info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951

Wartości odżywcze
Składniki: Olej z konopi siewnej (Cannabis sativa L.)
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
W tradycyjnej polskiej kuchni olej konopny stosuje się już od wielu lat. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
- dodatek do sałatek, dressingów, pieczywa, warzyw i makaronów
- zamiennik masła na kanapkach
- dodatek do kasz i ziemniaków
Opis
Konopia przez tysiące lat służyła człowiekowi jako surowiec do wytwarzania mocnych materiałów płóciennych. Konopie jako rośliny oleiste świetnie nadawały się również do produkcji oleju wykorzystywanego w celach zdrowotnych.
Olej konopny jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi w 30 % – 40% składają się właśnie z oleju. Olej ten cechuje bardzo oryginalny smak, z lekką orzechową nutą. Jest ciekawym produktem, który z powodzeniem może urozmaicać dietę wegan, zwłaszcza że zawiera sporo dobrze przyswajalnego białka.
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU Z KONOPI
Właściwości kwasów NNKT
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska / Holandia |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 199zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |