DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Rozmaryn krojony 50g - VIVIO

%Rozmaryn Mielony przepisy Opinie Cena Zastosowanie

Rozmaryn krojony 50g - VIVIO

Cena regularna: 3,00 zł
1,29 zł
Najniższa cena z 30 dni: 1,29 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Rozmaryn mielony - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Albania / Egipt / PolskaVIVIO

Rozmaryn mielony - Zastosowanie

Rozmaryn – przyprawa w kuchni i nie tylko. Poznaj jego szerokie zastosowanie

Rozmaryn mielony możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się on podczas produkcji wina, które jest w stanie ukoić nasze nerwy, a sporządzony na jego bazie napar może okazać się pomocny w leczeniu zakażeń w obrębie górnych dróg oddechowych. Warto również wiedzieć, że rozmaryn w formie nalewki dobrze sprawdza się w oczyszczaniu skóry o skłonnościach do występowania zmian trądzikowych. W codziennej kuchni, niniejsze zioło bez przeszkód można dodawać zarówno do zup, sosów, jak i sałatek. Smak tej przyprawy doskonale komponuje się z mięsami, rybami, owocami morza, serami jak i warzywami. Co ciekawe, rozmaryn często wykorzystywany jest również podczas produkcji perfum i kosmetyków, których celem jest opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Suszony rozmaryn ma w przeciwieństwie do innych ziół silniejszy aromat niż świeża roślina. Dlatego w kuchni stosuje się go w formie suszonej, jako przyprawę do potraw mięsnych i grillowanego mięsa.

Rozmaryn mielony - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych rozmarynu mielonego

Rozmaryn mielony jest powszechnie znaną przyprawą o niezwykłym aromacie. Niemniej jednak, to nie jej wyjątkowy smak, a cenne właściwości lecznicze wzbudzają największe zainteresowanie w środowisku dietetyków i pasjonatów zdrowego odżywiania. Okazuje się, że spożywanie rozmarynu (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) może wpływać na łagodzenie dolegliwości żołądkowych oraz obniżanie poziomu cukru we krwi. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej przyprawy? Najciekawsze informacje na temat rozmarynu znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić rozmaryn mielony?

Jak przechowywać rozmaryn mielony?

Do czego można dodawać rozmaryn mielony?

  • Rozmaryn – przyprawa w kuchni i nie tylko. Poznaj jego szerokie zastosowanie;

  • Rozmaryn mielony – przepisy.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się rozmaryn mielony?

Rozmaryn należy do rodziny jasnotowatych, charakteryzujących się wysoką aktywnością przeciwutleniaczy. Roślina ta jest ciepłolubna, dlatego też występuje najczęściej w regionie Morza Śródziemnego (na przykład, we Francji, Włoszech, w Grecji oraz Hiszpanii). Niemniej jednak, jej liczne uprawy możemy spotkać również na wybrzeżu Morza Czarnego oraz w Stanach Zjednoczonych i w Meksyku. Od kilku sezonów, domowa uprawa rozmarynu cieszy się popularnością również w naszym kraju. Niniejszą roślinę można hodować w doniczce i wystarczy jedynie zapewnić jej odpowiednią ilość wody oraz właściwą temperaturę. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, rozmaryn na szeroką skalę wykorzystywany jest zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym.

Jako przyprawa, rozmaryn dostępny jest najczęściej w postaci świeżych, suszonych lub mielonych liści, charakteryzujących się intensywnym smakiem. Rozmaryn mielony posiada jasno-zieloną barwę i sypką konsystencję. Bez przeszkód można dodawać go do licznych potraw, nie tylko kuchni śródziemnomorskiej. Warto wiedzieć, że na rynku obecny jest również olejek wytwarzany z liści niniejszej rośliny, który często wykorzystywany jest w pielęgnacji, jak i celach leczniczych. Rozmaryn zawiera w sobie zarówno białko, tłuszcz, węglowodany, jak i cenny błonnik. Ponadto, znajdziemy w nim wartościowe witaminy (takie jak: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C) oraz niezbędne minerały (w tym: magnez, żelazo, potas, sód oraz żelazo).

Rozmaryn – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka

Ze względu na bogatą zawartość cennych składników (w tym olejków eterycznych), rozmaryn wykazuje liczne właściwości zdrowotne, które znane były ludzkości już od starożytności. W zamierzchłych czasach uważano również, że gałązki niniejszego zioła są w stanie opędzać złe duchy i zapewniać domownikom spokojny sen. Dzisiaj jednak badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ rozmarynu na wspomaganie leczenia i profilaktykę cukrzycy. Okazuje się bowiem, że ekstrakt pozyskiwany z liści powyższego zioła przyczynia się do wzrostu poziomu insuliny. Ponadto, przypuszcza się, iż roślina ta wykazuje działanie ochronne w kontekście komórek beta trzustki. Dlatego też, rozmaryn szczególnie zalecany jest w diecie osób, które zmagają się z problemem cukrzycy i insulinooporności. Warto również wiedzieć, że niniejsza roślina wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Wszystko to za sprawą obecności kwasu karnozowego, którego zadaniem jest ochrona plamki żółtej przed zwyrodnieniami.

Nie bez znaczenia jest również wpływ rozmarynu na łagodzenie dolegliwości żołądkowych u człowieka. Okazuje się, iż substancje zawarte w tej roślinie niwelują bóle żołądka, a przy tym wykazują działanie żółciotwórcze. W związku z tym, wprowadzenie rozmarynu do zrównoważonej diety może wspomagać procesy trawienne, jak również chronić układ pokarmowy przed powstawaniem choroby wrzodowej. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii potwierdzają pozytywny wpływ niniejszej przyprawy na funkcjonowanie wątroby. Niemniej jednak, wymienione wyżej działania lecznicze to nie jedyne zalety rozmarynu. Warto wiedzieć, iż wykazuje on również pozytywny wpływ na układ nerwowy człowieka. Między innymi, poprzez bogatą zawartość witamin z grupy B. Niemniej jednak, naukowcy zwracają szczególną uwagę na przeciwutleniacze pochodzące z liści niniejszej rośliny. Zauważyli oni, ze specjalny wyrób farmaceutyczny, sporządzony na bazie rozmarynu, może niwelować łagodne zaburzenia poznawcze, jak również poprawiać zdolność do zapamiętywania i uczenia się. Ciekawą informację stanowi również fakt, iż zioło to często stosowane jest w środkach farmaceutycznych o działaniu uspokajającym.

Chociaż rozmaryn wykazuje liczne właściwości zdrowotne, należy pamiętać, że jest on jedynie środkiem wspomagającym proces leczenia, a nie go zastępującym. Dlatego też, nie można stosować niniejszej substancji zamiast środków zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie rozmarynu w celach leczniczych za każdym razem powinno konsultowane być z doświadczonym specjalistą (na przykład lekarzem lub farmaceutą).

Rozmaryn na włosy – czy może zapobiegać siwieniu?

Rozmaryn wykorzystywany jest nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kosmetyce. Dzięki właściwościom antyseptycznym, często stosowany jest on podczas produkcji toników, peelingów oraz płynów micelarnych do oczyszczania twarzy. Niemniej jednak, na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie tego zioła w produktach przeznaczonych do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Rozmaryn odpowiedzialny jest bowiem za zwalczanie problemu łupieżu, jak również nadmiernego przetłuszczania się. Warto również wiedzieć, że płukanka przygotowana na bazie niniejszego zioła stymuluje działanie melanocytów, czyli komórek odpowiedzialnych za pigmentację włosów. W związku z tym, kosmetyki zawierające w swoim składzie rozmaryn mogą przyczyniać się do spowolnienia procesu siwienia włosów, jak również przyciemniania ich koloru. Ponadto, olejek rozmarynowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji suchych i połamanych końcówek, przywracając im blask i elastyczność.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania rozmarynu mielonego

W większości przypadków spożywanie rozmarynu mielonego jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Okazuje się bowiem, że rozmaryn mielony (podobnie jak inne zioła) może odpowiedzialny być za wywoływanie reakcji alergicznych (zarówno ze strony układu oddechowego, jak i skóry). Dlatego też, powinien być wprowadzany do naszej diety stopniowo. Ponadto, szczególną ostrożnością w jego stosowaniu powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Warto również pamiętać, że stosowanie niniejszego zioła w celach leczniczych zawsze musi być konsultowane z doświadczonym specjalistą, nie tylko z dziedziny ziołolecznictwa.

Rozmaryn mielony – cena

Rozmaryn mielony sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 7,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupu warto również zwrócić uwagę na kraj pochodzenia przyprawy oraz datę jej ważności do spożycia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące rozmarynu mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić rozmaryn mielony? Rozmaryn w mielonej postaci możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać nie tylko atrakcyjną cenę produktu, ale również dużą ilość istotnych informacji na jego temat (na przykład, jego właściwości zdrowotnych oraz zastosowania w codziennej kuchni).

Pytanie 2: Jak przechowywać rozmaryn mielony? Rozmaryn najlepiej przechowywać jest w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Bez przeszkód można zamknąć go zarówno w szklanym pojemniku, jak i papierowej torebce. Zioło to warto również chronić przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych.

Pytanie 3: Do czego można dodawać rozmaryn mielony? Rozmaryn można dodawać do licznych dań zarówno kuchni polskiej, jak i śródziemnomorskiej. Ze względu na swój charakterystyczny smak, znajduje on szerokie zastosowanie podczas przygotowywania dań mięsnych oraz wegańskich.

 

rozmaryn mielony

 

Podsumowanie

Rozmaryn to nie tylko doskonała przyprawa do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale również roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jej stosowanie (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczna aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy w przyszłości, jak również wspomożenia czynności wzroku. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić rozmaryn mielony do swojego jadłospisu i wypróbować jeden z zaproponowanych przez nas przepisów.

Bibliografia

  1. Andrade Furtado M, Fernandes de Almeida LC, Andrade Furtado R i wsp. Antimutagenicity of rosmarinic acid in swiss mice evaluated by the micronucleus assay. Mutat Res 2008; 657:150-4;
  2. Bozin B, Mimica-Dukic N, Samojlik J i wsp. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage ( Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. J Agric Food Chem 2007; 55:7879-85;
  3. Bakirel T, Bakirel U, Üstüner Keles O i wsp. In vitro assessment of antidiabetic and antioxidant activities of rosemary ( Rosmarinus officinalis) in alloxan-diabetic rabbits. J Ethnopharmacol 2008; 116:64-73;
  4. Cheung S, Tai J. Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. Oncol Rep 2007; 17:1525-31;
  5. Del Bano MJ, Castillo J, Benavente-Garcia O i wsp. Radioprotective-antimutagenic effects of rosemary phenolics against chromosomal damage induced in human lymphocytes by γ-rays. J Agricult Food Chem 2006; 54:2064-8;
  6. Hać-Szymańczuk i wsp. (2009). BADANIE AKTYWNOŚCI PRZECIWBAKTERYJNEJ ROZMARYNU LEKARSKIEGO. Nauka Przyroda Technologie Tom 3, Zeszyt 4;
  7. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B, Mścisz A. Poszukiwanie wyciągów roślinnych o wysokiej aktywności antybiotycznej. Post Fitoter 2009; 1:3-11;
  8. Kowalska K., Olejnik A., Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym, "Postępy Fitoterapii" 2010, nr 2;
  9. Martin R, Pierrard C, Lejeune F i wsp. Photoprotective effect of a water-soluble extract of Rosmarinus officinalis L. against UV-induced matrix metalloproteinase-1 in human dermal fibroblasts and reconstructed skin. Eur J Dermatol 2008; 18:128-35;
  10. Poeckel D, Greiner C, Verhoff M i wsp. Carnosic acid and carnosol potently inhibit human 5-lipooxygenase and suppress pro-inflammatory responses of stimulated human polymorphonuclear leukocytes. Biochem Pharmacol 2008;
  11. Rau O, Wurglics M, Paulke A i wsp. Carnosic acid and carnosol, phenolic diterpene compounds of the labiate herbs rosemary and sage, are activators of the human peroxisome proliferator-activated receptor gamma. Planta Med 2006; 72:881-7;
  12. Wijeratne SSK, Cuppett SL. Potential of rosemary ( Rosmarinus officinalis L.) diterpenes in preventing lipid hydroperoxide mediated oxidative stress in Caco-2 cells. J Agric Food Chem 2007; 55:1193-9;
  13. Wolski T, Hołderna-Kędzia E, Ludwiczak A. Ocena składu chemicznego oraz aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejków eterycznych i preparatów galenowych otrzymywanych z liści rozmarynu i szałwii lekarskiej. Post Fitoter 2001; 4:6-11.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów