DARMOWA DOSTAWA

Miód manuka 500g 16+ - Wedderspoon

PRODUCENTWedderspoon
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
16 pkt

169,00 zł

RABAT - 6%

179,00 zł

-6

30 dni na zwrot

Opis

Miód Manuka powstaje z nektaru kwiatów Manuka. Pochodzi z terenów Nowej Zelandii, gdzie sprowadzono europejskie gatunki pszczół, ponieważ te, które żyły na wyspach nie wytwarzały miodu.

Miód Manuka początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, co wynikało z jego specyficznego smaku, różniącego się od smaku europejskich miodów. W miarę upływu lat stawał się, jednak coraz bardziej popularny, co doprowadziło do badań nad jego składem i działaniem.

Miód Manuka zawiera substancję o nazwie methylgloxal, co powoduje, że jest unikalnym produktem wśród miodów. Odkrył to prof. Thomas Henle wraz ze współpracownikami z Politechniki w Dreźnie. Związek ten występuje w miodzie Manuka w ilościach, w jakich nie ma go w innych produktach. Henle opisał wyniki swoich badań w "Molecular Nutrition & Food Research Journal" w styczniu 2008 r.

Jaki miód Manuka wybrać?
Na rynku dostępne są miody Manuka różnych producentów i posiadające różne oznaczenia. Jak wybrać dobry miód? Warto zwrócić uwagę na jego oznaczenie.

Wśród najpopularniejszych oznaczeń znajdują się UMF/NPA i MGO.

Oznaczenie UMF/NPA/MGO
Powstało z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na miód Manuka na świecie i konieczność ochrony marki. Z uwagi na to powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), nazywana AMHA (Active Manuka Honey Association) - jedyny właściciel znaku UMF®, zrzeszający kilkudziesięciu producentów miodu. Bada ona każdą partię miodu i nadaje jej oryginalny czynnik UMF®, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu.

Dlaczego oznaczenie UMF®/NPA jest tak istotne?
Ponieważ świadczy o sile antybakteryjnej miodu i o tym, że miód został poddany rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA. To zaś daje gwarancję zakupu sprawdzonego produktu.

UWAGA: Producenci, którzy nie posiadają znaku UMF® nie poddali swoich produktów takim badaniom!

Oferowany przez nas miód to w 100% surowy miód Manuka KFactor 16+ (500 g), o jednej z największych aktywności ze wszystkich miodów Manuka .

Numer, który jest używany w określaniu antybakteryjnej siły miodu UMF (NPA) odpowiada sile działania roztworu phenolu, np.:

UMF 5+ (niska siła miodu)
UMF 8+ (niska siła miodu – przeznaczony dla dzieci)
UMF 10+ (średnia siła miodu)
UMF 15+ (wysoka siła miodu)
UMF 20+ (najwyższa siła miodu)

Oznaczenie, które posiada nasz miód, podane w KFactor wskazuje z kolei na stężenie pyłku kwiatowego krzewu Manuka, zawartego w miodzie, badanego z użyciem atomowego rezonansu magnetycznego. W ten sposób określa się zawartość pyłku między KFactor 12 i KFactor 16.

Wartość MGO i UMF jest przeliczana i przyjmuje się dla UMF16+ odpowiednio 548+ MGO.

Skład / Wartości odżywcze

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Stosowanie

Miodu Mauka nie należy rozpuszczać w wodzie, w odróżnieniu do innych miodów. Najlepiej spożywać go na czczo, na pusty żołądek, zaraz po przebudzeniu, przed pierwszym posiłkiem, w ilościach ok. 2 - 3 łyżeczki dziennie (ok. 5 g). Miód najlepiej spożywać rano i wieczorem, a dla uzyskania lepszego efektu także w ciągu dnia.

Po zjedzeniu miodu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia na co najmniej 20 minut.

 

Przeciwwskazania

Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem. Można go przyjmować bezpiecznie we wskazanych wyżej ilościach, obserwując reakcję organizmu.

Nie należy podawać go dzieciom do 1. roku życia i osobom uczulonym na produkty pszczele.

Film



Opinie o produkcie: Miód manuka 500g 16+

Najchętniej czytane

MIÓD MANUKA Właściwości, cena, zastosowanie. Poznaj działanie!

Miód manuka właściwości prozdrowotnych ma całą masę. Cena może niektórych odstraszać, ale jest to naprawdę dobra inwestycja. Dziś jest to produkt już coraz bardziej dostępny i kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością np. tutaj.

czytaj więcej...