Masło orzechowe smooth 900g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska (kraj pochodzenia surowca: USA/Nikaragua/Brazylia/Argentyna)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

25,50 zł

30 dni na zwrot

Pasta orzechowa SMOOTH Wartości odżywcze

Skład: Orzechy arachidowe prażone

Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie masła.

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”. 

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Pasta orzechowa SMOOTH Zastosowanie

Masło orzechowe najczęściej stosowane jest jako smarowidło do kanapek. Doskonale komponuje się z miodem lub dżemem. Pasta sprawdzi się świetnie również jako dodatek do owsianek, musów i jogurtów. Może stanowić składnik pełnoziarnistych ciastek. Warto dodawać ją do naleśników na słodko. Można sporządzać z niej również polewę orzechową od placuszków oraz racuchów.


Pasta orzechowa SMOOTH Film

Pasta orzechowa SMOOTH KCAL

Masło orzechowe to produkt wysokokaloryczny. 100g produktu dostarcza ponad 600kcal. Jednocześnie zawiera ono prawie 40g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ponad 25g białka na 100g. Nie dostarcza dużych ilości cukrów prostych i soli. Może natomiast stanowić dobre źródło błonnika pokarmowego. Wszystko to sprawia, że mimo wysokiej kaloryczności, może być to produkt wskazany w diecie odchudzającej.


Pasta orzechowa SMOOTH Opis

Masło orzechowe SMOOTH to prawdziwy hit wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i aktywnym stylem życia. Aromatyczny smak i niezwykle szerokie zastosowanie sprawiają, że uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego ojczyzną jest USA, ale od wielu lat zdobywa on popularność niemal we wszystkich krajach Europy. Prawdzie masło orzechowe powinno składać się jedynie z orzechów. Tylko takie wysokiej jakości produkty mogą być wartościowym źródłem roślinnego białka, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i soli mineralnych.

Czy mało orzechowe i pasta orzechowa to sen sam produkt?

Gdzie kupić masło orzechowe?

Ile kosztuje masło orzechowe?

Jakie masło orzechowe wybrać?

  • Masło orzechowe – wartości odżywcze

  • Masło orzechowe - przepisy

  • Masło orzechowe – zastosowanie

Masło orzechowe – trochę o historii i pochodzeniu

Prawdziwe masło orzechowe wytwarzane jest w 100% z orzechów. Najczęściej spotykana jest pasta z orzechów arachidonowych, jednak coraz większą popularnością cieszą się także wyroby z orzechów laskowych oraz migdałów. Pomysł na masło orzechowe zrodził się w USA, gdzie przekąska ta stanowi ważną część codziennej diety. Statystyki wskazują, że przeciętny obywatel tego kraju zjada nawet 1,5 kg orzeszków ziemnych rocznie!

Oryginalna receptura masła orzechowego jest bardzo prosta. Polega na dokładnym zmieleniu prażonych orzeszków ziemnych. W maśle orzechowym SMOOTH ViVo orzeszki zostały całkowicie zblendowane na gładką masę, ale znaleźć można również produkty z drobnymi kawałkami orzeszków. W zależności od preferencji masło orzechowe może zawierać niewielkie dodatki soli lub cukru.

Co ciekawe, z punktu widzenia biologii, orzeszki ziemne wcale nie są orzechami. Stanowią one warzywo pozyskiwane z rośliny zaliczanej do rodziny bobowatych. Naturalnie występowała ona na terenach Ameryki Południowej, jednak obecnie jej dzikie plantacje już nie występują. W celach przemysłowych uprawiana jest natomiast w krajach tropikalnych i subtropikalnych.

Masło orzechowe – KCAL i wartości odżywcze

Masło orzechowe SMOOTH jest produktem wysokokalorycznym. Wiąże się to oczywiście z surowcem wykorzystywanym do jego wykonania, czyli orzeszkami arachidonowymi. Jak wiadomo produkty zaliczane do tej grupy charakteryzują się wysoką wartością energetyczną. Jednak posiadają one równocześnie wiele cennych składników odżywczych. Dane tabelaryczne wskazują na wysoką zawartość białka w orzeszkach arachidonowych. 100g produktu może stanowić źródło nawet 25g protein. Jest to niezwykle istotne szczególnie dla osób przebywających na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Przekąska ta może stanowić również bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można w niej znaleźć znaczne ilości kwasów jednonienasyconych (kwas oleinowy) oraz kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-6. Dodatkowo, orzechy arachidonowe zawierają wiele witamin. Na uwagę zasługują przede wszystkim witamina B1, witamina B3 oraz witamina E. Co więcej, ta smaczna przekąska może dostarczać niemałych ilości niezbędnych składników mineralnych. Są to przede wszystkim fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan. Dla wegan i wegetarian istotny może być również fakt, że w orzeszkach znajdują się również pewne ilości cennego w diecie bezmięsnej żelaza.

Masło orzechowe - moc witamin i soli mineralnych

Mało orzechowe to nie tylko smaczny dodatek do kanapek lub deserów. Pasta pochodząca w 100% z orzechów może stanowić prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Orzeszki ziemne stanowią szczególnie bogate źródło kwasu foliowego. Witamina ta jest niezbędna do zachodzenia wielu przemian metabolicznych w organizmie. Jak wskazują publikacje, jej niedobór może skutkować zaburzeniami ze strony układu nerwowego, takimi jak uczucia lęku, znużenia czy nawet depresja. Co więcej, okazuje się, że odpowiednia podaż kwasu foliowego jest niezwykle ważna w zapobieganiu miażdżycy.

Orzechy ziemne mogą stanowić także źródło witaminy E w diecie. Nie bez powodu składnik ten nazywany jest „witaminą młodości”. Naukowcy wykazali, że jej odpowiednie spożycie jest konieczne dla zachowania prawidłowych funkcji układu immunologicznego oraz może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, jako witamina o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, może ona wpływać na hamowanie procesu karcinogenezy, czyli rozwoju nowotworów w organizmie człowieka.

Wśród soli mineralnych zawartych w orzeszkach ziemnych na uwagę zasługują magnez i miedź. Pierwszy z tych składników pełni ważną rolę w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Drugi uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych i jest niezbędny dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.

Masło orzechowe – właściwości i wpływ na zdrowie

Włączenie orzechów i przetworów z orzechów do diety jest niezwykle ważne i może bardzo korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka. Ważne jest jednak, by wybierać jedynie produkty cechujące się możliwie najwyższą zawartością tego surowca. Masło orzechowe 100% może stanowić źródło cennych NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu, jego regularne spożywanie, w połączeniu z odpowiednim stylem życia, może wpływać korzystnie na profil lipidowy krwi. Czynnik ten jest niezwykle ważny w kwestii zapobiegania chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Publikacje wskazują również, że regularne spożywanie orzeszków ziemnych może wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Badania naukowe donoszą, że włączenie tego produktu do codziennego jadłospisu wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy nawet o 25%. Może się to wiązać między innymi z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz magnezu.

Jako doskonałe źródło witaminy E oraz niacyny, orzeszki ziemne mogą wspomóc organizm w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego przez długie lata. Część badań naukowych wykazało nawet powiązanie pomiędzy regularnym spożywaniem orzeszków ziemnych i mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.

Wbrew powszechnym opiniom o „tuczących” właściwościach orzechów, okazuje się, że regularne spożywanie produktów zaliczanych do tej grupy może wpływać korzystnie na zmniejszenie masy ciała. Badania naukowe wykazały, że włączenie do diety masła orzechowego nie powodowało wzrostu wagi mimo spodziewanego zwiększenia spożycia kalorii. Wiąże się to z faktem wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz zwiększenia uczucia sytości po posiłku.

Jak widać regularne spożywanie orzechów ziemnych i produktów z nich wykonanych może wpłynąć bardzo korzystnie na zdrowie i kondycję organizmu. Warto zadbać, aby składnik ten często pojawiał się w naszej diecie.

Masło orzechowe dla wegan i wegetarian

Orzeszki ziemne cechują się najwyższą zawartością białka spośród wszystkich orzechów. Mogą stanowić świetne uzupełnienie diety wegan i wegetarian. 100 g masła orzechowego to źródło ponad 25 g protein! Warto jednak pamiętać, że produkt ten należy łączyć z innymi źródłami białka w celu uzupełnienia składu aminokwasowego diety.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące masła orzechowego SMOOTH

Pytanie 1: Czy mało orzechowe i pasta orzechowa to sen sam produkt?

Masło orzechowe i pasta orzechowa to dokładnie ten sam produkt. Obecnie coraz rzadziej stosuje się pierwszą nazwę, gdyż mylnie wskazywać ona może na powiązanie z produktami pochodzenia zwierzęcego.

Pytanie 2: Gdzie kupić masło orzechowe?

Masło orzechowe znaleźć można w wielu sklepach spożywczych stacjonarnych i internetowych. Niestety wiele dostępnych na rynku produktów zawiera dodatek cukru, soli, barwników lub innych niepotrzebnych ulepszaczy. 100% masła orzechowe dobrej jakości warto szukać w zaufanych sklepach ze zdrową żywnością.

Pytanie 3: Ile kosztuje masło orzechowe?

Cena masła orzechowego zależy od użytego do produkcji surowca. Pasy z orzechów laskowych kosztują około 15-20 zł za 300g produktu. Masło z nerkowców kosztować może nawet 30 zł za 200-300g produktu. Klasyczne masło orzechowe z orzeszków ziemnych to natomiast koszt około 20 zł za 1000g produktu.

Pytanie 4: Jakie masło orzechowe wybrać?

W zależności od preferencji, wybierać możemy pasty z wielu rodzajów orzechów. Warto włączać do diety produkty z różnych surowców, aby zapewnić odpowiednią różnorodność swojej diety. Jednak przy wyborze masła orzechowego zawsze należy zwracać uwagę na skład produktu i wybierać jedynie pasty 100% z orzechów.

 

pasta orzechowa smooth

 

Bibliografia

  1. Hans Evers JL. Peanut butter. Hum Reprod. 2016 Oct;31(10):2159. doi: 10.1093/humrep/dew129. Epub 2016 Aug 23. PMID: 27554443.
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzacha_podziemna [dostęp: 16.12.2020].
  3. Ewa Cieślik, Anna Kościej. Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7.
  4. Aleksandra ZIELIŃSKA, Izabela NOWAK. Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591.
  5. Jolanta Guz, Tomasz Dziaman, Anna Szpila. Czy witaminy antyoksydacyjne mają wpływ na proces karcynogenezy?. Postepy Hig Med Dosw. (online), 2007; 61: 185-198.
  6. Agata Stróżyk, Lucyna Pachocka. Orzechy jako istotny składnik diety sportowców. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 328-334.
  7. KLAUDIA KULIK, BOŻENA WASZKIEWICZ-ROBAK. ORZECHY JADALNE JAKO ŹRÓDŁO SKŁADNIKÓW BIOAKTYWNYCH. Trendy w żywieniu człowieka. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków 2015. 143-156.
  8. Hou YY, Ojo O, Wang LL, Wang Q, Jiang Q, Shao XY, Wang XH. A Randomized Controlled Trial to Compare the Effect of Peanuts and Almonds on the Cardio-Metabolic and Inflammatory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients. 2018 Oct 23;10(11):1565.
  9. Vadivel V, Kunyanga CN, Biesalski HK. Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. 2012 Nov-Dec;28(11-12):1089-97. D
  10. Elżbieta Sikora, Paulina Liszka. SKŁADNIKI ODŻYWCZE I NIEODŻYWCZE W SUROWYCH I PRZETWORZONYCH ORZESZKACH ZIEMNYCH (Arachis hipogea). BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 4, str. 1047–1053.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Pasta orzechowa SMOOTH Opinie o produkcie: Masło orzechowe smooth ViVio 900g

Pasta orzechowa SMOOTH przepisy / Pasta orzechowa SMOOTH zastosowanie

ODŻYWCZY KOKTAJL Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

ODŻYWCZY KOKTAJL Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 200g kefiru naturalnego;
  • ½ banana;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka pasty orzechowej;
  • 2 śliwki suszone.

Sposób przygotowania:

Suszone śliwki pokrój na drobne kawałki. Do kielicha blendera dodaj 200g chłodnego kefiru, pokrojonego w plastry banana, miód, masło orzechowe oraz pokrojone drobno śliwki. Całość miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Gotowy koktajl spożyj bezpośrednio po przygotowaniu.


Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Składniki:

- Około 5g jagód goji;
- Około 6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- ½ banana;
- 1 brzoskwinia;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- 150ml wybranego mleka roślinnego (lub tradycyjnego mleka);
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Przelej mleko do niewielkiego garnka i podgrzej je;
Przesyp płatki owsiane do miseczki, dodaj do nich miód, a następnie zalej ciepłym mlekiem;
Pozostaw płatki do namoczenia na około 5 minut;
W tym czasie: pokrój banan w plasterki, a brzoskwinie w kostkę;
Na środku miski z płatkami ułóż łyżkę masła orzechowego;
Na płatkach owsianych ułóż również pokrojonego banana oraz brzoskwinię;
Całość posyp niewielką ilością jagód goji.


BABKA CZEKOLADOWA

BABKA CZEKOLADOWA

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty orzechowej smooth
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni. 


Kruche ciasteczka na gęsim smalcu

Kruche ciasteczka na gęsim smalcu

Składniki:

- 70g mąki owsianej (może być również gryczana lub jaglana)
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 łyżka masła orzechowego bez dodatków
- 1/3 szklanki przegotowanej, letniej wody
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon, laska wanilii

 Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze smalcem, masłem orzechowym i miodem, dodać letnią wodę.
Do jednolitej masy dolać mleko, wsypać proszek do pieczenia, cynamon, dodać ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać.
Ciasteczka nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zarumienienia