dzień Babci

Miód gryczany z polskich pasiek 220g - BELLIS PHARMA

PRODUCENTBELLIS PHARMA
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2021-02-15
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1kg

8,99 zł

RABAT - 18%

10,99 zł


W tej cenie pozostało: 10 szt.

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna-1352kJ/318kcal, tłuszcz-0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0 g,węglowodany-79 g, w tym cukry 77 g, białko-<0,5 g, sól-0 g

Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, nie stanowi wady produktu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Miód gryczany ze względu na swój skład jest szczególnie polecany w stanach osłabienia i okresach rekonwalescencji. Jest świetnym produktem dla osób z chorobą miażdżycową oraz dla osób starszych. Może być stosowany na wiele sposobów, m.in. jako dodatek do herbaty lub innych napojów.


Opis

Miód gryczany spośród innych gatunków miodu wyróżnia się ciemnobrązową barwą i intensywnym smakiem i zapachem. W swoim składzie zawiera łatwo przyswajalne składniki mineralne, jak żelazo i magnez, witaminę C oraz białko i rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.


przepisy /zastosowanie

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Składniki:

- 5-6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 1 brzoskwinia;
- Garść malin;
- 1 łyżka miodu gryczanego;
- 180ml ciepłego mleka;
- 1-2 pokruszone orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę miodu gryczanego, wymieszaj składniki i poczekaj aż płatki wchłoną mleko;
Obierz brzoskwinię ze skórki i pokrój ją w plastry, a następnie ułóż na miękkich płatkach owsianych;
Na płatkach ułóż również dokładnie opłukane maliny;
Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.



Opinie o produkcie: Miód gryczany z polskich pasiek 220g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również