Mąka orkiszowa typ 680 - 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,99 zł

RABAT - 18%

10,99 zł

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka orkiszowa Opis

Uprawą orkiszu Europejczycy zajmowali się przez wiele lat, jednak został on wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej. Obecnie zainteresowanie nim znów wzrosło, ze względu na bogactwo składników mineralnych, białek i witamin w nim zawartych.

Typ 680 to jasny typ mąki orkiszowej, którego można używać do wypieków w kuchni. Jest przydatna do produkcji pełnowartościowego pieczywa. Powstaje w wyniku pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkiszowej. 

Chleb upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle smaczny i pachnący, a co ważne, nie kruszy się. Orkisz zawiera więcej niż pozostałe mąki NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Mąka orkiszowa jest źródłem m.in.: witaminy A, PP, E, B, kwasu krzemowego, selenu, cynku, miedzi i białka.

 


Mąka orkiszowa Wartości odżywcze

Składniki: mąka orkiszowa typ 680

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Mąka orkiszowa KCAL

W 100 gramach mąki orkiszowej znajduje się ponad 350 kalorii, jedna szklanka waży około 130 gramów i dostarcza około 455 kalorii. Jak we wszystkich mąkach zbożowych energia w niej pochodzi z węglowodanów. Warto zauważyć, że indeks glikemiczny mąki orkiszowej jest równy 50 i jest zbliżony do indeksu glikemicznego mąki razowej, a co ciekawe dwukrotnie niższy niż indeks mąki pszennej, dlatego jest ona dobrym i bezpiecznym zamiennikiem tradycyjnej mąki dla cukrzyków.


Mąka orkiszowa przepisy / Mąka orkiszowa zastosowanie

NALEŚNIKI ORKISZOWE

NALEŚNIKI ORKISZOWE

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej (typ 630-680)
  • pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta ksylitolu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.


PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


CHLEB ORKISZOWY

CHLEB ORKISZOWY

Składniki:

- 50 dag mąki orkiszowej
- 450 ml ciepłej wody
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodac 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Resztę maki wymieszać z resztą wody, jajkiem, solą, olejem. Na koniec dodac rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto.
Wysmarowaną olejem formę napełnić ciastem i pozostawic w cieple na ok 1 godz do wyrośnięcia. przykryc ściereczką.
Po wyrośnięciu włożyć ciasto do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Na najniższej półce w piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą, a na środkowej - chleb. Piec tak ok 5-10 min. Potem wyjąć naczynie z wodą. Temp zmniejszyć do 200 stopni i chleb piec jeszcze ok 40-50 min. 


BIESZCZADZKIE PROZIAKI

BIESZCZADZKIE PROZIAKI

Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki gryczanej
- 350 g kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
- szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym. 
Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.


Mąka orkiszowa Zastosowanie

Mąka orkiszowa nadaje się do:

- do wypieku chleba

- do ciast

- do wyrobu domowego makaronu

- do lepienia pierogów

- do naleśników


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Mąka orkiszowa Film


Mąka orkiszowa Opinie o produkcie: Mąka orkiszowa typ 680 - 1000g

M
Maria
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
07/07/20
Mąka orkiszowa
Review by Maria on7 Jul 2020 review stating Mąka orkiszowa
Bardzo dobra i zdrowa mąka. Polecam.
R
Renata
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
12/05/20
Mąka orkiszowa T 680
Review by Renata on 12 May 2020 review stating Mąka orkiszowa T 680
Bardzo dobra jakość
L
Leszek
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
21/08/19
MĄKA ORKISZOWA TYP 680 - 1000G
Review by Leszek on 21 Aug 2019 review stating MĄKA ORKISZOWA TYP 680 - 1000G
Bardzo dobra i zdrowa mąka do wypieku chleba. Polecam.
K
Krystyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
22/01/18
mąka orkiszowa
Review by Krystyna on 22 Jan 2018 review stating mąka orkiszowa
Polecam super zaminnik mąki pszennej
D
Dorota
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
13/09/17
Mąka orkiszowa
Review by Dorota on 13 Sep 2017 review stating Mąka orkiszowa
Idealny zamiennik dla niezdrowej mąki pszennej. Idealna do wszystkiego. Kupowałam już wielokrotnie, polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również