Weekend taniej dostawy

Wanilia laska 1 sztuka - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

13,99 zł

RABAT - 18%

16,99 zł

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Wanilia laska Opis

Wanilia to roślina przyprawowa o charakterystycznym słodkim zapachu i aromacie. Używana nie tylko w przemyśle cukierniczym, ale także perfumeryjnym. Stosuje się ją także do produkcji likierów, aromatyzowania czekolad. Występuje w formie olejku, proszku, cukru waniliowego oraz w postaci lasek. Uchodzi za afrodyzjak i naturalny antydepresant. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Starożytni Aztekowie kwiatami wanilii płacili podatki. Dzisiaj jest powszechnie dostępna i możemy rozkoszować się jej wspaniałym aromatem bez ograniczeń. Poznaj właściwości wanilii i dowiedz się w jaki sposób wykorzystać te ciemne strączki w swojej kuchni.

Co to jest wanilia?

Wanilia to obok szafranu jedna z najdroższych przypraw na świecie. Jak wygląda? Laski wanilii przypominają długie, cienkie strączki. Są to owoce rośliny z gatunku storczykowatych o nazwie vanilla planifolia (wanilia płaskolistna). Gdzie rośnie? Występuje dziko w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Czerpie składniki pokarmowe z obumarłych pni i konarów drzew. Ma silnie rozwinięty system korzeniowy, liście są sztywne i płaskie. Piękne, duże kwiaty o słodkawym zapachu wabią owady. Kiedy kwitnie wanilia? Okres kwitnienia trwa od maja do sierpnia. Wanilia kwitnie co dwa/trzy lata i tylko przez osiem godzin. Owocowanie rozpoczyna się po trzech latach. Zielone strąki zbiera się przed całkowitym dojrzenie, poddawane są one naturalnej fermentacji i suszeniu. W ten sposób uzyskują ciemną barwę i zaczynają intensywnie pachnieć. Początkowo monopolistą w uprawie wanilii był Meksyk. Gdy odkryto ręczną metodę zapylania, uprawa wanilii rozprzestrzeniła się także na inne terytoria. Dzisiaj największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar.

Gdzie kupić wanilię w lasce?

Wanilię w laskach bez problemu kupimy w supermarkecie, na stoisku z przyprawami, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Dobrej jakości strączki charakteryzują się ciemną barwą, są mięsiste, długie i wilgotne. Powinny być sprzedawana w szklanych rurkach. Takie opakowanie świadczy o tym, że kupujemy produkt najwyższej jakości. Jaka jest cena tej przyprawy? Za jedną laskę przyjdzie nam zapłacić kilkanaście złotych.

Dlaczego wanilia jest droga?

Wysoka cena wanilii związana jest z czasochłonnym i skomplikowanym procesem produkcji oraz z rzadkim owocowaniem tej rośliny. Co więcej kwiaty tej rośliny rozwijają się tylko na chwilę. Zapylenie nie jest więc proste. W niektórych rejonach dochodzi do ręcznego zapylenia kwiatów. Jedna osoba jest w stanie zapylić dziennie do 2000 kwiatów. Proces ten odbywa się za pomocą cienkiego patyczka. Pyłek przenoszony jest z jednego kwiatu na drugi przez trzy miesiące każdego dnia! Po zapyleniu trzeba czekać od 4 do 9 miesięcy na owoce. Zebrane zielone strąki wystawia się na działanie promieni słonecznych. Na ich powierzchni wytrąca się wanilina, która przypomina szron. Zanim laski trafią na sklepowe półki proces upłynie nawet kilkadziesiąt dni. Chyba nikt nie powinien już mieć wątpliwości, że taki produkt końcowy musi słono kosztować.

Wanilia jako alergen

Wśród przypraw najbardziej uczulającymi są cynamon oraz czosnek. Wanilia jest zdecydowanie słabszym alergenem, ale podczas spożywania pokarmów z jej dodatkiem zawsze należy obserwować reakcję organizmu. Objawy, które powinny zaniepokoić to katar, kaszel, podrażnienie skóry. W grupie ryzyka są osoby uczulone na balsam peruwiański.

Czy wanilia odstrasza komary i kleszcze?

Zapach wanilii odstrasza komary, muchy i meszki. Można więc używać zarówno olejku waniliowego stosowanego do ciast, jak świec pachnących wanilią. Dobrym pomysłem jest przygotowanie preparatu na bazie wody. Wystarczy 100 ml wody i około 30 kropli olejku. Tak przygotowaną miksturę opryskujemy mieszkanie. Co więcej, kojący zapach wanilii pomoże odprężyć się po ciężkim dniu i ułatwi zasypianie.

Jak przechowywać wanilię w laskach?

Strąki wanilii najlepiej przechowywać w szklanych rurkach, które zabezpieczają przed wysychaniem. Laski można przechowywać nawet kilka miesięcy. Lepiej jednak umieścić je w lodówce, by nie doprowadzić do pęcznienia.

Co zawiera? Czy jest zdrowa?

Początkowo aromatyzowanie potraw tą przyprawą miało na celu wyłącznie podniesienie ich walorów smakowych. Szybko jednak odkryto prozdrowotne działanie wanilii. Dużą rolę przypisuje się jej w aromaterapii. Przyjmuje się, że słodki, waniliowy zapach pomoże złagodzić stres, wspomaga zasypianie, przyczynia się do niwelowania uczucia głodu. Spożywanie tej przyprawy może także pozytywnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego z uwagi na działanie rozkurczające. Wanilia jest zaliczana do grupy przeciwutleniaczy – substancji, które opóźniają procesy starzenia. Uważana jest również za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Zawiera fitoferomony – związki odpowiedzialne za aktywność seksualną.

 

wanilia laska


Wanilia laska przepisy / Wanilia laska zastosowanie

Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

Składniki na spód:

- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła

Wykonanie spodu:

Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.

Składniki na masę serową:

- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej

Wykonanie masy serowej:

Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Składniki na bezę włoską:

- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka

Wykonanie bezy:

Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.

Dekoracje:

- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty

Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.


Wanilia laska Zastosowanie

Wanilia w lasce – jak używać?

Słodki smak wanilii idealnie komponuje się z cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, imbirem i kardamonem. Przyprawa ta dobrze łączy się także z kokosem i migdałami. Wanilia w laskach będzie idealnym dodatkiem do wszystkich deserów: od słodkich wypieków po lody na kremach i puddingach kończąc. Jak używać wanilii w laskach? Wystarczy przeciąć ją wzdłuż i łyżeczką wybrać aromatyczne wnętrze. Pozostały strąk można wykorzystać do aromatyzowania cukru. Wystarczy włożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika z cukrem. W ten sposób po około pięciu dniach uzyskamy prawdziwy cukier waniliowy. Dobrym pomysłem jest także zmielenie strączków razem z kawą lub dodanie miąższu do czekolady na gorąco. Dzięki temu uzyskamy niezwykle aromatyczny napój. Laski wanilii można wykorzystać nie tylko do słodkich dań. Idealnie łączą się z drobiem, cielęciną i rybami, a także zupami.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Wanilia laska Film


Wanilia laska Opinie o produkcie: Wanilia laska 1 sztuka

E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Wanilia laska
Review by Elwira on 11 Oct 2019 review stating Wanilia laska
Domowy budyń z prawdziwą wanilia idealny na wieczorną chandrę. Wanilia świetnej jakości i w dobrej cenie.
M
Martyna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Wanilia
Review by Martyna on 11 Oct 2019 review stating Wanilia
Bardzo dobra jakość produktu.
E
Ewa
5.0 star rating
11/10/19
Wanilia laska
Review by Ewa on 11 Oct 2019 review stating Wanilia laska
Bardzo aromatyczna wanilia. Podczas gotowania zpacha unosi się w całym domu.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również