Wanilia laska 1 sztuka - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

13,99 zł

RABAT - 18%

16,99 zł

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Wanilia laska Opis

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata, obok szafranu i kardamonu. 

Wanilia jest storczykiem, ale jej kwiaty wcale nie pachną. Wspaniały zapach wydziela natomiast owoc, który ma formę długich strączków, o ciemnobrązowej barwie, smukłe, pofałdowane, wielkości około 20 cm. Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, kiedy zaczynają żółknąć.
Świeże owoce są bezwonne, a niepowtarzalny, intensywny zapach wanilii powstaje dopiero po odpowiedniej fermentacji i suszeniu.

Wanilia posiada również wiele niekulinarnych zastosowań, takich jak aromatyzowanie perfum, cygar i likierów.

 

wanilia laska


Wanilia laska przepisy / Wanilia laska zastosowanie

Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

Składniki na spód:

- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła

Wykonanie spodu:

Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.

Składniki na masę serową:

- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej

Wykonanie masy serowej:

Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Składniki na bezę włoską:

- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka

Wykonanie bezy:

Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.

Dekoracje:

- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty

Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.


Wanilia laska Zastosowanie

Wanilia dodawana jest do słodkich potraw – wypieków, deserów, kremów, napojów, używana jako dodatek do sosów, doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi. Najbardziej aromatyczny jest środek wanilii, który można wydobyć, przekrawając ją na pół i oddzielając miąższ nożem.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Wanilia laska Film


Wanilia laska Opinie o produkcie: Wanilia laska 1 sztuka

E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
11/10/19
Wanilia laska
Review by Elwira on 11 Oct 2019 review stating Wanilia laska
Domowy budyń z prawdziwą wanilia idealny na wieczorną chandrę. Wanilia świetnej jakości i w dobrej cenie.
M
Martyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
11/10/19
Wanilia
Review by Martyna on 11 Oct 2019 review stating Wanilia
Bardzo dobra jakość produktu.
E
Ewa
5 star rating
11/10/19
Wanilia laska
Review by Ewa on 11 Oct 2019 review stating Wanilia laska
Bardzo aromatyczna wanilia. Podczas gotowania zpacha unosi się w całym domu.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również