Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości

BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 1kg - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,99 zł

RABAT - 8%

6,49 zł

-8

30 dni na zwrot

BIO mąka pszenna chlebowa Opis

Pszenna mąka chlebowa pozyskiwana jest z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków, jak np. polepszacze smaku. Mąka pszenna polecana nie tylko do wypieku domowego chleba. Odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi, jest źródłem pełnowartościowego białka.

Mąka pszenna chlebowa wykorzystywana jest najczęściej do wyrobu chleba pszennego - zwykłego, wyborowego lub mieszanego. Można dodawać ją również do ciasta na naleśniki czy pierogi, albo do zakwasu na żur. Mąka chlebowa typ 750 jest gładką, białą mąką z odcieniami żółtymi i świetnie nadaje się do wypieku pieczywa pszennego i mieszanego. Nadaje się również do zagęszczania sosów i przygotowywania zasmażek.

Mąka pszenna to jeden z bardziej popularnych rodzajów mąki, który otrzymuje się ze zmielonego ziarna pszenicy. Istnieje bardzo dużo typów mąki pszennej. Te delikatniejsze i najjaśniejsze pochodzą z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma (bywają nazywane mąkami bielmowymi). Ciemniejsze mąki, czyli tzw. razowe oprócz bielma zawierają części okrywy nasion. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D, E, K i PP, a także składniki mineralne – sód, magnez, potas, siarkę i żelazo.

 

mąka pszenna chlebowa


BIO mąka pszenna chlebowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka pszenna 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


BIO mąka pszenna chlebowa przepisy / BIO mąka pszenna chlebowa zastosowanie

Chleb domowy

Chleb domowy

Składniki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczkę soli
- 25 g roztopionego masła
- 14 g świeżych drożdży
- łyżeczkę cukru
- 300 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka

Wykonanie:

Drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj wodę, mleko, sól, masło i drożdżowy rozczyn. Wilgotną ręką wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj je w kulę, przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj, uformuj w bochenek i wyłóż na oprószona mąką blachę. Natnij chleb kilkakrotnie i ponownie przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Piekarnik nagrzej do 230°C i piecz chleb przez ok. 10 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i studź na kratce.


BIO mąka pszenna chlebowa Zastosowanie

- do wypieku chleba, bułek

- do ciast

- do wyrobu domowego makaronu

- do lepienia pierogów

- do naleśników

- do zagęszczania sosów


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



BIO mąka pszenna chlebowa Opinie o produkcie: BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 1kg

P
Patrycja
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/19
BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750
Review by Patrycja on3 Oct 2019 review stating BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750
Chlebek wychodzi bardzo puszysty
M
Martyna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/19
Mąka pszenna
Review by Martyna on3 Oct 2019 review stating Mąka pszenna
Mój kolejny chleb, który się udał dzięki tej mące. Dobra cena!
E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/19
Mąka pszenna chlebowa
Review by Elwira on3 Oct 2019 review stating Mąka pszenna chlebowa
Świetna mąka, chleb zawsze udany