Curry mielone przepisy, cena , właściwości
Curry mielone przepisy, cena , właściwości
Curry mielone przepisy, cena , właściwości

Curry mielone - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,12 zł

RABAT - 17%

2,55 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Curry mielone Opis

Curry to mieszanka sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach, gdzie jest narodową przyprawą i stamtąd właśnie pochodzi. Istnieje szereg odmian curry, ale najpopularniejsze to żółte curry.


W skład produktu wchodzą takie aromatyczne przyprawy jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. 

Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw na całym świecie. Jest szczególnie charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Wspólnym elementem wszystkich sproszkowanych mieszanek o nazwie curry jest kurkuma, nadająca przyprawie piękną, żółtą barwę.

 

Curry to niezwykle aromatyczna kompozycja ziół i warto mieć ją w swojej kuchni. Najczęściej używa się jej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj. Bardzo dobrze pasuje do dań z ryżu oraz wszelakich indyjskich potraw.

 

Zastosowanie curry w kuchni:

 

  • potrawy mięsne z drobiu, wieprzowiny i baraniny
  • dania warzywne
  • potrawy rybne
  • dodatek do owoców morza

 

Kurkuma zawarta w curry jest naturalnym barwnikiem żywności, dlatego tę mieszankę przypraw można dodawać także do sosów czy ciasta na naleśniki, by nadać im ciekawą barwę.

 

curry mielone


Curry mielone Wartości odżywcze

gorczyca, kolendra, mąka kukurydziana, kurkuma, imbir, kozieradka, koper, pieprz czarny, chili


Curry mielone przepisy / Curry mielone zastosowanie

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.


ZUPA Z SOCZEWICY

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Curry z mięsa mielonego

Curry z mięsa mielonego

Składniki:

- ok 300g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
- 2 czerwone papryki pepperoni
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- niepełna szklanka śmietany 18%
- natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na rozgrzanym oliwie smażamy mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy wszystko się zeszkli, delikatnie podsmaży - wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Jeśli woda nie odparuje zdejmujemy na chwile przykrywkę i odparowujemy wodę. Warzywa mają być miękkie. Na patelnię wlewamy śmietanę uprzedmio wymieszaną z odrobiną letniej przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podjemy z ryżem posypane natką pietruszki.


Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


Curry mielone Zastosowanie

Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów.

Curry może być stosowane w kuchni, jako barwnik, szczególnie do gotowania ryżu, któremu oprócz żółtawego koloru nadaje charakterystyczny smak. Barwa żółta lub czerwona warunkowana jest w zależności od doboru składników.

Curry to w naszym kraju przyprawa coraz bardziej popularna. Ma ona charakterystyczny, ostry smak, który świetnie nadaje się do wielu potraw.

Curry można też zastosować, aby podkreślić smak zup czy sałatek. Sporo osób decyduje się także na dodawanie mielonego curry i ryżu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Curry mielone Opinie o produkcie: Curry mielone - 50g

A
Angelika
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
03/10/17
Curry
Review by Angelika on3 Oct 2017 review stating Curry
Rewelacyjna przyprawa w super cenie. Szczerze polecam sklep! Przejrzalam i porownalam rozne oferty internetowe zdrowej zywnosci i 'cosdlazdrowia' zdecydowanie wygrywa!
Dodam, ze przesylka w tempie ekspresowym!
M
Maria
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
20/09/17
curry
Review by Maria on 20 Sep 2017 review stating curry
polecam,bardzo dobry sklep, super szybka dostawa, swieże przyprawy i dobre ceny,
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/08/17
CURRY (INDIE) MIELONE - 50G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating CURRY (INDIE) MIELONE - 50G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
M
Małgorzata
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
27/02/17
pozytywna
Review by Małgorzata on 27 Feb 2017 review stating pozytywna
Polecam ten sklep .Wszystkie zakupione produkty spełniają moje oczekiwania są dobrej jakości i w niskiej cenie, na dodatek miła obsługa.
M
Marta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
13/01/17
Curry (Indie) mielone - 50g
Review by Marta on 13 Jan 2017 review stating Curry (Indie) mielone - 50g
MEGA POZYTYW - "SZYBKO - SPRAWNIE i DOKŁADNIE - Kontakt wzorowy, realizacja expresowa, towar w 100% zgodny z zamówionym. OBY WIĘCEJ TAKICH SPRZEDAWCÓW. Tak powinna wyglądać każda transakcja, z całego serca dziękuję. Wszystkim polecamy tego Allegrowicza, z nim naprawdę warto robić interesy. ZERO ryzyka i kłopotów - po prostu IDEAŁ Naprawdę warto - 100 % solidności."


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również