letnia wyprzedaż
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia
Bazylia przepisy, właściwości bazylii, cena bazylia

Bazylia liść - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAEgipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,37 zł

RABAT - 15%

2,79 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Bazylia Zastosowanie

Bazylia – jak ją wykorzystać w kuchni?

Bazylia ceniona jest na całym świecie głównie jako przyprawa. Charakterystyczna zwłaszcza dla dań kuchni śródziemnomorskiej. Może być spożywana zarówno w stanie świeżym, jak i po wysuszeniu. Z czym ją jeść? Bazylię dodaje się do zup (np. do rosołu), świetnie komponuje się z pomidorami, stanowi popularny dodatek do sałatek, omletów, twarożku, potraw z warzyw i makaronu. Ma charakterystyczny orzeźwiający smak, jest słodkawa i lekko pikantna. Często stosuje się ją do pizzy z uwagi na zawartość olejków eterycznych o niepowtarzalnym bukiecie zapachowym.
Najbardziej znane danie z użyciem bazylii to włoskie pesto.
Bazylia nadaje potrawom orzeźwiający, lekko słodki smak. Stosuje się ją do przyprawiania farszów, kiełbas, mięs, baraniny i pasztetów. Świeżą bazylią posypuje się dania z pomidorami i dania kuchni włoskiej
Liście bazylii znakomicie uzupełniają sałatki i zupy. Przyprawa ta jest nieoceniona jako marynata i sprawia, że każda potrawa smakuje o wiele lepiej.

 


Bazylia Opis

Bazylia to jedno z tych ziół, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Charakterystyczny zapach i smak sprawia, że coraz częściej gości na naszych stołach. Doskonale komponuje się z pomidorami, daniami mięsnymi, zupami i sałatkami. Stanowi podstawowy składnik sosu pesto. Doceniana zwłaszcza ze względu na właściwości wspomagające pracę układu trawiennego. Mało kto wie, że bazylia jest w stanie poprawić również nastrój i wykazuje działanie podobne do melisy. Wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji likierów, wyrobów czekoladowych, a nawet lodów. Stosowana w przemyśle kosmetycznym do wyrobu mydła i perfum. Posadzona w doniczce odstraszy komary. Co jeszcze powinieneś o niej wiedzieć?

Trochę historii – pochodzenie i uprawa bazylii

Bazylia to roślina znana w naszym kraju również jako bazylek ogrodowy, bazyliszka polska, balsam. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa „basileus”, co oznacza króla. Niektórzy twierdzą, że w ten sposób nawiązano do niezwykłych właściwości tej przyprawy. Znana była już w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie. Wspomina się o niej także w indyjskich Wedach i to właśnie Indie uważane są za ojczyznę bazylii. Ciężko jednak ustalić pierwotne rejony upraw. Do Polski została sprowadzona z Włoch w XVI w. Obecnie uprawiana w krajach tropikalnych oraz w klimacie ciepłym i umiarkowanym w Europie, Azji i Ameryce. Jest to roślina jednoroczna, dorasta do 50 cm wysokości. Jak wygląda bazylia? Ma charakterystyczne, jajowate liście, białe lub różowe kwiaty i ciemne owoce. Okres kwitnienia przypada na lipiec-październik. Pierwsze siewki pojawiają się już po około 7-10 dniach od wysiewu nasion. Hodowla odbywa się na kilka sposobów. Może to być wysiew nasion bezpośrednio na polu lub uprawa z rozsady przygotowanej w szklarni. Możliwa jest także uprawa domowa w doniczce lub w ogrodzie. Lubi ciepłe, nasłonecznione miejsca. Wymaga żyznej, próchnicznej gleby. Wyróżnia się około 60 odmian bazyli. Największe znaczenie w uprawie ma bazylia pospolita. W Polsce uprawiana jest głównie bazylia czerwonolistna, drobnolistna oraz grecka. Gatunki te charakteryzują się dużą zawartością olejków eterycznych.

Jak przechowywać i gdzie kupić?

Prawidłowe przechowywanie bazylii sprawi, że na dłużej pozostanie ona świeża i zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Świeża bazylia nie lubi wilgoci, dlatego najlepiej owinąć ją w papierowy ręcznik i schować do lodówki, aby liście nie więdły. Dobrym pomysłem jest również rozdrobnienie jej, zalanie oliwą i zamknięcie w szczelnym pojemniku. W takiej formie także przechowujemy bazylię w lodówce, zachowa ona świeżość nawet do 5 miesięcy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy bazylię można mrozić. Świeże liście najlepiej zamrozić w kostkach lodu lub skropione olejem, który utrwali jej aromat. Suszoną bazylię dobrze jest przechowywać w szczelnym pojemniku. Warto zwrócić uwagę na opakowanie, w jakim jest sprzedawana. Liście powinny mieć naturalny kolor, co jest oznaką, że proces suszenia przebiegł prawidłowo. Dobrze zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy, aby mieć pewność, że była przechowywana w odpowiednich warunkach. Pomocne mogą okazać się opinie innych konsumentów.

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do spożywania liści bazylii i na ogół nie wywołuje ona skutków ubocznych, o ile jest spożywana w rozsądnych ilościach. Nie zaleca się jednak stosowania tej przyprawy kobietom w ciąży. Szczególna ostrożność powinny zachować również osoby cierpiące na choroby układu krążenia, zaburzenia krzepliwości krwi, nadciśnienie i epilepsję. W przypadku wskazanych powyżej schorzeń, przed spożyciem bazylii najlepiej zasięgnąć opinii lekarza.

Właściwości bazylii

Badania naukowe dowodzą, że bazylia może pozytywnie wpływać na układ trawienny, ponieważ ułatwia przyswajanie pokarmu. Pobudza produkcję soków żołądkowych, działa przeciwskurczowo, lekko wiatropędnie. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Naukowcy twierdzą, że bazylia może działać podobnie do melisy. Pozytywnie wpływa na nasz nastrój, dodaje sił witalnych. Olejek eteryczny zawarty w bazylii pospolitej może również poprawiać jakość snu, polepszać pamięć i koncentrację, działa kojąco w bólach migrenowych głowy, nerwobólach i bólach reumatycznych.

Co zawiera bazylia?

Przyprawa ta jest źródłem cennych dla zdrowia mikro i makroelementów. Zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor i kwas foliowy. To także skarbnica witamin A, E i C. Już 20 gram bazylii pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę K. Zawarte w niej flawonoidy mogą przyczynić się do niwelowania niekorzystnego wpływu wolnych rodników. Zwraca się uwagę również na cenne dla zdrowia oleje, które wykazują pozytywny wpływ na system immunologiczny organizmu.

 

bazylia

 

Bibliografia

Magdalena Wyszkowska-Kolatko, Paulina Koczurkiewicz, Katarzyna Wójcik, Elżbieta Pękala – „Rośliny lecznice w terapii chorób skóry”’ Postępy Fitoterapii 3/2015


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Bazylia Opinie o produkcie: Bazylia liść - 50g

Bazylia przepisy / Bazylia zastosowanie

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

Składniki:

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- trzy dojrzałe pomidory
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- przyprawa: pomidory z chilli i oregano
- 150 g startego sera mozarella
- 2 łyżeczki nasion chia
- kilka plastrów salami lub szynki

Wykonanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cayenne, oregano i bazylię i duś na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
(wersja błyskawiczna: wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną ketchupu)
Rozłóż ciasto francuskie, posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posyp mozarellą, nasionami chia i rozłóż salami lub szynkę, potrzeb ziołami i przyprawami.
Ciasto zwiń w gruby rulon i pokrój go na plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duży odstęp. Piecz w temp. 180°C aż przez 15-20 minut (do zrumienienia). Podawaj na ciepło lub zimno. Ciepłe - posyp świeżą pietruszką.


MAKARON Z SOCZEWICĄ

MAKARON Z SOCZEWICĄ

Składniki:

- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
- Szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół zakonnych

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;

Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;

Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


Szakszuka

Szakszuka

Składniki:

- 4 jajka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki pomidorów z chilli i oregano
- łyżeczka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie zrobić łyżką 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i dusić ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białek (żółtka powinny pozostać płynne). Posypać posiekaną pietruszką, podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem. 


Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.


PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


Sos do makaronu

Sos do makaronu

Składniki:

- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (pozbawione gniazd nasiennych oraz skórki);
- 1 bakłażan;
- szczypta soli kłodawskiej;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno;
Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią posiekaną cebulkę, czosnek oraz paprykę;
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do warzyw na patelni;
Przy pomocy blendera zmiksuj pomidory na gładką masę;
Zmiksowane pomidory dodaj do warzyw na patelni;
Przypraw sos przy pomocy: soli kłodawskiej, oregano, bazylii oraz miodu;
Delikatnie wymieszaj całość i dodaj 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego);
Pozostaw sos na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gotowy sos możesz podawać w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego lub możesz użyć go podczas przygotowywania domowej zapiekanki.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...

Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia

Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]

czytaj więcej...

Dieta sokowa – poznaj jej najważniejsze zasady i skutki dla zdrowia

Temat diet i odchudzania od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko to ze względu na fakt, iż z roku na rok wzrasta na świecie liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Konsekwencji nadmiernej masy ciała i niezdrowego stylu życia jest wiele, począwszy od złego samopoczucia, a na chorobach nowotworowych i kardiologicznych kończąc. […]

czytaj więcej...

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Dieta Dukana – poznaj najważniejsze założenia oraz zagrożenia wynikające z jej stosowania

Jeszcze do niedawna dieta Dukana (znana również jako dieta białkowa oraz/lub dieta proteinowa) stanowiła prawdziwą sensację w świecie osób, które od lat walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Opracowana przez francuskiego lekarza metoda miała bowiem gwarantować szybki spadek masy ciała bez uczucia głodu i restrykcji kalorycznej. Niemniej jednak, z biegiem lat okazało się, iż jadłospis […]

czytaj więcej...

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...