Weekend taniej dostawy
Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena

Soczewica zielona 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAKanada
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,99 zł

RABAT - 6%

8,49 zł

-6

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Soczewica zielona Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soczewicy zielonej

Soczewica zielona należy do grupy najczęściej wybieranych przez wegan i wegetarian roślin strączkowych. Niniejszy produkt doceniany jest nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak oraz wysoką zawartość białka, ale również szereg innych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wprowadzenie soczewicy zielonej do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości, jak również zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu II. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej rośliny? Więcej informacji znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić soczewicę zieloną?

Soczewica zielona, a czerwona, czym się różnią?

Jak gotować soczewicę zieloną?

  • Soczewica zielona – kcal;

  • Zastosowanie soczewicy zielonej w codziennej kuchni;

  • Przepisy z dodatkiem soczewicy zielonej.

Czym jest i skąd pochodzi soczewica zielona?

Soczewica zielona (jak również inne jej odmiany) uznawana jest za jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych roślin strączkowych na świecie. Jej walory smakowe oraz właściwości doceniane były na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu. We współczesnych czasach, produkt ten zyskał szczególne uznanie w środowisku osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości białka w jej składzie. Soczewica zielona zaliczana jest to rodziny bobowatych. W naturalnych warunkach możemy spotkać ją zarówno w Grecji, Azji Środkowej, jak i Azji Zachodniej. Warto również wiedzieć, że liczne jej uprawy występują na terenie Kanady, Turcji oraz Stanów Zjednoczonych. Na rynku polskim możemy znaleźć nie tylko soczewicę zieloną, ale również czerwoną, żółtą, brązową, pomarańczową i czarną. Warto jednak wiedzieć, że soczewica zielona (obok czerwonej) uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych i najłatwiejszych w przygotowaniu odmian niniejszej rośliny. Soczewica zielona charakteryzuje się niewielkim, okrągłym kształtem i ciemnozielonym kolorem. Jest delikatna w smaku i doskonale nadaje się do przygotowywania licznych potraw, nie tylko kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej.

Soczewica zielone – składniki odżywcze

Soczewica zielona nie bez powodu uznawana jest za jedną z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę cennych dla zachowania zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Oprócz sporej zawartości białka (około 25g na 100g) znajdziemy w niej również wartościowe węglowodany oraz błonnik. Dodatkowo, wprowadzenie niniejszego produktu do codziennej diety zapewnia nam dowóz dużej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz zachowania zdrowia matki, znajdującej się w okresie ciąży. Ponadto, soczewica zielona jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę A, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B5, witaminę C oraz K. Roślina ta zawiera w sobie również duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu.

Właściwości zdrowotne i wpływ soczewicy zielonej na organizm człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie soczewicy zielonej do zrównoważonej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i samopoczucia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, produkt ten jest w stanie przyczynić się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszenia ryzyka występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Badania naukowe dowiodły również, że substancje zawarte w składzie soczewicy zielonej mogą wpływać na profilaktykę cukrzycy typu II, jak również insulinooporności. Nie bez znaczenia są również witaminy z grupy B zawarte w składzie niniejszej rośliny. Są one odpowiedzialne między innymi za wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym zwiększenie naszych zdolności do koncentracji i zapamiętywania.

Warto również wiedzieć, że wysokie stężenie kwasu foliowego w soczewicy zielonej wspiera nie tylko prawidłowy rozwój płodu, zarówno w obszarze układu nerwowego, jak i krwiotwórczego, ale również przygotowuje organizm matki do poczęcia. Ponadto, zawarte w składzie niniejszej rośliny żelazo wspiera produkcję czerwonych krwinek. Dlatego też, soczewica często zalecana jest w diecie osób, które zmagają się z problemem niedokrwistości. Wymienione wyżej właściwości zdrowotne soczewicy zielonej to jednak nie wszystko. Okazuje się, że roślina ta, dzięki obecności manganu,chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ważną informację stanowi również fakt, iż soczewica zielona (nawet po ugotowaniu) charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=37). W związku z tym, może bez przeszkód spożywana być przez osoby, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy i insulinooporności.

Soczewica zielona a odchudzanie

Soczewica zielona może stanowić cenny element diety osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości błonnika w jej składzie. Składnik ten odpowiedzialny jest bowiem za zwiększenie masy kałowej oraz regulację rytmu wypróżnień, który sprzyja utracie nadmiaru zbędnych kilogramów. Warto również pamiętać, że zgodnie z zaleceniami Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, każdego tygodnia powinniśmy spożywać przynajmniej 2 porcje roślin strączkowych. Soczewica zielona może okazać się doskonałym sposobem na wypełnienie niniejszego zalecenia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania soczewicy zielonej

Chociaż w większości przypadków spożywanie soczewicy zielonej w odpowiednich ilościach wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby zmagające się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Spożywanie nadmiernych ilości soczewicy zielonej może nasilać dolegliwości z nimi związane (na przykład wzdęcia). Warto również wiedzieć, że przed spożywaniem niniejszej rośliny strączkowej bezwzględnie powinny wzbraniać się osoby, u których potwierdzono alergię na niniejszy produkt lub inne rośliny strączkowe z rodziny bobowatych. 

Soczewica zielona – cena

Soczewica zielona dostępna jest zazwyczaj w torebkach o wadze 1 kilograma. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 8,00 – 12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena soczewicy zielonej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz datę ważności wybranego produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soczewicy zielonej

Pytanie 1: Gdzie kupić soczewicę zieloną? Soczewicę zieloną możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również na targach warzywnych. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy możliwość zakupu produktu nie tylko najwyższej jakości i w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również dużą ilość informacji na jego temat (na przykład dotyczących zastosowania w kuchni oraz zawartości składników odżywczych).

Pytanie 2: Soczewica zielona, a czerwona, czym się różnią? Zarówno soczewica zielona, jak i czerwona zawierają w sobie szereg cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Niemniej jednak, różnią się one między sobą czasem gotowania. Soczewica zielona musi gotować się dużej. Warto jednak wiedzieć, że często zachowuje ona swoją sypką konsystencję. Dlatego też, doskonale nadaje się do przygotowywania pożywnych sałatek z dodatkiem świeżych warzyw.

Pytanie 3: Jak gotować soczewicę zieloną? Aby ugotować soczewicę zieloną na sypko, należy przestrzegać poniższych zasad.

  • Po pierwsze: przepłucz soczewicę na sitku przy pomocy wody;
  • Po drugie: wlej dwie szklanki wody do garnka i zagotuj wodę;
  • Po trzecie: do gotującej się wody dodaj 1 szklankę soczewicy zielonej oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek;
  • Po czwarte: gotuj soczewice zieloną pod przykryciem przez około 15 minut;
  • Po piąte: Wyłącz gaz, dodaj do soczewicy odrobinę soli i pozostaw w wodzie na kolejne 10-15 minut.

 

soczewica zielona

Podsumowanie

Soczewica zielona to nie tylko cenny składnik w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Stanowi ona cenne źródło witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego z nas. Warto również pamiętać, że ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego w swoim składzie, soczewica zielona szczególnie zalecana jest w diecie kobiet w ciąży, lub kobiet, które przygotowują się do poczęcia dziecka.

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, s. 92-102;
  2. F. Mo’ez, A.-I. Ezzat, Takruri, H. I. Rabah, and A. Yousef, “Role of lentils (Lens culinaris L.) in human health and nutrition: a review,” Med. J. Nutrition Metab., vol. 6, no. 1, pp. 3–16, Apr. 2013;
  3. H. U. Shekhar, Z. H. Howlader, and Y. Kabir, Exploring the nutrition and health benefits of functional foods. 2016;
  4. Izabela Piróg, Henryk Piróg: „Potrawy z soczewicy”, Instytut Danone, Warszawa 1998;
  5. Khazaei A. i wsp. Seed Protein of Lentils: Current Status, Progress, and Food Applications. Foods, 8(9), 391, 2019;
  6. Kim S.J. et al., Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2016, 103, 1213–1223;
  7. Kunachowicz H.: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i potraw.”, PZWL, Warszawa 1997;
  8. L. Mahan, L. Foster, and W. J. Dahl, “Beans, Peas, and Lentils: Health Benefits,” Univ. Florida;
  9. Migliozzi M. et al., Lentil and Kale: Complementary Nutrient-Rich Whole Food Sources to Combat Micronutrient and Calorie Malnutrition, „Nutrients” 2015, 7(11), 9285–9298;
  10. Pitulec Dorota, “Nauki inżynierskie i technologie,” Wydaw. Uniw. Ekon. we Wrocławiu, vol. 1, no. 4, p. 26, 2012;
  11. “Protein Quality of Cooked Pulses Pulses and Protein Quality.” [Online]. Dostępny: http://www.pulsecanada.com/uploads/ff/28/ff280f2f10206d5a53a241ef6e2e2d25/USA_PC_protein_fact_sheet_p6.pdf.;
  12. Sobczak M., Białko – źródło życia, Instytut Żywności i Żywienia, http://www.izz.waw.pl/eufic?id=91.


Soczewica zielona Wartości odżywcze

Składniki: soczewica zielona 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Soczewica zielona KCAL

Soczewica zielona jest niezwykle pożywna. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 340 kalorii. Warto jednak pamiętać, że produkt ten jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu również spore ilości białka (około 25g/100g), węglowodanów (około 53g/100g) błonnika (około 10g/100g), cennych witamin i minerałów. Ze względu na wymienione wyżej składniki, spożywanie soczewicy zielonej zalecane jest nie tylko w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa, ale także w jadłospisie pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy i nadciśnienia, jak również osób u których rozpoznano nadwagę lub otyłość.


Soczewica zielona przepisy / Soczewica zielona zastosowanie

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 


KOTLETY Z SOCZEWICY

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.


MAKARON Z SOCZEWICĄ

MAKARON Z SOCZEWICĄ

Składniki:

- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
- Szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół zakonnych

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;

Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;

Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


Zielona pasta kanapkowa z soczewicy

Zielona pasta kanapkowa z soczewicy

Składniki:

- 150g suchej soczewicy zielonej;
- 1 łyżeczka chlorelli;
- 1 cebulka dymka;
- Około 30g kaparów;
- 50g zielonych oliwek;
- Garść posiekanej świeżej natki pietruszki;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Garść świeżych liści szpinaku;
- 1 łyżeczka soku z limonki;
- Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Soczewicę zieloną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej cebulkę oraz liście szpinaku;
Do kielicha blendera przełóż: ugotowaną soczewicę, kapary, oliwki, podsmażoną cebulkę wraz ze szpinakiem, świeżą natkę pietruszki, chlorellę, sok z limonki oraz przyprawy;
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Tak przygotowaną pastę możesz podawać w towarzystwie grzanek z pieczywa razowego lub krakersów.


Leczo inaczej

Leczo inaczej

Składniki:

- cukinia – 1 sztuka
- papryka czerwona – 4 sztuki
- pomidory – 0,6 kg
- soczewica zielona – 0,5 szklanki
- cebula – 2 sztuki
- sól, pieprz, ostra papryka, czubryca czerwona

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na łyżce oliwy, dodać paprykę i cukinie.
Gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory, dusić chwilę pod przykryciem.
Dorzucić odsączoną soczewicę, doprawić do smaku. Gdy leczo jest za gęste, dolać wody.

 


Soczewica zielona Zastosowanie

Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz bogatą zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, soczewica zielona znajduje szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Z dodatkiem soczystych warzyw sezonowych, może stworzyć odżywcze leczo. Dzięki swojej sypkiej konsystencji, świetnie nadaje się do przygotowywania smacznych sałatek. Soczewicy zielonej bez przeszkód możemy używać także podczas gotowania pełnych zdrowia zup, jak również przyrządzania bezmięsnych pasztetów. Ponadto, niniejsza roślina strączkowa świetnie sprawdza się jako podstawa do przygotowania wegańskich burgerów oraz past kanapkowych.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Soczewica zielona Film


Soczewica zielona Opinie o produkcie: Soczewica zielona 1000g

E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/08/17
SOCZEWICA ZIELONA 1000G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating SOCZEWICA ZIELONA 1000G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
J
Jan
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/12/16
soczewica 1,0 kg
Review by Jan on2 Dec 2016 review stating soczewica 1,0 kg
soczewica jak i sklep jest super!!!.
J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/03/16
Bardzo dobra.
Review by justi19761 on2 Mar 2016 review stating Bardzo dobra.
Miłość od pierwszego wejrzenia, a właściwie zjedzenia, a ryż z soczewicą to pychota, polecam.
K
Kamila
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/01/16
pozytywna
Review by Kamila on 26 Jan 2016 review stating pozytywna
Jestem bardzo zadowolona z opinii jak również z obsługi sklepu, polecam!!!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Pożywne zupy i pyszne dania z soczewicy – jak przygotować je w łatwy i szybki sposób?

Jest skarbnicą białka, a dodatkowo źródłem cennego dla zdrowia człowieka kwasu foliowego. Mimo to, soczewica nadal dość rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym bez trudu przygotujesz pyszne danie z soczewicą w roli głównej. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować rozgrzewającą zupę […]

czytaj więcej...

Soczewica – czy jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Dzięki sporej zawartości białka, a ponadto cennych składników odżywczych, soczewica stanowi doskonały element diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Niemniej jednak, do swojego jadłospisu powinny ją wprowadzać nie tylko te osoby, które stronią od spożywania mięsa, ale każdy z nas. Niniejszy produkt stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego oraz potasu, który zbawiennie wpływa zarówno na prawidłowe funkcjonowanie układu […]

czytaj więcej...

Soczewica – jako doskonały składnik jesiennych potraw!

Soczewica, podobnie jak inne warzywa strączkowe, stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale również cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć, że niniejsze warzywo, oprócz zawartości niezbędnych składników odżywczych, charakteryzuje się również doskonałym smakiem, który możemy wykorzystać w naszej codziennej kuchni na wiele różnych sposobów. Z tego artykułu dowiesz się […]

czytaj więcej...

Pasta z soczewicy inaczej – WEGAŃSKIE PRZEPISY!

Pasty do kanapek, w tym pasta z soczewicy, to łatwy sposób na wprowadzenie do diety ciekawych i jednocześnie zdrowych produktów, a tym samym urozmaicenie codziennych posiłków. Szczególną dbałością o dostarczenie witamin i minerałów powinni wykazać się weganie. To im poleca się spożywać rośliny strączkowe z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka. Dobrym źródłem tego składnika […]

czytaj więcej...