Mąka z amarantusa przepisy, amarantus mąka

Mąka z amarantusa 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Indie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

13,79 zł

RABAT - 8%

14,99 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka z amarantusa Opis

Amarantus, zwany zbożem XXI w., gości na naszych stołach pod różną postacią. Spożywamy go w formie kaszy, płatków, musli. Niewiele osób wie, że produkuje się z niego również mąkę. Może ona posłużyć do wypieku pieczywa, przygotowywania naleśników, gofrów, a także do zagęszczania zup i sosów. Mąka z amarantusa jest zdrowszą alternatywą tradycyjnej mąki pszennej. Wartość odżywcza nasion szarłatu jest znaczniej wyższa niż pozostałych zbóż. Dlatego też warto włączyć amarantus do codziennej diety. Poznaj zastosowanie i właściwości mąki z amarantusa.

Co to jest mąka z amarantusa?

Mąka z amarantusa powstaje w wyniku zmielenia nasion szarłatu. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, jest bezglutenowa, więc bezpieczna dla osób chorych na celiakię. To źródło wartościowego białka, kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Szerokie zastosowanie mąki z amarantusa sprawia, że możemy dowolnie z nią eksperymentować w kuchni. Najlepsze efekty daje połączenie jej z innym rodzajem mąki np. pszennej. Taka mieszanka podnosi walory smakowe domowych wypieków. Nasiona amarantusa wykorzystywane są w przemyśle spożywczym na wiele sposobów, ale aż 50% nasion przeznaczonych na cele konsumpcyjne służy do produkcji mąki. Sam proces technologiczny, w wyniku którego powstaje mąka, nie jest skomplikowany. Jedynym problemem jest uzyskanie tego samego stopnia grubości mąki. Jak smakuje produkt końcowy? Mąka z amarantusa ma bardzo charakterystyczny smak, niektórzy doszukują się w nim posmaku wilgoci. Ma żółty kolor i jest cięższa niż mąka pszenna, dlatego stanowi raczej dodatek do wypieków, a nie podstawowy składnik. Charakteryzuje się niższą wilgotnością i lepkością, ale wyższą zawartością błonnika, białka i cennych kwasów tłuszczowych.

Gdzie kupić i jaka cena?

Jest to produkt, którego nie otrzymamy w typowym sklepie spożywczym. Trudno go spotkać także w supermarkecie. Najlepszym pomysłem są zakupy w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogramowe opakowanie zapłacimy około 10 zł, ale biorąc pod uwagę walory odżywcze i prozdrowotne właściwości mąki z amarantusa, nie ma wątpliwości, że będą to dobrze wydane środki. Zainwestuj w swoje zdrowie.

Przeciwwskazania do spożycia

Jest to produkt bezglutenowy, więc może być spożywany przez osoby chore na celiakię. Należy jednak uważać, ponieważ mąka z amarantusa często magazynowa jest z innymi produktami zawierającymi gluten. Może dojść do zanieczyszczenia nim. Z uwagi na wysoką zawartość skrobi osoby chore na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu produktów z amarantusem. Zboże to jest źródłem wielu cennych witamin, wartościowego białka oraz biopierwiastków tj. fosfor, wapń, żelazo, cynk. Dlatego też może stanowić istotny składnik diety dzieci i niemowląt.

Co zawiera?

Amarantus w różnej postaci wykorzystywany jest do produkcji artykułów spożywczych podwyższonej wartości odżywczej. Mąka z amarantusa jest doskonałym źródłem białka. W nasionach szarłatu jest go najwięcej, bo aż 16-20%. Białko to pod względem składu biologicznego jest bardziej wartościowe niż białko soi. Zawiera wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy egzogenne. Zdaniem naukowców ma także wyższą wartość biologiczną niż białko mleka. Dlatego też mąka z szarłatu może być stosowana przez ludzi nietolerujących laktozy. Jest także bezglutenowa, więc chorzy na celiakię mogą stosować ją bez obaw. Nasiona amarantusa zawierają również skwalen – substancja o właściwościach antyoksydacyjnych, który hamuje wchłanianie cholesterolu. Skrobia w mące z amarantusa stanowi aż 48 do 69%. Może mieć to wpływ na szybki wzrost poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu. Osoby chore na cukrzycę powinny więc zachować ostrożność przy stosowaniu produktów z amarantusa.

Wartości odżywcze mąki z amarantusa. Czy jest zdrowa?

Zdaniem naukowców amarantus to roślina o dużym działaniu profilaktyczno-leczniczym. Produkty z amarantusem zalecane są zwłaszcza dla osób chorych na serce, celiakię, dzieci w okresie wzrostu, kobietom w ciąży, sportowcom. Szarłat stosuje się także w profilaktyce chorób układu nerwowego, kostnego i krwionośnego. Stanowi wartościowy składnik diety osób w podeszłym wieku. Wysoka zawartość białka, skwalenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, wapnia i żelaza sprawia, że amarantus zalicza się do żywności o podwyższonej wartości dietetycznej i odżywczej.

 

 

Bibliografia:

Regina Gajewska, Anna Lebiedzińska, Ewa Malinowska, Piotr Szefer- „Ocena jakości zdrowotnej szarłatu (amarantusa)”; Roczn. PZH, 2002, 53, nr 2, 141 -147,

Edfyta Kowalczuk-Vasilev, Bożena Kiczorowska, Wioleta Smolińska – „Wartość Odżywcza wybranych produktów spożywczych z udziałem amaranthusa”; Problemy Higieniczno Epidemiologiczne 2018, 99(1): 82-87


Mąka z amarantusa Wartości odżywcze

Składniki: mąka z nasion amarantusa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Mąka z amarantusa KCAL

Czy mąka z amarantusa tuczy? Ile ma kalorii?

W 100 gramach mąki z amarantusa znajdziemy około 386 kalorii. To niestety nieznacznie więcej niż mąka pszenna. Jednakże, biorąc pod uwagę fakt, że nie jest ona głównym składnikiem posiłków, a jedynie dodatkiem do nich, może stanowić uzupełnienie diety osób dbających o szczupłą sylwetkę. Co więcej, mąka z amarantusa dostarcza naszemu organizmowi sporych ilości błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie. Spożywanie produktów z nasion szarłatu przyczynia się więc do zachowania prawidłowej przemiany materii. Mąka z amarantusa jest lekkostrawna, a spożywana w rozsądnych ilościach nie stanowi zagrożenia dla szczupłej sylwetki.


Mąka z amarantusa przepisy / Mąka z amarantusa zastosowanie

CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

Składniki:

-10 dag masła
-6 dag mąki kukurydzianej
-3 dag skrobi kukurydzianej
-3 dag mąki gryczanej
-3 dag mąki z amarantusa
-Jajko
-Sól

Na masę:

-2 i 1/2 cytryny
-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-2 jajka
-2 żółtka
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1/2 szklanki śmietanki kremówki
-1 gałązka rozmarynu

 Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć, piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 200o C.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z 2 cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a połówkę pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać, połowę posiekać. Wymieszać z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą. Mieszać, dodawać po jednym jajku, a potem po żółtku. Połączyć z maślanką, śmietanką i sokiem cytrynowym.


Mąka z amarantusa Zastosowanie

Co zrobić z mąki z amarantusa?

Mąka z amarantusa stanowi wartościowy dodatek do różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków. W połączeniu z innym rodzajem mąki nadaje się do przygotowania domowego chleba, ciast i ciasteczek. Posłuży także do przyrządzenia naleśników, tortilli i placków. Wypieki z wykorzystaniem mąki z amarantusa zawsze się udają, gdy zachowasz odpowiednie proporcje. Przyjmuje się, że idealna mieszanka do wypieku chleba to 15% mąki z amarantusa i 85% innej mąki (np. pszennej). W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych  „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną. Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, które warto wypróbować. 

 Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka z amarantusa Opinie o produkcie: Mąka z amarantusa 1000g

J
Jolanta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/11/17
mąka z amarantusa
Review by Jolanta on 22 Nov 2017 review stating mąka z amarantusa
Podobno bardzo zdrowa. Cena ok
Z
zakl1000
5.0 star rating
24/08/17
Polecam
Review by zakl1000 on 24 Aug 2017 review stating Polecam
Sklep godny polecenia.Dostawa szybko i zgodna z zamówieniem.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

MĄKA Z AMARANTUSA: PRZEPISY. Pizza na amarantusowym spodzie!

Jednym z wartościowszych produktów, jakie otrzymujemy z ziaren szarłatu jest mąka z amarantusa Przepisy z jej wykorzystaniem cenią szczególnie osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ zaliczamy ją do produktów „gluten free”. Mąka z amarantusa jest też chętnie wykorzystywana przez wegetarian i wegan, ponieważ jest dobrym źródłem białka i żelaza.

czytaj więcej...