letnia wyprzedaż

Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!

Kiedy w ubiegłym roku internet oraz prasę plotkarską obiegły zdjęcia odmienionej Adele, wiele osób zaczęło doszukiwać się informacji na temat sposobów, dzięki którym udało jej się osiągnąć tak spektakularną metamorfozę w krótkim czasie. Odpowiedzi nie trzeba było długo szukać, albowiem piosenkarka przyznała się, iż efektywny spadek masy ciała udało jej się osiągnąć za sprawą diety SIRT, która cieszy się ogromną popularnością na terenie Wysp Brytyjskich. W krótkim czasie dieta Adele stała się prawdziwym hitem, a zarazem najczęściej wyszukiwanym jadłospisem w internecie. Na czym polega działanie niniejszej diety? I czy jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące diety SIRT znajdziesz w dalszej części artykułu!

Spis treści:

3.1.-Dieta-Adele-1024x683 Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!

Dieta SIRT – efekty i założenia

Dieta SIRTFOOD została opracowana w 2016 roku przez dwóch naukowców Brytyjskiego Uniwersytetu w Surrey – Aidana Gogginsa oraz Glena Mattena. W tym samym roku wydali oni także książkę pod tytułem „The SirtFood Diet”, która z miejsca stała się hitem na terenie Wysp Brytyjskich, a jej korzystnym wpływem na samopoczucie i zdrowy wygląd sylwetki zachwycała się sama Pippa Middelton.

Podstawowym założeniem diety SIRT jest ograniczenie kaloryczności diety w połączeniu ze spożywaniem posiłków (głównie zielonych koktajli), które zawierają w sobie wysokie stężenie aktywatorów sirtuin. Najważniejszym elementem niniejszego jadłospisu nie są wcale produkty, które należy wykluczyć z diety, a te które trzeba do niej wprowadzić. Niemniej jednak, podczas jej stosowania zaleca się wyeliminowanie wszelkich produktów przetworzonych oraz dań typu fast-food, słodyczy, jak również produktów typu instant.

3.2.-Dieta-Adele-1024x683 Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!

Zgodnie z założeniami autorów, prawidłowe stosowanie diety SIRT jest w stanie przynieść spektakularne efekty. Wśród nich na uwagę zasługują:

  • Szybki spadek masy ciała, nawet 3,2 kilograma tygodniowo;
  • Spadek tłuszczowej masy ciała, a nie mięśniowej;
  • Brak odczuwania głodu w czasie stosowania diety;
  • Poprawa samopoczucia oraz wzrost ogólnej energii życiowej;
  • Brak konieczności wykonywania restrykcyjnych ćwiczeń fizycznych w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki;
  • Spowolnienie procesów starzenia się organizmu;
  • Piękny wygląd.

Opracowując założenia diety SIRT, autorzy zwrócili uwagę na fakt, iż nie jest ona jedynie dietą odchudzającą, a raczej sposobem odżywiania, którego wprowadzenie do codzienności jest w stanie istotnie poprawić jakość naszego życia.

Czym są sirtuiny i jak wpływają na nasz organizm?

Sirtuiny to w istocie białka Sir (Silent information regulator), które nalezą do specyficznej grupy enzymów występujących w niemal wszystkich organizmach żywych. Białka te odgrywają ważną rolę w regulacji nie tylko długości, ale i jakości życia. Co ciekawe, sirtuiny potocznie nazywane są genami szczupłości i długowieczności. Od wielu lat stanowią one częsty przedmiot badań gerontologów, z nadzieją, iż mogą stanowić przełom w kontekście efektywnego i zdrowego odchudzania.

Sirtuiny naturalnie występują w jądrze komórkowym, mitochondriach oraz cytoplazmie. W organizmach ssaków oznacza się je skrótami od SIRT1 do SIRT7. Pierwszy raz świat dowiedział się o nich stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2003 roku, kiedy to sensacje w świecie nauki oraz zdrowego odżywiania wzbudził resweratol (silna substancja przeciwutleniająca, która znajduje się głównie w skórce czerwonych oraz czarnych winogron oraz powstającego z nich czerwonego wina). Za sprawą niniejszego odkrycia, zaczęto poszukiwać innych związków zawartych w warzywach i owocach, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu.

3.3.-Dieta-Adele-1024x682 Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!

Jak sirtuiny wpływają na nasz organizm?

Badania naukowe dowodzą, iż sirtuiny odgrywają istotną rolę w procesie regulacji długości życia. Co ciekawe, mogą one także wywierać korzystny wpływ na leczenie niektórych zaburzeń stanu zdrowia, w tym tych związanych z podeszłym wiekiem oraz otyłością (np. cukrzycą typu 2). Na przestrzeni lat, badacze odkryli, iż istnieje określona grupa produktów, która odpowiedzialna jest za aktywację sirtuin – nazywane są one aktywatorami sirtuin.

Zdaniem naukowców, stosowanie zrównoważonej diety bogatej w składniki o wysokiej zawartości aktywatorów sirtuin, może wywierać korzystny wpływ nie tylko na metabolizm tłuszczów, ale i węglowodanów. Ponadto, niniejsze białka wpływają na opóźnienie procesów starzenia się organizmu, jak również wydłużenie życia.

Aktywatory sirtuiny – jakie produkty należy spożywać na diecie Adele?

Wśród najsilniejszych aktywatorów sirtuin, których spożywanie zalecane jest podczas stosowania diety Adele, wyróżniamy:

  • Papryczkę chilli – która jest źródłem kapsaicyny, składnika odpowiedzialnego nie tylko za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, ale także przyspieszającego procesy przemiany materii;
  • Kapary – które aż w 83% składają się z wody. Niemniej jednak, te nierozwinięte pączki kwiatowe są także cennym źródłem witaminy A oraz C, które korzystnie oddziałują na nasz układ odpornościowy;
  • Kakao – stanowiące źródło wartościowych przeciwutleniaczy. To jeden z najsmaczniejszych produktów, które należy wprowadzić do diety SIRT;
  • Kawę – której cenne wartości odżywcze wpływają nie tylko na pobudzenie organizmu, ale także na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać kawy w nadmiernych ilościach;
  • Oliwę z oliwek – niezastąpioną skarbnicę wartościowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie oddziałują na układ krążenia oraz funkcjonowanie naszego mózgu;
  • Zieloną herbatę – wykazującą nie tylko właściwości pobudzające, ale również odmładzające nasz organizm;
  • Jarmuż – warzywo kapustne stanowiące wartościowe źródło błonnika oraz niezastąpionej witaminy C. Idealnie pasuje ono zarówno do pełnych zdrowia koktajli, jak sałatek;
  • Lubczyk – nazywany miłosnym zielem, który zawiera w swoim składzie cenne dla zdrowia naszej skóry barwniki oraz sole mineralne;
  • Daktyle – zajmujące ważne miejsce w diecie sportowców. Niniejsze owoce stanowią wartościowe źródło węglowodanów, jak również przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm;
  • Czerwoną cebulę – niskokaloryczne warzywo zawierające w sobie spore ilości witaminy C oraz związków, które mogą chronić nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych;
  • Rukolę – będącą wartościowym źródłem witaminy A oraz K. Co ciekawe, w rukoli znajdziemy także zestaw cennych minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo oraz mangan;
  • Soję – niezbędny element diety wegańskiej oraz wegetariańskiej, który jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości cennego białka;
  • Truskawki – bogate w witaminę C oraz silne związki o działaniu przeciwutleniającym. Okazuje się, że wprowadzenie ich do zrównoważonej diety może obniżać poziom cholesterolu we krwi, jak również obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości;
  • Kurkumę – uznawaną za jeden z najcenniejszych na świecie superfoods. Dostępna najczęściej w formie żółtej przyprawy wpływa nie tylko na zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych, ale także na spowolnienie procesów starzenia się organizmu;
  • Orzechy włoskie – bogate zarówno w cenne tłuszcze, jak i witaminy z grupy B, które sprzyjają prawidłowej czynności układu nerwowego.

Co ciekawe, wśród zaleceń diety SIRTFOOD można znaleźć również te dotyczące czerwonego wina. Należy jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości alkoholu jest w stanie wyrządzić wysoce szkodliwe skutki dla naszego zdrowia.

Dieta SIRTFOOD – etapy

Dieta SIRT podzielona została na dwie fazy, z których każda obejmuje 2 etapy.

FAZA 1

Etap I

  • Czas trwania: do 3 dni;
  • Kaloryczność diety: zaledwie 1000 kcal;
  • Zalecane posiłki: 3 koktajle sirtuinowe oraz jeden posiłek stworzony z produktów stanowiących aktywatory sirtuin.

Etap II

  • Czas trwania: do 7 dni;
  • Kaloryczność diety: około 1500 kcal;
  • Zalecane posiłki: 2 posiłki w formie koktajli sirtuinowych oraz 2 koktajle sirtuinowe.

FAZA 2

Etap III

  • Czas trwania: do 14 dni;
  • Kaloryczność: brak konkretnych zaleceń dotyczących kaloryczności diety;
  • Zalecane posiłki: 3 główne posiłki ze składników stanowiących aktywatory sirtuin (śniadanie, obiad, kolacja), 1-2 przekąski oraz 1 koktajl sirtuinowy.

Etap IV

  • Czas trwania: od 15 dnia;
  • Kaloryczność: brak konkretnych zaleceń dotyczących kaloryczności diety;
  • Zalecane posiłki: brak konkretnych zaleceń dotyczących spożywania posiłków. Niemniej jednak, należy pamiętać o tym, aby wprowadzać do dań produkty będące aktywatorami sirtuin, jak również regularnie pić koktajle z zielonych warzyw.

Dieta Adele – jadłospis

Faza/etapPrzykładowy jadłospis
Faza 1/etap 1Śniadanie: koktajl na bazie jarmużu z dodatkiem orzechów włoskich oraz pomarańczy;
II Śniadanie: koktajl na bazie rukoli z dodatkiem oliwy z oliwek, kurkumy oraz banana i brzoskwini;
Obiad: pulpety sojowe z dodatkiem sałatki z rukoli;
Kolacja: koktajl na bazie jarmużu z dodatkiem pomarańczy i truskawek.
Faza 1/etap 2Śniadanie: górskie płatki owsiane przygotowane na wodzie z dodatkiem dużej ilości świeżych truskawek;
II Śniadanie: koktajl na bazie szpinaku z dodatkiem banana oraz zielonej pietruszki;
Obiad: pieczony dorsz z dodatkiem puree z czerwonej cebuli oraz sałatki z rukoli, skropionej oliwą z oliwek;
Kolacja: koktajl na bazie jarmużu i pomarańczy z dodatkiem orzechów włoskich.
Faza 2/etap 3Śniadanie: płatki pełnoziarniste z dodatkiem mleka sojowego, świeżych truskawek oraz czerwonych winogron;
II Śniadanie: koktajl na bazie rukoli z dodatkiem pomarańczy oraz truskawek;
Obiad: makaron pełnoziarnisty z pesto pietruszkowym;
Podwieczorek: 3 daktyle suszone;
Kolacja: sałatka z rukoli z dodatkiem wędzonego łososia, pomidorów koktajlowych oraz sera feta.
Faza 2/etap 4Śniadanie: kanapki na bazie pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem twarogu, przyprawionego świeżą natką pietruszki oraz kurkumą. Do tego: garść pomidorków koktajlowych;
II Śniadanie: koktajl na bazie jarmużu z dodatkiem banana i pomarańczy;
Obiad: pieczony łosoś z dodatkiem kaparów oraz puree z brokułu;
Kolacja: sałatka z rukoli z dodatkiem kurczaka, papryki zielonej oraz oliwy z oliwek.

 
Dieta SIRTFOOD – przepisy na zielone koktajle

Koktajle w diecie SIRTFOOD należy przygotowywać przy pomocy blendera. Dzięki temu są one w stanie zachować większą ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy na koktajle w stylu SIRT.

Przepis nr 1. Soczysty koktajl z dodatkiem jabłka

Składniki:

  • Około 30g jarmużu;
  • 20g rukoli;
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki;
  • 30g selera naciowego;
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru;
  • 1 zielone jabłko;
  • Około 50 ml wody źródlanej.

Przygotowanie: Wszystkie składniki podziel na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj składniki na gładką masę i gotowe.

Przepis nr 2. Pożywny koktajl z jarmużem

Składniki:

  • 2 liście jarmużu;
  • 1 pomarańcza;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 brzoskwinia.

Przygotowanie: brzoskwinie oraz pomarańczę obierz ze skórki. Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj je na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody.

3.4.-Dieta-Adele-1024x683 Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!

Zagrożenia i korzyści wynikające ze stosowania diety SIRT

Dieta SIRT nie jest przeznaczona dla każdego, albowiem jej stosowanie może przynieść nie tylko korzyści, ale także zagrożenia dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, wśród zalet diety SIRT wyróżnia się:

  • Zapewnienie szybkiej utraty masy ciała;
  • Dostarczenie do organizmu cennych produktów, które stanowią źródło niezastąpionych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów;
  • Wykluczenie z jadłospisu produktów wysokoprzetworzonych oraz białego pieczywa;
  • Pozytywny wpływ na wygląd skóry oraz samopoczucie psychiczne;
  • W późniejszych etapach, brak restrykcyjnych zaleceń dotyczących kaloryczności;
  • Łatwość stosowania.

Wśród wad diety SIRT wyróżnia się natomiast:

  • Zbyt niską kaloryczność (w pierwszym etapie diety);
  • Zachęcenie do spożywania owoców w postaci miksowanej, a nie w całości. Całe owoce (wraz ze skórką) są w stanie dostarczyć do naszego organizmu większą ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych;
  • Nadmierny spadek masy ciała, w zbyt krótkim czasie. Zgodnie z przyjętymi ustaleniami, zdrowe odchudzanie zakłada spadek masy ciała o wartości od 0,5 do 1,5 kilograma na tydzień.

Dieta Adele – opinie dietetyków

Chociaż dieta Adele stała się w ostatnich miesiącach niezwykle popularna. Warto wiedzieć, że nie wszyscy dietetycy oraz znawcy zdrowego odżywiania podchodzą do niej w przychylny sposób. Przede wszystkim ze względu na zbyt niską kaloryczność w pierwszym etapie. W większości przypadków, 1000 kcal nie jest w stanie pokryć podstawowej przemiany materii dorosłego człowieka (która jest niezbędna dla utrzymania funkcji życiowych, w tym oddychania oraz bicia serca). Należy pamiętać, że stosowanie diety o tak niskiej kaloryczności może doprowadzić do osłabienia organizmu oraz zaburzeń miesiączkowania u kobiet oraz dorastających dziewcząt.

Dodatkowo, dietetycy zwracają uwagę na fakt, iż stosowanie tak restrykcyjnej diety, nawet w krótkim czasie, może doprowadzić do wywołania napadów wilczego głodu, a w konsekwencji do powstania efektu jo-jo. Co więcej, choć badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ sirtuin w kontekście odchudzania oraz przedłużania życia, warto wiedzieć, iż dotychczasowe eksperymenty przeprowadzane były wyłącznie na zwierzętach (przede wszystkim na szczurach). Dlatego też, nie można w pełni ocenić ich wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Jak zdrowo schudnąć? 7 zasad zdrowego odżywiania według Profesora Stanisława Bergera

Utrata zbędnych kilogramów jest procesem niezwykle ważnym dla utrzymania zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że jest ona procesem długotrwałym, który wymaga od nas przede wszystkim zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych, jak również wprowadzenia systematycznej aktywności fizycznej do codzienności. W tym miejscu warto zatem przytoczyć 7 zasad zdrowego odżywiania ustanowionych przez Profesora Stanisława Bergera (Pracownik Działu Higieny Żywienia Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie). Podczas wieloletniej pracy, Profesor postanowił wyróżnić siedem czynników (7U), które mogą wpływać na poprawę naszego zdrowia zarówno w wymiarze fizycznym, jak i psychicznym.

  • I U – Urozmaicenie. Komponowane przez nas posiłki powinny zawierać produkty z każdej grupy. Ponadto, podczas ich przyrządzania powinniśmy wykazywać się twórczością i z chęcią próbować nowych rozwiązań smakowych;
  • II U – Umiarkowanie. Wielkość posiłków powinna dostosowana być do indywidualnych potrzeb organizmu. Starajmy się nie doprowadzać do uczucia przejedzenia oraz niedostatecznego najedzenia.
  • III U Uregulowanie. Każdego dnia powinniśmy spożywać posiłki w podobnych porach i w regularnych odstępach czasowych;
  • IV U – Umiejętność przyrządzania potraw. Podczas przyrządzania posiłków powinniśmy unikać smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast tego, warto wybierać pieczenie w piekarniku, przyrządzanie mięsa oraz warzyw na grillu elektrycznym lub gotowanie na parze. Dzięki temu, będziemy w stanie przygotować pełne witamin posiłki bez obaw o nadmiar zbędnych kalorii;
  • V U – Uprawianie sportu. Systematyczna aktywność fizyczna pomoże nam uporać się z nadmierną masą ciała w krótkim czasie. Ponadto, przyczynia się ona do podniesienia naszej odporności oraz poprawy samopoczucia psychicznego;
  • VI U – Unikanie nadmiaru. Nie spożywaj nadmiernej ilości alkoholu, cukru, soli, ani tłuszczu. Każdego dnia kieruj się rozsądkiem, pamiętając, że zdrowie masz tylko jedno;
  • VII U – Uśmiech. Niezbędnym elementem zdrowia jest dobry nastrój i optymistyczne nastawienie do otaczającego nas świata.

Podsumowanie

Wraz ze wzrostem problemu nadwagi i otyłości we współczesnym świecie, zwiększyło się zainteresowanie innowacyjnymi „dietami cud”, które w krótkim czasie pozwolą nam na osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Podczas odchudzania należy jednak wykazać się zdrowym rozsądkiem, mając przy tym w pamięci, że organizm każdego z nas wykazuje inne potrzeby związane z odżywianiem. I chociaż dieta SIRT zawiera w sobie elementy prozdrowotnych wzorców odżywiania, takich jak dieta DASH, czy też dieta śródziemnomorska, ze względu na bardzo niską kaloryczność w pierwszym etapie, nie jest ona przeznaczona dla każdego. Dlatego też, przed wprowadzeniem diety Adele do swojego życia, warto w pierwszej kolejności zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka.

Bibliografia:

  1. Aune, Dagfinn, et al. „Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.” International journal of epidemiology 46.3 (2017): 1029-1056;
  2. Alvarez-Suarez, José M., et al. „One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans.” The Journal of nutritional biochemistry 25.3 (2014): 289-294;
  3. Avalos J.L., Celic I., Muhammad S., Cosgrove M.S., Boeke J.D., Wolberger C.: Structure of a Sir2 enzyme bound to an acetylated p53 peptide. Mol. Cell. 2002; 10: 523–535;
  4. Bitterman K.J., Anderson R.M., Cohen H.Y., Latorre-Esteves M., Sinclair D.A.: Inhibition of silencing and accelerated aging by nicotinamide, a putative negative regulator of yeast Sir2 and human SIRT1. J. Biol. Chem. 2002; 277: 45099–45107;
  5. Ghidelli S., Donze D., Dhillon N., Kamakaka R.T.: Sir2p exists in two nucleosome- binding complexes with distinct deacetylase activities. Embo J. 2001; 20: 4522–4535;
  6. Guarente L.: Sir2 links chromatin silencing, metabolism, and aging. Genes Dev. 2000; 14: 1021–1026;
  7. Heilbronn L.K., Ravussin E.: Calorie restriction and aging: review of the literature and implication for studies in humans. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78: 361–369;
  8. Kupis, Wioleta, et al. „The role of sirtuins in cellular homeostasis.” Journal of physiology and biochemistry 72.3 (2016): 371-380.   
  9. Michan, Shaday, and David Sinclair. „Sirtuins in mammals: insights into their biological function.” Biochemical Journal 404.1 (2007): 1-13;
  10. Miller, Katharina, Walter Feucht, and Markus Schmid. „Bioactive compounds of strawberry and blueberry and their potential health effects based on human intervention studies: A brief overview.” Nutrients 11.7 (2019): 1510;
  11. Morris, Martha Clare, et al. „Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study.” Neurology 90.3 (2018): e214-e222;
  12. Poole, Robin, et al. „Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes.” bmj 359 (2017);
  13. Saleem, TS Mohamed, and S. Darbar Basha. „Red wine: A drink to your heart.” Journal of cardiovascular disease research 1.4 (2010): 171-176;
  14. Siedlecka, Kamila, and Wojciech Bogusławski. „Sirtuiny-enzymy długowieczności?” Gerontologia Polska 13.3 (2005): 147-152.