info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości

Papryka słodka mielona 50g - VIVIO

3,99 zł(6)
  duża dostępność

Papryka słodka mielona Zastosowanie

Słodka papryka jest niesamowicie uniwersalną przyprawą. Jej łagodny smak można wzmocnić poprzez dodanie szczypty do pogrzanego oleju i zmieszanie z innymi dodatkami tj. czosnek, czy też pieprz Cayenne. Przyprawa ta doskonale pasuje do dań mięsnych (zarówno drobiowych, jak i wieprzowych), sosów, wszelkiego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi. Pasuje do twarogu, sałatek warzywnych, potraw z pomidorami, gulaszu i zup. Papryka mielona jest podstawowym składnikiem tradycyjnej kuchni węgierskiej. Wykorzystuje się ją m.in. do przygotowywania leczo. W kuchni hiszpańskiej i hinduskiej stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych.


Papryka słodka mielona KCAL

Papryka słodka mielona odznacza się niską kalorycznością. W 100 g mielonej, słodkiej papryki znajdziemy zaledwie 27 kalorii. Co więcej, zawiera spore dawki błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową przemianę materii. Przyprawa ta z powodzeniem może być stosowana przez osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o szczupłą sylwetkę.


Papryka słodka mielona Opis

Słodka papryka mielona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Niewątpliwie jej zaletą jest także niska kaloryczność. Właściwości papryki docenili już Aztekowie. Natomiast Węgrzy sprawili, że stała się ona niezastąpionym składnikiem ich tradycyjnej kuchni. Czym byłoby bez niej leczo lub dobrze nam znany paprykarz? Poznaj wartości odżywcze słodkiej papryki, dowiedz się jak powstaje i do czego możesz ją wykorzystać.

Jak powstaje papryka słodka mielona?

Słodka mielona papryka obok pieprzu jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku mielenia suszonych warzyw. Słodki smak zawdzięcza specjalnym odmianom papryki, z których jest produkowana. Uprawa tego gatunku obejmuje rejony Ameryki Środkowej oraz Europy Południowej. Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Słodka papryka mielona to nie tylko popularna przyprawa, która wzbogaci smak zarówno dań mięsnych, jak i warzywnych. To także doskonały barwnik i element dekoracyjny. Dzięki niej potrawy uzyskają piękny, czerwony kolor.

Gdzie kupić słodką paprykę mieloną i jaka jest jej cena?

Wszechstronne zastosowanie mielonej, słodkiej papryki sprawia, że jest ona powszechnie dostępna. Możemy kupić ją w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie oraz sklepie ze zdrową żywnością. Warto skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu internetowego, co jest gwarancją świeżości i najwyższej jakości tej przyprawy. Za 100-gramowe opakowanie dobrej jakości mielonej papryki zapłacimy mniej niż 10 zł.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożycia słodkiej papryki jest uczulenie na nią. Chociaż występuje ono stosunkowo rzadko, zawsze dobrze jest obserwować reakcję organizmu po spożyciu tej przyprawy. Objawy takie jak wysypka, obrzęk jamy ustnej i gardła, pieczenie, swędzenie, biegunka należą do typowych objawów alergii. Słodka odmiana jest zdecydowanie łagodniejsza dla przewodu pokarmowego dlatego osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe nie powinny się jej obawiać.

Wartości odżywcze papryki mielonej

Papryka zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.

Właściwości słodkiej papryki mielonej

Zawartość wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych sprawia, że czerwona papryka jest bardzo wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Witaminy C, A i E zawarte w papryce dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wpierają odporność. Zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników i wspiera pracę serca. Słodka papryka wspiera także pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Natomiast zawartość beta-karotenu i luteiny ma pozytywny wpływ na nasz wzrok. Spożywanie słodkiej mielonej papryki w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami (tj. oliwa z oliwek) pozwoli wydobyć z niej to co najcenniejsze i w pełni cieszyć się jej wartościami prozdrowotnymi.

 


 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł