
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.
5,69 zł
Opis
Pszenna mąka chlebowa pozyskiwana jest z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków, jak np. polepszacze smaku. Mąka pszenna polecana nie tylko do wypieku domowego chleba. Odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi, jest źródłem pełnowartościowego białka.
Mąka pszenna chlebowa wykorzystywana jest najczęściej do wyrobu chleba pszennego - zwykłego, wyborowego lub mieszanego. Można dodawać ją również do ciasta na naleśniki czy pierogi, albo do zakwasu na żur. Mąka chlebowa typ 750 jest gładką, białą mąką z odcieniami żółtymi i świetnie nadaje się do wypieku pieczywa pszennego i mieszanego. Nadaje się również do zagęszczania sosów i przygotowywania zasmażek.
Mąka pszenna to jeden z bardziej popularnych rodzajów mąki, który otrzymuje się ze zmielonego ziarna pszenicy. Istnieje bardzo dużo typów mąki pszennej. Te delikatniejsze i najjaśniejsze pochodzą z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma (bywają nazywane mąkami bielmowymi). Ciemniejsze mąki, czyli tzw. razowe oprócz bielma zawierają części okrywy nasion. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D, E, K i PP, a także składniki mineralne – sód, magnez, potas, siarkę i żelazo.
Skład / Wartości odżywcze
Składniki: 100 % mąka pszenna
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Stosowanie
- do wypieku chleba, bułek
- do ciast
- do wyrobu domowego makaronu
- do lepienia pierogów
- do naleśników
- do zagęszczania sosów
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.