herbaty
Ziele angielkie cena, ziele właściwosci, zastosowanie
Ziele angielkie cena, ziele właściwosci, zastosowanie
Ziele angielkie cena, ziele właściwosci, zastosowanie

Ziele angielskie - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAMeksyk
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

4,75 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ziele angielskie Zastosowanie

Jak stosować? Kiedy dodać do zupy?

Wiele osób zastanawia się do czego wykorzystać ziele angielskie? Zazwyczaj występuje ono w towarzystwie liścia laurowego, ale doskonale komponuje się także z cynamonem. , goździkami, czosnkiem i gałką muszkatołową. Najczęściej dodawane jest do różnego rodzaju mięs, gulaszów, marynat i sosów. Używa się go także do przyprawiania kiełbasy, wędlin, kiszonych ogórków i kapusty. Stanowi również dodatek do likierów, a w Stanach Zjednoczonych wykorzystuje się ziele angielskie do przygotowywania deserów np. ciast. Z powodzeniem możesz dodać tę przyprawę do leczo, a także do zupy. Ziele angielskie dodawaj do potraw zawsze na początku gotowania. Jego silny aromat podkreśli ich smak.

Zastosowanie w kuchni:

•    Ziele angielskie nadaje potrawom intensywnego zapachu. Jest to spowodowane olejkami pigmentowymi, zawartymi w tej przyprawie. 
•    Ziele jest popularną przyprawą w kuchni europejskiej. Dodaje się je do marynat, zup, sosów i mieszanek przyprawowych. 
•    Ziele jest dodawane do kiszenia ogórków, do dań z dziczyzny i wołowiny. 


Ziele angielskie Opis

Ziele angielskie to nasiona drzewa o nazwie korzennik lekarski. Suszone wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa. Znalazły zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym z uwagi na zawartość znacznej ilości olejków eterycznych. Charakterystyczny smak i bogaty aromat ziela sprawia, że jest ono popularnym dodatkiem do zup, sosów, mięs i marynat. Warto stosować tę przyprawę jak najczęściej, ponieważ ma wiele cennych wartości odżywczych. Jak i do czego używać ziela angielskiego? O tym w poniższym artykule.

Co to jest ziele angielskie?

Ziele angielskie to suszone nasiona drzewa pimentowego, nazywanego inaczej korzennikiem lekarskim. Wykorzystywane jako przyprawa. Znane już w XVI w. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb. Wspomina o nim także hiszpański podróżnik Francisco Hernandez. Twierdzi on, że ziele wywodzi się z terenów Ameryki Środkowej i Meksyku. Przyjmuje, że było wykorzystywane przez Azteków do przyprawiania czekolady. Uchodziło wówczas za jedną z najpopularniejszych przypraw zaraz obok wanilii. Początkowo było mylone z pieprzem stąd inna nazwa tej przyprawy „pieprz angielski,”, „pieprz pachnący”. Dlaczego więc ziele określane nazywane jest angielskim skoro wywodzi się z Ameryki? W Anglii była to bardzo popularna przyprawa i to właśnie stamtąd przywędrowała do Polski. Obecnie uprawa ziela angielskiego odbywa się w całej strefie międzyzwrotnikowej, a także w Indiach. Najlepsze gatunki pochodzą z Jamajki, Barbadosu i Kuby. W stanie naturalnym drzewo pimentowe można spotkać w Ameryce Południowej i Środkowej. Nie jest wymagające w uprawie i długo wydaje owoce. Osiąga do 10 metrów wysokości i jest wiecznie zielone. Owoce przypominają kształtem jagody, początkowo są zielone, w miarę dojrzewania przybierają brunatną barwę. Gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe, zbiera się je i suszy. Po wysuszeniu przypominają nieco pieprz. Jak smakuje ziele angielskie? Jest bardzo aromatyczne, lekko piekące, w smaku przypomina połączenie pieprzu, gałki muszkatołowej i goździków. Można wyczuć również lekką nutkę kardamonu. Szczególnie wyrazista w smaku jest skórka, która otacza ziarno. Korzennik to roślina zielarska. Olejki w niej zawarte wykorzystywane są w stomatologii z uwagi na właściwości antyseptyczne. Na ich bazie produkuje się również kosmetyki np. balsamy. Ziele angielskie łagodzi także problemy trawienne. Jest pomocne przy w zdęciach oraz kolkach.

Czy jest zdrowe? Czy uczula?

Ziele angielskie jest bardzo zdrowe, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. To źródło żelaza, wapnia, miedzi i magnezu. Jest bogate w błonnik i węglowodany. Odznacza się wysoką zawartością witaminy C i witamin z grupy B. Wspomaga procesy trawienne, rozluźnia mięśnie brzucha. Zawiera związki zapachowe z grupy terpenów, które wykazują działanie antyseptyczne i znieczulające. Nie zaleca się spożywania ziela angielskiego przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią, ponieważ może ono wywoływać problemy żołądkowe. Od kiedy ziele angielskie można wprowadzać do diety niemowlaka? Z uwagi na niewielkie rozmiary tej przyprawy i ryzyko zadławienia nie zaleca się podawania ziela dzieciom poniżej 12 miesiąca życia. W przypadku osób chorych na celiakię, zawsze należy zapoznać się z informacją zamieszczoną na opakowaniu ziela przez producenta. Ziele angielskie nie zawiera glutenu, ale w zakładach produkcyjnych często gromadzone są inne produkty, które mogą być jego źródłem. Czym można zastąpić ziele angielskie? Jeśli akurat nie mamy pod ręką tej przyprawy, podobny smak uzyskamy mieszając ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczkę cynamonu ze szczyptą soli i pieprzu.

Ziele angielskie - zastosowanie w kosmetyce

Owoce korzennika lekarskiego wykorzystywane są do produkcji m.in. kosmetyków do cery trądzikowej. Właściwości tej przyprawy łagodzą podrażnienia skóry, zmniejszają stany zapalne mogą się przyczynić do zahamowania powstawania nowych zmian. Ziele angielskie wykazuje również działanie nawilżające i regenerujące, dlatego też stanowi skłądnik wielu maseczek, kremów i maści. Na jego bazie można przygotować w domowym zaciszu regeneracyjną odżywkę do włosów.

Gdzie kupić ziele angielskie? Jaka cena?

Ziele angielskie jest powszechnie dostępne w każdym sklepie. Wygodnym rozwiązaniem są jednak zakupy przez internet. Dobrze jest wybrać przyprawę w formie ziaren, chociaż występuje ona także w postaci mielonej. Całe ziarna dłużej zachowają swój wyrazisty aromat. Za opakowanie 50- gramowe ziela angielskiego zapłacimy mniej niż 5 zł.

Skład

Ziele angielskie to źródło witaminy C, A, witamin z grupy B oraz niacyny i ryboflawiny. Zawiera potas, żelazo, mangan oraz miedź. Dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodanów i błonnika. Zwiększa również przyswajanie selenu i beta-karotenu. Olejki eteryczne zawarte w tej przyprawie nadają jej przyjemnego smaku i wykazują działanie znieczulające i antyseptyczne. Zawartość eugenolu wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Jednakże ziele spożyte w nadmiarze może wywoływać zaburzenia pokarmowe.

Właściwości ziela angielskiego. Na co pomaga?

Właściwości wspierające pracę układu pokarmowego sprawiają, że ziele angielskie zalecane jest zwłaszcza osobom cierpiącym na ból brzucha, wzdęcia i kolki. Wykazuje działanie wiatropędne, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Zawartość taniny w zielu angielskim sprawia, że pomaga ono również w dolegliwościach bólowych, działa rozgrzewająco. Kąpiele i okłady z dodatkiem ziela są często stosowane na stawy w bólach reumatycznych oraz nerwobólach. Ziele angielskie charakteryzuje się również działaniem antyseptycznym oraz przeciwutleniającym.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ziele angielskie Opinie o produkcie: Ziele angielskie - 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]

czytaj więcej...

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...