Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości
Papryka słodka mielona przepisy, cena, właśćiwości

Papryka słodka mielona 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,62 zł

RABAT - 15%

3,07 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Papryka słodka mielona Zastosowanie

Słodka papryka jest niesamowicie uniwersalną przyprawą. Jej łagodny smak można wzmocnić poprzez dodanie szczypty do pogrzanego oleju i zmieszanie z innymi dodatkami tj. czosnek, czy też pieprz Cayenne. Przyprawa ta doskonale pasuje do dań mięsnych (zarówno drobiowych, jak i wieprzowych), sosów, wszelkiego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi. Pasuje do twarogu, sałatek warzywnych, potraw z pomidorami, gulaszu i zup. Papryka mielona jest podstawowym składnikiem tradycyjnej kuchni węgierskiej. Wykorzystuje się ją m.in. do przygotowywania leczo. W kuchni hiszpańskiej i hinduskiej stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych.


Papryka słodka mielona KCAL

Papryka słodka mielona odznacza się niską kalorycznością. W 100 g mielonej, słodkiej papryki znajdziemy zaledwie 27 kalorii. Co więcej, zawiera spore dawki błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową przemianę materii. Przyprawa ta z powodzeniem może być stosowana przez osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o szczupłą sylwetkę.


Papryka słodka mielona Opis

Słodka papryka mielona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Niewątpliwie jej zaletą jest także niska kaloryczność. Właściwości papryki docenili już Aztekowie. Natomiast Węgrzy sprawili, że stała się ona niezastąpionym składnikiem ich tradycyjnej kuchni. Czym byłoby bez niej leczo lub dobrze nam znany paprykarz? Poznaj wartości odżywcze słodkiej papryki, dowiedz się jak powstaje i do czego możesz ją wykorzystać.

Jak powstaje papryka słodka mielona?

Słodka mielona papryka obok pieprzu jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku mielenia suszonych warzyw. Słodki smak zawdzięcza specjalnym odmianom papryki, z których jest produkowana. Uprawa tego gatunku obejmuje rejony Ameryki Środkowej oraz Europy Południowej. Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Słodka papryka mielona to nie tylko popularna przyprawa, która wzbogaci smak zarówno dań mięsnych, jak i warzywnych. To także doskonały barwnik i element dekoracyjny. Dzięki niej potrawy uzyskają piękny, czerwony kolor.

Gdzie kupić słodką paprykę mieloną i jaka jest jej cena?

Wszechstronne zastosowanie mielonej, słodkiej papryki sprawia, że jest ona powszechnie dostępna. Możemy kupić ją w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie oraz sklepie ze zdrową żywnością. Warto skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu internetowego, co jest gwarancją świeżości i najwyższej jakości tej przyprawy. Za 100-gramowe opakowanie dobrej jakości mielonej papryki zapłacimy mniej niż 10 zł.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożycia słodkiej papryki jest uczulenie na nią. Chociaż występuje ono stosunkowo rzadko, zawsze dobrze jest obserwować reakcję organizmu po spożyciu tej przyprawy. Objawy takie jak wysypka, obrzęk jamy ustnej i gardła, pieczenie, swędzenie, biegunka należą do typowych objawów alergii. Słodka odmiana jest zdecydowanie łagodniejsza dla przewodu pokarmowego dlatego osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe nie powinny się jej obawiać.

Wartości odżywcze papryki mielonej

Papryka zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.

Właściwości słodkiej papryki mielonej

Zawartość wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych sprawia, że czerwona papryka jest bardzo wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Witaminy C, A i E zawarte w papryce dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wpierają odporność. Zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników i wspiera pracę serca. Słodka papryka wspiera także pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Natomiast zawartość beta-karotenu i luteiny ma pozytywny wpływ na nasz wzrok. Spożywanie słodkiej mielonej papryki w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami (tj. oliwa z oliwek) pozwoli wydobyć z niej to co najcenniejsze i w pełni cieszyć się jej wartościami prozdrowotnymi.

 

 


Papryka słodka mielona przepisy / Papryka słodka mielona zastosowanie

Hamburgery bezmięsne

Hamburgery bezmięsne

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl


ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Kurczak tandoori masala

Kurczak tandoori masala

Składniki:

- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.


Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mąka pszenna (do obtoczenia)
- mleko do namoczenia bułki
- sos: 5 cebul, masło do smażenia, olej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki wody, sól, pieprz, kminek, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie:

5 sztuk cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Namoczyć kajzerkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśniętą kajzerkę, wszystko wymieszać, gdy masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej, doprawić do smaku.
Formować kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, zalać całość wodą, dodać kminek i tymianek, gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Rozrobić wodę z mąką, by zagęścić sos, dodać do kotletów, ponownie zagotować.
Kotlety podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Papryka słodka mielona Opinie o produkcie: Papryka słodka mielona 50g VIVIO


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również