Rodzynki sułtańskie cena, przepisy, zastosowanie
Rodzynki sułtańskie cena, przepisy, zastosowanie
Rodzynki sułtańskie cena, przepisy, zastosowanie

Rodzynki 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIARPA / Chile
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY140g200g1000g

17,75 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Rodzynki Opis

Niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, skarbnica cennych witamin i minerałów. Któż z nas nie lubi rodzynek? Suszone winogrona to najbardziej popularny rodzaj bakalii w naszym kraju. Ich słodki smak sprawia, że nie można się im oprzeć. Są znakomitą, energetyczną przekąską, która z powodzeniem zastąpi batony i inne niezdrowe słodkości. Rodzynki nadadzą charakteru także wytrawnym potrawom, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni. Sprawdź jak powstają i dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej.

Gdzie rosną rodzynki i jak się je robi?

Rodzynki – co to za owoc? To nic innego jak suszone winogrona. Powstają w wyniku odparowywania wody z owoców, co sprawia, że stają się mniejsze, a ich skórka jest pomarszczona. Tradycyjnym sposobem suszenia jest rozkładanie winogron na słońcu. Proces ten trwa od 2 do 4 tygodni. Obecnie często stosuje się suszenie mechaniczne, co pozwala uniknąć przedostawania się zanieczyszczeń i owadów do owoców. Słowo „rodzynki” znane było już w XIV wieku. Wówczas bakalie te nazywano rozenkami. Własna nazwa suszonych winogron, która przyjęła się w naszym kraju może świadczyć o dużym znaczeniu kulturowym tych bakalii. W średniowieczu były jednym z najpopularniejszych słodzików i zajmowały zaszczytne miejsce zaraz obok miodu. W starożytnym Rzymie były tak cenne, że za ich dwa słoje można było kupić nawet niewolnika. Największa uprawa winorośli w celu produkcji rodzynek obejmuje obszary Stanów Zjednoczonych. Kalifornijscy farmerzy w 1983 roku znaleźli sposób na zminimalizowanie strat związanych z ogromną suszą niszczącą uprawy winogron. W pełnym słońcu owoce zasychały już na krzakach. I tak Kalifornia stała się świtowym gigantem w produkcji tego przysmaku.

Odmiany rodzynek

Wiele osób zadaje sobie pytanie dlaczego rodzynki nie mają pestek, skoro w winogronach możemy je znaleźć? Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany rodzynek: nasienne i beznasienne. Te pierwsze produkowane są z winogron, które zwierają pestki. Są one usuwane w procesie suszenia. W przypadku odmian beznasiennych produkcja jest o wiele łatwiejsza, ponieważ owoce nie zawierają pestek. Na sklepowych półkach możemy odnaleźć kilka odmian rodzynek. Te ciemne produkowane są z zielonych winogron. Kolor zmienia się pod wpływem suszenia. Rodzynki białe lub złote zawdzięczają swoją barwę suszeniu w piecach lub dodatkom siarczanów. Najbardziej popularną odmianą są rodzynki sułtańskie. Są bardzo miękkie i słodkie. Doskonale nadają się do słodkich wypieków. Największą odmianą są rodzynki jumbo. Bardzo duże, nieco bardziej kwaskowe, podobne do suszonych wiśni. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Kolejnym rodzajem są koryntki. Dojrzewają w promieniach greckiego słońca i są jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne, niż sułtanki. Mniej znaną odmianą są rodzynki cybeby. Te zawierają nasiona, mają wydłużony kształt i bardzo łatwo ulegają krystalizacji. Ciekawą odmianą są również rodzynki włoskie, które charakteryzują się muszkatołowym aromatem. Często wykorzystuje się do produkcji wina.

Dlaczego warto jeść rodzynki?

Rodzynki to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe słodycze. Oprócz tego, że dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy oraz potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Są także źródłem błonnika pokarmowego, więc pozytywnie wpływają na układ trawienny. Mogą więc wspomóc walkę z zaparciami. Badania naukowe dowodzą, że wszystkie odmiany wykazują działanie przeciwutleniające.

Przeciwwskazania

Na rodzynki powinny uważać przede wszystkim osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika pokarmowego, rodzynki nie należą do produktów lekkostrawnych. Cukrzyca jest również przeciwwskazaniem do spożywania w nadmiarze suszonych winogron z uwagi na ich wysoki indeks glikemiczny. Nie ma natomiast przeciwwskazań do spożywania rodzynek przez kobiety w ciąży i dzieci. Z uwagi na ryzyko zadławienia, rodzynki nie są jednak wskazane dla dziecka, które nie ukończyło 9 miesięcy. Włączenie tych bakalii do diety malucha najlepiej skonsultować z pediatrą. Czy rodzynki uczulają? Alergia na rodzynki należy do rzadkości. Jednak z uwagi na to, że winogrona znajdują się na liście potencjalnych alergenów, wszelkie niepokojące objawy po spożyciu rodzynek powinny skłonić do wizyty u lekarza. O uczuleniu może świadczyć wysypka, katar, kaszel, obrzęk jamy ustnej i gardła.

Gdzie przechowywać?

Rodzynki powinny być przechowywane w szczelnym, hermetycznym pojemniku. Doskonale nadają się do tego szklane i ceramiczne naczynia. Suszone winogrona najlepiej trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu, z dala od urządzeń grzewczych i innych źródeł ciepła. Dobrze jest ochronić bakalie przed nadmiarem wilgoci. Do tego celu sprawdzi się pojemnik z solą ustawiony obok bakalii, który pochłonie wilgoć z powietrza. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie w pobliżu pojemnika z rodzynkami gałązki suszonej mięty, która zabezpieczy suszone owoce przed szkodnikami.

Jaka cena? Gdzie kupić te dobre?

Rodzynki są powszechnie dostępne w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Cena nie zawsze jednak idzie w parze z jakością. Przed zakupem zwróć uwagę na kolor i wygląd suszonych owoców. Powinny być pomarszczone, elastyczne i mieć ciemnobrązową barwę. Zbyt twarde, skrystalizowane owoce mogą świadczyć o tym, że nie są już pierwszej świeżości. Wybierz sprawdzonego dostawcę, który oferuje suszone owoce najwyższej jakości, bez dodatku oleju, cukru i konserwantów.

Właściwości rodzynek. Co zawierają suszone winogrona?

Rodzynki w znacznej mierze składają się z łatwo przyswajalnych cukrów (70% ich zawartości stanowi fruktoza). Dlatego też są cennym źródłem energii. Zawierają żelazo, miedź, potas oraz witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Są także skarbnicą wapnia i magnezu. Pierwiastki te dbają o dobrą kondycję układu kostnego oraz stan naszego uzębienia. Duża zawartości substancji przeciwutleniających dba o nasze komórki, może przyczynić się do uszczelnienia naczyń krwionośnych i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Błonnik pokarmowy oraz pektyny zawarte w rodzynkach pozwalają dbać o układ trawienny i mogą wspomóc walkę z zaparciami.

 

rodzynki

 

Bibliografia:

Drużyńska Beata, Zwolińska Sywlia, Worobiej Elwira, Wołosiak Rafał – „Oznaczenie zawartości polifenoli i badanie właściwości przeciwutleniających rodzynek”; Bromat. Chem. Toksykol. – XLII, 2009, 3 str 916-920


Rodzynki Wartości odżywcze

Składniki: rodzynki Thompson, olej słoneczikowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Rodzynki KCAL

Rodzynki na diecie – tuczą, czy nie?

Jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego, zdecydowanie lepiej sięgnąć po rodzynki, niż ciastka, czy batony. Osoby na diecie nie muszą się martwić o linie o ile będą spożywać rodzynki z umiarem. Garść rodzynek dziennie przy zachowaniu odpowiedniej aktywności fizycznej z całą pewnością nie zaszkodzi sylwetce. Pamiętajmy jednak, że 100 gram tego przysmaku zawiera około 300 kalorii. Rodzynki będą zdrowszym zamiennikiem batonów energetycznych, warto po nie sięgnąć po treningu i zabrać na wycieczkę. Duża zawartość błonnika pokarmowego zapewni uczucie sytości na dłużej i ograniczy podjadanie między posiłkami.


Rodzynki przepisy / Rodzynki zastosowanie

KUTIA

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.


KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.


RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu Basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania naczynia
- 1/4 kostki masła
- 4-5 jabłek
- rodzynki - ilość według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.


Rodzynki Zastosowanie

Jak jeść rodzynki?

Suszone winogrona mogą być spożywane na surowo, jako samodzielna przekąska. Stanowią również popularny dodatek do ciast (serników, drożdżowych bab, pierników) oraz deserów. Namoczone w alkoholu (np. rumie) nabiorą niepowtarzalnego aromatu. Świetnie smakują w towarzystwie czekolady, doskonale komponują się z innymi bakaliami (migdałami i orzechami). Często dodaje się je do porannej owsianki lub musli. Wspaniale podkreślają smak wytrawnych dań. Stanowią dodatek do potraw mięsnych, ryb, bigosu i sałatek.

Dlaczego opadają w serniku? Kiedy dodać do ciasta drożdżowego?

Rodzynki na dnie sernika to zmora każdej pani domu. Co zrobić, żeby bakalie nie opadały na dno słodkich wypieków i wyglądały bardziej estetycznie? Pomóc może prosta sztuczka. Wystarczy namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie lub mleku i obtoczyć w mące przed dodaniem do masy serowej lub ciasta. To powinno zapobiec opadaniu suszonych owoców na dno. W przypadku drożdżowych wypieków, najlepiej dodać rodzynki przed wyrastaniem ciasta, razem z cukrem i pozostałymi składnikami.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Rodzynki Opinie o produkcie: Rodzynki 1000g VIVIO

K
Karolina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
01/06/20
Dobry produkt
Review by Karolina on1 Jun 2020 review stating Dobry produkt
Rodzynki duże, miękkie, cena troszkę wysoka.
T
Tadeusz
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
19/05/20
rodzynki
Review by Tadeusz on 19 May 2020 review stating rodzynki
Bardzo,bardzo smaczne-polecam
Ż
Żaneta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
12/12/19
Rodzynki
Review by Żaneta on 12 Dec 2019 review stating Rodzynki
Bardzo smaczne, muszę się bardzo ograniczać z ich spożyciem, a lubię podjadać. Polecam
Z
Zbigniew
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/08/19
Pozytywna
Review by Zbigniew on 20 Aug 2019 review stating Pozytywna
Smaczne , chociaż w tej partii niektóre owoce za mocno wysuszone
Z
Zbigniew
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
23/07/19
Rodzynki
Review by Zbigniew on 23 Jul 2019 review stating Rodzynki
bardzo smaczne


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Rodzynki – co warto o nich wiedzieć?

Rodzynki to jedne z najczęściej wybieranych przez nas bakalii. Często wykorzystujemy je podczas wypieku świątecznych ciast oraz przygotowywania dań wytrawnych. Jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie wartości odżywcze skrywają w sobie te niewielkie suszone owoce? O tym w dalszej części tekstu. Z tego artykułu dowiesz się Skąd się biorą rodzynki; Jakie wartości odżywcze […]

czytaj więcej...

Rodzynki w świątecznych przepisach!

To już oficjalne, ostatni miesiąc 2019 roku możemy uznać za rozpoczęty. To oznacza tylko jeno – czas zabrać się za świąteczne przygotowania! W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka odważnych przepisów na wigilijne potrawy z rodzynkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom urozmaicisz swoje świąteczne menu, a Twoi goście zachwycą się smakiem […]

czytaj więcej...