Mąka orkiszowa typ 680 - 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Czechy / Węgry
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,99 zł

RABAT - 18%

10,99 zł

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka orkiszowa Wartości odżywcze

Składniki: mąka orkiszowa typ 680

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka orkiszowa Zastosowanie

Co zrobić z mąki orkiszowej?

Mąka otrzymywana z pszenicy orkisz jest idealnym surowcem do wypieku chleba. Ciasto z niej uzyskiwane ma luźniejszą konsystencję, niż to, które otrzymujemy z mąki pszennej. Bardzo dobrze się wypieka, chleb nie kruszy się podczas krojenia, ma lekko orzechowy posmak i zapach oraz piękną, brązową skórkę. Mąka orkiszowa nadaje się również do przygotowywania naleśników, pizzy oraz wszelkiego rodzaju ciast. Jest chętnie stosowana przez osoby na diecie. Wypróbuj poniższe fit przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej.

Mąka orkiszowa nadaje się do:

- do wypieku chleba

- do ciast

- do wyrobu domowego makaronu

- do lepienia pierogów

- do naleśników


Mąka orkiszowa KCAL

Mąka orkiszowa, a odchudzanie. Ile ma kalorii?

Naukowcy zwracają uwagę na dietetyczne właściwości orkiszu. Mąka orkiszowa i inne produkty wytworzone z orkiszu sprzyja walce z nadwagą i otyłością. Wszystko to za sprawą niższej zawartości węglowodanów w porównaniu z produktami otrzymywanymi z pszenicy zwyczajnej. Orkisz ułatwia trawienie, może działać lekko przeczyszczająco, a zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. W 100 gramach mąki orkiszowej znajdziemy około 350 kalorii. Jedna szklanka dostarcza naszemu organizmowi około 455 kalorii.

Warto zauważyć, że indeks glikemiczny mąki orkiszowej jest równy 50 i jest zbliżony do indeksu glikemicznego mąki razowej, a co ciekawe dwukrotnie niższy niż indeks mąki pszennej, dlatego jest ona dobrym i bezpiecznym zamiennikiem tradycyjnej mąki dla cukrzyków.


Mąka orkiszowa Opis

Mąka orkiszowa zyskuje coraz więcej zwolenników przede wszystkim ze względu na jej niższą kaloryczność w porównaniu do tradycyjnej mąki pszennej. Co więcej, wyróżnia się na tle innych produktów zbożowych stosunkowo dużą zawartością białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Ponadto gluten zawarty w mące orkiszowej jest lepiej przyswajalny niż ten występujący w mące produkowanej ze zwykłej pszenicy. Poznaj właściwości mąki orkiszowej i sprawdź do czego możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest mąka orkiszowa i z czego powstaje?

Mąka orkiszowa powstaje z pszenicy orkiszowej. Jest to gatunek trawy. Niektórzy klasyfikują tą roślinę jako podgatunek pszenicy zwyczajnej. Jak wygląda orkisz? Osiąga od 90 do 170 cm wysokości, ma wydłużone, wąskie kłosy, słoma jest sztywna, a system korzeniowy bardzo rozwinięty. Niedojrzałe zboże przybiera kolor sinozielony. Dojrzałe ziarna charakteryzują się słomianożółtą lub brunatną barwą. Orkisz znany jest w Europie od II w p.n.e. W czasach Cesarstwa Rzymskiego było to jedno z najbardziej popularnych zbóż. Początkowo uprawiany także w Polsce, stopniowo wypierany przez gatunki zbóż chlebowych, które dawały większe plony i dawały ziarna łatwiejsze w obróbce. Obecnie w gospodarstwach ekologicznych zauważa się zwiększone zainteresowanie tym zbożem. Jego wartość odżywcza i zdrowotna w porównaniu do zwykłej pszenicy jest nieporównywalnie większa. Zależy jednak od wielu czynników tj. rejonu uprawy, warunków pogodowych, techniki zbioru, metody nawożenia.

Typy mąki orkiszowej

Istnieje kilka typów mąki orkiszowej: mąka orkiszowa z pełnego przemiału (typ 1000-1600), mąka orkiszowa razowa oraz mąka orkiszowa jasna (typ 630-650). Ta z pełnego przemiału ma jasnobrązową barwę, natomiast mąka orkiszowa jasna charakteryzuje się kremowym kolorem.

Jaka cena? Gdzie kupić?

Za kilogramowe opakowanie dobrej jakości jasnej mąki orkiszowej zapłacimy kilkanaście złotych. Mimo jej powszechnej dostępności w sklepach stacjonarnych, dobrym rozwiązaniem są zakupy przez internet.

Jak zrobić mąkę orkiszową?

Mąkę orkiszową można także przygotować samemu, ale jest to proces bardzo czasochłonny. Ziarno orkiszu, w przeciwieństwie do żyta i pszenicy zwyczajnej, po wymłóceniu pozostaje w łusce. Trzeba się jej pozbyć, a nie jest to proste. Następnie ziarna należy oczyścić z piasku i innych zanieczyszczeń. Końcowy etap to mielenie.

Czy uczula? Przeciwwskazania do spożycia

Osoby cierpiące na celiakię zastanawiają się często, czy mąka orkiszowa ma gluten. Wśród naukowców istnieją sprzeczne stanowiska na temat tego, czy jest ona bezpieczna dla bezglutenowców. Niektórzy twierdzą, że może ona stanowić alternatywę dla pozostałych produktów zbożowych. Inni uważają, że powinna być spożywana przez osoby uczulone na gluten z dużą ostrożnością. Mąka orkiszowa jest produktem, który rzadko wywołuje reakcje uczuleniowe. Może być więc wykorzystywana do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci. Mąka orkiszowa jest też odpowiednia dla cukrzyków z uwagi na to, że jej indeks glikemiczny wynosi 50 i jest zbliżony do mąki razowej, a przy tym dwukrotnie niższy niż indeks mąki wytwarzanej z pszenicy zwyczajnej.

Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa?

Zdaniem naukowców regularne spożywanie produktów orkiszowych może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Mąka ta w porównaniu do zwykłej mąki pszennej odznacza się większą zawartością tłuszczy (kwasu oleinowego i fitosteroli), witamin (w tym A, PP, B6, D) oraz mikro i makroelementów (potas, magnez, żelazo, cynk). Białko pochodzące z orkiszu ma zdecydowanie lepszą strawność, niż to pochodzące ze mąki pszennej.

Właściwości mąki orkiszowej

Orkisz ma dobroczynne działanie na układ krążenia. Zawiera fitosterole i błonnik, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Badania naukowe wskazują także na zdolność orkiszu do obniżania poziomu cukru we krwi. Wskazuje się także na pozytywne działanie tego zboża na układ nerwowy, wspieranie koncentracji, wzmacnianie pamięci oraz narządów zmysłu, a także opóźnianie procesów starzenia. W skład orkiszu wchodzi także związek o nawie rodanoid. Zdaniem naukowców substancja ta działa niczym naturalny antybiotyk, który obecny jest we krwi, ślinie i mleku kobiecym. Ma właściwości wzmacniające, wspomaga pracę układu odpornościowego, może zapobiegać stanom zapalnym.

 

 

Bibliografia:

Jacek Rożnowski, Jadwiga Kłosowska, Paweł Polzer – „Żywieniowe i prozdrowotne znaczenie pszenicy orkisz”; Postępy Fitoterapii 2015, (16): 45-49

Katarzyna Majewska, Ewa Dabkowska, Krystyna Żuk-Gołaszewska, Józef Tyburski – „Wartość wypiekowa mąki otrzymywanej z ziarna wybranych odmian orkiszu”; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2007, 2 (51), 60-71


Mąka orkiszowa przepisy / Mąka orkiszowa zastosowanie

NALEŚNIKI ORKISZOWE

NALEŚNIKI ORKISZOWE

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej (typ 630-680)
  • pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta ksylitolu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.


PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


CHLEB ORKISZOWY

CHLEB ORKISZOWY

Składniki:

- 50 dag mąki orkiszowej
- 450 ml ciepłej wody
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodac 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Resztę maki wymieszać z resztą wody, jajkiem, solą, olejem. Na koniec dodac rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto.
Wysmarowaną olejem formę napełnić ciastem i pozostawic w cieple na ok 1 godz do wyrośnięcia. przykryc ściereczką.
Po wyrośnięciu włożyć ciasto do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Na najniższej półce w piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą, a na środkowej - chleb. Piec tak ok 5-10 min. Potem wyjąć naczynie z wodą. Temp zmniejszyć do 200 stopni i chleb piec jeszcze ok 40-50 min. 


BIESZCZADZKIE PROZIAKI

BIESZCZADZKIE PROZIAKI

Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki gryczanej
- 350 g kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
- szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym. 
Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.


CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Mąka orkiszowa Film


Mąka orkiszowa Opinie o produkcie: Mąka orkiszowa typ 680 - 1000g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również