weekend taniej dostawy
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia

Bazylia liść - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAEgipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Bazylia Zastosowanie

Bazylia – jak ją wykorzystać w kuchni?

Bazylia ceniona jest na całym świecie głównie jako przyprawa. Charakterystyczna zwłaszcza dla dań kuchni śródziemnomorskiej. Może być spożywana zarówno w stanie świeżym, jak i po wysuszeniu. Z czym ją jeść? Bazylię dodaje się do zup (np. do rosołu), świetnie komponuje się z pomidorami, stanowi popularny dodatek do sałatek, omletów, twarożku, potraw z warzyw i makaronu. Ma charakterystyczny orzeźwiający smak, jest słodkawa i lekko pikantna. Często stosuje się ją do pizzy z uwagi na zawartość olejków eterycznych o niepowtarzalnym bukiecie zapachowym.
Najbardziej znane danie z użyciem bazylii to włoskie pesto.
Bazylia nadaje potrawom orzeźwiający, lekko słodki smak. Stosuje się ją do przyprawiania farszów, kiełbas, mięs, baraniny i pasztetów. Świeżą bazylią posypuje się dania z pomidorami i dania kuchni włoskiej
Liście bazylii znakomicie uzupełniają sałatki i zupy. Przyprawa ta jest nieoceniona jako marynata i sprawia, że każda potrawa smakuje o wiele lepiej.

 


Bazylia Opis

Bazylia to jedno z tych ziół, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Charakterystyczny zapach i smak sprawia, że coraz częściej gości na naszych stołach. Doskonale komponuje się z pomidorami, daniami mięsnymi, zupami i sałatkami. Stanowi podstawowy składnik sosu pesto. Doceniana zwłaszcza ze względu na właściwości wspomagające pracę układu trawiennego. Mało kto wie, że bazylia jest w stanie poprawić również nastrój i wykazuje działanie podobne do melisy. Wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji likierów, wyrobów czekoladowych, a nawet lodów. Stosowana w przemyśle kosmetycznym do wyrobu mydła i perfum. Posadzona w doniczce odstraszy komary. Co jeszcze powinieneś o niej wiedzieć?

Trochę historii – pochodzenie i uprawa bazylii

Bazylia to roślina znana w naszym kraju również jako bazylek ogrodowy, bazyliszka polska, balsam. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa „basileus”, co oznacza króla. Niektórzy twierdzą, że w ten sposób nawiązano do niezwykłych właściwości tej przyprawy. Znana była już w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie. Wspomina się o niej także w indyjskich Wedach i to właśnie Indie uważane są za ojczyznę bazylii. Ciężko jednak ustalić pierwotne rejony upraw. Do Polski została sprowadzona z Włoch w XVI w. Obecnie uprawiana w krajach tropikalnych oraz w klimacie ciepłym i umiarkowanym w Europie, Azji i Ameryce. Jest to roślina jednoroczna, dorasta do 50 cm wysokości. Jak wygląda bazylia? Ma charakterystyczne, jajowate liście, białe lub różowe kwiaty i ciemne owoce. Okres kwitnienia przypada na lipiec-październik. Pierwsze siewki pojawiają się już po około 7-10 dniach od wysiewu nasion. Hodowla odbywa się na kilka sposobów. Może to być wysiew nasion bezpośrednio na polu lub uprawa z rozsady przygotowanej w szklarni. Możliwa jest także uprawa domowa w doniczce lub w ogrodzie. Lubi ciepłe, nasłonecznione miejsca. Wymaga żyznej, próchnicznej gleby. Wyróżnia się około 60 odmian bazyli. Największe znaczenie w uprawie ma bazylia pospolita. W Polsce uprawiana jest głównie bazylia czerwonolistna, drobnolistna oraz grecka. Gatunki te charakteryzują się dużą zawartością olejków eterycznych.

Jak przechowywać i gdzie kupić?

Prawidłowe przechowywanie bazylii sprawi, że na dłużej pozostanie ona świeża i zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Świeża bazylia nie lubi wilgoci, dlatego najlepiej owinąć ją w papierowy ręcznik i schować do lodówki, aby liście nie więdły. Dobrym pomysłem jest również rozdrobnienie jej, zalanie oliwą i zamknięcie w szczelnym pojemniku. W takiej formie także przechowujemy bazylię w lodówce, zachowa ona świeżość nawet do 5 miesięcy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy bazylię można mrozić. Świeże liście najlepiej zamrozić w kostkach lodu lub skropione olejem, który utrwali jej aromat. Suszoną bazylię dobrze jest przechowywać w szczelnym pojemniku. Warto zwrócić uwagę na opakowanie, w jakim jest sprzedawana. Liście powinny mieć naturalny kolor, co jest oznaką, że proces suszenia przebiegł prawidłowo. Dobrze zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy, aby mieć pewność, że była przechowywana w odpowiednich warunkach. Pomocne mogą okazać się opinie innych konsumentów.

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do spożywania liści bazylii i na ogół nie wywołuje ona skutków ubocznych, o ile jest spożywana w rozsądnych ilościach. Nie zaleca się jednak stosowania tej przyprawy kobietom w ciąży. Szczególna ostrożność powinny zachować również osoby cierpiące na choroby układu krążenia, zaburzenia krzepliwości krwi, nadciśnienie i epilepsję. W przypadku wskazanych powyżej schorzeń, przed spożyciem bazylii najlepiej zasięgnąć opinii lekarza.

Właściwości bazylii

Badania naukowe dowodzą, że bazylia może pozytywnie wpływać na układ trawienny, ponieważ ułatwia przyswajanie pokarmu. Pobudza produkcję soków żołądkowych, działa przeciwskurczowo, lekko wiatropędnie. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Naukowcy twierdzą, że bazylia może działać podobnie do melisy. Pozytywnie wpływa na nasz nastrój, dodaje sił witalnych. Olejek eteryczny zawarty w bazylii pospolitej może również poprawiać jakość snu, polepszać pamięć i koncentrację, działa kojąco w bólach migrenowych głowy, nerwobólach i bólach reumatycznych.

Co zawiera bazylia?

Przyprawa ta jest źródłem cennych dla zdrowia mikro i makroelementów. Zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor i kwas foliowy. To także skarbnica witamin A, E i C. Już 20 gram bazylii pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę K. Zawarte w niej flawonoidy mogą przyczynić się do niwelowania niekorzystnego wpływu wolnych rodników. Zwraca się uwagę również na cenne dla zdrowia oleje, które wykazują pozytywny wpływ na system immunologiczny organizmu.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Bazylia Opinie o produkcie: Bazylia liść - 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta wysokobiałkowa – poznaj korzyści i zagrożenia wynikające z jej stosowania

Przybierająca na sile epidemia nadwagi i otyłości skłania nas do poszukiwania skutecznych metod redukcji masy ciała. I choć w większości przypadków najbezpieczniejsze dla zdrowia okazuje się wprowadzenie zaleceń zdrowego trybu życia oraz zrównoważonej diety do swojej codzienności, wiele osób pragnie osiągnąć spektakularne efekty w znacznie szybszym czasie. Dlatego też, w ciągu ostatnich lat ogromną popularnością […]

czytaj więcej...

Dieta jajeczna – czy jest skuteczna, a przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia?

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Światową Organizację Zdrowia, każdego roku przybywa na świecie osób zmagających się z problemem nadwagi oraz otyłości. Zjawisko to coraz częściej dotyka młodzież i najmłodsze dzieci. Otyłość niesie ze sobą wiele konsekwencji nie tylko natury somatycznej, ale także psychologicznej i społecznej. Dlatego też, wiele osób poszukuje skutecznych sposobów na to, jak […]

czytaj więcej...

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...

Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia

Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]

czytaj więcej...

Dieta sokowa – poznaj jej najważniejsze zasady i skutki dla zdrowia

Temat diet i odchudzania od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko to ze względu na fakt, iż z roku na rok wzrasta na świecie liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Konsekwencji nadmiernej masy ciała i niezdrowego stylu życia jest wiele, począwszy od złego samopoczucia, a na chorobach nowotworowych i kardiologicznych kończąc. […]

czytaj więcej...

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...