Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości

BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 1kg - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,99 zł

RABAT - 8%

6,49 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

BIO mąka pszenna chlebowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka pszenna 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


BIO mąka pszenna chlebowa Zastosowanie

- do wypieku chleba, bułek

- do ciast

- do wyrobu domowego makaronu

- do lepienia pierogów

- do naleśników

- do zagęszczania sosów


BIO mąka pszenna chlebowa Opis

Pszenna mąka chlebowa pozyskiwana jest z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków, jak np. polepszacze smaku. Mąka pszenna polecana nie tylko do wypieku domowego chleba. Odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi, jest źródłem pełnowartościowego białka.

Mąka pszenna chlebowa wykorzystywana jest najczęściej do wyrobu chleba pszennego - zwykłego, wyborowego lub mieszanego. Można dodawać ją również do ciasta na naleśniki czy pierogi, albo do zakwasu na żur. Mąka chlebowa typ 750 jest gładką, białą mąką z odcieniami żółtymi i świetnie nadaje się do wypieku pieczywa pszennego i mieszanego. Nadaje się również do zagęszczania sosów i przygotowywania zasmażek.

Mąka pszenna to jeden z bardziej popularnych rodzajów mąki, który otrzymuje się ze zmielonego ziarna pszenicy. Istnieje bardzo dużo typów mąki pszennej. Te delikatniejsze i najjaśniejsze pochodzą z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma (bywają nazywane mąkami bielmowymi). Ciemniejsze mąki, czyli tzw. razowe oprócz bielma zawierają części okrywy nasion. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D, E, K i PP, a także składniki mineralne – sód, magnez, potas, siarkę i żelazo.

 

mąka pszenna chlebowa


BIO mąka pszenna chlebowa przepisy / BIO mąka pszenna chlebowa zastosowanie

Chleb domowy

Chleb domowy

Składniki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczkę soli
- 25 g roztopionego masła
- 14 g świeżych drożdży
- łyżeczkę cukru
- 300 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka

Wykonanie:

Drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj wodę, mleko, sól, masło i drożdżowy rozczyn. Wilgotną ręką wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj je w kulę, przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj, uformuj w bochenek i wyłóż na oprószona mąką blachę. Natnij chleb kilkakrotnie i ponownie przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Piekarnik nagrzej do 230°C i piecz chleb przez ok. 10 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i studź na kratce.


CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.


Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Składniki:

- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.

Sposób przygotowania:

Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;

Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;

Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.

Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



BIO mąka pszenna chlebowa Opinie o produkcie: BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 1kg


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również