DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Cynamon mielony - 50g - VIVIO

Cuynamon mielony zastosowanie, przepisy, właściwości, cena

Cynamon mielony - 50g - VIVIO

3,49 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Cynamon - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Wietnam / IndonezjaVIVIO

Cynamon - Zastosowanie

Zastosowanie cynamonu mielonego w codziennej kuchni i nie tylko

Cynamon mielony znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy wykorzystywać go podczas przyrządzania pożywnej owsianki, aromatycznej kawy lub herbaty. Warto również wiedzieć, iż przyprawa ta świetnie komponuje się ze smakiem wszelkiego rodzaju mięs. Ponadto, możemy dodawać ją do licznych zapiekanek makaronowych z dodatkiem sosu pomidorowego oraz kabaczków. Nie zapominajmy również, że w okresie jesiennym cynamon doskonale podkreśla zarówno smak soczystych jabłek, jak i pełnej witamin dyni.

Oprócz kuchni, cynamon znajduje również szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Wykorzystywany jest on między innymi podczas produkcji perfum oraz balsamów przeznaczonych do pielęgnacji ciała. Co ciekawe, w okresie jesienno-zimowym ogromną popularnością cieszą się świece zapachowe z dodatkiem cynamonu. Nic w tym dziwnego, w końcu aromat niniejszej przyprawy przywodzi nam na myśl zapach wypełnionych szczęściem świąt.

Cynamon - KCAL

W 100 g cynamonu znajdziemy zazwyczaj około 250 kalorii. Niemniej jednak, w ciągu dnia nie spożywamy więcej niż około 3 g wspomnianej przyprawy. To oznacza, że jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 8 kalorii. Warto również wiedzieć, iż przyprawa ta może odpowiedzialna być za wspomożenie procesów trawiennych. Dlatego też, wprowadzenie cynamonu do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać zwiększeniu efektywności procesu odchudzania.

Cynamon - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych cynamonu mielonego

Chociaż cynamon mielony kojarzy nam się głównie z aromatem świątecznych wypieków i rozgrzewającej herbaty, w istocie okazuje się, iż jest on nie tylko cenną przyprawą, ale również naturalnym środkiem leczniczym. Jego niezwykłe właściwości zdrowotne doceniane były już w czasach starożytnych. Współczesne badania naukowe również potwierdzają pozytywny wpływ cynamonu na profilaktykę licznych zaburzeń oraz wspomożenie procesów trawiennych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej wyjątkowej przyprawy? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić cynamon mielony?

Czy można dodać cynamon mielony do kawy?

Czy można dodawać cynamon mielony do herbaty?

Jak przechowywać cynamon mielony?

  • Cynamon mielony – kcal;

  • Zastosowanie cynamonu mielonego w codziennej kuchni i nie tylko;

  • Cynamon mielony – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi cynamon mielony?

Cynamon uznawany jest za jedną z najpopularniejszych i najdłużej stosowanych przez człowieka przypraw. Jej smakiem zachwycali się zarówno starożytni Grecy, Rzymianie, Egipcjanie, Hindusi, jak również Chińczycy. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, doceniali oni cynamon również ze względu na niepowtarzalne właściwości zdrowotne.

Chociaż przyprawa ta łatwo dostępna jest niemalże w każdym zakątku świata, tak naprawdę pochodzi ze Sri Lanki (a konkretnie z Cejlonu). Niemniej jednak, roślina, z której jest otrzymywana występuje również między innymi na terenach Indii, Chin, Tajlandii, na Mauritiusie, Madagaskarze, a nawet w niektórych regionach Ameryki Południowej. Cynamon otrzymywany jest z kory cynamonowca – wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny wawrzynowatych. Na świecie możemy wyróżnić liczne jego gatunki. Do najpopularniejszych z nich zaliczamy cynamonowiec chiński, cejloński oraz kamforowy. W większości krajów wykorzystywana jest przede wszystkim mielona kora cynamonowca. Co ciekawe, ulega ona gorzknieniu podczas długiego czasu gotowania. Dlatego też, cynamon dodaje się bezpośrednio przed zakończeniem przygotowywania posiłku. Warto wiedzieć, że na terenie Indii wykorzystuje się całą korę cynamonowca, która poddawana jest procesom smażenia w celu uzyskania jak najintensywniejszego aromatu. Jeszcze inaczej cynamon wykorzystywany jest w Chinach. Tam szczególnie doceniane są pąki cynamonowe, które charakteryzują się nieco delikatniejszym smakiem i aromatem.

We współczesnym przemyśle farmaceutycznym na szeroką skalę wykorzystywana jest kora cynamonowca cejlońskiego, jak również otrzymywany z niej olejek. Ciekawostkę stanowi również fakt, iż cynamon w czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy nie tylko w kontekście ciała, ale również duszy. Wierzono, iż jest on w stanie odpędzić złe duchy. Ponadto, pradawni Egipcjanie wykorzystywali niniejszą przyprawę podczas procesu balsamowania zwłok. Cynamon mielony (dostępny w większości sklepów) charakteryzuje się brązową barwą oraz korzennym aromatem.

Cynamon mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka

Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, tak naprawdę cynamon jest źródłem cennych dla zdrowia składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Dlatego też, wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę samopoczucia i profilaktykę licznych zaburzeń.

We współczesnym przemyśle farmaceutycznym, jak również w fitoterapii, cynamon wykorzystywany jest w leczeniu dolegliwości trawiennych, obejmujących wzdęcia, częste biegunki oraz skurcze żołądka. Dzieje się tak, ponieważ przyprawa ta odpowiedzialna jest za pobudzenie procesu wydzielania soków trawiennych, a dodatkowo za zwiększenie przyswajalności składników odżywczych spożywanych wraz z pokarmem. Co ciekawe, cynamon uznawany jest również za cenny antyseptyk. Pomaga on w zwalczaniu licznych bakterii i grzybów (również z rodziny Candida Albicans oraz Escherichia Coli). Tak jak w starożytności, tak i dziś, cynamon uznawany jest za cenne wsparcie w leczeniu przeziębienia i grypy. Wykorzystywany jest on również w zwalczaniu infekcji skórnych (na przykład pod postacią kurzajek).

We współczesnej medycynie szczególną uwagę zwraca się na możliwość zastosowania niniejszej przyprawy w leczeniu cukrzycy, zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również chorób nowotworowych. Liczne badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach potwierdzają, iż cynamon może odpowiedzialny być za neutralizację poziomu glukozy we krwi, jak również obniżanie stężenia hemoglobiny glikowanej. Co za tym idzie, wprowadzenie odpowiednich ilości cynamonu do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań w przebiegu cukrzycy typu II. Niemniej jednak, potwierdzenie leczniczego wpływu cynamonu na przebieg wspomnianych zaburzeń metabolicznych wymaga dalszych badań i obserwacji naukowych. Warto również wiedzieć, iż współcześni naukowcy na szeroką skalę poddają badaniom przeciwnowotworowe właściwości cynamonu. Niektóre doniesienia dowodzą, iż może on pozytywnie wpływać na obniżanie ekspresji białek w przypadku komórek raka szyjki macicy. Co ciekawe, badania wykazują również, że przyprawa ta może znaleźć zastosowanie w leczeniu chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Wpływa ona bowiem na obniżanie poziomu ciśnienia krwi, jak również normalizację poziomu cholesterolu całkowitego.

Chociaż cynamon wykazuje liczne właściwości lecznicze, należy pamiętać, iż jest on jedynie produktem wspierającym proces terapeutyczny, a nie go zastępującym. Dlatego też, nie można stosować niniejszej przyprawy zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie cynamonu w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym lekarzem lub farmaceutą.

Wpływ cynamonu na zdrowie jamy ustnej

Cynamon ze względu na swoje właściwości aseptyczne znajduje również zastosowanie w stomatologii. Okazuje się, iż jest on w stanie skutecznie odkażać kanały zębowe, a w połączeniu z cynkiem tworzyć cement dentystyczny. Warto również wiedzieć, iż przyprawa ta świetnie sprawdza się w łagodzeniu nieprzyjemnego oddechu w obrębie jamy ustnej. Dlatego też, picie ciepłej wody z dodatkiem cynamonu oraz goździków wpływa na utrzymanie przez długi okres uczucia świeżości i przyjemnego dla otoczenia oddechu.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania cynamonu mielonego

Chociaż w większości przypadków spożywanie cynamonu mielonego jest bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, szczególną ostrożnością w jego spożywaniu powinny wykazać się osoby zmagające się z chorobami wątroby lub zaburzeniami w obrębie woreczka żółciowego. Wszystko to za sprawą eugenolu zawartego w jego składzie (który może wpływać na właściwości żółci). Po drugie, podczas podawania cynamonu dzieciom poniżej 12 roku życia należy obserwować, czy nie dochodzi u nich do podrażnień skórnych. Ponadto, substancja ta jest alergenem pokarmowym. Dlatego też, bezwzględnym przeciwwskazaniem do jej spożywania jest alergia na cynamon. W przypadku wystąpienia poniższych objawów po zastosowaniu cynamonu w dowolnej formie, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.

Objawy alergiczne, które mogą wystąpić po spożyciu cynamonu zarówno u dorosłych, jak i dzieci: świąd, pieczenie i zaczerwienienie skóry; podrażnienie i zaczerwienienie oczu; bóle i zawroty głowy; duszności; bóle brzucha i nudności.

Cynamon mielony – cena

Cynamon mielony sprzedawany jest zazwyczaj w porcjach o wadze 50 g. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 3,00 – 7,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena cynamonu mielonego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj, z którego pochodzi dany produkt. Dzięki temu, zyskamy informacje niezbędne do określenia jego gatunku.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić cynamon mielony? Cynamon w mielonej formie dostępny jest w większości marketów spożywczych oraz salonów zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko możliwość zakupu w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości cynamonu.

Pytanie 2: Czy można dodać cynamon mielony do kawy? Cynamon mielony to bez wątpienia jedna z najbardziej aromatycznych przypraw. Dlatego też, bez przeszkód można podawać ją do aromatycznej kawy, w połączeniu z kardamonem oraz nutą imbiru. Wystarczy dodać odrobinę cynamonu do słodkiego cappuccino lub kawy latte, aby w kilka chwil przenieść się do wytwornej kawiarni w zimowe popołudnie.

Pytanie 3: Czy można dodawać cynamon mielony do herbaty? Cynamon bez przeszkód możemy dodawać zarówno do kawy, jak i herbaty. Sporządzenie rozgrzewającego naparu z dodatkiem niniejszej przyprawy zapewni nam nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale również wesprze nasz układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i wirusem grypy.

Pytanie 4: Cynamon w laskach, czy mielony? Który z nich warto wybrać? Zarówno cynamon w laskach, jak i ten w postaci mielonej, charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, aromatem i zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, wybór wyżej wymienionych form cynamonu zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji konsumenta.

Pytanie 5: Jak przechowywać cynamon mielony? Niniejszą przyprawę najlepiej jest przechowywać w szczelnym zamknięciu, w suchym i wolnym od nadmiernego działania promieni słonecznych miejscu.

 

 

Podsumowanie

Cynamon to nie tylko aromatyczny dodatek do świątecznych potraw, ale przede wszystkim składnik, który jest w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jego stosowanie może przyczyniać się do profilaktyki licznych zaburzeń (w tym cukrzycy), jak również wspierać procesy trawienne, a tym samym zwiększać efektywność walki o zdrowy wygląd sylwetki.

Bibliografia

  1. Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP i wsp. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. J Agric Food Chem. 2004; 52(1): 65–70;
  2. Aravind R, Aneesh T, Bindu A, Bindu K. Estimation of phenolics and evaluation of antioxidant activity of Cinnamomumm alabatrum (Burm.F). Blume. Asian J Research Chem. 2012; 5(5): 628–632;
  3. Bolin Q, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010; 4(3): 685–693;
  4. Czaikow P, Łaptiew J. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Wyd. III. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne; 1987: 97–99;
  5. Dzienis-Strączkowska S. i wsp.: Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy? Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Białymstoku;
  6. Kędzia A.: Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych. Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2011, s. 3-8;
  7. Kulczyński B. i wsp.: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2016, 70, 1131-1141;
  8. Lee SC, Xu WX, Lin LY, Yang JJ, Liu CT. Chemical composition and hypoglycemic and pancreas-protective effect of leaf essential oil from indigenous cinnamon (Cinnamomum osmophloeum Kanehira). J Agric Food Chem. 2013; 61(20): 4905–4913;
  9. Ratajczak A. i wsp.: Suplementy diety w leczeniu cukrzycy typu 2 – fakty i kontrowersje. Farmacja współczesna, 2015, 8, 36-43;
  10. Sztaba D.: Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw. Rozmaitości, 2009, nr 1, t. 65;
  11. Thompson DC, Barhoumi R, Burghardt RC. Comparative toxicity of eugenol and its quinone methide metabolite in cultured liver cells using kinetic fluorescence bioassays. Toxicol Appl Pharmacol. 1998; 149 (1): 55–63;
  12. Zieliński-Pisklak M. i wsp.: Rośliny o działaniu hipoglikemizującym. Farmakoterapia, Warszawa, 15.10.2013.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów