herbaty

Jednorodne

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Przyprawy jednorodne, czyli jakie?

Przyrządzanie różnego rodzaju potraw nieodłącznie łączy się z przyprawianiem. Wśród przypraw wyróżnić można przyprawy jednorodne - czyli jakie? To te przyprawy, które nie są mieszanką różnych składników, powstają jedynie z jednej rośliny, najczęściej jej owoców, korzenia albo kwiatów. Do najczęściej stosowanych w kuchni polskiej przypraw jednorodnych zaliczyć można sól, pieprz czarny, sproszkowaną paprykę słodką, ostrą i chili, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, wanilię, imbir mielony, kurkumę czy czosnek mielony. Warto jednak otwierać się również na mniej powszechne aromaty i smaki, takie jak czarnuszka, kozieradka czy jałowiec, które mogą urozmaicić posiłki. Przyprawy jednorodne mają dość jednolitą strukturę - mogą być mielone, sproszkowane, ale także w postaci liści, ziaren, lasek czy kryształków. Obok podkreślenia czy nadawania smaku potrawom oraz deserom, często także przyprawy jednorodne nadają im kolor oraz dostarczają szeregu cennych substancji odżywczych, ściśle zależnych od rodzaju przyprawy. Jednorodne przyprawy mogą stanowić elementy mieszanek przypraw, które dysponując odpowiednimi składnikami, można stworzyć nawet samodzielnie w domu.

Najpopularniejsze przyprawy

Śniadania, obiady i kolacje, a także desery i przekąski ciężko wyobrazić sobie bez odpowiednich przypraw, które pozwalają nadać im ulubiony smak. Najpopularniejsze przyprawy jednorodne, z których korzysta się przy przyrządzaniu, a także spożywaniu posiłków zależą od regionu. W Polsce generalnie powszechnie stosowany jest pieprz czarny mielony, albo też w postaci ziaren. Nadaje pikantnego charakteru, przy okazji poprawiając przemianę materii. Czosnek granulowany jest wygodnym zamiennikiem dla świeżego czosnku w główce, podobnie jak jego ziołowy odpowiednik - czosnek niedźwiedzi. Natomiast ziele angielskie wraz z liściem laurowym to standardowe zestawienie do zup, marynat i sosów. Majeranek, lubczyk, bazylia czy tymianek to typowe ziołowe przyprawy jednorodne, popularne również w kuchni śródziemnomorskiej. O powszechności stosowania określonych przypraw często decydują tradycje rodzinne, choć obecnie przy szerokim dostępie do przepisów z całego świata podział taki się zaciera. Wybrane najpopularniejsze przyprawy możesz znaleźć w naszej ofercie również w większych opakowaniach, szczelnie zamykanych dzięki zamknięciu strunowemu. Ich wykorzystanie często wykracza poza jedynie aromatyczny dodatek do dań.

Wanilia - jedna z najdroższych przypraw świata

Delikatny słodkawy zapach i smak wanilii jest wyjątkowo popularny w ciastach, deserach, a także innych daniach kuchni niemal całego świata. Doskonale komponuje się ze smakiem korzennych przypraw, mlekiem i mlecznymi przetworami, kokosem, migdałami. Jednak przyprawa ta jest wyjątkowo droga, w naturalnej formie dostępna jako brązowe laski wanilii z niewielkimi ziarenkami wewnątrz, choć częściej spotykana jest w postaci cukru waniliowego lub wanilii mielonej w proszku. Ze względu na wysoką cenę wanilii w kuchni stosuje się często wanilinę, odpowiednik naturalnej wanilii o zbliżonym zapachu i posmaku. Wanilia - jedna z najdroższych przypraw świata rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Południowej oraz Środkowej, owocuje co 2-3 lata w niezwykle krótkim czasie, a jej uprawa jest bardzo wymagająca. Największym producentem wanilii jest obecnie Madagaskar. Wanilia sprawdza się nie tylko jako składnik dań. Jest częstym elementem w aromaterapii, może działać kojąco na zmysły. Ma również właściwości odstraszające komary, a znajdujące się w wanilii przeciwutleniacze mogą opóźniać procesy starzenia. Z kolei fitoferomony w naturalnej wanilii sprawiają, że uważana jest ona za silny afrodyzjak.

BIO Kurkuma Vivio - właściwości zdrowotne i mnogość zastosowań

Znana wielu osobom z przyprawy curry kurkuma to charakterystyczny, żółty proszek powstający w wyniku zmielenia części kłącza rośliny Curcuma longa - ostryżu długiego. BIO kurkuma Vivio pochodzi z czystych, ekologicznych upraw, jest produktem organicznym. Dzięki temu możesz mieć pewność, że właściwości zdrowotne i mnogość zastosowań dotyczy najwyższej jakości surowca. Kurkuma, inaczej także szafran indyjski czy ostryż Zohary zawiera kurkuminoidy, które w pozytywny sposób mogą wpływać na układ pokarmowy i odpornościowy, a także krwionośny i neurologiczny przy regularnym stosowaniu. BIO Kurkuma ma także właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Stosowana jest nie tylko jako wszechstronna przyprawa i barwnik spożywczy. Dobrze łączy się z pieprzem, dzięki któremu staje się lepiej przyswajalna, a także z innymi przyprawami orientalnymi. Uznawana jest za wsparcie przy odchudzaniu. Zastosowanie BIO kurkumy można poszerzyć również o zewnętrzne przykłady gdyż jest ona dobrym składnikiem licznych kosmetyków, również tych domowej receptury. W naszej ofercie możesz kupić klasyczną kurkumę w zbiorczym opakowaniu, na przykład 500 gram, a także BIO kurkumę marki ViBIO, będącą produktem najwyższej jakości.