jesień
Syrop daktylowy 600g, kcal, przepis
Syrop daktylowy 600g, kcal, przepis
Syrop daktylowy 600g, kcal, przepis
Syrop daktylowy 600g, kcal, przepis

Syrop daktylowy 600g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAZjednoczone Emiraty Arabskie / Iran
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

12,34 zł

RABAT - 21%

15,55 zł

-21

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Syrop daktylowy Wartości odżywcze


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Syrop daktylowy Zastosowanie

Zastosowanie syropu daktylowego w codziennej kuchni

Syrop daktylowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnie odnajduje się on nie tylko w roli zamiennika dla białego cukru.

  • Po pierwsze: warto dodać go do porannej owsianki z dodatkiem świeżych owoców oraz orzechów;
  • Po drugie: można dodać go do jogurtu naturalnego z dodatkiem chrupiących otrąb;
  • Po trzecie: niewielkie jego ilości mogą doskonale wzbogacić smak pełnej warzyw zupy-krem;
  • Po czwarte: syrop daktylowy świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania aromatycznego sosu sałatkowego;
  • Po piąte: świetnie odnajduje się w roli dodatku do słodkich placuszków, a nawet wypieku chrupiących ciasteczek zbożowych oraz świątecznych ciast.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Nie chłodzić i nie zamrażać. Zalecana temperatura przechowywania od 18*C do 24*C.


Syrop daktylowy Film

Syrop daktylowy KCAL

Podobnie jak same daktyle, tak i syrop z nich wytwarzany jest dobrym źródłem energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 270 kalorii. Warto jednak pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-30g niniejszego produktu. Oznacza to, iż jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 27 – 81 kalorii. Co ciekawe, wartość kaloryczna syropu daktylowego może różnić się w zależności od wybranego przez nas producenta.


Syrop daktylowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych syropu daktylowego

Wraz ze wzrostem zainteresowania kwestią zdrowego żywienia, coraz częściej poszukujemy zamienników dla tradycyjnego cukru buraczanego, który stanowi jedną z głównych przyczyn wzrastającego problemu nadwagi i otyłości. Doskonałą alternatywą dla naszego ulubionego słodzika może okazać się syrop daktylowy. Niniejszy produkt, mimo iż jest wysokokaloryczny, w odróżnieniu od cukru białego zawiera w swoim składzie szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, owoce z których syrop daktylowy jest produkowany mogą przyczyniać się nie tylko do podniesienia naszych zasobów energetycznych, ale również usprawnienia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat słodkiego syropu daktylowego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić syrop daktylowy?

Do czego można dodawać syrop daktylowy?

Jaki indeks glikemiczny (IG) ma syrop daktylowy?

Czy syrop daktylowy można stosować zamiast cukru?

Czy syrop daktylowy jest zdrowy?

  • Syrop daktylowy – kcal;

  • Zastosowanie syropu daktylowego w codziennej kuchni;

  • Syrop daktylowy – przepis.

Syrop daktylowy – z czego jest wytwarzany i czym się charakteryzuje?

Syrop daktylowy (nazywany również miodem daktylowym) coraz częściej stosowany jest przez osoby, które przywiązują szczególną uwagę do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania. Jest on sokiem zagęszczonym powstającym ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Owoce te należą do jednych z pierwszych uprawianych przez człowieka. Znajdowały one zastosowanie w kuchni już w czasach starożytnych. Badania historyczne wykazują, iż daktyle były przysmakiem mieszkańców Mezopotamii oraz Egiptu blisko 4 000 lat przed naszą erą. Ponadto, niektóre źródła donoszą, iż Egipcjanie wykorzystywali niniejsze owoce do produkcji wina, a liście palmy daktylowca często służyły do wzmacniania dachów. Swoje zastosowanie odnajdowały również pestki daktyli, które służyły za jeden z podstawowych surowców do wyrobu oryginalnej biżuterii.

Syrop daktylowy jest nie tylko bardzo słodki, ale również niezwykle aromatyczny. Odznacza się on gęstą konsystencją i ciemno-brązową barwą. Drzewa daktylowe, których owoce są niezbędne do produkcji pysznego miodu, występują zazwyczaj w krajach charakteryzujących się ciepłym, a nawet gorącym klimatem. Bez trudu możemy spotkać je na terenie państw północnoafrykańskich oraz azjatyckich. Tam też, zarówno syrop daktylowy, jak i same owoce niniejszego drzewa stanowią niezbędny element kuchni, a nawet kultury. Co ciekawe, produkt ten często stosowany jest przez mieszkańców Bliskiego Wschodu, którzy chętnie dodają słodki syrop do jogurtu naturalnego, a nawet tradycyjnych wypieków. Okazuje się bowiem, że miód daktylowy jest w stanie nadać ciastom nie tylko niepowtarzalną słodycz, ale również miękkość i wilgotność, która sprawia, iż lokalne wypieki doceniane są przez smakoszy na całym świecie.

Niemniej jednak, syrop daktylowy to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do deserów. Jest on również doskonałą skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi niezastąpione dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pierwiastki, w tym: potas, magnez oraz wapń. Ponadto, produkt ten jest w stanie zapewnić nam dowóz niezbędnych witamin, takich jak: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C oraz E (uznawana przez wielu za witaminę młodości). Warto wiedzieć, że syrop daktylowy jest źródłem przeciwutleniaczy. Zawiera on w sobie także spore ilość cukrów prostych. Dlatego też, syrop daktylowy tak często doceniany jest przez osoby, które na co dzień uprawiają intensywny wysiłek fizyczny.

Właściwości zdrowotne syropu daktylowego oraz jego wpływ na samopoczucie człowieka

Dzięki zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie syropu daktylowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego samopoczucia, a nawet profilaktykę niektórych zaburzeń. Okazuje się bowiem, iż produkt ten może wykazywać szereg właściwości zdrowotnych, podobnych do tych, które wykazują świeże owoce palmy daktylowej. Za sprawą bogatej zawartości potasu oraz przeciwutleniaczy, syrop daktylowy wpływa na ochronę układu sercowo-naczyniowego. Stanowiąc jeden z elementów zdrowego jadłospisu, oddziałuje on na redukcję podwyższonego poziomu ciśnienia tętniczego, a także obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Dlatego też, produkt ten może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz występowania udarów i zawałów serca w przyszłości.

Syrop daktylowy znany jest również ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Spożywanie jego odpowiednich ilości wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto, jest on źródłem cennych witamin, w tym witaminy A oraz C, które stanowią niezbędny element walki ze szkodliwymi patogenami w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo, eksperci z dziedziny fitoterapii wykazują, iż syrop produkowany z owoców palmy daktylowej może w sposób pozytywny oddziaływać na układ pokarmowy człowieka. Za sprawą swoich właściwości antybakteryjnych chroni on florę bakteryjną jelit i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Co ciekawe, syrop daktylowy zawiera w sobie istotne ilości przeciwutleniaczy, luteiny i polifenoli. W związku z tym, wpływa on na redukcję szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka, a co za tym idzie, spowalnia procesy starzenia się, jak również zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. W tym miejscu należy wspomnieć o wysokiej wartości energetycznej niniejszego produktu. Zapewnia on łatwą dostępność cukrów, dzięki czemu powoduje szybki dopływ kalorii niezbędnych dla wydajnej pracy organizmu człowieka. W związku z tym, zarówno daktyle, jak i produkowany z nich miód, zajmują niezwykle ważne miejsce w diecie osób, które na co dzień podejmują się intensywnego wysiłku fizycznego (np. w jadłospisie zawodowych sportowców).

Warto wiedzieć, iż oprócz wymienionych wyżej właściwości, syrop daktylowy pozytywnie może wpływać na układ nerwowy. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witamin z grupy B oraz niezbędnych minerałów (w tym magnezu). To właśnie te składniki odpowiadają za zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji, a ponadto za poprawę naszego nastroju. Niektóre badania naukowe dowodzą, iż zapewnienie odpowiedniego dowozu witamin z grupy B, wraz ze równoważoną dietą, wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości.

Syrop daktylowy a odchudzanie

Syrop daktylowy bez wątpienia jest produktem wysokokalorycznym. Mimo to, w odpowiednich ilościach może on stosowany być w diecie osób, które zmagają się z nadmiarem zbędnych kilogramów. Wszystko to za sprawą zawartości cennych witamin i minerałów, które są w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Należy jednak pamiętać, że pozytywny wpływ syropu daktylowego możemy odczuć tylko wtedy, gdy będzie on stanowił element zrównoważonej diety. Ponadto, osiągnięcie zamierzonych efektów walki z problemem nadwagi lub otyłości powinno zawsze odbywać się przy zastosowaniu racjonalnych metod odżywiania (zgodnych z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności) oraz przy przestrzeganiu systematycznej aktywności fizycznej. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i chcesz wprowadzić syrop daktylowy do swojego jadłospisu, zapytaj o opinię doświadczonego dietetyka. Dzięki temu dowiesz się, w jakich ilościach oraz w jaki sposób stosować niniejszy produkt.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania syropu daktylowego

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości syropu daktylowego jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, produkt ten nie jest przeznaczony dla osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, spożywanie nadmiernych ilości syropu daktylowego nie jest wskazane w przypadku osób zmagających się z problemem nadwagi lub otyłości. Warto również wiedzieć, iż syrop ten, podobnie jak same daktyle, może odpowiedzialny być za wywołanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać go do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jego spożyciu (np. bólu brzucha, wysypki, nudności), należy jak najszybciej zgłosić się na konsultacje do alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Syrop daktylowy – cena

Syrop daktylowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach lub butelkach o pojemności 600ml. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 14,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena syropu daktylowego uzależniona jest od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt nie zawiera dodatkowych wzmacniaczy smaku lub substancji zagęszczających.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące syropu daktylowego

Pytanie 1: Gdzie kupić syrop daktylowy? Produkt ten możemy kupić w niektórych sklepach spożywczych. Niemniej jednak, słodkiego syropu daktylowego warto poszukać w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób możemy uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Do czego można dodawać syrop daktylowy? Miód produkowany z owoców palmy daktylowej to doskonały dodatek zarówno do wypieków, jak i słodkich deserów jogurtowych. Od lat znajduje on szerokie zastosowanie w tradycyjnej kuchni bliskiego wschodu. Coraz częściej wykorzystywany jest on również przez wegan i miłośników zdrowego stylu życia.

Pytanie 3: Jaki indeks glikemiczny (IG) ma syrop daktylowy? Produkt ten charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=60). Dlatego też, powinien wykluczony być z diety osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 4: Czy syrop daktylowy można stosować zamiast cukru? Podczas przestrzegania zaleceń zdrowej diety, można zastąpić tradycyjny biały cukier, syropem produkowanym ze słodkich owoców palmy daktylowej. Dzięki temu, uzyskamy nie tylko pożądaną słodycz przygotowywanych przez nas dań, ale również zapewnimy sobie dowóz cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.

Pytanie 5: Czy syrop daktylowy jest zdrowy? Syrop z owoców daktylowych jest dobrym źródłem wartościowych witamin i minerałów. Dlatego też, stosowanie go w odpowiednich ilościach może przyczyniać się do poprawy naszego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że powinien stanowić on element zrównoważonego jadłospisu oraz aktywnego stylu życia.

 

syrop daktylowy

 

Podsumowanie

Syrop daktylowy to coś znacznie więcej niż zamiennik białego cukru. To prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów, które mogą przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia psychicznego. Ponadto, syrop daktylowy bez przeszkód możemy dodawać zarówno do deserów, jak i dań kuchni wytrawnej.

Bibliografia

  1. Aburto N.J., Hanson S., Gutierrez H. i wsp.: Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ 2013, 346: f1378;
  2. Dilruba Easmin, Afzal Sheikh, Mrityunjoy Biswas, Subed Chandra Dev Sharma, Md. Golam Sarowar Jahan, Md Amirul Islam, Narayan Roy, Mohammad Shariar Shovon, Nutritional Analysis of Date Fruits (Phoenix dactylifera L.) in Perspective of Bangladesh Sultana Parvin, American Journal of Life Sciences, 2015; 3(4): 274-278;
  3. Heal With Food; “Date Syrup: A Good Substitute for Sugar and Other Sweeteners?”;
  4. Juma M Alkaabi, Bayan Al-Dabbagh, Shakeel Ahmad, Hussein F Saadi, Salah Gariballa, Mustafa Al Ghazali, Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects, Nutrition Journal, 2011; 10: 59;
  5. Musthafa Mohamed Essa, Mohammed Akbar, Mohammed Abdul Sattar Khan, Beneficial effects of date palm fruits on neurodegenerative diseases, Neural Regeneration Research. 2016 Jul; 11(7): 1071–1072;
  6. Rahmani A. i wsp., Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Int. J. Clin. Exp. Med., 2014, 7, 3: 483–491;
  7. Rosenblat M., Volkova N., Borochov-Neori H., Judeinstein S., Aviram M. Anti-atherogenic properties of date vs. pomegranate polyphenols: the benefits of thecombination. Food Funct., 2015;
  8. Subash S. i wsp., Diet rich in date palm fruits improves memory, learning and reduces beta amyloid in transgenic mouse model of Alzheimer's disease. J. Ayurveda Integr. Med., 2015, 6, 2;
  9. Szablewski L. i Skopińska A.: Zaburzenia metabolizmu węglowodanów powodowane mutacjami i rola diety jako terapii. Część II. Fruktozemia. Medycyna Rodzinna 4/2005, s. 113-116;
  10. Transparency Market Research; “Date Syrup Market - Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends, and Forecast 2017 - 2027”;
  11. Wyskida K., Wyskida M., Chudek J.: Optymalna suplementacja potasu – aktualny stan wiedzy. Terapia 2013, 9, 294, str. 121-123;
  12. Vinson J.A., Zubik L., Bpse P., Samman N., Proch J., Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. Journal of the American College of Nutrition. 2005 Feb;24(1):44-50.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Syrop daktylowy Opinie o produkcie: Syrop daktylowy 600g VIVIO

Syrop daktylowy przepisy / Syrop daktylowy zastosowanie

OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

Składniki:

- 1 banan
- 2 łyżki soku z limonki
- szklanka truskawek
- 1 kieliszek soku z granatu
- 2 łyżeczki błonnika oczyszczającego
- 1 łyżeczka nasion chia (wcześniej namoczonych w wodzie na 15 min)
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 3/4 szklanki wody

Wszystkie składniki zmiksować. Smacznego.


BABKA CZEKOLADOWA

BABKA CZEKOLADOWA

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty orzechowej smooth
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni. 


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


Syrop daktylowy domowy

Syrop daktylowy domowy

Syrop daktylowy bez przeszkód można przyrządzić we własnej kuchni.

Składniki:

- Około 200g suszonych owoców daktylowych (bez pestek);
- 500ml wody;
- Szczyptę soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:

Zalej daktyle wodą i odstaw na 3 godziny;
Przełóż daktyle wraz z wodą do garnka, a następnie gotuj na małym ogniu, aż do momentu, w którym staną się miękkie;
Ugotowane daktyle przełóż do kielicha blendera i dodaj do nich odrobinę soli;
Zmiksuj daktyle na gładką masę, a następnie przecedź syrop przez gazę i przelej do słoika.

Gotowy syrop przechowuj w lodówce.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również