PRODUCENT | VIBIO |
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Wartości odżywcze
ekologiczna truskawka 60%, ekologiczny zagęszczony sok jabłkowy 33% (zawiera naturalnie występujące cukry), woda, substancja zagęszczająca-pektyna jabłkowa, fruktoza, regulator kwasowości- kwas askorbinowy
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Dżem z truskawek to doskonały dodatek m.in. do:
- kanapek
- naleśników
- gofrów
- wypieków
Produkt pasteryzowany. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Opis
- bez dodatku cukru
- słodzony sokiem jabłkowym
- bez konserwantów
- produkt ekologiczny
Ekologiczny dżem z truskawek jest wytwarzany jednie z truskawek pozyskiwanych z upraw, na których przez co najmniej 3 lata nie były stosowane żadne opryski ani środki chemiczne. Ich jakość jest regularnie kontrolowana przez jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA, która gwarantuje, że finalny produkt spełnia wszystkie rygorystyczne wymogi produktów ekologicznych.
Sporządzono z 60 g owoców na 100 g wyrobu gotowego.
Truskawki to owoce o licznych właściwościach zdrowotnych i wysokiej wartości odżywczej przy niedużym udziale kalorii. W ich składzie znajdziemy wysoką zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C, a także znaczące ilości kwasu elagowego o silnych właściwościach utleniających i wzmacniających układ odpornościowy. Truskawki to także bogate źródło flawonoidów - związki te pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dużą zaletą truskawek jest także ich niski indeks glikemiczny, dlatego ich smakiem mogą cieszyć się także osoby cierpiące na insulinooporność i cukrzycę.
przepisy /zastosowanie

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów
Wykonanie:
Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.