info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
BIO Olej rzepakowy 250ml
BIO Olej rzepakowy 250ml

BIO Olej rzepakowy 250ml

12,99 zł4,99 zł
  duża dostępność

Produkt niedostępny

POZOSTAŁE GRAMATURY:

Wartości odżywcze

Ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno

*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Idealnie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni. Doskonały zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie polecany do sałatek, surówek, zup, dressingów, sosów, marynat, majonezów, past kanapkowych. Może być także stosowany do smażenia, gotowania i pieczenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Opis

  • najwyższej jakości olej rzepakowy
  • tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii wyłącznie metodami mechanicznymi
  • tłoczony z zarodków nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych
  • bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3
  • doskonały do smażenia
  • Spożywanie 2 g ALA dziennie (20 g oleju rzepakowego, ok. 2 łyżek stołowych) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.

    PRODUCENTVIBIO
    KRAJ POCHODZENIAPolska
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    CERTYFIKAT BIO
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    POZOSTAŁE GRAMATURY250m500ml

    Polędwiczki z indyka
    PRZEPIS

    Polędwiczki z indyka

    Składniki:
    - 400 g polędwiczek z indyka
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    - 1/2 łyżeczki curry
    - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 1/2 łyżeczki kurkumy
    - sól i pieprz
    - pieprz kolorowy
    - 1 cebula
    - 200 ml bulionu
    - olej rzepakowy

    Wykonanie:

    Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
    Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
    Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
    Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 

    Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego
    PRZEPIS

    Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego

    Składniki:

    • Około 2-3 garści pokruszonej sałaty lodowej;
    • Około 40-50 gramów świeżego ananasa;
    • ½ ogórka zielonego;
    • 10 pomidorków koktajlowych;
    • 100g grillowanej w ziołach piersi z kurczaka;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 1 łyżeczka soku z cytryny;
    • 1 łyżeczka miodu;
    • 1 kawałek chleba pełnoziarnistego;
    • Szczypta ziół prowansalskich.

    Sposób przygotowania:

    Zgrillowaną pierś z kurczaka potnij na mniejsze kawałki;
    Sałatę dokładnie opłucz, osusz i przełóż do dużej miski;
    Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i dodaj do sałatki;
    Ogórka dokładnie umyj, a następnie przetnij na pół i pokrój w talarki;
    Pokrojonego w kostkę ananasa dodaj do powyższych składników;
    W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: olej rzepakowy, sok z cytryny oraz miód;
    Do warzyw dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przygotowany sos. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;
    Pokrój kawałek pieczywa razowego w drobną kostkę i posyp go ziołami prowansalskimi;
    Rozgrzej patelnie i przełóż na nią pokrojony chleb. Smaż go, aż do momentu powstania chrupiących grzanek;
    Gotowe grzanki dodaj do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

    Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem
    PRZEPIS

    Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

    Składniki na ciasto:

    - Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
    - 150-180 ml gorącej wody;
    - Szczypty soli;
    - 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

    Wykonanie ciasta:

    Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
    Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
    Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
    Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
    Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
    Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

    Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

    - Około 400-500 g kapusty kiszonej;
    - 40-50 g grzybów suszonych;
    - 150 g cebuli białej;
    - 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
    - Łyżki miodu (np. gryczanego);
    - Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
    - 2 ziarenek ziela angielskiego;
    - 1 listka laurowego.

    Wykonanie farszu:

    Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
    Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
    Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
    Posiekaj drobno odsączone grzyby;
    Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
    Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
    Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
    Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
    Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
    Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
    Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
    Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.

    Pyszny pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznego kminku
    PRZEPIS

    Pyszny pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznego kminku

    Składniki:

    - 25g soczewicy czerwonej;
    - 3 średniej wielkości marchewki;
    - 1 korzeń pietruszki;
    - 1 cebula czerwona;
    - 50 g suchej kaszy gryczanej;
    - 1 natka pietruszki;
    - 1 łyżeczka kminku w ziarnach;
    - 1 łyżeczka czosnku mielonego;
    - 1 łyżka oleju rzepakowego;
    - Sól i pieprz do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Kasze oraz soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
    Marchewkę oraz korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki i ugotuj na miękko;
    Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni;
    Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę.

    Uwaga! Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę mąki razowej lub płatków owsianych.

    Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 160oC;
    Piecz pasztet przez około 60 minut.

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Dieta ketogeniczna dla początkujących – jak zacząć, co jeść, przykładowy jadłospis

    Dieta ketogeniczna (znana także jako dieta ketonowa oraz dieta ketogenna) to dieta niskowęglowodanowa, która cieszy się rosnącą popularnością oraz zainteresowaniem zarówno miłośników zdrowego żywienia, jak osób zainteresowanych odchudzaniem. W czym tkwi sekret niniejszej diety? I czy jest przeznaczona dla każdego z nas? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym tekście. Z tego artykułu […]

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Przerost prostaty – leczenie, zapobieganie i wpływ diety

    Przerost prostaty to potoczna nazwa na łagodny rozrost gruczołu krokowego. Dolegliwość ta dotyczyć może nawet 80% mężczyzn w wieku 75. lat. Objawy z nią związane dotyczą głównie układu moczowego i mogą w znaczący sposób obniżyć komfort życia wielu Panów. Chociaż na obecną chwilę nie są znane sposoby, które jednoznacznie pozwolą uniknąć choroby, to nie ulega […]

    czytaj więcej...