info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Suszone śliwki – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

sliwki-suszone-1024x683 Suszone śliwki – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

Suszone śliwki są składnikiem wielu kuchni świata, w tym również tradycyjnych, polskich potraw, czego idealnym przykładem jest staropolski bigos. A skoro spożywamy suszone śliwki bardzo chętnie, to powinniśmy wiedzieć, jak wpływają one na nasz układ pokarmowy i cały organizm. Jakie są najważniejsze właściwości suszonych śliwek? Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? Czy pomagają w odchudzaniu i zaparciach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym artykule!

Spis treści:

Właściwości suszonych śliwek

Śliwki suszone na zaparciaSuszone śliwki na odchudzanieSuszone śliwki w ciążySuszone śliwki a karmienie piersią

Śliwki suszone – wartości odżywcze

Suszone śliwki – przeciwwskazania

Suszone śliwki – indeks glikemiczny

Suszone śliwki – zastosowanie

Suszone śliwki – przechowywanie

Przepisy z suszonymi śliwkami – na chleb i wegański smalczyk

Suszona śliwka – cena

INFOGRAF Suszone śliwki – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

Suszone śliwki – właściwości

Włączenie śliwek suszonych do diety może usprawnić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto okazuje się, że przeciwutleniacze zawarte w tych owocach stanowią ważny element profilaktyki chorób nowotworowych. Dieta bogata w śliwki działa przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a za sprawą sporej zawartości magnezu i witaminy B6 wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Ale śliwki suszone najbardziej znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy człowieka.

Suszone śliwki na zaparcia

Okazuje się, że suszone śliwki na zaparcia to nie legenda, a skuteczna metoda.Spożywane w nawet w niewielkich ilościach, za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego, usprawniają trawienie i redukują problem uporczywych i bolesnych zaparć. Należy jednak pamiętać, aby nie przyjmować śliwek suszonych w nadmiernych ilościach, ponieważ może to doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych wzdęć, a nawet biegunek.

Suszone śliwki na odchudzanie

W tym kontekście warto dowiedzieć się, ile kalorii mają śliwki suszone. Otóż wraz ze 100 g tych owoców przyjmiemy około 350 kcal. To sporo, a mimo to produkt ten często znajdujemy w dietach odchudzających. Dlaczego? Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego, który wspiera procesy przemiany materii zachodzące w naszym organizmie. Ponadto spożywanie śliwek suszonych w niewielkich ilościach, zapewnia uczucia sytości, co jednocześnie chroni nas przed zjawiskiem podjadania niezdrowych przekąsek między posiłkami.

Suszone śliwki w ciąży

Ze względu na przeciwzaparciowe działanie śliwki w suszonej formie świetnie sprawdzają się w trakcie ciąży. Duża ilość potasu zmniejsza odczucie niepokoju (wspiera bowiem układ nerwowy), a także wzmacnia mięśnie macicy, co ułatwia poród.

Suszone śliwki a karmienie piersią

Nie ma przeciwwskazań do zjadania śliwek suszonych w trakcie karmienia piersią. Warto jednak robić to z umiarem – ze względu na dużą zawartość cukru oraz przeczyszczające właściwości suszonych śliwek, które uaktywniają się przy nadmiarowym ich spożywaniu.

Śliwki suszone – wartości odżywcze

owoce-suszone-1024x683 Suszone śliwki – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

Od świeżych owoców suszone śliwki różnią się nie tylko swoim wyglądem i smakiem, ale również wartością kaloryczną oraz zawartością poszczególnych składników odżywczych. W swojej naturalnej formie śliwki stanowią bogate źródło witaminy A, B6, C, E i K.  Dostarczają też do naszego organizmu cenny zestaw składników mineralnych, wśród których możemy wyróżnić: żelazo, miedź, potas, mangan i błonnik. Dodatkowo w procesie suszenia dochodzi do zmian, które wpływają między innymi na zwiększenie zawartości witaminy A oraz błonnika.

Suszone śliwki – przeciwwskazania

Ze względu na dużą zawartość cukrów śliwki suszone nie są wskazane cukrzykom i osobom z nadwagą. Owoc ten jest niezbyt dobrze tolerowany przez trzustkę i wątrobę, dlatego zaleca się ostrożność także osobom, które doświadczają problemów z tymi narządami. Ze względu na właściwości przeczyszczające po śliwki w suszonej formie nie powinny sięgać również pacjenci ze stwierdzonym zespołem jelita drażliwego.

Suszone śliwki – indeks glikemiczny

Cukrzyków zainteresuje pewnie informacja, że IG dla suszonych śliwek to około 29.

Suszone śliwki – zastosowanie, czyli jak je wykorzystać?

Owoc ten sprawdzi się idealnie jako:

  • dodatek do ciężkostrawnych potraw,
  • składnik zup, bigosu, dań mięsnych,
  • podstawowy owoc kompotu wigilijnego,
  • dodatek do deserów z czekoladą,
  • samodzielna przekąska.

Jak przechowywać suszone śliwki?

sliwki-suszone-swieze-1024x683 Suszone śliwki – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

Jak wszystkie suszone owoce, tak również śliwki najlepiej „czują się” w suchym, zacienionym miejscu. Zamknięte w szczelnym opakowaniu nadają się do spożycia nawet przez 18 miesięcy od pierwszego otworzenia paczki.

Przepisy z suszonymi śliwkami

Pyszny chleb pełnoziarnisty z dodatkiem suszonych śliwek

Jakich składników potrzebujesz?

  • 200 g zmielonych migdałów;
  • 100 g posiekanych śliwek suszonych;
  • 100 g siemienia lnianego;
  • 100 g sezamu;
  • 100 g nasion słonecznika;
  • 60 g pestek dyni;
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich;
  • Łyżeczki oregano;
  • Łyżeczki kminku;
  • Łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Łyżeczki soli himalajskiej;
  • Łyżeczki mielonego pieprzu;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 1 kostki chudego twarogu;
  • 4 jajek.

Jak przygotować pyszny chleb pełnoziarnisty z dodatkiem suszonych śliwek?

Krok I: W wysokim naczyniu wymieszaj ze sobą: zmielone migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika, rozdrobnione pestki dyni oraz posiekane suszone śliwki. Do składników dodaj również: kminek, oregano, proszek do pieczenia, sól i pieprz;

Krok II: Wyciśnij ząbki czosnku i dodaj miąższ do wyżej wymienionych składników. Następnie dorzuć do nich twaróg oraz jajka i zmieszaj całość przy pomocy miksera;

Krok III: Przygotuj podłużną blaszkę do pieczenia (o długości 20-25cm), a następnie wyłóż ją specjalnym papierem;

Krok IV: Do przygotowanej blaszki przelej ciasto chlebowe;

Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz w nim chleb przez około 40-45 minut;

Krok VI: Po ostudzeniu możesz swobodnie kroić chleb.

Smalec wegański z dodatkiem suszonych śliwek

Jakich składników potrzebujesz?

  • 5-6 suszonych śliwek bio;
  • 1 cebuli;
  • 1 jabłka;
  • 2 łyżek oleju kokosowego;
  • 1 puszki ciecierzycy;
  • 1 łyżeczki majeranku;
  • Około 50 ml zimnej wody;
  • Szczypty soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować smalec wegański z dodatkiem suszonych śliwek?

Krok I: Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Po chwili na patelnię dodaj wyciśnięty czosnek oraz drobno posiekane jabłko;

Krok II: Smaż całość przez kilka minut;

Krok III: Odsącz ciecierzycę, a następnie zmiksuj ją przy pomocy blendera, dodając jednocześnie odrobinę wodyw celu uzyskania jednolitej konsystencji;

Krok IV: Do smażonych jabłek dodaj wymienione wyżej przyprawy oraz posiekane drobno suszone śliwki. Po upływie 2-3 minutna patelnię dorzuć również zmiksowaną ciecierzycę;

Krok V: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż je do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Tak przygotowany „smalec” doskonale smakować będzie na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem świeżego szczypiorku i delikatnych pomidorków koktajlowych.

Suszona śliwka – cena

Aktualnie za kilogram suszonych śliwek trzeba zapłacić około 30 zł – to za standardowej jakości produkt. Z kolei śliwki suszone bio to cena około 47 zł za kilogram. Owoce te kupimy już niemalże w każdym sklepie, ale warto pamiętać, że najwięcej korzystnych właściwości i wartości zawierają śliwki z dobrego źródła.

Chociaż suszone śliwki nie przyciągają swoim wyglądem, w istocie są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niewielkie, ale regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się nie tylko do usprawnienia procesów trawiennych, ale również ochroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tym samym chorobami nowotworowymi. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety!