tydzień produktów pszczelarskich
Dzień darmowej dostawy
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena
Pieprz czarny ziarno przepisy, właściwości, cena

Pieprz czarny ziarno 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIABrazylia / Wietnam / Indonezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 50zł

3,78 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pieprz czarny ziarno Zastosowanie

Pieprz czarny stanowi doskonały dodatek do większości dań wytrawnych. Jest obowiązkową przyprawą do mięs. Dodaje się go również do jajek, jajecznicy i omletów. Warto doprawiać nim także warzywa oraz sosy warzywne i mięsne. Oczywiście pieprz czarny stanowi również obowiązkowy dodatek do zup.

Pieprz czarny można wykorzystać nie tylko w kuchni. Jego działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne może mieć również korzystny wpływ na cerę, zmiany skórne i włosy. Z tego powodu może stanowić składnik kosmetyków naturalnych przygotowywanych w domu.


Pieprz czarny ziarno Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania pieprzu czarnego w ziarnach

Pieprz czarny należy do jednej z najczęściej wykorzystywanych w naszej kuchni przypraw. Nadaje potrawom ostrego i wyrazistego smaku. Już niewielki dodatek tej substancji sprawia, że dania nabierają wyjątkowego charakteru i ciekawego smaku. Okazuje się jednak, że pieprz czarny posiada nie tylko niezastąpione walory smakowe, ale również charakteryzuje się korzystnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. Regularne stosowanie tej przyprawy może wpłynąć na wiele aspektów zdrowotnych. Za właściwości te odpowiada głównie piperyna o udokumentowanym działaniu przeciwutleniającym.

Czy pieprz może mieć negatywny wpływ na organizm?

Pieprz mielony czy w ziarnach – który wybrać?

Gdzie kupić pieprz czarny ziarno 1 kg?

  • Pieprz czarny ziarno – zastosowanie

Pieprz czarny ziarno – jak powstaje i skąd pochodzi?

Pieprz czarny to roślina lubiąca wilgotne i gorące tereny. Jej uprawa jest szczególnie rozpowszechniona w rejonie południowo-wschodnich Indii. W kuchni cenione są przede wszystkim owoce tej rośliny. Uznawana jest za najstarszą znaną przyprawę świata.

Z owoców pieprzu czarnego wytwarzana jest znana wszystkim przyprawa o wysokiej zawartości olejków eterycznych i alkaloidów piperyny. To właśnie duże stężenie tych związków sprawia, że pieprz charakteryzuje się ostrym, piekącym smakiem.

W zależności od sposobów obróbki ziaren pieprzu wyróżnia się:

  • pieprz czarny – z owoców fermentowanych, suszonych i niedojrzałych
  • pieprz biały – z dojrzałych owoców gotowanych i moczonych w solonej wodzie, cechuje się łagodniejszym smakiem niż pieprz czarny
  • pieprz zielony – ziarna niedojrzałe, suszone, liofilizowane i marynowane

Pieprz czarny w medycynie tradycyjnej

Pieprz czarny to popularna przyprawa znana niemal na całym świecie od wielu setek lat. Przez tysiąclecia ceniono jej wyrazisty smak. Podobno ulubionym przysmakiem cesarza Nerona był chleb posmarowany miodem z pieprzem. Jednak już w starożytności zauważono nie tylko walory smakowe tej przyprawy, ale również jej korzystny wpływ na zdrowie. Według Hipokratesa pieprz miał pobudzać apetyt, zwiększać łaknienie, leczyć gorączkę oraz ułatwiać kichanie. Ceniona była również możliwość wykorzystania go jako afrodyzjaka. W tradycyjnej medycynie chińskiej pieprz czarny wykorzystywany był również jako środek przeciwbólowy oraz specyfik łagodzący dolegliwości żołądkowe. Stosowano go także w leczeniu astmy i innych chorób dróg oddechowych.

Pieprz czarny – wpływ na organizm człowieka

Setki lat stosowania pieprzu czarnego pozwoliły zaobserwować jego korzystny wpływ na organizm człowieka. Przez długi czas przyprawa ta wykorzystywana była intuicyjne w leczeniu gorączek i dolegliwości żołądkowych. Dzisiaj wiemy już, że za większość właściwości pieprzu czarnego odpowiada zawarta w nim piperyna. Substancja ta charakteryzuje się bardzo ostrym i wyrazistym smakiem i odpowiada za kulinarne wartości przyprawy.

Wiele badań potwierdziło wysoką zawartość składników bioaktywnych w owocach pieprzu czarnego. Doświadczenia naukowe pozwoliły zidentyfikować w przyprawie związki zaliczane do grupy polifenoli. Charakteryzują się one silnym działaniem antyoksydacyjnym, zapobiegając rozwojowi stresu oksydacyjnego w organizmie. Związki z pieprzu czarnego wyróżnia też działanie przeciwbakteryjne. Przeprowadzone eksperymenty naukowe wskazują na możliwość wykorzystania ekstraktów tej rośliny jako skutecznych antybiotyków. Publikacje naukowe podkreślają również hamujące działanie substancji z pieprzu czarnego na komórki guzów nowotworowych. Badano jego wpływ m.in. na komórki raka piersi, prostaty i jelita grubego.

Pieprz czarny a odchudzanie

Wiele mówi się na temat korzystnego wpływu spożywania ostrych przypraw na procesy odchudzania. Również pieprz czarny stał się obiektem zainteresowania osób próbujących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Faktycznie, istnieją badania naukowe wskazujące, że piperyna może stymulować spalanie tkanki tłuszczowej. Prawdopodobnie wpływa ona również na hamowanie gromadzenia tłuszczów oraz modyfikację aktywności enzymów biorących udział w metabolizmie lipidów.

Pieprz czarny ziarno – cena

Pieprz czarny to jedna z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych przypraw. Można znaleźć ją w każdym sklepie spożywczym. Małe opakowanie o pojemności 50g to cena zaledwie 2-3 zł. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w większe ilości przyprawy, opakowania 1 kg możemy znaleźć już za 20-25 zł.

Pieprz czarny – przeciwwskazania

Pieprz czarny uznawany jest z bezpieczną przyprawę. Mogą spożywać ją niemal wszyscy, w tym również dzieci. Niemniej jednak istnieje kilka przeciwwskazań do jej stosowania. Należą do nich stany silnego podrażnienia dróg pokarmowych, takie jak zapalenia żołądka i błon śluzowych jelit. Pieprzu powinny unikać również osoby z chorobami nerek, a także kobiety w trzecim trymestrze ciąży.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu czarnego w ziarnach

Pytanie 1: Czy pieprz może mieć negatywny wpływ na organizm?

Pieprz czarny cechuje się wysoką zawartością substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka. Niemniej jednak każda substancja spożywana w nadmiarze może wywoływać efekty niepożądane. W przypadku pieprzu mogą to być np. dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Za maksymalną bezpieczną dawkę uznaje się 5g dziennie.

Pytanie 2: Pieprz mielony czy w ziarnach – który wybrać?

Pieprz kupowany w ziarnach i mielony w domu cechuje się większą głębią i wyrazistością smaków. Również zawartość składników bioaktywnych w pieprzu mielonym może być mniejsza. Jeśli tylko mamy możliwość mielenia ziaren w domu, warto zdecydować się na to rozwiązanie.

Pytanie 3: Gdzie kupić pieprz czarny ziarno 1 kg?

Pieprz czarny 1 kg znaleźć można w wielu sklepach internetowych. Warto wybierać produkty zaufanych producentów ze sklepów ze zdrową żywnością, aby zyskać gwarancję najwyższej jakości produktu.

 

pieprz czarny ziarno

 

Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny [dostęp: 4.12.20].
  2. https://ekaloria.pl/pieprz-historia-przyprawy/ [dostęp: 4.12.20].
  3. https://yango.pl/medycyna-naturalna/historia-czarnego-pieprzu/ [dostęp: 4.12.20].
  4. Dosoky NS, Satyal P, Barata LM, da Silva JKR, Setzer WN. Volatiles of Black Pepper Fruits (Piper nigrum L.). Molecules. 2019 Nov 21;24(23):4244. doi: 10.3390/molecules24234244. PMID: 31766491; PMCID: PMC6930617.
  5. Tan LY, Yin WF, Chan KG. Piper nigrum, Piper betle and Gnetum gnemon--natural food sources with anti-quorum sensing properties. Sensors (Basel). 2013 Mar 20;13(3):3975-85. doi: 10.3390/s130303975. PMID: 23519352; PMCID: PMC3658786.
  6. Zheng J, Zhou Y, Li Y, Xu DP, Li S, Li HB. Spices for Prevention and Treatment of Cancers. Nutrients. 2016 Aug 12;8(8):495. doi: 10.3390/nu8080495. PMID: 27529277; PMCID: PMC4997408.
  7. Andriana Y, Xuan TD, Quy TN, Tran HD, Le QT. Biological Activities and Chemical Constituents of Essential Oils from Piper cubeba Bojer and Piper nigrum L. Molecules. 2019 May 15;24(10):1876. doi: 10.3390/molecules24101876. PMID: 31096694; PMCID: PMC6571889.
  8. Joanna Newerli – Guz. WŁAŚCIWOSCI PRZECIWUTLENIAJĄCE PRZYPRAW NA PRZYKŁADZIE PIEPRZU CZARNEGO PIPER NIGRUM L. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 887–891.
  9. AGNIESZKA SZAJDEK, JULITTA BOROWSKA. WŁACIWOCI PRZECIWUTLENIAJĄCE ŻYWNOCI POCHODZENIA ROLINNEGO. ŻYWNO. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5 – 28.
  10. https://www.instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/ [dostęp: 4.12.20].
  11. Shah SS, Shah GB, Singh SD, et al. Effect of piperine in the regulation of obesity-induced dyslipidemia in high-fat diet rats. Indian J Pharmacol. 2011;43(3):296-299. doi:10.4103/0253-7613.81516

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Pieprz czarny ziarno Opinie o produkcie: Pieprz czarny ziarno 50g VIVIO

Pieprz czarny ziarno przepisy / Pieprz czarny ziarno zastosowanie

ZUPA Z FASOLI MUNG

ZUPA Z FASOLI MUNG

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung (moczona w wodzie przez noc)
  • 4–5 szklanek wody
  • 1 duża marchewka, pokrojona
  • 1 duża cebula, posiekana
  • garść świeżej pietruszki posiekanej
  • 1 średni słodki ziemniak, pokrojony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki musztardy w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Sposób wykonania:

Dodaj wszystkie składniki do garnka, gotuj na średnim ogniu z wodą. nałóż pokrywkę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15–20 minut lub do momentu, gdy zupa będzie bogata w kolor, a słodki ziemniak będzie miękki.


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Leczo wegańskie

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.


Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również