Mąka ryżowa cena, zastosowanie właściwości
Mąka ryżowa cena, zastosowanie właściwości
Mąka ryżowa cena, zastosowanie właściwości

Mąka ryżowa 1000G - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHolandia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY400g

6,49 zł

RABAT - 7%

6,99 zł

-7

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka ryżowa Opis

Mąka ryżowa jest produktem bezglutenowym, posiada neutralny smak i może stanowić zamiennik mąki pszennej (w odpowiednich proporcjach). Jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej – to z niej powstaje papier ryżowy oraz makaron ryżowy. Używając tego rodzaju mąki do wypieków trzeba pamiętać, że nie jest tak kleista jak mąki glutenowe.

Może stanowić substytu mąki pszennej w diecie osób cierpiących na celiakię. Mąka ryżowa jest lekkostrawna, produkuje się ją z różnych odmian ryżu. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku, fosforu. W smaku jest delikatnie słodka.

 Mąka ryżowa z powodu braku glutenu nie klei się, a wyroby nie będą aż tak pulchne jak w przypadku mąki pszennej. Przygotowane z niej ciastka lub makaron będą zatem cechować się zbytnią kruchością i łamliwością. W przepisach poleca się zwiększyć ilość jajek od 1 do 2 dodatkowych. Do zwiększenia kleistości mąki ryżowej można też użyć roztartego banana bądź zmielonego siemienia lnianego namoczonego w niewielkiej ilości wody.

 

mąka ryżowa


Mąka ryżowa Wartości odżywcze

Składniki: mąka ryżowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Mąka ryżowa KCAL

W 100 gramach mąki ryżowej znajdziemy blisko 350 kalorii, więc porównywalnie do wszystkim znanej mąki pszennej. Jedna szklanka produktu, która waży około 150 gramów, zawiera odpowiednio niewiele ponad 520 kalorii, około 9 gramów białka, 120 gramów węglowodanów i niewielkie ilości tłuszczu. Jednak bezcenną wartością, szczególnie dla osób chorych na celiakię, jest fakt, że jest to mąka bezglutenowa.


Mąka ryżowa przepisy / Mąka ryżowa zastosowanie

ROGALIKI Z KONFITURĄ

ROGALIKI Z KONFITURĄ

Składniki:

- 3 szklanki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru + cukier puder do posypania
- 1/4 szklanki mleka, (w trakcie zagniatania można dodać więcej)
- 1 masło schłodzone
- 1 słoiczek BIO konfitury np. z aronii
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Mąke przesiać, wymieszać z cukrem i wanilią. Dodać jajka i poszatkowane masło. Zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na 2 części , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 min. Każdą kulę rozwałkować na duże koło i pociąć je na 8 trójkątów.  (Najpierw na pół, potem znów na pół, itd) Na szerszych końcach trójkątów kłaść po 1 łyżce konfitury i zwijać rogaliki.
Piec na blasze wyłożonej pergaminem ok 10-15 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


Mąka ryżowa Zastosowanie

  • do słodkich wypieków, ciast, naleśników

  • do kotletów wegetariańskich

  • do zagęszczania sosów i zup

  • jako panierka do ryb i mięs


Mąka ryżowa Film


Mąka ryżowa Opinie o produkcie: Mąka ryżowa 1000G

A
Asia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/10/19
Mąka ryżowa
Review by Asia on 22 Oct 2019 review stating Mąka ryżowa
Polecam, mąka super, pierwszy raz zamawiałam i na pewno zamówie jeszcze raz;)
K
Krystyna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/01/18
mąka ryżowa
Review by Krystyna on 22 Jan 2018 review stating mąka ryżowa
Po raz pierwszy ją zamówiłam myślę że się sprawdzi jako dobry produkt
E
Endi69
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
19/12/17
MĄKA RYŻOWA 1000G
Review by Endi69 on 19 Dec 2017 review stating MĄKA RYŻOWA 1000G
OK.
G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
31/07/17
Mąka ryżowa 1000G
Review by Gosia on 31 Jul 2017 review stating Mąka ryżowa 1000G
Zobaczymy, gdyż pierwszy raz ją kupuję. Znajomi twierdzą , że jest rewelacyjna.
A
Alt
5.0 star rating
05/12/18
Polecam
Review by Alt on5 Dec 2018 review stating Polecam
W połączeniu z innymi mąkami wychodzi przepyszna pizza


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Jak przygotować pyszne ciasto z mąki ryżowej?

Jak wykorzystać mąkę ryżową w naszej kuchni? I jak przygotować z niej pyszne ciasto bezglutenowe? Odpowiedzi oraz prostych przepisów na pyszne ciasta szukaj w poniższym artykule! Mimo, iż pod względem popularności mąka ryżowa przegrywa z jej pszennym odpowiednikiem, charakteryzuje się ona szerokimi możliwościami zastosowania w naszej kuchni. Ze względu na swoją konsystencję, doskonale nadaje się […]

czytaj więcej...