Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia

Bazylia liść - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAEgipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,12 zł

RABAT - 17%

2,55 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Bazylia Opis

Bazylia to jedno z tych ziół, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Charakterystyczny zapach i smak sprawia, że coraz częściej gości na naszych stołach. Doskonale komponuje się z pomidorami, daniami mięsnymi, zupami i sałatkami. Stanowi podstawowy składnik sosu pesto. Doceniana zwłaszcza ze względu na właściwości wspomagające pracę układu trawiennego. Mało kto wie, że bazylia jest w stanie poprawić również nastrój i wykazuje działanie podobne do melisy. Wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji likierów, wyrobów czekoladowych, a nawet lodów. Stosowana w przemyśle kosmetycznym do wyrobu mydła i perfum. Posadzona w doniczce odstraszy komary. Co jeszcze powinieneś o niej wiedzieć?

Trochę historii – pochodzenie i uprawa bazylii

Bazylia to roślina znana w naszym kraju również jako bazylek ogrodowy, bazyliszka polska, balsam. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa „basileus”, co oznacza króla. Niektórzy twierdzą, że w ten sposób nawiązano do niezwykłych właściwości tej przyprawy. Znana była już w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie. Wspomina się o niej także w indyjskich Wedach i to właśnie Indie uważane są za ojczyznę bazylii. Ciężko jednak ustalić pierwotne rejony upraw. Do Polski została sprowadzona z Włoch w XVI w. Obecnie uprawiana w krajach tropikalnych oraz w klimacie ciepłym i umiarkowanym w Europie, Azji i Ameryce. Jest to roślina jednoroczna, dorasta do 50 cm wysokości. Jak wygląda bazylia? Ma charakterystyczne, jajowate liście, białe lub różowe kwiaty i ciemne owoce. Okres kwitnienia przypada na lipiec-październik. Pierwsze siewki pojawiają się już po około 7-10 dniach od wysiewu nasion. Hodowla odbywa się na kilka sposobów. Może to być wysiew nasion bezpośrednio na polu lub uprawa z rozsady przygotowanej w szklarni. Możliwa jest także uprawa domowa w doniczce lub w ogrodzie. Lubi ciepłe, nasłonecznione miejsca. Wymaga żyznej, próchnicznej gleby. Wyróżnia się około 60 odmian bazyli. Największe znaczenie w uprawie ma bazylia pospolita. W Polsce uprawiana jest głównie bazylia czerwonolistna, drobnolistna oraz grecka. Gatunki te charakteryzują się dużą zawartością olejków eterycznych.

Jak przechowywać i gdzie kupić?

Prawidłowe przechowywanie bazylii sprawi, że na dłużej pozostanie ona świeża i zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Świeża bazylia nie lubi wilgoci, dlatego najlepiej owinąć ją w papierowy ręcznik i schować do lodówki, aby liście nie więdły. Dobrym pomysłem jest również rozdrobnienie jej, zalanie oliwą i zamknięcie w szczelnym pojemniku. W takiej formie także przechowujemy bazylię w lodówce, zachowa ona świeżość nawet do 5 miesięcy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy bazylię można mrozić. Świeże liście najlepiej zamrozić w kostkach lodu lub skropione olejem, który utrwali jej aromat. Suszoną bazylię dobrze jest przechowywać w szczelnym pojemniku. Warto zwrócić uwagę na opakowanie, w jakim jest sprzedawana. Liście powinny mieć naturalny kolor, co jest oznaką, że proces suszenia przebiegł prawidłowo. Dobrze zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy, aby mieć pewność, że była przechowywana w odpowiednich warunkach. Pomocne mogą okazać się opinie innych konsumentów.

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do spożywania liści bazylii i na ogół nie wywołuje ona skutków ubocznych, o ile jest spożywana w rozsądnych ilościach. Nie zaleca się jednak stosowania tej przyprawy kobietom w ciąży. Szczególna ostrożność powinny zachować również osoby cierpiące na choroby układu krążenia, zaburzenia krzepliwości krwi, nadciśnienie i epilepsję. W przypadku wskazanych powyżej schorzeń, przed spożyciem bazylii najlepiej zasięgnąć opinii lekarza.

Właściwości bazylii

Badania naukowe dowodzą, że bazylia może pozytywnie wpływać na układ trawienny, ponieważ ułatwia przyswajanie pokarmu. Pobudza produkcję soków żołądkowych, działa przeciwskurczowo, lekko wiatropędnie. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Naukowcy twierdzą, że bazylia może działać podobnie do melisy. Pozytywnie wpływa na nasz nastrój, dodaje sił witalnych. Olejek eteryczny zawarty w bazylii pospolitej może również poprawiać jakość snu, polepszać pamięć i koncentrację, działa kojąco w bólach migrenowych głowy, nerwobólach i bólach reumatycznych.

Co zawiera bazylia?

Przyprawa ta jest źródłem cennych dla zdrowia mikro i makroelementów. Zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor i kwas foliowy. To także skarbnica witamin A, E i C. Już 20 gram bazylii pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę K. Zawarte w niej flawonoidy mogą przyczynić się do niwelowania niekorzystnego wpływu wolnych rodników. Zwraca się uwagę również na cenne dla zdrowia oleje, które wykazują pozytywny wpływ na system immunologiczny organizmu.

 

bazylia

 

Bibliografia

Magdalena Wyszkowska-Kolatko, Paulina Koczurkiewicz, Katarzyna Wójcik, Elżbieta Pękala – „Rośliny lecznice w terapii chorób skóry”’ Postępy Fitoterapii 3/2015


Bazylia przepisy / Bazylia zastosowanie

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

Składniki:

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- trzy dojrzałe pomidory
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- przyprawa: pomidory z chilli i oregano
- 150 g startego sera mozarella
- 2 łyżeczki nasion chia
- kilka plastrów salami lub szynki

Wykonanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cayenne, oregano i bazylię i duś na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
(wersja błyskawiczna: wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną ketchupu)
Rozłóż ciasto francuskie, posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posyp mozarellą, nasionami chia i rozłóż salami lub szynkę, potrzeb ziołami i przyprawami.
Ciasto zwiń w gruby rulon i pokrój go na plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duży odstęp. Piecz w temp. 180°C aż przez 15-20 minut (do zrumienienia). Podawaj na ciepło lub zimno. Ciepłe - posyp świeżą pietruszką.


MAKARON Z SOCZEWICĄ

MAKARON Z SOCZEWICĄ

Składniki:

- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
- Szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół zakonnych

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;

Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;

Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


Szakszuka

Szakszuka

Składniki:

- 4 jajka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki pomidorów z chilli i oregano
- łyżeczka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie zrobić łyżką 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i dusić ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białek (żółtka powinny pozostać płynne). Posypać posiekaną pietruszką, podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem. 


Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.


PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


Sos do makaronu

Sos do makaronu

Składniki:

- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (pozbawione gniazd nasiennych oraz skórki);
- 1 bakłażan;
- szczypta soli kłodawskiej;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno;
Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią posiekaną cebulkę, czosnek oraz paprykę;
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do warzyw na patelni;
Przy pomocy blendera zmiksuj pomidory na gładką masę;
Zmiksowane pomidory dodaj do warzyw na patelni;
Przypraw sos przy pomocy: soli kłodawskiej, oregano, bazylii oraz miodu;
Delikatnie wymieszaj całość i dodaj 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego);
Pozostaw sos na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gotowy sos możesz podawać w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego lub możesz użyć go podczas przygotowywania domowej zapiekanki.


Bazylia Zastosowanie

Bazylia – jak ją wykorzystać w kuchni?

Bazylia ceniona jest na całym świecie głównie jako przyprawa. Charakterystyczna zwłaszcza dla dań kuchni śródziemnomorskiej. Może być spożywana zarówno w stanie świeżym, jak i po wysuszeniu. Z czym ją jeść? Bazylię dodaje się do zup (np. do rosołu), świetnie komponuje się z pomidorami, stanowi popularny dodatek do sałatek, omletów, twarożku, potraw z warzyw i makaronu. Ma charakterystyczny orzeźwiający smak, jest słodkawa i lekko pikantna. Często stosuje się ją do pizzy z uwagi na zawartość olejków eterycznych o niepowtarzalnym bukiecie zapachowym.
Najbardziej znane danie z użyciem bazylii to włoskie pesto.
Bazylia nadaje potrawom orzeźwiający, lekko słodki smak. Stosuje się ją do przyprawiania farszów, kiełbas, mięs, baraniny i pasztetów. Świeżą bazylią posypuje się dania z pomidorami i dania kuchni włoskiej
Liście bazylii znakomicie uzupełniają sałatki i zupy. Przyprawa ta jest nieoceniona jako marynata i sprawia, że każda potrawa smakuje o wiele lepiej.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Bazylia Opinie o produkcie: Bazylia liść - 50g

I
Iza
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
05/07/20
Bazylia liść - 50g - VIVIO
Review by Iza on5 Jul 2020 review stating Bazylia liść - 50g - VIVIO
Super
A
Angelika
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/17
Bazylia lisc - 50g
Review by Angelika on3 Oct 2017 review stating Bazylia lisc - 50g
Uzywam bardzo duzo suszonej bazylii (podobnie jak oregano) i szczerze moge polecic SKLEP! Zamawialam caly karton roznych przypraw i zdrowej zywnosci i jestem naprawde pozytywnie zaskoczona zarowno niskimi cenami (jedne z najnizszych cen - calosc wychodzila mi w tym sklepie najtaniej mimo, ze inne dawaly pieniezne rabaty!!!) jak i niesamowicie sprawna i szybka wysylka!
Wszystko bylo bardzo dokladnie i starannie zapakowane. Polecam na 1000 % !


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...