Koper Włoski Opinie Cena Zastosowanie
Koper Włoski Opinie Cena Zastosowanie
Koper Włoski Opinie Cena Zastosowanie

Koper włoski mielony - 100g

Do koszyka

Dostępny na magazynie

Transport: GRATIS
(przy zamówieniu powyżej 299zł)
Wysyłka do: 48 godzin
Formy dostawy:  sprawdź

Opis

Koper włoski (fenkuł) znany był już w czasach starożytnych. W Europie pojawił się w XVI wieku za sprawą benedyktynów, którzy uprawiali go w przyklasztornych ogródkach. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.

Fenkuł jest zaliczany do warzyw selerowatych. W sprzedaży jest dostępny przez cały rok. W kuchni wykorzystuje się wszystkie części warzywa.

Stosowanie

Koper ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i włoskiej, w sosach do ryb i w połączeniu z majonezem. Przyprawia się nim pieczenie wieprzowe i kiełbaski.

W Anglii koper jest nieodłączną przyprawą dań rybnych. Dodaje się go też do pieczywa, ciast i słodyczy.

Wartości odżywcze bulwy kopru włoskiego w 100 g:
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.24 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 7.30 g (w tym cukry proste 3.93)
Błonnik - 3.1 g

Witaminy
Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.010 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.640 mg
Witamina B6  - 0.047 mg
Kwas foliowy -  27 µg
Witamina A – 963 IU
Witamina E – 0.58 mg
Witamina K - 62.8 µg

Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo - 0.73 mg 
Magnez - 17 mg
Fosfor - 50 mg 
Potas - 414 mg
Sód – 52 mg 
Cynk - 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Przeciwwskazania

Stosowania kopru włoskiego powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera szkodliwe dla nich olejki eteryczne. Fenkuł może wpływać na przyjmowane antybiotyki, stosowane przy infekcjach bakteryjnych dróg moczowych i dolnych dróg oddechowych, z uwagi na możliwość zmniejszenia absorpcji leku. 

Informacje dodatkowe

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.


Sprawdź na blogu

Blog vivio


Opinie o produkcie: Koper włoski mielony - 100g


Ostatnio przeglądane produkty