Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena

Soczewica zielona 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAKanada
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,99 zł

RABAT - 6%

8,49 zł

-6

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Soczewica zielona Opis

Soczewica zielona jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą już z czasów starożytnych. Soczewica była wówczas ceniona w Rzymie i Grecji. Podawano ją z olejem i przyprawami korzennymi. Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża – zawiera białko, tylko śladowe ilości tłuszczu i fityniany. Soczewica zielona charakteryzuje się delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Nadaje do przygotowania past lub różnych farszów, a także sałatek.

 

soczewica zielona


Soczewica zielona Wartości odżywcze

Składniki: soczewica zielona 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Soczewica zielona przepisy / Soczewica zielona zastosowanie

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 


KOTLETY Z SOCZEWICY

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.


MAKARON Z SOCZEWICĄ

MAKARON Z SOCZEWICĄ

Składniki:

- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
- Szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół zakonnych

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;

Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;

Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


Soczewica zielona Zastosowanie

Każdy rodzaj soczewicy jest inny i posiada różną twardość, dlatego każdy z nich należy gotować w inny sposób. Soczewicę zieloną należy wcześniej opłukać i gotować przez około 30 minut. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Soczewica zielona Film


Soczewica zielona Opinie o produkcie: Soczewica zielona 1000g

E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/08/17
SOCZEWICA ZIELONA 1000G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating SOCZEWICA ZIELONA 1000G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
J
Jan
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/12/16
soczewica 1,0 kg
Review by Jan on2 Dec 2016 review stating soczewica 1,0 kg
soczewica jak i sklep jest super!!!.
J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/03/16
Bardzo dobra.
Review by justi19761 on2 Mar 2016 review stating Bardzo dobra.
Miłość od pierwszego wejrzenia, a właściwie zjedzenia, a ryż z soczewicą to pychota, polecam.
K
Kamila
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/01/16
pozytywna
Review by Kamila on 26 Jan 2016 review stating pozytywna
Jestem bardzo zadowolona z opinii jak również z obsługi sklepu, polecam!!!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Pożywne zupy i pyszne dania z soczewicy – jak przygotować je w łatwy i szybki sposób?

Jest skarbnicą białka, a dodatkowo źródłem cennego dla zdrowia człowieka kwasu foliowego. Mimo to, soczewica nadal dość rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym bez trudu przygotujesz pyszne danie z soczewicą w roli głównej. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować rozgrzewającą zupę […]

czytaj więcej...

Soczewica – czy jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Dzięki sporej zawartości białka, a ponadto cennych składników odżywczych, soczewica stanowi doskonały element diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Niemniej jednak, do swojego jadłospisu powinny ją wprowadzać nie tylko te osoby, które stronią od spożywania mięsa, ale każdy z nas. Niniejszy produkt stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego oraz potasu, który zbawiennie wpływa zarówno na prawidłowe funkcjonowanie układu […]

czytaj więcej...

Soczewica – jako doskonały składnik jesiennych potraw!

Soczewica, podobnie jak inne warzywa strączkowe, stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale również cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć, że niniejsze warzywo, oprócz zawartości niezbędnych składników odżywczych, charakteryzuje się również doskonałym smakiem, który możemy wykorzystać w naszej codziennej kuchni na wiele różnych sposobów. Z tego artykułu dowiesz się […]

czytaj więcej...

Pasta z soczewicy inaczej – WEGAŃSKIE PRZEPISY!

Pasty do kanapek, w tym pasta z soczewicy, to łatwy sposób na wprowadzenie do diety ciekawych i jednocześnie zdrowych produktów, a tym samym urozmaicenie codziennych posiłków. Szczególną dbałością o dostarczenie witamin i minerałów powinni wykazać się weganie. To im poleca się spożywać rośliny strączkowe z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka. Dobrym źródłem tego składnika […]

czytaj więcej...