herbaty
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości

Papryka słodka mielona 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Papryka słodka mielona Zastosowanie

Słodka papryka jest niesamowicie uniwersalną przyprawą. Jej łagodny smak można wzmocnić poprzez dodanie szczypty do pogrzanego oleju i zmieszanie z innymi dodatkami tj. czosnek, czy też pieprz Cayenne. Przyprawa ta doskonale pasuje do dań mięsnych (zarówno drobiowych, jak i wieprzowych), sosów, wszelkiego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi. Pasuje do twarogu, sałatek warzywnych, potraw z pomidorami, gulaszu i zup. Papryka mielona jest podstawowym składnikiem tradycyjnej kuchni węgierskiej. Wykorzystuje się ją m.in. do przygotowywania leczo. W kuchni hiszpańskiej i hinduskiej stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych.


Papryka słodka mielona KCAL

Papryka słodka mielona odznacza się niską kalorycznością. W 100 g mielonej, słodkiej papryki znajdziemy zaledwie 27 kalorii. Co więcej, zawiera spore dawki błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową przemianę materii. Przyprawa ta z powodzeniem może być stosowana przez osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o szczupłą sylwetkę.


Papryka słodka mielona Opis

Słodka papryka mielona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Niewątpliwie jej zaletą jest także niska kaloryczność. Właściwości papryki docenili już Aztekowie. Natomiast Węgrzy sprawili, że stała się ona niezastąpionym składnikiem ich tradycyjnej kuchni. Czym byłoby bez niej leczo lub dobrze nam znany paprykarz? Poznaj wartości odżywcze słodkiej papryki, dowiedz się jak powstaje i do czego możesz ją wykorzystać.

Jak powstaje papryka słodka mielona?

Słodka mielona papryka obok pieprzu jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku mielenia suszonych warzyw. Słodki smak zawdzięcza specjalnym odmianom papryki, z których jest produkowana. Uprawa tego gatunku obejmuje rejony Ameryki Środkowej oraz Europy Południowej. Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Słodka papryka mielona to nie tylko popularna przyprawa, która wzbogaci smak zarówno dań mięsnych, jak i warzywnych. To także doskonały barwnik i element dekoracyjny. Dzięki niej potrawy uzyskają piękny, czerwony kolor.

Gdzie kupić słodką paprykę mieloną i jaka jest jej cena?

Wszechstronne zastosowanie mielonej, słodkiej papryki sprawia, że jest ona powszechnie dostępna. Możemy kupić ją w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie oraz sklepie ze zdrową żywnością. Warto skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu internetowego, co jest gwarancją świeżości i najwyższej jakości tej przyprawy. Za 100-gramowe opakowanie dobrej jakości mielonej papryki zapłacimy mniej niż 10 zł.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożycia słodkiej papryki jest uczulenie na nią. Chociaż występuje ono stosunkowo rzadko, zawsze dobrze jest obserwować reakcję organizmu po spożyciu tej przyprawy. Objawy takie jak wysypka, obrzęk jamy ustnej i gardła, pieczenie, swędzenie, biegunka należą do typowych objawów alergii. Słodka odmiana jest zdecydowanie łagodniejsza dla przewodu pokarmowego dlatego osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe nie powinny się jej obawiać.

Wartości odżywcze papryki mielonej

Papryka zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.

Właściwości słodkiej papryki mielonej

Zawartość wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych sprawia, że czerwona papryka jest bardzo wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Witaminy C, A i E zawarte w papryce dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wpierają odporność. Zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników i wspiera pracę serca. Słodka papryka wspiera także pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Natomiast zawartość beta-karotenu i luteiny ma pozytywny wpływ na nasz wzrok. Spożywanie słodkiej mielonej papryki w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami (tj. oliwa z oliwek) pozwoli wydobyć z niej to co najcenniejsze i w pełni cieszyć się jej wartościami prozdrowotnymi.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Papryka słodka mielona Opinie o produkcie: Papryka słodka mielona 50g VIVIO


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta jajeczna – czy jest skuteczna, a przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia?

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Światową Organizację Zdrowia, każdego roku przybywa na świecie osób zmagających się z problemem nadwagi oraz otyłości. Zjawisko to coraz częściej dotyka młodzież i najmłodsze dzieci. Otyłość niesie ze sobą wiele konsekwencji nie tylko natury somatycznej, ale także psychologicznej i społecznej. Dlatego też, wiele osób poszukuje skutecznych sposobów na to, jak […]

czytaj więcej...

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...