Dzień darmowej dostawy
BIO Olej lniany 250ml
BIO Olej lniany 250ml
BIO Olej lniany 250ml
BIO Olej lniany 250ml

BIO Olej lniany 250ml - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 50zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY250m

10,99 zł

30 dni na zwrot

Opis

  • najwyższej jakości olej lniany uzyskany z pierwszego tłoczenia na zimno
  • tłoczony z najlepszych nasion odmiany Szafir
  • produkowany wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych
  • nieoczyszczony, biologicznie aktywny
  • bogate źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3
  • 100 g produktu zawiera 58 g kwasów omega-3 (ALA)

Spożywanie 2 g ALA dziennie (1 łyżeczka oleju lnianego) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.


Wartości odżywcze

Ekologiczny olej lniany tłoczony na zimno


przepisy /zastosowanie

KOKTAJL Z OSTROPESTEM

KOKTAJL Z OSTROPESTEM

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 kg marchwi
  • 3 limonki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka ostropestu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Owoce – limonki, pomarańcze i jabłka oraz marchewkę myjemy i obieramy ze skórek. Jabłka wraz z marchewkami przepuszczamy przez sokowirówkę, zaś pomarańcze i limonki wyciskamy ręcznie, na wyciskarce. Następnie dodajemy olej lniany, a soki mieszamy razem. Napój jest gotowy do spożycia.


SZYBKA SAŁATKA Z POMIDORÓW

SZYBKA SAŁATKA Z POMIDORÓW

Składniki:

- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki oleju lnianego
- sól
- pieprz kolorowy
- 2 kromki świeżego chleba
- nieduży kawałek białego sera
- świeże zioła (wedle upodobań)

Pomidora i cebulę pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Skropić olejem lnianym. Podawać ze świeżym pieczywem i białym serem oraz posypane ulubionymi, świeżymi ziołami.


ZIELONO - CZERWONA SAŁATKA Z DODATKIEM OLEJU LNIANEGO

ZIELONO - CZERWONA SAŁATKA Z DODATKIEM OLEJU LNIANEGO

Składniki:

- 1 brokuł;
- 1 zielona papryka;
- 1 czerwona papryka
- 150-200 gramów sera typu feta;
- 2 garści świeżych liści szpinaku;
- 2-3 pomidory malinowe;
- 1-2 łyżki oleju lnianego;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Brokuły ugotuj, a następnie rozdziel na drobne różyczki i przełóż do dużej miski;
Obie papryki dokładnie umyj i pokrój w kostkę o dowolnej wielkości i dodaj do brokułów;
Dokładnie umyj, a następnie osusz liście szpinaku. Osuszone liście dodaj do pozostałych składników;
Pomidory malinowe dokładnie opłucz, a następnie pokrój na kawałki o dowolnej wielkości. Pokrojone pomidory dodaj do pozostałych składników;
Rozkrusz palcami fetę na składnikach sałatki, dodaj przyprawy oraz olej lniany i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki.


Zastosowanie

Stosować wyłącznie na zimno - nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Olej lniany można spożywać w formie dodatku do różnego rodzaju dań, tj. kasze, ziemniaki, pasty kanapkowe, sałatki, majonezy czy śledzie.

Profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych Omega-3 spożywać 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków.

Przechowywać w chłodnym (5-10°C) i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętych oryginalnych butelkach.



Opinie o produkcie: BIO Olej lniany 250ml

T
Teresa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
22/11/19
bardzo wartosciowy olej
Review by Teresa on 22 Nov 2019 review stating bardzo wartosciowy olej
w ciemnej i malej butelce,tak jak trzeba,smaczny,polecam dla zdrowia!