Olej rycynowy surowiec kosmetyczny 50ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,01 zł

30 dni na zwrot

Olej rycynowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości oleju rycynowego

Olej rycynowy znany jest przede wszystkim ze swoich niezwykłych właściwości kosmetycznych. Jest on w stanie istotnie wpłynąć na poprawę wyglądu naszej skóry oraz włosów i paznokci. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż wykorzystać go również możemy we wspomaganiu leczenia niektórych nieprawidłowości w obrębie układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju rycynowego?

Co to jest olej rycynowy

Olej rycynowy (znany również jako olej rącznikowy) wykorzystywany był już w czasach starożytnych, podczas leczenia zaburzeń jelitowych. Niniejszy produkt pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego, osiągającego wysokość nawet 2 metrów. Roślina ta wywodzi się z terenów Północno-Wschodniej Afryki oraz Bliskiego Wschodu, niemniej jednak możemy spotkać ją również w polskich ogródkach. Olej rycynowy pozyskiwany jest na drodze zimnego tłoczenia. Gotowy produkt charakteryzuje się lekko żółtawą barwą oraz stosunkowo wysoką gęstością. Głównym jego składnikiem jest gliceryd 18-węglowego kwasy rycynolowego, który w głównej mierze odpowiada za właściwości nawilżające olejku rycynowego. Ponadto, niniejszy produkt zawiera w sobie kwas oleinowy i linolenowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Właściwości oleju rycynowego

Olejek rycynowy wykorzystywany jest w medycynie ludowej oraz ziołolecznictwie już od wielu pokoleń. Uważa się, iż stanowi on doskonały środek o działaniu przeczyszczającym, który działa drażniąco na błonę śluzową jelita, wzmagając tym samym perystaltykę jelit. Ponadto, niniejszy produkt znajduje szerokie zastosowanie we wspomaganiu leczenia licznych dolegliwości bólowych. Używanie go w odpowiedni sposób może przyczynić się do złagodzenia bólu głowy, a nawet dolnego odcinka kręgosłupa. W tym celu, należy nanieść ciepły olej na gazę, a następnie przyłożyć do bolącego miejsca i ściągnąć, gdy okład stanie się całkowicie zimy. W świetle niektórych doniesień, stosowanie wspomnianych okładów może również przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości związanych z zapaleniem zatok.

Olejek rycynowy na włosy

Nasze włosy każdego dnia narażone są na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Dlatego też, w celu ich ochrony sięgamy często po drogie środki kosmetyczne. Okazuje się jednak, że skutecznym sposobem na walkę z niniejszym problemem może okazać się stosowanie olejku rycynowego. Niniejszy produkt wykazuje bowiem silne właściwości nawilżające oraz regenerujące. Jego regularne stosowanie może przyczynić się do poprawy kondycji naszych włosów. Wystarczy zaaplikować go w odpowiedni sposób, najlepiej w godzinach wieczornych.

Olejek rycynowy na rzęsy

W poradnikach kosmetycznych znajdziemy liczne informacje na temat pozytywnego wpływu olejku rycynowego na wygląd naszych rzęs oraz brwi. W celu poprawienia ich kondycji, należy nałożyć olejek rycynowy przy pomocy specjalnej szczoteczki na rzęsy lub brwi od nasady, aż po same końce. Niniejszy zabieg przynosi najlepsze efekty wtedy, gdy jest stosowany regularnie. Dzięki niemu, nasze rzęsy mogą stać się grubsze i ciemniejsze. Zaleca się, aby olejek rycynowy nakładać na rzęsy oraz brwi w godzinach wieczornych (najlepiej przed snem). Warto przy tym pamiętać, aby nie aplikować zbyt dużych ilości olejku. Dostanie się go do oczu może spowodować bolesne podrażnienie oraz łzawienie.

Olejek rycynowy na paznokcie

W opinii wielu ekspertów z dziedziny kosmetologii, olejek rycynowy jest w stanie wpłynąć na poprawę wyglądu zniszczonych paznokci. W tym celu, należy nanieść jego niewielką ilość na płytkę paznokcia, a następnie wykonywać masaż, aż do momentu, w którym substancja całkowicie się wchłonie. Przed wykonaniem zabiegu, niezwykle ważne jest, aby dokładnie oczyścić nasze paznokcie i zmyć z nich pozostałości lakieru. Regularne stosowanie olejku rycynowego na płytkę paznokcia poprawia zarówno jej kondycję, jak i nadaje jej piękny, lekko lśniący wygląd. Należy jednak pamiętać, że na całą dłoń wystarczy zaledwie kilka kropelek preparatu. Nałożenie większej ilości może skutkować potrzebą wykonywania długiego masażu, w celu całkowitego wchłonięcia się substancji.

Zastosowanie oleju rycynowego na zaparcia

Stosowany w niewielkich ilościach i po konsultacji ze specjalistą, olejek rycynowy jest w stanie wspomóc leczenie problemu uporczywych zaparć. Wszystko to za sprawą jego właściwości, które wspomagają prawidłową perystaltykę jelit. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać go w większej ilości niż 10-20 gramów na dobę. Ponadto, jego stosowanie należy dokładnie omówić z lekarzem prowadzącym.

Przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego

Zgodnie z opinią amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), olej rycynowy jest bezpieczny dla człowieka. Niemniej jednak, w niektórych przypadkach może doprowadzić on do wywołania objawów alergii. Jego stosowanie nie jest również wskazanie w okresie ciąży, bowiem niniejszy preparat może przyczynić się do wywołania skurczy, a tym samym przedwczesnego porodu. Ponadto, warto wiedzieć, że spożywanie oleju rycynowego w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania objawów niepożądanych, takich jak: bóle brzucha, nudności, wymioty oraz biegunka.

Olej rycynowy cena

Olej rycynowy najczęściej sprzedawany jest w szklanych, ciemnych butelkach o pojemności 50ml lub 100ml. Za małą butelkę zapłacimy około 7,00-10,00 złotych. Koszt dużej (100ml) butelki to około 9,00-15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Olej rycynowy, gdzie kupić? Olejek rycynowy możemy kupić w większości aptek. Niemniej jednak, dostępny jest on również w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych drogeriach. Podczas dokonywania zakupu, warto zwrócić uwagę na to, czy produkt zamknięty jest w ciemnej butelce. W przeciwnym razie, jest ona narażony na utratę cennych składników odżywczych.

Pytanie 2: Olej rycynowy na włosy, jak stosować? Olejek rycynowy możemy stosować zarówno na suche końcówki włosów, jak i podczas zabiegu ich olejowania. Ponadto, kilka kropel niniejszego preparatu można dodać do odżywki do włosów. Dzięki temu, wzmocni ona swoje działanie. Należy jednak pamiętać, aby po zastosowaniu dokładnie spłukać olejek z włosów.

Pytanie 3: Olej rycynowy, czy można pić? Olej rycynowy można spożywać w niewielkich ilościach. Należy jednak pamiętać, aby jego regularne stosowanie skonsultować uprzednio z lekarzem rodzinnym, gastroenterologiem lub wykwalifikowanym dietetykiem.

 

Olejek rycynowy to niedrogi i prosty sposób na poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. Stosowanie go w niewielkich ilościach może przyczynić się również do zwalczania problemu uporczywych zaparć. Należy jednak pamiętać, że w przypadku chęci doustnego stosowania preparatu, warto zasięgnąć opinii w gabinecie specjalisty.

Bibliografia:

  1. J. Kula i T. B. Quang. Olej rycynowy – chemia i zastosowanie. Przemysł chemiczny; 1998:11:77:403 – 406;
  2. L. Chrząstek, B. Dondela i M. Deska. Bezpieczne składniki kosmetyków – lipidy i ich; pochodzenie. Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie 2015;
  3. R. Reszke i A. Reich. Wybrane składniki pochodzenia roślinnego obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce. Forum Dermatologicum 2016;


Olej rycynowy przepisy / Olej rycynowy zastosowanie

Odżywcza maseczka na włosy

Odżywcza maseczka na włosy

Wykonanie domowej maseczki na bazie olejku rycynowego jest niezwykle proste. Jej regularne stosowanie może istotnie wpłynąć na poprawę kondycji i nawilżenie naszych włosów.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju rycynowego;
  • 1 żółtko;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • Kilka kropel cytryny.

Stosowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie, nanieś maseczkę na zniszczone końcówki włosów i dokładnie wmasuj. Po upływie 15-20 minut, dokładnie spłucz maseczkę z włosów przy użyciu chłodnej wody.


Olej rycynowy Zastosowanie

Olej rycynowy zastosowanie kosmetyce

Ze względu na swoje liczne właściwości pielęgnacyjne, olej rycynowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Często wykorzystywany jest podczas produkcji masek oraz odżywek do włosów. Ponadto, znajdziemy go w preparatach odpowiedzialnych za wzmocnienie naszych rzęs oraz brwi. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, olejek rycynowy wykorzystywany jest również podczas produkcji przeciwzmarszczkowych kremów i maseczek do twarzy.



Olej rycynowy Opinie o produkcie: Olej rycynowy surowiec kosmetyczny 50ml

B
Beata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/08/18
Polecam z czystym sumieniem.
Review by Beata on 20 Aug 2018 review stating Polecam z czystym sumieniem.
Wyśmienita jakość. Używam do smarowania chorych kolan.
A
Anna
5.0 star rating
25/04/20
Polecam
Review by Anna on 25 Apr 2020 review stating Polecam
Produkt super godny polecenia
J
Jadwiga
5.0 star rating
07/12/17
olej rycynowy
Review by Jadwiga on7 Dec 2017 review stating olej rycynowy
bardzo dobry kosmetyk
S
Stefka
5.0 star rating
05/08/16
Kosmetyk i nie tylko
Review by Stefka on5 Aug 2016 review stating Kosmetyk i nie tylko
Z czystym sumieniem polecam go jako kosmetyk - szczególnie do włosów. U mnie zdziałał niemalże cuda - włosy się nie puszą, końcówki o wiele mniej się rozdwajają, włosy nabrały blasku. Niestety ponieważ mam tłustą skórę, to nie mogę go stosować na cebulki włosów, ani na twarz, a szkoda, bo moja koleżanki bardzo sobie go chwalą jako kosmetyk wygładzający i nawilżający. O innych zastosowaniach tego specyfiku można przeczytać np. tu: http://www.interaktywna.pl/styl-zycia/dom/olej-rycynowy-od-starozytnych-blokow-skalnych-do-szerokich-zastosowan-medycznych/


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Jak skutecznie nawilżyć naszą skórę przy pomocy naturalnych sposobów?

Jak  skutecznie nawilżyć naszą skórę i sprawić, aby prezentowała się ona jędrnie i zdrowo? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie pięć niezawodnych, a przy tym naturalnych sposobów na to jak zadbać o swoje Ciało nie tylko w sezonie bikini. Okres wakacyjny oficjalnie możemy uznać za rozpoczęty. Przed nami upragniony odpoczynek, na który wszyscy zasłużyliśmy. Wielogodzinne […]

czytaj więcej...