BIO Olej rzepakowy 250ml

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2019-12-15
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY250m

4,99 zł

RABAT - 62%

12,99 zł

-62

30 dni na zwrot

Opis

  • najwyższej jakości olej rzepakowy
  • tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii wyłącznie metodami mechanicznymi
  • tłoczony z zarodków nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych
  • bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3
  • doskonały do smażenia

Spożywanie 2 g ALA dziennie (20 g oleju rzepakowego, ok. 2 łyżek stołowych) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.


Wartości odżywcze

Ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno

*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


przepisy /zastosowanie

Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego

Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego

Składniki:

  • Około 2-3 garści pokruszonej sałaty lodowej;
  • Około 40-50 gramów świeżego ananasa;
  • ½ ogórka zielonego;
  • 10 pomidorków koktajlowych;
  • 100g grillowanej w ziołach piersi z kurczaka;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 kawałek chleba pełnoziarnistego;
  • Szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Zgrillowaną pierś z kurczaka potnij na mniejsze kawałki;
Sałatę dokładnie opłucz, osusz i przełóż do dużej miski;
Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i dodaj do sałatki;
Ogórka dokładnie umyj, a następnie przetnij na pół i pokrój w talarki;
Pokrojonego w kostkę ananasa dodaj do powyższych składników;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: olej rzepakowy, sok z cytryny oraz miód;
Do warzyw dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przygotowany sos. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;
Pokrój kawałek pieczywa razowego w drobną kostkę i posyp go ziołami prowansalskimi;
Rozgrzej patelnie i przełóż na nią pokrojony chleb. Smaż go, aż do momentu powstania chrupiących grzanek;
Gotowe grzanki dodaj do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Zastosowanie

Idealnie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni. Doskonały zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie polecany do sałatek, surówek, zup, dressingów, sosów, marynat, majonezów, past kanapkowych. Może być także stosowany do smażenia, gotowania i pieczenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.



Opinie o produkcie: BIO Olej rzepakowy 250ml