Tymianek mielony 50 g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,62 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Tymianek Opis

Tymianek (inaczej macierzanka) to roślina przyprawowa i lecznicza uprawiana w wielu rejonach świata. Znana już w czasach starożytnych. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i greckiej. Świetnie komponuje się z mięsem, nabiałem i makaronami. Stanowi również aromatyczny dodatek do pizzy. Z uwagi na działanie bakteriobójcze tymianek wykorzystywany jest także pomocniczo w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz problemów trawiennych. Zawarte w nim olejki eteryczne stanowią składnik wielu past do zębów i płynów do dezynfekcji jamy ustnej. Poznaj właściwości macierzanki i dowiedz się jak wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest tymianek i gdzie występuje?

Tymianek (nazywany również macierzanką) to krzew, który rośnie dziko u wybrzeży Morza Śródziemnego oraz na obszarze Ameryki Południowej. Nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa „thymos”, co oznacza odwagę, siłę, męstwo. W czasach starożytnych wierzono w pobudzającą moc tymianku. W Egipcie wykorzystywano tymianek do balsamowania zwłok. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach Europy i Ameryki jako roślina lecznicza i przyprawowa. Jak wygląda tymianek? Krzewy dorastają do 40 cm wysokości, łodyga jest zdrewniała w dolnej części, a kwiaty przybierają kolor różowo – fioletowy i przyciągają pszczoły. Jest to roślina miododajna. Kiedy kwitnie? Okres kwitnienia trwa od czerwca do października. Owoce zawiązują się na przełomie lipca i sierpnia. Są to drobne, brunatne rozłupki. Roślina wydziela przyjemny zapach, jest bardzo aromatyczna. Występuje w różnych odmianach. Najbardziej znane gatunki to tymianek cytrynowy, złoty, srebrny, kminkowy, ogrodowy. Z łatwością można uprawiać go w przydomowym ogródku lub w doniczce. Sprawdza się do obsadzania skalniaków. Nasiona wysiewa się zwykle na przełomie marca i kwietnia. Surowcem wykorzystywanym w kuchni i przemyśle farmaceutycznym jest ziele tymianku, czyli niezdrewniała część łodygi z liśćmi i kwiatami, które zaczynają kwitnąć. Jest to roślina olejkowa, więc proces jej suszenia odbywa się w temperaturze 30 – 35 stopni Celsjusza.

Gdzie można kupić tymianek mielony?

Tymianek mielony możesz nabyć obecnie w każdym supermarkecie. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość produktu. W sklepie internetowym przyprawa ta może być nieco droższa. Sprzedawana jest zazwyczaj w większych, bardziej ekonomicznych opakowaniach. Również jakość takiego produktu jest o wiele wyższa. W ten sposób możesz cieszyć się bogatym aromatem tymianku znacznie dłużej.

Tymianek z podbiałem

Połączenie tych dwóch roślin jest często wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym celem wzmocnienia ich właściwości. Tabletki do ssania z tymiankiem i podbiałem są stosowane pomocniczo na ból gardła, chrypkę i kaszel. Obie rośliny wykazują działanie przeciwzapalne, osłonowe i ściągające. Stymulują wydzielanie śliny, co zapewnia odpowiednie nawilżenie błon śluzowych.

Przeciwwskazania

Tymianek mielony stosowany jako przyprawa jest bezpieczny dla zdrowia i rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Od kiedy może być stosowany w diecie dziecka? Niewielkie ilości tej przyprawy mogą być podawane już po 1 roku życia. Nie ma przeciwwskazań do stosowania go przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Z uwagi na zawartość w tymianku olejków eterycznych, których jednym ze składników jest tymol, należy zachować szczególną ostrożność podczas aromaterapii. Inhalacje z dodatkiem zbyt dużej ilości tej substancji mogą wywoływać skutki uboczne tj. nudności, wymioty, bóle głowy. Nie są zalecane dla kobiet w ciąży i dzieci przed osiągnięciem 6 roku życia. W przypadku preparatów farmakologicznych z dodatkiem tymianku, zawsze należy zapoznać się z zaleceniami wskazanymi na opakowaniu przez producenta.

Co zawiera macierzanka?

Tymianek to skarbnica substancji czynnych tj. olejki eteryczne, związki garbnikowe, kwasy polifenolowe, flawonoidy i saponiny. Zawiera także wartościowe dla naszego minerały (potas, wapń, fosfor, magnez), witaminę C oraz witaminy z grupy B. Skład chemiczny ziela tymianku może się różnić, a ma na to wpływ kilka czynników: pochodzenie, termin zbioru, warunki suszenia oraz przechowywania surowca.

Właściwości tymianku

Tymianek wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego wykorzystywany jest pomocniczo w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych. Stosuje się go również wspomagająco w zaburzeniach czynności układu pokarmowego z uwagi na właściwości łagodzące. Z ziela tymianku przygotowuje się napary, okłady, kąpiele i płukanki. Rozgniecione liście wykorzystuje się jako okłady w przypadku ukąszenia owadów.

 

tymianek

 

Bibliografia:

Beata Król, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz   - „Wpływ metody suszenia na cechy sensoryczne oraz skład olejku eterycznego tymianku właściwego (THYMUS VULGARIS L.)”;   ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 4 (101), 162 – 175


Tymianek KCAL

Ile ma kalorii?

Garść tymianku (około 15 gram) dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 15 kalorii. Z czystym sumieniem mogą sięgać po tę przyprawę nawet osoby na diecie.


Tymianek przepisy / Tymianek zastosowanie

ZUPA - KREM Z CUKINII

ZUPA - KREM Z CUKINII

Składniki
- 600 g cukinii
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki lubczyku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól himalajska do smaku

Wykonanie:
W garnku roztop masło i oliwę. Dodaj i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodaj i podduś przez ok. 5 minut pokrojoną w kostkę cukinię.
Do podduszonej cukinii dodaj przyprawy. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Zupę zblenduj na gładki krem, pod koniec blendowania dodając śmietankę. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 


Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Składniki:

- Około 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
- 1 szczypta soli himalajskiej;
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż go do średniej wielkości miski;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, sól himalajską oraz tymianek;
Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka;
Przykryj blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarniki do temperatury 220oC;
Rozłóż kawałki kurczaka na blaszce i piecz je w piekarniku przez około 15-25 minut.

Gotowe kawałki kurczaka możesz dodać do pełnej warzyw sałatki lub spożywać je w formie przekąski z dodatkiem domowego sosu jogurtowo-czosnkowego.


Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mąka pszenna (do obtoczenia)
- mleko do namoczenia bułki
- sos: 5 cebul, masło do smażenia, olej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki wody, sól, pieprz, kminek, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie:

5 sztuk cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Namoczyć kajzerkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśniętą kajzerkę, wszystko wymieszać, gdy masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej, doprawić do smaku.
Formować kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, zalać całość wodą, dodać kminek i tymianek, gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Rozrobić wodę z mąką, by zagęścić sos, dodać do kotletów, ponownie zagotować.
Kotlety podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami


Tymianek Zastosowanie

Do czego pasuje tymianek?

Liść tymianku to wspaniała przyprawa, która wyróżnia się ostrym, ciepłym i lekko pikantnym aromatem i smakiem. Takie nuty dodają wyrazistości każdej potrawie i rozpieszczają podniebienie. Nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat. Tymianek mielony możesz dodać do różnego rodzaju mięs. Kompunuje się idealnie zarówno z wieprzowiną, wołowiną, jak i drobiem. Sprawdzi się jako dodatek do mielonych kotletów, ryby, wzbogaci smak zup np. rosołu. Możesz użyć go do przyrządzania pizzy, bigosu, dobrze smakuje w towarzystwie różnego rodzaju serów oraz potraw z roślin strączkowych. Macierzankę wykorzystuje się także do picia. Można przygotować z niej syrop, dodać do wina lub nalewki. Napar z tymianku stosowany jest do domowych inhalacji oraz płukanek do włosów.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Tymianek Opinie o produkcie: Tymianek mielony 50 g

E
Endi69
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/11/17
Tymianek
Review by Endi69 on 28 Nov 2017 review stating Tymianek
Pyszne. Polecam.
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/08/17
TYMIANEK 50 G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating TYMIANEK 50 G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
A
agnieszka
5.0 star rating
31/01/20
Tymianek
Review by agnieszka on 31 Jan 2020 review stating Tymianek
Pyszny i pachnący. Jestem zadowolona z zakupu.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również