Weekend taniej dostawy

Majeranek otarty 40g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAEgipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,69 zł

RABAT - 10%

2,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Majeranek otarty Opis

W starożytnym Egipcie był symbolem miłości. Przez Rzymian używany jako afrodyzjak. W średniowieczu noszony na weselach w postaci wieńca, jako symbol radości. Używany do warzenia piwa i jako aromatyczny dodatek do wina. Dziś stanowi popularny dodatek do kiełbas, wędlin oraz dań z grochu i fasoli. Należy do tej samej rodziny, co oregano i często jest z nim mylony. Urzeka charakterystycznym korzennym smakiem i głębokim aromatem. Poznaj niesamowite właściwości majeranku i przekonaj się, jak możesz wykorzystać go w swojej kuchni.

Majeranek otarty – co to znaczy?

Majeranek otarty to najpopularniejsza forma, w jakiej nabędziemy tę przyprawę. Rzadziej spotyka się całe, wysuszone gałązki. Jak wygląda? Jest to szarozielone ziele, często mylone z oregano i łudząco do niego podobne. Ma bardzo charakterystyczny, ziołowy zapach, gorzki, korzenny posmak i aromat zbliżony do tymianku i bazylii. Znany jest również pod nazwą lebiodka, kiełbaśnik, ziele kiełbasiane, kołdunowe, majoran, marjanek. W stanie naturalnym porasta wybrzeża Morza Śródziemnego, tereny Afryki, Azji, zachodnich Indii. Znalazł szerokie zastosowanie w kulinariach. Majeranek otarty dodawany jest zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych z dodatkiem grochu, fasoli, wieprzowiny. Stanowi również składnik wielu mieszanek przyprawowych. Jego właściwości wspomagające prace układu pokarmowego sprawiają, że stosowany jest pomocniczo w problemach trawiennych. Działa przeciwzapalnie, wiatropędnie, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego. Na bazie majeranku produkuje się również maść, która łagodzi stany zapalne przewodów nosowych u dzieci. Ziele majeranku służy także do produkcji olejku wykorzystywanego m.in. w aromaterapii do kąpieli, inhalacji i masaży. Roślina nie jest wymagająca w uprawie, bardzo dobrze wyrasta z nasion wysianych do doniczki. Lubi nasłonecznione miejsca i wilgotne podłoże.

Majeranek otarty, czy suszony? Czym się różni?

Majeranek otarty to nic innego jak suszone listki oddzielone od gałązek, rozdrobnione lub zmielone. Majeranek w formie całych łodyg z liśćmi rzadko jest dostępny w sklepach. Wykorzystuje się również świeże liście, kwiaty oraz nasiona tej rośliny jako środki aromatyzujące.

Gdzie kupić majeranek i jaka jest jego cena?

Jest to bardzo popularna przyprawa, powszechnie dostępna w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Dobrym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym, który oferuje przyprawy najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na opakowanie, w którym oferowany jest produkt. Jego szczelność jest gwarancja świeżości majeranku. Nie jest to droga przyprawa. Za opakowanie o wadze 40 gr zapłacimy niecałe 5 zł.

Jak przechowywać?

Majeranek otarty powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku. To pozwoli wydłużyć jego świeżość i cieszyć się w pełni jego bogatym aromatem. Najlepiej wybrać do tego celu pojemnik wykonany ze szkła lub tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Koniecznie ze szczelnym zamknięciem.

Przeciwwskazania do spożycia majeranku.

Majeranek rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Nie zaleca się jednak spożywania go w dużych ilościach, ponieważ może wywoływać bóle brzucha i działać niekorzystnie na układ nerwowy. Ponadto maść majerankowa u osób uczulonych może doprowadzić do powstania wykwitów skórnych. U niektórych osób może dojść do powstawania przebarwień. Należy unikać ekspozycji na promienie słoneczne w przypadku stosowania kosmetyków zawierających w swoim składzie majeranek.

Co zawiera?

Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód. Jest źródłem witaminy A oraz C. Zawiera także spore ilości przeciwutleniaczy. Zawartość olejków eterycznych w majeranku to aż 3%.

Czy majeranek jest zdrowy? Jakie ma właściwości?

Ziele majeranku cenione jest zwłaszcza ze względu na właściwości wspierające pracę układu trawiennego. Stanowi składnik wielu herbatek dla dzieci działających wiatropędnie. Ogranicza także nadmierną fermentację w układzie pokarmowym, wspiera produkcję soków żołądkowych. Natomiast olejek pozyskiwany z majeranku wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe. Działa również odwadniająco. Wykorzystywany jest w aromaterapii z uwagi na właściwości uspokajające. Pomaga walczyć z bólem brzucha, bólem głowy, a także wspiera proces oczyszczania zatok. Przyprawa ta zawiera także substancje biologicznie czynne tj. eugenol, fenol, kwas askorbinowy i oenolowy o właściwościach antyoksydacyjnych. Działanie przeciwutleniające majeranku zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Wszystko to sprawia, że zdecydowanie warto stosować majeranek jak najczęściej.

 

 

Bibliografia:

Joanna Newerli-Guz – „Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego” – Problemy Higieny i Epidemiologii 2012, 93(4): 834-837


Majeranek otarty przepisy / Majeranek otarty zastosowanie

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 


Pasztet z majerankiem

Pasztet z majerankiem

Składniki:

- mięso wołowe – 0,5 kg
- wątróbka drobiowa – 0,5 kg
- kurczak cały
- golonka wieprzowa – 1 szt
- jajka – 8 szt
- marchew – 3 średniej wielkości
- korzeń pietruszki – 1 szt
- seler – 1 mały
- grzyby suszone – 3-4 sztuki
- ziele angielskie – 3 ziarna
- majeranek otarty - 1-2 łyżeczki
- liście laurowe – 3 szt
- 3 kajzerki namoczone w mleku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić na kawałki, dodać warzywa, namoczone uprzednio grzyby oraz przyprawy, zagotować. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę.
Odcedzić całość, odlać szklankę wywaru, pozostawić do ostygnięcia
Wszystko przemielić w maszynce na gładką masę
Dodać namoczone w mleku kajzerki oraz jajka, dolać wywar
Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza


Majeranek otarty Zastosowanie

Majeranek otarty powinien być dodawany do potraw pod koniec gotowania, aby zachować w pełni jego smak i aromat. Wykorzystywany jest także jako dekoracja dań. Aromat i charakterystyczny smak majeranku pasuje zarówno do dań warzywnych, których składnikiem jest kapusta, ziemniaki, fasola, jak i do mięs (zwłaszcza jagnięciny, baraniny, potraw z grilla) oraz owoców morza. W Stanach Zjednoczonych stosuje się go do drobiu, pasztetów, zup i sałatek. Włosi chętnie wykorzystują majeranek do sosów pomidorowych, pizzy, dań z ryb. W polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie grochówki, zupy fasolowej i żurku bez dodatku majeranku. Dobrze komponuje się z tymiankiem i rozmarynem. Wykorzystuje się go w przemyśle wędliniarskim m.in. do aromatyzowania białej kiełbasy. Co ciekawe, olejek z majeranku stosuje się również do produkcji likierów i herbat.

Zastosowanie w kuchni:
•    Majeranek, jako przyprawa, jest dodawany do mięs, głownie do schabu. Dodaje się go też do flaków, zupy grochowej i kołdunów.
•    Kiedyś majerankiem aromatyzowano napoje i dodawano go do ciast.
•    Obecnie majerankiem przyprawia się żurki, barszcze białe, zupy fasolowe i grochowe oraz schab i pieczenie.
•    Majeranek jest nieodłączną przyprawą do flaków.

Majeranek to bardzo aromatyczne zioło, które dziś jest znane i uprawiane na całym świecie. W większości polskich domów dodaje się go do zup, sosów i mięsa.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Majeranek otarty Opinie o produkcie: Majeranek otarty 40g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również