Dzień darmowej dostawy

Majeranek otarty 40g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAEgipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 50zł

2,69 zł

RABAT - 10%

2,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Majeranek otarty Opis

Majeranek prawdopodobnie został przywieziony przez greckich kupców w okolice Trypolisu, skąd rozprzestrzenił się na tereny Południowej Europy i, znacznie później, Środkowej Europy.

Majeranek zaczął być stosowany w Polsce w czasach rządów króla Zygmunta, kiedy w naszej kuchni pojawiły się nowinki warzywne i zielarskie. Stosowano go wówczas, jako lek.

Obecnie majeranek znany jest głównie, jako przyprawa.


Majeranek otarty przepisy / Majeranek otarty zastosowanie

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 


Majeranek otarty Zastosowanie

Zastosowanie w kuchni:
•    Majeranek, jako przyprawa, jest dodawany do mięs, głownie do schabu. Dodaje się go też do flaków, zupy grochowej i kołdunów.
•    Kiedyś majerankiem aromatyzowano napoje i dodawano go do ciast.
•    Obecnie majerankiem przyprawia się żurki, barszcze białe, zupy fasolowe i grochowe oraz schab i pieczenie.
•    Majeranek jest nieodłączną przyprawą do flaków.

 

Majeranek to bardzo aromatyczne zioło, które dziś jest znane i uprawiane na całym świecie. W większości polskich domów dodaje się go do zup, sosów i mięsa.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Majeranek otarty Opinie o produkcie: Majeranek otarty 40g

B
Bożena
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
07/01/20
Majeranek
Review by Bożena on7 Jan 2020 review stating Majeranek
Bardzo dobry produkt.Polecam.
Z
Zofia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
28/10/18
majeranek
Review by Zofia on 28 Oct 2018 review stating majeranek
suchy, intensywnie pachnący, polecam
B
Betty
5 star rating
21/11/19
ok
Review by Betty on 21 Nov 2019 review stating ok
bardzo aromatyczny
G
gosiazb
5 star rating
04/12/17
majeranek
Review by gosiazb on4 Dec 2017 review stating majeranek
Paczka szybko dotarła, co do jakości nie wypowiadam się bo jeszcze nie użyłam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również