Olejek cytrynowy esencja - 30ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY30ml

15,99 zł

RABAT - 3%

16,47 zł

-3

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olejek cytrynowy Wartości odżywcze

Citrus limon peel oil 100%


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Olejek cytrynowy Zastosowanie

Olejek cytrynowy może być wykorzystywany do inhalacji. Jeśli nie posiadamy specjalnego urządzenia wystarczy, że do miski z wrzątkiem dodamy kilka kropel produktu i pochylimy się nad wodą. Opary należy wdychać przez kilka minut.

Olejek cytrynowy do masażu można wykorzystać poprzez dodanie kilku kropel produktu do olejku nośnikowego. Mieszankę rozprowadzać kolistymi, masującymi ruchami.

W celu przyrządzenia kąpieli z olejkiem, do wanny z ciepłą wodą należy dodać 6-8 kropli olejku. Produkt można dodawać również do aromatyzatorów powietrza lub rozcieńczać i stosować jako środek dezynfekujący do rozpylania.

Olejek cytrynowy znajduje również zastosowanie jako aromat do ciast. Można go spożywać doustnie w dużym rozcieńczeniu (2-3 krople na szklankę wody). Należy jednak pamiętać, że jest to środek drażniący i mocno skoncentrowany. U niektórych osób może wywołać dyskomfort i podrażnienie przewodu pokarmowego.


Olejek cytrynowy Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania olejku cytrynowego

Każdego czasami nachodzi ochota na chwilę odprężenia i świeżości. Olejek cytrynowy to skoncentrowana dawka cytrusowego orzeźwienia, która wpływa korzystnie na nasz nastrój, łagodzi znużenie oraz nadaje promienny wygląd włosom, cerze i paznokciom. Olejek cytrynowy wykorzystywany jest w aromaterapii. Doskonale sprawdza się do inhalacji oraz masażu. Może stanowić również składnik kosmetyków domowych do pielęgnacji całego ciała.

Jak stosować olejek cytrynowy na włosy?

Jak stosować olejek cytrynowy na twarz?

Gdzie można kupić olejek cytrynowy?

Czy olejek cytrynowy odstrasza komary?

Czy olejek cytrynowy dla dzieci jest bezpieczny?

  • Olejek cytrynowy – zastosowanie

Olejek cytrynowy – jak powstaje i skąd się wywodzi?

Olejek cytrynowy wytwarzany jest z owoców cytryny zwyczajnej. To niewysokie drzewo wywodzi się z terenów południowo-wschodnich Chin. W dawnych czasach często występowało również na terenie Indii. Do Europy trafiło w okresie średniowiecza, natomiast do Ameryki dopiero w okolicach XVIII wieku. Chociaż roślina nadal rośnie naturalnie na swoich rodzimych terenach, to jej największe plantacje znaleźć można obecnie w Stanach Zjednoczonych. Największym producentem olejku cytrynowego jest Kalifornia.

Olejek cytrynowy wytwarzany jest z części cytryny zwanej naowocnią. Podobnie jak w przypadku innych olejków eterycznych, wydajność produkcji nie jest wysoka. Do wytworzenia 450 ml płynu potrzebne jest niemal 1000 owoców! Pozyskiwanie surowca metodą tłoczenia na zimno pozwala zachować w gotowym produkcie bardzo dużo aktywnych składników o ciekawych właściwościach. Olejek charakteryzuje się intensywnym zapachem. Jest bezbarwny lub żółto-zielony.

Olej cytrynowy w aromaterapii

Olejki eteryczne to ciekłe, lotne substancje zapachowe pozyskiwane z różnych części roślin. Otrzymuje się je metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji. Są szeroko rozpowszechnione w kosmetologii, szczególnie do wytwarzania perfum i nadawania walorów zapachowym wielu produktom do pielęgnacji ciała. Jednak przyjemna woń to nie jedyna zaleta olejków. Okazuje się, że wiele związków w nich zawartych może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie człowieka zarówno w płaszczyźnie psychicznej, jak i fizycznej. Właśnie te właściwości wpłynęły na rozwój jednej z gałęzi medycyny niekonwencjonalnej, jaką jest aromaterapia.

Aromaterapia polega na aplikowaniu olejków eterycznych na skórę lub poprzez inhalację. Stosuje się w niej techniki takie jak masaże, natryski, kompresy i kąpiele. W medycynie naturalnej olejku powszechnie stosuje się do łagodzenia skutków stresu, jako środek rozgrzewający, antyseptyczny czy pomagający w zaburzeniach hormonalnych.

Liczne badania naukowe wykazały, że olejek cytrynowy zawiera ponad 40 różnych związków chemicznych. Zdecydowaną większość, bo ponad 70% z nich stanowią terpeny. To właśnie one, a konkretnie limonen, nadają produktowi intensywnego, cytrusowego zapachu. Ten ostatni występuje w olejku cytrynowym w największej ilości spośród wszystkich związków, stanowiąc około 50% lotnych substancji.

Według zaleceń medycyny naturalnej olejek cytrynowy może być dobrym środkiem łagodzącym przebieg schorzeń górnych dróg oddechowych. Poleca się stosować inhalację z jego użyciem w przypadku pojawienia się dolegliwości takich jak świszczący oddech czy kaszel. Dodatkowo olejek cytrynowy wykazuje właściwości dezynfekujące. W celu odkażenia powierzchni lub pomieszczenia, wystarczy rozpylić w nim rozcieńczony olejek eteryczny.

Olejek cytrynowy może wykazywać również działanie energetyzujące, głównie ze względu na swój intensywny, świeży zapach. Badania przeprowadzone w Japonii sugerują, że daje on również bardzo pozytywne wyniki jeśli chodzi o poprawę koncentracji. Rozpylenie substancji w biurowcu poskutkowała ponad 50% zmniejszeniem liczny popełnianych przez pracowników błędów. Linalol zawarty w olejku cytrynowym posiada udokumentowane działanie uspokajające. Badania przeprowadzane na myszach wykazały, że rozpylanie tego związku może łagodzić stres i stany lękowe.

Olejek cytrynowy może być również wykorzystywany do przyrządzania ciepłych, odprężających kąpieli. Substancje w nim zawarte mogą wpływać pozytywnie na stan cery, łagodząc podrażnienia, trądzik i zaczerwienienia.

Jak wskazują publikacje, limonen zawarty w olejku cytrynowym wykazuje również pozytywne działanie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Może być skutecznym środkiem na redukcję mdłości, zgagi i refluksu. Ten sam związek oddziałuje także na układ krążenia i wątrobę. Literatura sugeruje, że dzięki temu olejek cytrynowy może znaleźć zastosowanie również w prewencji i leczeniu hipercholesterolemii, otyłości oraz cukrzycy.

Olejek cytrynowy – właściwości przeciwdrobnoustrojowe

Liczne badania naukowe skupiły się na potwierdzeniu właściwości przeciwdrobnoustrojowych olejku cytrynowego. Literatura wymienia skuteczność tego preparatu w zwalczaniu wielu szczepów bakterii, szczególnie tych należących do bakterii Gram-dodatnich. Sugeruje to potencjalną skuteczność tego olejku w łagodzeniu niektórych infekcji. Dodatkowo substancja ta może być wykorzystywana do dezynfekcji ran. Właściwości antybakteryjne mogą okazać się bardzo przydatne również w przypadku leczenia trądziku.

Olejek cytrynowy można wykorzystać również do płukania jamy ustnej. Taki zabieg służy sterylizacji oraz odkażeniu ewentualnych ran, ale również ogólnemu odświeżeniu i pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu.

Olejek cytrynowy – zastosowania w kosmetyce

Olejek cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na swoje działanie antybakteryjne, antygrzybicze oraz przeciwutleniające. Może służyć do przyrządzania domowych produktów do pielęgnacji całego ciała. Jego stosowanie poleca się szczególnie osobom z włosami skłonnymi do przetłuszczania się. Dodatek już kilku kropel olejku do szamponu, maski czy płukanki może wpłynąć na redukcję wytwarzania sebum. Działanie przeciwutleniające związków zawartych w olejku sugeruje natomiast jego korzystny wpływ na stan skóry oraz możliwość zapobiegania cellulitowi oraz zmarszczkom. Stosując olejek eteryczny w domowych kosmetykach należy pamiętać, że tego rodzaju produkty są bardzo skoncentrowane. Wystarczy jedynie kilka kropel, by przy regularnym stosowaniu osiągnąć naprawdę zadawalające efekty.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące olejku cytrynowego

Pytanie 1: Jak stosować olejek cytrynowy na włosy?

Kilka kropel olejku cytrynowego należy rozprowadzić w masce, szamponie lub odżywce. Nie należy przekraczać zalecanej dawki, gdyż nie doprowadzi to do zwiększenia skuteczności, a może wywołać podrażnienia i problemy skórne. Olejek cytrynowy nadaje włosom połysk i miękkość oraz pomaga ograniczyć przetłuszczanie.

Pytanie 2: Jak stosować olejek cytrynowy na twarz?

Aby sporządzić krem, maseczkę lub kompres do twarzy należy dodać 2-3 krople olejku cytrynowego do około 10 ml lub 1 łyżki nośnika. Preparat należy delikatnie wmasować w skórę. Taka pielęgnacja jest szczególnie wskazana w przypadku osób z tłustą cerą i problemami z trądzikiem.

Pytanie 3: Gdzie można kupić olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy jest często wykorzystywanym w aromaterapii surowcem. Można kupić go w aptekach lub drogeriach. Dobrej jakości produkt powinien być tłoczony na zimno i nierafinowany. Najkorzystniejszy stosunek ceny do jakości znajdziemy w sklepach internetowych z naturalnymi produktami.

Pytanie 4: Czy olejek cytrynowy odstrasza komary?

Istnieją badania sugerujące, że olejek cytrynowy odstrasza insekty. Zważywszy na jego pewne podobieństwa do olejku cytronelowego, rzeczywiście może on wywoływać podobne efekty. W celu pozbycia się problemów z komarami wystarczy nanieść nieco olejku na odzież.

Pytanie 5: Czy olejek cytrynowy dla dzieci jest bezpieczny?

Olejki eteryczne nie są zalecane dla dzieci ze względu na potencjalne działanie alergiczne. Jednak odpowiednio przeprowadzone terapie u dzieci mogą przynieść naprawdę korzystne efekty. Jeśli zatem wiemy, że nasza pociecha nie jest uczulona, warto rozważyć tę możliwość. Przed pierwszym użyciem należy jednak skontaktować się z lekarzem.

 

Bibliorafia

  1. https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/olejek-cytrynowy-wlasciwosci-i-dzialanie-jak-stosowac-olejek-cytrynowy,25351.html [dostęp: 09.10.2020r.].
  2. http://www.greensign.pl/naturalny-olejek-cytrynowy-sprawdz-11-jego-zastosowan/ [dostęp: 09.10.2020r.].
  3. Sarma R, Adhikari K, Mahanta S, Khanikor B. Insecticidal activities of Citrus aurantifolia essential oil against Aedes aegypti (Diptera: Culicidae). Toxicol Rep. 2019 Oct 14;6:1091-1096. doi: 10.1016/j.toxrep.2019.10.009. PMID: 31687359; PMCID: PMC6819703.
  4. Hou HS, Bonku EM, Zhai R, Zeng R, Hou YL, Yang ZH, Quan C. Extraction of essential oil from Citrus reticulate Blanco peel and its antibacterial activity against Cutibacterium acnes (formerly Propionibacterium acnes). Heliyon. 2019 Dec 2;5(12):e02947. doi: 10.1016/j.heliyon.2019.e02947. PMID: 31872120; PMCID: PMC6909146.
  5. Lu Q, Huang N, Peng Y, Zhu C, Pan S. Peel oils from three Citrus species: volatile constituents, antioxidant activities and related contributions of individual components. J Food Sci Technol. 2019 Oct;56(10):4492-4502. doi: 10.1007/s13197-019-03937-w. Epub 2019 Jul 22. PMID: 31686681; PMCID: PMC6801276.
  6. Ben Hsouna A, Ben Halima N, Smaoui S, Hamdi N. Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Lipids Health Dis. 2017 Aug 3;16(1):146. doi: 10.1186/s12944-017-0487-5. PMID: 28774297; PMCID: PMC5543433.
  7. Marta Klimek-Szczykutowicz, Agnieszka Szopa, Halina Ekiert. Citrus limon (cytryna zwyczajna) – źródło surowców o cennych walorach kosmetycznych. Pol J Cosmetol 2017, 20(3): 184-195.
  8. Anna Kędzia, Aida Kusiak, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Alina Gębska, Anna Wojtaszek-Słomińska, Maria Wierzbowska. Działanie na bakterie tlenowe olejku cytrynowego (Ol. Citri). Post Fitoter 2016; 17(1): 8-11.
  9. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Małgorzata Gorzel. Terapie alternatywne. Aromaterapia – surowce i zabiegi. European Journal of Medical Technologies 2014; 1(2): 72-79.
  10. Monika Retajczyk1, Agnieszka Wróblewska. Lecznicze zastosowania limonenu. Pomeranian J Life Sci 2018;64(2):51-57.
  11. Natalia Dobros. Zioła o działaniu uspokajającym i przeciwdepresyjnym. Post Fitoter 2017; 18(3): 215-222 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2017.18.3.215.


Olejek cytrynowy Film


Olejek cytrynowy Opinie o produkcie: Olejek cytrynowy esencja - 30ml


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również