Miód manuka 500g 16+ - Wedderspoon

179,00 zł

169,00 zł

Oszczędzasz: 6%

-6


Do koszyka

Dostępny na magazynie


Za zakup otrzymasz:16 PUNKTÓW w Programie Lojalnościowym

30 dni na zwrot
Darmowa dostawa od 249zł

Opis

Miód Manuka powstaje z nektaru kwiatów Manuka. Pochodzi z terenów Nowej Zelandii, gdzie sprowadzono europejskie gatunki pszczół, ponieważ te, które żyły na wyspach nie wytwarzały miodu.

Miód Manuka początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, co wynikało z jego specyficznego smaku, różniącego się od smaku europejskich miodów. W miarę upływu lat stawał się, jednak coraz bardziej popularny, co doprowadziło do badań nad jego składem i działaniem.

Miód Manuka zawiera substancję o nazwie methylgloxal, co powoduje, że jest unikalnym produktem wśród miodów. Odkrył to prof. Thomas Henle wraz ze współpracownikami z Politechniki w Dreźnie. Związek ten występuje w miodzie Manuka w ilościach, w jakich nie ma go w innych produktach. Henle opisał wyniki swoich badań w "Molecular Nutrition & Food Research Journal" w styczniu 2008 r.

Jaki miód Manuka wybrać?
Na rynku dostępne są miody Manuka różnych producentów i posiadające różne oznaczenia. Jak wybrać dobry miód? Warto zwrócić uwagę na jego oznaczenie.

Wśród najpopularniejszych oznaczeń znajdują się UMF/NPA i MGO.

Oznaczenie UMF/NPA/MGO
Powstało z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na miód Manuka na świecie i konieczność ochrony marki. Z uwagi na to powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), nazywana AMHA (Active Manuka Honey Association) - jedyny właściciel znaku UMF®, zrzeszający kilkudziesięciu producentów miodu. Bada ona każdą partię miodu i nadaje jej oryginalny czynnik UMF®, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu.

Dlaczego oznaczenie UMF®/NPA jest tak istotne?
Ponieważ świadczy o sile antybakteryjnej miodu i o tym, że miód został poddany rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA. To zaś daje gwarancję zakupu sprawdzonego produktu.

UWAGA: Producenci, którzy nie posiadają znaku UMF® nie poddali swoich produktów takim badaniom!

Oferowany przez nas miód to w 100% surowy miód Manuka KFactor 16+ (500 g), o jednej z największych aktywności ze wszystkich miodów Manuka .

Numer, który jest używany w określaniu antybakteryjnej siły miodu UMF (NPA) odpowiada sile działania roztworu phenolu, np.:

UMF 5+ (niska siła miodu)
UMF 8+ (niska siła miodu – przeznaczony dla dzieci)
UMF 10+ (średnia siła miodu)
UMF 15+ (wysoka siła miodu)
UMF 20+ (najwyższa siła miodu)

Oznaczenie, które posiada nasz miód, podane w KFactor wskazuje z kolei na stężenie pyłku kwiatowego krzewu Manuka, zawartego w miodzie, badanego z użyciem atomowego rezonansu magnetycznego. W ten sposób określa się zawartość pyłku między KFactor 12 i KFactor 16.

Wartość MGO i UMF jest przeliczana i przyjmuje się dla UMF16+ odpowiednio 548+ MGO.

Skład / Wartości odżywcze

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Szczegóły produktu

PRODUCENT: Wedderspoon
WEGETARIAŃSKI:
WEGAŃSKI:
CERTYFIKAT BIO:

Stosowanie

Miodu Mauka nie należy rozpuszczać w wodzie, w odróżnieniu do innych miodów. Najlepiej spożywać go na czczo, na pusty żołądek, zaraz po przebudzeniu, przed pierwszym posiłkiem, w ilościach ok. 2 - 3 łyżeczki dziennie (ok. 5 g). Miód najlepiej spożywać rano i wieczorem, a dla uzyskania lepszego efektu także w ciągu dnia.

Po zjedzeniu miodu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia na co najmniej 20 minut.

 

Przeciwwskazania

Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem. Można go przyjmować bezpiecznie we wskazanych wyżej ilościach, obserwując reakcję organizmu.

Nie należy podawać go dzieciom do 1. roku życia i osobom uczulonym na produkty pszczele.

Film



Opinie o produkcie: Miód manuka 500g 16+