Ziele angielkie cena, ziele właściwosci, zastosowanie
Ziele angielkie cena, ziele właściwosci, zastosowanie

Ziele angielskie - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAMeksyk
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,67 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ziele angielskie Opis

Ziele angielskie to nasiona drzewa o nazwie korzennik lekarski. Suszone wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa. Znalazły zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym z uwagi na zawartość znacznej ilości olejków eterycznych. Charakterystyczny smak i bogaty aromat ziela sprawia, że jest ono popularnym dodatkiem do zup, sosów, mięs i marynat. Warto stosować tę przyprawę jak najczęściej, ponieważ ma wiele cennych wartości odżywczych. Jak i do czego używać ziela angielskiego? O tym w poniższym artykule.

Co to jest ziele angielskie?

Ziele angielskie to suszone nasiona drzewa pimentowego, nazywanego inaczej korzennikiem lekarskim. Wykorzystywane jako przyprawa. Znane już w XVI w. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb. Wspomina o nim także hiszpański podróżnik Francisco Hernandez. Twierdzi on, że ziele wywodzi się z terenów Ameryki Środkowej i Meksyku. Przyjmuje, że było wykorzystywane przez Azteków do przyprawiania czekolady. Uchodziło wówczas za jedną z najpopularniejszych przypraw zaraz obok wanilii. Początkowo było mylone z pieprzem stąd inna nazwa tej przyprawy „pieprz angielski,”, „pieprz pachnący”. Dlaczego więc ziele określane nazywane jest angielskim skoro wywodzi się z Ameryki? W Anglii była to bardzo popularna przyprawa i to właśnie stamtąd przywędrowała do Polski. Obecnie uprawa ziela angielskiego odbywa się w całej strefie międzyzwrotnikowej, a także w Indiach. Najlepsze gatunki pochodzą z Jamajki, Barbadosu i Kuby. W stanie naturalnym drzewo pimentowe można spotkać w Ameryce Południowej i Środkowej. Nie jest wymagające w uprawie i długo wydaje owoce. Osiąga do 10 metrów wysokości i jest wiecznie zielone. Owoce przypominają kształtem jagody, początkowo są zielone, w miarę dojrzewania przybierają brunatną barwę. Gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe, zbiera się je i suszy. Po wysuszeniu przypominają nieco pieprz. Jak smakuje ziele angielskie? Jest bardzo aromatyczne, lekko piekące, w smaku przypomina połączenie pieprzu, gałki muszkatołowej i goździków. Można wyczuć również lekką nutkę kardamonu. Szczególnie wyrazista w smaku jest skórka, która otacza ziarno. Korzennik to roślina zielarska. Olejki w niej zawarte wykorzystywane są w stomatologii z uwagi na właściwości antyseptyczne. Na ich bazie produkuje się również kosmetyki np. balsamy. Ziele angielskie łagodzi także problemy trawienne. Jest pomocne przy w zdęciach oraz kolkach.

Czy jest zdrowe? Czy uczula?

Ziele angielskie jest bardzo zdrowe, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. To źródło żelaza, wapnia, miedzi i magnezu. Jest bogate w błonnik i węglowodany. Odznacza się wysoką zawartością witaminy C i witamin z grupy B. Wspomaga procesy trawienne, rozluźnia mięśnie brzucha. Zawiera związki zapachowe z grupy terpenów, które wykazują działanie antyseptyczne i znieczulające. Nie zaleca się spożywania ziela angielskiego przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią, ponieważ może ono wywoływać problemy żołądkowe. Od kiedy ziele angielskie można wprowadzać do diety niemowlaka? Z uwagi na niewielkie rozmiary tej przyprawy i ryzyko zadławienia nie zaleca się podawania ziela dzieciom poniżej 12 miesiąca życia. W przypadku osób chorych na celiakię, zawsze należy zapoznać się z informacją zamieszczoną na opakowaniu ziela przez producenta. Ziele angielskie nie zawiera glutenu, ale w zakładach produkcyjnych często gromadzone są inne produkty, które mogą być jego źródłem. Czym można zastąpić ziele angielskie? Jeśli akurat nie mamy pod ręką tej przyprawy, podobny smak uzyskamy mieszając ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczkę cynamonu ze szczyptą soli i pieprzu.

Ziele angielskie - zastosowanie w kosmetyce

Owoce korzennika lekarskiego wykorzystywane są do produkcji m.in. kosmetyków do cery trądzikowej. Właściwości tej przyprawy łagodzą podrażnienia skóry, zmniejszają stany zapalne mogą się przyczynić do zahamowania powstawania nowych zmian. Ziele angielskie wykazuje również działanie nawilżające i regenerujące, dlatego też stanowi skłądnik wielu maseczek, kremów i maści. Na jego bazie można przygotować w domowym zaciszu regeneracyjną odżywkę do włosów.

Gdzie kupić ziele angielskie? Jaka cena?

Ziele angielskie jest powszechnie dostępne w każdym sklepie. Wygodnym rozwiązaniem są jednak zakupy przez internet. Dobrze jest wybrać przyprawę w formie ziaren, chociaż występuje ona także w postaci mielonej. Całe ziarna dłużej zachowają swój wyrazisty aromat. Za opakowanie 50- gramowe ziela angielskiego zapłacimy mniej niż 5 zł.

Skład

Ziele angielskie to źródło witaminy C, A, witamin z grupy B oraz niacyny i ryboflawiny. Zawiera potas, żelazo, mangan oraz miedź. Dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodanów i błonnika. Zwiększa również przyswajanie selenu i beta-karotenu. Olejki eteryczne zawarte w tej przyprawie nadają jej przyjemnego smaku i wykazują działanie znieczulające i antyseptyczne. Zawartość eugenolu wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Jednakże ziele spożyte w nadmiarze może wywoływać zaburzenia pokarmowe.

Właściwości ziela angielskiego. Na co pomaga?

Właściwości wspierające pracę układu pokarmowego sprawiają, że ziele angielskie zalecane jest zwłaszcza osobom cierpiącym na ból brzucha, wzdęcia i kolki. Wykazuje działanie wiatropędne, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Zawartość taniny w zielu angielskim sprawia, że pomaga ono również w dolegliwościach bólowych, działa rozgrzewająco. Kąpiele i okłady z dodatkiem ziela są często stosowane na stawy w bólach reumatycznych oraz nerwobólach. Ziele angielskie charakteryzuje się również działaniem antyseptycznym oraz przeciwutleniającym.

 

ziele angielskie


Ziele angielskie przepisy / Ziele angielskie zastosowanie

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia


Karkówka peklowana w winie

Karkówka peklowana w winie

Składniki:

- karkówka – 3 kg
- marchew – 3 sztuki
- pietruszka (korzeń) – 3 sztuki
- cebula – 3 sztuki
- czerwone wino wytrawne – 2 szklanki
- liść laurowy – 3 sztuki
- ziele angielskie, pieprz czarny, owoc jałowca – po 10 ziaren
- masło – 3 łyżki
- sól – 3 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki.
Zagotować wino, dodać przyprawy i pokrojone warzywa.
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, włożyć do przygotowanej marynaty winnej, zostawić w lodówce na 4 dni.
Zapeklowaną karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, na wierzchu ułożyć masło, przykryć pokrywą i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 3 godziny. W międzyczasie przewracać mięso.


Czerwona musztarda

Czerwona musztarda

Składniki:

- pomidory – 2 kg
- cebula – 3 szt
- olej – 2 łyżki
- ocet 10% - 1 łyżka
- gorczyca biała – 1 łyżka
- ziele angielskie – 3 szt
- ziarno pieprzu – 3 szt
- sól, cukier       – szczypta
- musztarda sarepska – 5 dag

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zarumienienia.
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, gotować tak długo, aż się rozpadną, całość zmielić w blenderze na gładką masę.
Dodać do przecieru ocet, musztardę, gotować aż masa zgęstnieje.
Wszystkie przyprawy zmielić w młynku, dodać do gotującej się masy.
Nakładać gorącą musztardę do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem, zostawić w takiej pozycji do całkowitego ostygnięcia.


Pasztet z majerankiem

Pasztet z majerankiem

Składniki:

- mięso wołowe – 0,5 kg
- wątróbka drobiowa – 0,5 kg
- kurczak cały
- golonka wieprzowa – 1 szt
- jajka – 8 szt
- marchew – 3 średniej wielkości
- korzeń pietruszki – 1 szt
- seler – 1 mały
- grzyby suszone – 3-4 sztuki
- ziele angielskie – 3 ziarna
- majeranek otarty - 1-2 łyżeczki
- liście laurowe – 3 szt
- 3 kajzerki namoczone w mleku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić na kawałki, dodać warzywa, namoczone uprzednio grzyby oraz przyprawy, zagotować. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę.
Odcedzić całość, odlać szklankę wywaru, pozostawić do ostygnięcia
Wszystko przemielić w maszynce na gładką masę
Dodać namoczone w mleku kajzerki oraz jajka, dolać wywar
Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza


Ziele angielskie Zastosowanie

Jak stosować? Kiedy dodać do zupy?

Wiele osób zastanawia się do czego wykorzystać ziele angielskie? Zazwyczaj występuje ono w towarzystwie liścia laurowego, ale doskonale komponuje się także z cynamonem. , goździkami, czosnkiem i gałką muszkatołową. Najczęściej dodawane jest do różnego rodzaju mięs, gulaszów, marynat i sosów. Używa się go także do przyprawiania kiełbasy, wędlin, kiszonych ogórków i kapusty. Stanowi również dodatek do likierów, a w Stanach Zjednoczonych wykorzystuje się ziele angielskie do przygotowywania deserów np. ciast. Z powodzeniem możesz dodać tę przyprawę do leczo, a także do zupy. Ziele angielskie dodawaj do potraw zawsze na początku gotowania. Jego silny aromat podkreśli ich smak.

Zastosowanie w kuchni:

•    Ziele angielskie nadaje potrawom intensywnego zapachu. Jest to spowodowane olejkami pigmentowymi, zawartymi w tej przyprawie. 
•    Ziele jest popularną przyprawą w kuchni europejskiej. Dodaje się je do marynat, zup, sosów i mieszanek przyprawowych. 
•    Ziele jest dodawane do kiszenia ogórków, do dań z dziczyzny i wołowiny. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ziele angielskie Opinie o produkcie: Ziele angielskie - 50g

User avatar
Bożena N.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
17/04/20
Ok
Review by Bożena N. on 17 Apr 2020 review stating Ok
Polecam. Aromatyczne ziarna
J
Jadwiga
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
21/12/19
ziele angielskie
Review by Jadwiga on 21 Dec 2019 review stating ziele angielskie
Bardzo często kupuję.Dobre,aromatyczne,w dobrej cenie.
U
Ula
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/03/18
ZIELE ANGIELSKIE - 50G
Review by Ula on 22 Mar 2018 review stating ZIELE ANGIELSKIE - 50G
Przyprawa bardzo dobrej jakości w przystępnej cenie.
M
Maria
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/09/17
ziele angielskie
Review by Maria on 20 Sep 2017 review stating ziele angielskie
duże, aromatyczne ziarna,dobra cena, polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również