżowa jest nie tylko dla nich bezpieczna, ale również zapewnia dowóz niezbędnych witamin z grupy B, o które trudno w diecie bezglutenowej.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki ryżowej

Chociaż w większości przypadków stosowanie mąki ryżowej jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoką wartość węglowodanów, produkt ten nie jest zalecany w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, spożywanie nadmiernych ilości mąki ryżowej nie jest wskazane w przypadku osób, u których rozpoznano istotną nadwagę lub otyłość. Ważną informację stanowi również fakt, iż mąki ryżowej nie można stosować w diecie ketogenicznej (na przykład w dietoterapii padaczki lekoopornej). Ponadto, zabrania się spożywania niniejszego produktu w przypadku osób, które zmagają się z alergią na ryż. Chociaż występuje ona niezwykle rzadko, jeśli nigdy wcześniej nie spożywaliśmy ryżu, zaleca się aby mąkę z niego pochodzącą wprowadzać do swojej diety stopniowo. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jej spożyciu, należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa.

Mąka ryżowa – cena

Mąka ryżowa sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 1000g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 7,00 – 10,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki ryżowej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana przez nas mąka została przygotowana z białego, czy brązowego ryżu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki ryżowej

Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę ryżową? Niniejszy produkt dostępny jest w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko gwarancję najwyższej jakości mąki ryżowej, ale również możliwość jej zakupu w atrakcyjnej ofercie cenowej.

Pytanie 2: Jak zrobić mąkę ryżową? Przygotowanie mąki ryżowej w zaciszu własnego domu jest możliwe. Aby to zrobić, należy przygotować: około 1000g wybranego ryżu (np. ryżu brązowego lub jaśminowego) oraz sprawne urządzenia do mielenia (np. młynek do kawy lub blender). Następnie, wystarczy rozpocząć mielenie ziaren, aż do momentu uzyskania konsystencji mąki.

Pytanie 3: Mąka ryżowa czy kukurydziana, którą z nich warto wybrać w diecie bezglutenowej? Zarówno mąka kukurydziana, jak i ryżowa stanowią podstawę wypieków bezglutenowych. Warto jednak wiedzieć, że w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, ta powstająca z ziaren ryżu charakteryzuje się neutralnym smakiem oraz kolorem. Dlatego też, bez przeszkód możemy dodawać ją zarówno do słodkich wypieków, jak i słonych sosów.

Pytanie 4: Jaki indeks glikemiczny ma mąka ryżowa? Mąka pozyskiwana z białych ziaren ryżu charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=95). Dlatego też, zaleca się istotne jej ograniczenie w diecie osób, które zmagają się z problemem celiakii lub insulinooporności.

Pytanie 5: Czy można podawać produkty z maki ryżowej dzieciom? Biała mąka ryżowa jest lekkostrawna, a przy tym zawiera w swoim składzie zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, można podawać ją w diecie najmłodszych dzieci. Na przykład, w formie zagęszczacza do pełnych warzyw zup i przecierów owocowych.

 

mąka ryżowa

 

Podsumowanie

Mąka ryżowa to nie tylko smaczny zamiennik dla mąki pszennej. To przede wszystkim niezastąpiony składnik diety bezglutenowej, który jest w stanie dostarczyć do organizmu zestaw cennych witamin z grupy B. Dlatego też, zaleca się stosowanie niniejszego produktu w przebiegu celiakii lub nietolerancji glutenu. Ponadto, za sprawą wartościowych minerałów i składników odżywczych, mąka ryżowa pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie każdego z nas.

Bibliografia

  1. Abdalla M., 2013. Teff - alternatywne zboże. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5, 24-27;
  2. Alvarez-Jubete L., Arendt E.K., Gallagher E., 2010. Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends Food Sci. Technol. 21, 106-113;
  3. Badi u E., Aprodu I., Banu I., 2014. Trends in the development of gluten-free bakery products. Food Technol. 38;
  4. Borowy T., Kubiak M. S., 2014. Wartość technologiczna i żywieniowa ryżu. Przegląd Zbożowo- Młynarski 3, 9-11;
  5. Darewicz M., Dziuba J., Jaszczak L., 2011. Celiakia - aspekty molekularne, technologiczne, dietetyczne. Przemysł Spożywczy 65, 1, 29-32;
  6. Dłużewska E., Marciniak-Łukasiak K., „Właściwości teksturalne pieczywa bezglutenowego” Acta Agrophysica, 2014, 21(4), 433-443;
  7. Dziki D., Różyło R., Laskowski J., „Wpływ dodatku mąki ryżowej na zmiany tekstury miękiszu pieczywa pszennego”, Acta Agrophyisca, 2009, 13(2), 329-340;
  8. Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow; “Tabele składu i wartości odżywczej żywności. ”; Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 340. ISBN 978-83-200-5311-1;
  9. Izabela Przetaczek-Rożnowska, Ewa Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Tom 61 nr 1, 2016;
  10. Swora E., Stankowiak-Kulpa H., Mazur M., 2009. Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej. Nowiny Lekarskie 78, 324-329;
  11. Wojtasik A., Kunachowicz H., 2014. Produkty bezglutenowe w świetle rozwoju badań nad celiakią. Przemysł Spożywczy 68, 20-25;
  12. Zdrojewicz Z., Jagodziński A., Kowalik M., „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”, Medycyna Rodzinna 1/2017, Borgis s. 53-59.



Mąka ryżowa Opinie o produkcie: Mąka ryżowa 1000G

Mąka ryżowa przepisy / Mąka ryżowa zastosowanie

ROGALIKI Z KONFITURĄ

ROGALIKI Z KONFITURĄ

Składniki:

- 3 szklanki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru + cukier puder do posypania
- 1/4 szklanki mleka, (w trakcie zagniatania można dodać więcej)
- 1 masło schłodzone
- 1 słoiczek BIO konfitury np. z aronii
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Mąke przesiać, wymieszać z cukrem i wanilią. Dodać jajka i poszatkowane masło. Zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na 2 części , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 min. Każdą kulę rozwałkować na duże koło i pociąć je na 8 trójkątów.  (Najpierw na pół, potem znów na pół, itd) Na szerszych końcach trójkątów kłaść po 1 łyżce konfitury i zwijać rogaliki.
Piec na blasze wyłożonej pergaminem ok 10-15 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Jak przygotować pyszne ciasto z mąki ryżowej?

Jak wykorzystać mąkę ryżową w naszej kuchni? I jak przygotować z niej pyszne ciasto bezglutenowe? Odpowiedzi oraz prostych przepisów na pyszne ciasta szukaj w poniższym artykule! Mimo, iż pod względem popularności mąka ryżowa przegrywa z jej pszennym odpowiednikiem, charakteryzuje się ona szerokimi możliwościami zastosowania w naszej kuchni. Ze względu na swoją konsystencję, doskonale nadaje się […]

czytaj więcej...