wege
Płatki owsiane bezglutenowe jumbo cena, opinie
Płatki owsiane bezglutenowe jumbo cena, opinie

Płatki owsiane bezglutenowe JUMBO 500g - PIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATICO)

PRODUCENTPIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATIKO)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

11,55 zł

RABAT - 8%

12,60 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika- średnio ok. 6,9 g na 100 g produktu. W ich składzie znajdują się także beta-glukany, które przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu i triglicerydów we krwi .

Jedzenie produktów bogatych w błonnik owsiany, takich jak płatki owsiane, przyczynia się do wyregulowania stężenia glukozy. 

Wartość energetyczna: 368kcal/1522kJ

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Tłuszcz: 7 g
W tym nasycone: 1g
Węglowodany: 60,5g
W tym cukry: 1,1g
Białko: 10,3g
Błonnik: 8,3g
Sól: 0,003g


Wartości odżywcze

Płatki owsiane.

Produkt nie zawiera glutenu.


przepisy /zastosowanie

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Składniki:

- 5-6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 1 brzoskwinia;
- Garść malin;
- 1 łyżka miodu gryczanego;
- 180ml ciepłego mleka;
- 1-2 pokruszone orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę miodu gryczanego, wymieszaj składniki i poczekaj aż płatki wchłoną mleko;
Obierz brzoskwinię ze skórki i pokrój ją w plastry, a następnie ułóż na miękkich płatkach owsianych;
Na płatkach ułóż również dokładnie opłukane maliny;
Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.


KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

Składniki:

- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;

Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.

Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.


DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

Składniki:

- 2-3 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- 4 łyżeczki płatków owsianych;
- 2 łyżeczki chipsów kokosowych;
- Garść borówek;
- 100ml gorącej wody;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszaj razem z cukrem i pokruszonymi owocami, a następnie zalej niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około 4-5 minut;
Młody jęczmień wymieszaj razem z jogurtem;
Na miękkie płatki z orzechami wylej zielony jogurt;
Na jogurcie ułóż świeże borówki;
Posyp całość chipsami kokosowymi i gotowe.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Składniki:

- 250g płatków owsianych (grubych);
- 100g orzechów laskowych;
- 100g płatków migdałów;
- 200g suszonych daktyli;
- 4 łyżki kremu orzechowego z solą himalajską;
- 1 łyżka miodu rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni praż przez krótką chwilę płatki owsiane oraz płatki migdałów;
Po chwili na patelnię dodaj obrane i rozkruszone orzechy, a następnie praż je jeszcze przez krótką chwilę;
Do kielicha blendera dodaj: daktyle, masło orzechowe oraz miód;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do gęstej masy dodaj pokruszone orzechy, migdały oraz płatki owsiane;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na folii aluminiowej;
Zawiń batony w folię, a następnie włóż do lodówki na około 3-4 godziny.


Zastosowanie

Płatki owsiane są podstawą owsianki. Dodaje się je do mleka, łączy z owocami, bakaliami i jogurtem. Stosuje się je do wypieku ciast i ciastek, wypieku chleba, przygotowania sosów, kotletów, naleśników i zapiekanek.

Zaleca się jedzenie płatek owsianych osobom aktywnym, uprawiającym sport i wykonującym duży wysiłek umysłowy. 



Opinie o produkcie: Płatki owsiane bezglutenowe JUMBO 500g

M
Mirela
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
15/12/17
Najlepsze płatki owsiane
Review by Mirela on 15 Dec 2017 review stating Najlepsze płatki owsiane
Płatki wysokiej jakości, dla mnie są zbawieniem (celiakia) przy codziennych sniadaniach i wypiekach. Polecam :)
M
Marta
5.0 star rating
27/09/16
Płatki owsiane bezglutenowe
Review by Marta on 27 Sep 2016 review stating Płatki owsiane bezglutenowe
Idealne na diecie bez glutenu, smaczne i pożywne! Produkt godny polecenia!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Płatki owsiane – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto je jeść?

Płatki owsiane stanowią idealny sposób na zdrowe i smaczne rozpoczęcie dnia. Są one nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również cennych witamin i minerałów. Jak niniejszy produkt może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu? I czy płatki owsiane sprawdzają się w pielęgnacji zmęczonej skóry? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w dalszej części tekstu. Z […]

czytaj więcej...

Płatki owsiane na 3 sposoby. Podpowiadamy jak wykorzystać je w naszej kuchni!

Płatki owsiane to produkt, który z łatwością możemy znaleźć w kuchni każdego z nas. Charakteryzują się one nie tylko doskonałą wartością odżywczą, ale przede wszystkim wielością zastosowań. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy różne sposoby na wykorzystanie płatków owsianych w naszej codziennej diecie. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować pożywną owsiankę […]

czytaj więcej...