info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Imbir kandyzowany kostka 100g
Imbir kandyzowany kostka 100g

Imbir kandyzowany kostka 100g - VIVIO

6,94 zł5,32 zł(2)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Wartości odżywcze

Imbir, cukier, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, substancja konserwująca: dwutlenek siarki SO2

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Imbir kandyzowany z powodzeniem można stosować jako dodatek do wypieków, np. pierników i ciastek. Doskonale sprawdzi się również, jako dodatek do konfitur oraz kompotów. Najczęściej dodaje się go do herbaty.


Opis

Imbir kandyzowany, to korzeń imbiru obrany ze skórki, pokrojony w kostkę o grubości 8-10mm lub płatki, gotowany w syropie cukrowym. Tak powstałe owoce, powinny być delikatne i mięsiste a na powierzchni, powinny być obecne kryształki cukru. Jego cechą charakterystyczną jest posmak, który jest słodki i pikantny jednocześnie.

W odróżnieniu od surowego, imbir kandyzowany potrafi zachować swoje właściwości znacznie dłużej.

 

Imbir znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W jego składzie znajdziemy całą gamę substancji o prozdrowotnym charakterze. Stanowi on źródło witaminy C, E, K, B1, B2 a także wielu cennych składników mineralnych, tj. wapń, fosfor, żelazo czy potas. Zawiera on także liczne olejki eteryczne, w których skład wchodzi m.in. gingerol - związek o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. 

 

Właściwości imbiru:

  • korzystnie wpływa na proces trawienia
  • pozytywnie działa na poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • wspomaga pracę układu krążenia
  • działa silnie rozgrzewająco
  • PRODUCENTVIVIO
    KRAJ POCHODZENIATajlandia lub Chiny
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    POZOSTAŁE GRAMATURY500g

    KEKS
    PRZEPIS

    KEKS

    Składniki:
    - 5 jajek
    - 200 g masła
    - pół szklanki ksylitolu
    - 220 g mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 30 g orzechów włoskich
    - 10 g morwy białej
    - 10 g rodzynek
    - 5 g imbiru kandyzowanego
    - 5 g suszonego ananasa
    - 5 g suszonych fig


    Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
    Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
    Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne imbiru

    Kiedy dopada nas okres przeziębień i grypy, często szukamy naturalnych sposobów na wzmocnienie naszej odporności, które znane były już przed wiekami. Imbir, bo o nim tu mowa, to nie tylko doskonała przyprawa do większości dań kuchni azjatyckiej, ale również sprawdzony sposób na podniesienie odporności organizmu i poprawę samopoczucia, kiedy za oknem hula wiatr, a my […]

    czytaj więcej...